Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Počítač pro Windows MCE od Fujitsu Siemens

Chybi tomu: HDMI vystup a digitalni audio vstupy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bart: Jestli si pamatuju dobře, tak HDMI bude v nové verzi tuším někdy v létě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Minulý týden jsem ho viděl normálně už v Dataartu v Praze. Slabší kousek za 29990kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Má DVI a z toho bez problémů jde HDMI přes standardně dostupnou redukci.
A k čemu digitální audio vstup? Ono to je AV receiver? To přeci ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, libi se mi ty SCARTy ,ale jinak to mam doma postaveny asi 3/4 roku na Asus Pundit-R s Celeronem a DVB-T TwinHan a funguje to nadherne.
 
Takovehle reseni PVR muzu jenom doporucit. Nahraju->podivam->kliknu a je to fuc (a kurna ja to nevypalil :o)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta klavesnice je desna. teda pro nekoho, kdo neumi psat je to asi jedno, ale jinak mohli dat klidne vetsi i s numerikou. mimochodem, "Fn" klavesa vlevo od controlu je zvlaste nesikovne umisteni, mam to tak na notebooku a toho "inzenyra", kterej to vymyslel bych s chuti fyzicky inzultoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc to probuh stavi na P4? To se bude bud prehrivat (s cimz mam s pocitaci od F-S bohate zkusenosti) nebo to bude slyset, nejspis oboji. Kdyz uz to musi byt Intel, tak to maji postavit na P-M.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakym zpusobem tam muze pripojen ten Scart??? Nikde jsem zadnou redukci nenasel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jerry: Scart není sám o sobě nijak zázračný, jenom v sobě sdružuje všechny možné video vstupy/výstupy. Stačí jenom propojit výstup z videokarty a zvukovky na ten správný pin scartu.
... jo a ten digitální audio vstup mi tam taky chybí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bis69: asi jde hlavně o to, že to řešení celkově je vychytané, včetně chlazení a třeba těch scartů. Ono ne každá zvukovka nebo videokarta má úrovně signálů takové, aby to šlo přímo propojit na scart.
Mimochodem, taky mně dost překvapilo, že to není na AMD, ale pokud to P4 podtaktovali, tak se to třeba ani moc nezahřívá ... taky dost záleží an biosu, jestli umí snižovat frakveci CPU při malém vytížení ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se mi vrtí v obýváku už skoro tři roky, vlastní konstrukce a troufám si říct že vychytanější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu některá tvrzení o přehřívání , pokud se na to kouknu  letecky tak to klidně může být systém BTX jestli to někomu říká , s lowend procesorem - tj nízká spotřeba napájení .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by se mi to líbilo na nějakém Pentiu M, či AMD procesoru. Ono vůbec by to klidně sneslo zkřížit NB komponenty s desktop. A pak ještě nějaký grafika od ATi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bis69> Nápodobně, mám Asus Pundit-R, 3.0 GHz P4 Northwood (dodávaný chladič k Punditu to uchladí téměř neslyšně), DVB-T Hauppauge Nova-T MCE PCI, přes DVI připojen BenQ DV3750 a přes TOSLINK (optika) připojen receiver Pioneer VSX-515 pro dekódování zvuku do 5.1. Chodí to pěkně, až na:
1) V MCE nefunguje ladění DVB-T programů od Update Rollup 2 pro MCE, pokud je zvolena Česká republika jako region (hledá to na špatných frekvencích; nechápu, proč to v MS za takovou dobu ještě neopravili) - nutno nastavit Německo, provést ladění, v registru u nastavení Guide ručně nastavit kód ČR a pak lze koukat na DVB-T i využívat Guide zároveň.
2) Neskutečné problémy s BIOS QFan (=> Asus již nikdy více) pro řízení otáček větráku procesoru - stále mění otáčky vrtule, což je v obýváku k nevydržení. Nechápu, proč se QFan snaží na procesoru udržet 30C (pozn.: v nejnovějším BIOSu již nelze teplotu procesoru pro chlazení nastavit, starší BIOSy mají problém s S3), když procesoru nevadí 60C a na nejnižší otáčky uchladí Northwooda při sledování DVB-T na 42C. Vyřešil SpeedFan, zbyl nepříjemný kravál po probuzení z S3 (suspend to RAM), než otáčky větráku spadnou.
3) Hlučný větrák ve zdroji (přesto, že je řízen tepelným čidlem) - vyřešilo zapojení větráku zdroje do série s cermentovým potenciometrem, nyní není slyšet a stále chladí.
4) Oslňování vysocesvítivými modrými LED použitými ve skříni pro indikaci zapnutého stavu počítače a HDD - nepravidelné blikání světlometu při sledování DVD kazí požitek z filmu. Vyřešeno výměnou za standardní zelenou a červenou LED.
