Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Počet známých nevydaných modelů Alder Lake se rozrůstá na 24 (specifikace)

dobry, no.. amd stacily ctyry modely zen3 aby v retailu pravalcovala intel.. intel uz vydal sest alderu, furt nic, tak dela dalsich ctyriadvacet.. ((: naas mnoooogo..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je tou divnou dobou, pokud by byla normální situace, tak má AMD v retailu minimálně 12 modelů, spíš víc. Navíc v tý Intel tabulce je hromada modelů OEM only

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zadny z tech core neni oem-only..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si v několika posledních letech koupit T-čka. Je to s nimi jak s G-čkovými Ryzeny, sem tam je někdo má, ale oficiálně se do retailu nedodávají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to mas asi pravdu, ani v zahranicnich shopech je nevidim.. ale ve specifikacich nemaj ani slovo o tom, ze by byly oem only (strany 12-13-14): https://newsroom.intel.com/wp-content/uploads/sites/11/2021/03/11thGenIn...

drive v tabulce meli vyznaceny, kdyz byl nekterj model oem..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vie niekto, prečo Intel historicky nezrovnal číslovanie modelov Celeron (a vlastne aj Pentium) s číslom generácie? Čisto len pre zaujímavosť...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Marketingový je, že bez čísla gen môžeš predávať aj preznačené, resp. súbežne predávať modely vyrobené starším procesom.
Ďalších dôvodov by sa ešte našlo…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel sa teraz rozhodol, že bude zverejňovať len CPU ktoré nevydá ? Tomu teda hovorím super marketing :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel se rozhodl že už i Celerony budou mít HT? Nebo je v tabulce to 2+0/4 špatně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Objevily se všechny tři verze. Tedy že Pentium i Celeron budou 2/2, že obojí bude 2/4 i že Celeron zůstane 2/2 a Pentium 2/4. Zatím neunikl žádný oficiální slajd, který by to rozlousknul. Až bude, tak to případně opravím.

Upřímně řečeno, 2/2 v roce 2022 by byla dost slabota. Jednovláknový výkon sice pěkný, ale celkový snad na úrovni roky starého 12nm low-endu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Počet jader nám po letech stagnace stoupl na minimálně dvojnásobek, ale z lowendu dvoujádra nezmizí a nezmizí. Musíme ten lowend kriplit i kdyby na chleba nebylo:).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jaký je problém - výrobce nabídne celou škálu CPU, je jenom na zákazníkovi co si vybere. Proč by měl výrobce zbytečně zužovat nabídku o to nejlevnější CPU jenom aby tam nebylo dvoujádro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože to nejlevnější CPU by mělo být čtyřjádro. Dle tvojí teorie by se stále měla prodávat i jednojádra. Jde i o efektivitu - už dávno (na Intelovských 32nm) bylo dokázáno, že z hlediska poměru výkon/spotřeba je v tehdejším moderním SW lepší čtyřjádro s menší frekvencí než dvoujádro s větší. Dnes je SW ještě dál, přece jen 32 nm výroba je už slušné retro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že dvě jádra s vysokým IPC ještě mohou být OK - pokud mají aktivní HT. Do sestavy na internet to stačí. Dvě vlákna jsou ale málo a není to už ani na ten internet.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Do sestavy na internet to stačí."

Samozřejmě, že na internet to stačí, ale dnes bysme měli uvažovat jinak, protože na internet stačí i výkon moderního SOC v mobilu za 3 tisíce (např. MediaTek Helio G35). Notebook a desktop mají mít vždy vyšší ambice, protože z hlediska spotřeby je mít prostě musí.

Jo a oprava. Ten test efektivity co dokazuje, že minimum má být čtyřjádro porovnával AMD Phenom X4 9350e 2.0 GHz against Intel’s Core 2 Duo E8500 at 3.16 GHz. Tudíž ne 32nm, ale už i na 65nm Quad vs 45nm Dual core byla vidět nadřazenost (samozřejmě jen občasná) čtyřjádra. Vzhledem k mizerné architektuře Phenomů na 65nm a lepším nanometrům dvoujádra je to přesvědčivý důkaz.

A to nejdůležitější: Šťastný nový rok 2022!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Infokiosek s myší a klávesnicí pro zákazníky, sestava k projektoru, počítač na recepci, sestava na vyplňování formulářů pro úřednici. Na to uživatelské rozhraní mobilu nestačí, ale zároveň není důvod osazovat procesor s více než 2/4. To už je lepší za uspořené peníze připlatit za lepší monitor nebo větší RAM.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty uspořené peníze jsou uspořené uměle díky marketingu. Z hlediska plochy čipu jsou 2 vs 4 jádra menší problém než zbytečně velké iGPU, které je díky ovladačům stejně neherní. Zákazníci by v drtivé většině ocenili spíš ta 2 jádra navíc, jenže to by Intelu přineslo menší zisky. Uživatelské rozhraní mobilu nestačí, výkon mobilního SOC s TDP 5W stačí a o to šlo. Z hlediska spotřeby elektřiny by bylo čtyřjádro jasnou volbou, protože raději 30W čtyřjádro s vyšším výkonem než vyhoněné dvoujádro s 40W s menším výkonem. I kdyby jen 35W vs 40W, tak se to provozovateli toho kiosku vyplatí i za příplatek případně o něco větší plochy křemíku (pokud by oříznutí iGPU přece jen nestačilo).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsi příznivce více jader, co ti brání pořídit low end čtyřjádra s Atomovými jádry? (ty samozřejmě v tabulce nejsou, protože nejsou AlderLake). Proč tě tak rozčiluje, že Intel dá zákazníkovi na výběr?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Protože jedna z možností výběru nedává smysl a je pro zákazníka nevýhodná. U jednojader to začalo lidem docházet, ale u dvoujader jim to trvá. Z hlediska efektivity je to blbé řešení. Je to horší než u GPU kde se křemík nataktuje na krev, efektivita je úplně mimo, ale výrobce může dát vyšší cenovku za stejně velký kus křemíku, protože grafy jsou lepší. U CPU ani ty grafy výkonu nebudou lepší, protože Quad je pro moderní SW lehce využitelný.
Příznivec více jader má dnes minimálně dvanáctijádro a mezi atomy taky není dobrý výběr a cenově se nevyplatí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to jako fakt myslíš že by to za zákazníka měl řešit výrobce? Nicméně tahle diskuze nemá smysl - Intel (a AMD) si stejně budou vyrábět co uznají za vhodné a nenechají si do toho od nikoho kecat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Výrobce nastavuje konfigurace jader, zákazník může upravovat frekvence a napětí jen pokud mu to výrobce dovolí. Chtít znalosti uvedené v této diskuzi po BFU je přehnané. Dnes je ekologie v kurzu, tak by to někdo řešit mohl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vůbec to nechápeš, hlavně jde o cena vs použitelnost. Už skoro před rokem kdy vyšlo Pentium G 6405 4,1Ghz tak jsem ho vzal pro členku domácnosti co pc využívá jen na net, filmy a občas nějaké dokumenty. A rozdíl mezi 4 a vícejádrem v těchto činnostech nepoznáš. Ono totiž takové dvoujádro s HT i mírně předhání výkonem oblíbené i5 SB/IB čipy. A díky lepší arch. bude toto mít klidně výkon jako pravé čtyřjádro Skylake.
Obzvlášť v této době je tlak na cenu lowend pc citelný a každá stokoruna dolů je znát, proto dvoujádra budou mít pořád své místo a budou se prodávat po paletách.
P.S: a nebál bych se představit si že nastane nová renesance těchto dvoujader s HT kdy mohou nahrazovat právě staré i5tky nebo Phenomy/Vishera kde dosloužily základovky a nemá význam do toho dál něco vrážet. Tyhle Pentia budou podstatně levnější a úspornější + dostupnější než konkurence s o něco lepší grafickou částí. V AMD myslí podobně, proto ta předělávka na starší proces aby něco do lowendu vůbec měli a Intel ho nepřevzal komplet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na net, filmy a občas nějaké dokumenty není třeba APU se spotřebou 50W. Cena čtyřjádra by při zmenšení iGPU byla úplně stejná. Ta absurdní max. spotřeba 50W by díky čtyřjádru mohla být poloviční i při obecně vyšším výkonu. Frekvence 4,1GHz je už mimo co nejefektivnější optimum.

Teď koukám, že ta Pentium vykopávka nemá ani podporu obyčejných AVX - vyhožené prachy (stálo 2600 Kč - to nebyl úplný lowend) aneb další Intelova prasárna. AMD Athlon 3000G (na mironetu ho mají i dnes) má i AVX2 a lepší ovladače iGPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

G6405 má jak AVX, tak AVX2. Jinak 3000G na mironetu mají ne že i dnes, ale zrovna dnes, loni ten procesor absolutně nešel sehnat. Nicméně 3000G je taky 2+HT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že nemá.
https://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium_Dual-Core/Intel-Pentium%20G6405.html
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/201901/intel-pentiu...

Takže upgrade z AMD FX by byl skoro downgrade, protože některé programy už bez AVX nespustíš. Rozhodně ne krok vpřed. Na tyhle zákeřnosti jsem si u AMD odvykl, tak mi to taky hned nedošlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Na net, filmy a občas nějaké dokumenty" + "protože některé programy už bez AVX nespustíš". Čo na net, filmy a dokumenty vyžaduje AVX...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si nesmíš spojovat dvě nesouvisející věci. CPU bez AVX (což to Pentium nakonec není) se už dnes nevyplatí kupovat ani nenáročnému uživateli co si spustí max. webový prohlížeč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podle všeho je lidé masivně kupují tak že zdražili a dostupnost je minimální. Ten mnou zmíněný už se na Alze neprodává a v Czc.cz vyprodáno...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mají AVX.....
Za stejnou cenu by většina brala 4 jádra a menší iGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano "za stejnou cenu". Jenže i ceny těch dvoujader šly nahoru, jen o 1-1500 víc je 4/8, jenže za současné inflace i těch patnáct stovek může být pro mnohé rozhodující když uvidí že to běhá ještě o něco líp jak stará i5 či FX...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel ho oficiálně neuvádí, ale když koukneš do recenzí tak je potvrzené že G6405 AVX2 má

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, našel jsem nějaké takové konstatování, tak tomu budu věřit. Intel nezklamal, pořád stejný manipulativní zmrd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kdysi oblibený 2500K je díky retardovanému vývoji v x86-64 světě poražen i mobilem. Nyní máme rok 2022 a je třeba se tak na to koukat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak co bys chtěl, aby na prohlížeč a nějaké drobnosti okolo bylo třeba aspoň šestijádro? Ono už stačí kam narostla spotřeba RAM. Proto právě i na tom mobilu jde plynule i to na co ještě poměrně nedávno byl třeba komp střední třídy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dvojjadra by meli pro nekoho smysl, kdyby je Intel uvedl na 5.0 GHz base / 6.0 GHz all time boost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdoví, třeba uvede něco podobného jako před lety kdy i3 bylo ještě 2/4. A takový dualcore s Golden Cove 4-4,4Ghz bude dost atraktivní - výkon cca jako 5,2Ghz Skylake v IPC. Do nějaké mašinky pro děti, terminál apod přímo ideální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.