5) Ovladače od integrované zvukové karty na webu výrobce neumějí v MCE posílat veškerý zvuk na S/PDIF (který jako jediný používám pro přenos zvuku do receiveru). Je třeba vytvořit si vlastní instalaci z novějších ovladačů od konkurence (=> Asus již nikdy více), např. MSI. Nyní mi hraje AC3 z DVD i AVI, DTS z DVD i WAV přímo přes S/PDIF passthrough, dekódování provádí přímo receiver. I u nejnovějších ovladačů od konkurence se občas stane, že při přepínání filmů ve frontendu MCE v AVI (zvuk AC3 a MP3) se S/PDIF vypne a film přestane hrát. Nutno přepnout na Live TV a zpět, pak zvuk zase hraje (=> nepoužitelné pro laika). Žádná verze ovladačů integrované zvukovky nepodporuje WMA9 passthrough na S/PDIF.
4) Po probuzení z S3 (standby) z 50% nefunguje Microsoft MCE Remote IR Control Receiver, nutno odpojit a připojit USB konektor (=> nepoužitelné pro laika). Prý nějaký problém MS hardware s napájením zařízení USB.
5) Pundit-R používám jako PVR, nahrávám 1-2 TV pořady denně. Cca jednou týdně se stane, že se počítač po ukončení nahrávání nepřepne zpět do S3 a zůstane v "polomrtvém stavu" - nutno resetovat (=> nepoužitelné pro laika).
6) Pundit-R je jak cenově tak vzhledově výborná volba pro provoz multimediálního centra, nicméně podpora výrobce tento hardware bohužel diskvalifikuje (z mého pohledu pak i jeho další výrobky, protože i u nich lze předpokládat podporu na stejné úrovni).
Máte-li někdo nějaké tipy, jak výše uvedené vyřešit, nebudu sám, kdo je uvítá:).
Včera jsem zkušebně instaloval MCE na sestavu za 12300 Kč bez DPH: MSI K8NGM2-FID (on-board VGA i DVI, RCA S/PDIF, 2x full-size PCI, 2x full-size PCIe), AMD Athlon 64 3200+ (box), 2x 512 MB RAM, 250 GB HDD (WD, SATA), stříbrný micro ATX case EC KS01 MicroT 250W CE8 USB+AU a stříbrná NEC DVD+-R/RW, ND3550 DL+/- 8x6x16x16x. Pro testování byly použity DVB-T tunery PixelView PlayTV 300DVB-T a Hauppauge Nova-T MCE PCI (nejsou v ceně).
Case není tak hezký jako Pundit-R, ale lze ho již nepovažovat za počítač. Neobsahuje vysocesvítivé LED. Chladič procesoru dodaný spolu s procesorem je tichý a v kombinaci s řízením teplotou v BIOSu základní desky není slyšet (na rozdíl od vrtulí dodávaných s P4 nebo nefunkčního QFanu Asusu). Větrák ve zdroji slyšet je, pro použití v obýváku by byl potřeba zásah.
Instalace MCE trvala vč. kompletního nastavení pro použití v obýváku asi 3 hodiny (vč. stahování aktualizací Windows, nových ovladačů od všeho atd.) - pro srovnání, instalace Pundit-R trvala asi týden čistého času, ale to jsem měl s MCE méně zkušeností. Se zvukem žádné (větší) problémy nebyly, WMA9 passthrough funguje. Kvalita receiverem dekódovaného WMA9 odpovídá DTS. Dosud nefunguje správně probuzeni z S3 ani z hibernace - počítač se zapne, ale pak se nic neděje.
V současné době bych pro MCE volil určitě sestavu podobnou výše uvedené s AMD, stačila by polovina paměti i pomalejší procesor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jarmil:  na akom rozliseni bezis s tym BenQom 3750? Pokial viem, tak max. cez DVI podporuje 1366x768. S tymi 1366 je vacsinou problem. Ako to vyzera na tom 1920x1080 paneli?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jarmile, prosim tě, potřeboval bych vědět, kde v registrech nastavit tu ČR, aby mi fungovalo EPG...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc by se to melo prehrivat ? Pocitace od FSC maji jedno z nejlepe vyresenych chlazeni, nic se nikdy neprehriva. Ani Sceniky, ani Celsiusy, ani Esprima, proste nic. Navic je to postavene z certifikovanych komponent, tudiz FSC to nemuze stavet z kdejakeho srotu (napr nespolehlive desky pro AMD s "chipsety" Nforce a VIA). Fujitsu ma blaclist zarizeni, ktere se nesmi pouzivat pro kompletaci PC a je tam toho celkem dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna u Sceniků docela rádi umírali grafiky. Nějak to ten Matrox bez chladiče dlouhodobě nerozchodil :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VanJ> Přes DSUB vstup je obraz trochu rozmázlý (stejně jako na monitoru LCD připojeném přes DSUB), takže jsem testoval jen DVI (v dohledné době otestuji ještě kompozitní vstup).
1920x1080p přes DVI BenQ nepodporuje (černá obrazovka), 1920x1080i detekuje TV správně, ale obraz lítá +- 1 řádku nahoru a dolů, takže je k nekoukání. 1920x1080p @ <=30 Hz TV nepodporuje (černá obrazovka). Nejvyšší rozlišení, které TV z DVI zobrazí správně je 1280x1024. Pro MCE používám 720p @ 25 Hz (1280x720), protože MCE nepodporuje obdélníkové body (např. u Live TV nelze v 1280x1024 nastavit správný poměr stran). Interpolace obrazu 720p do nativního rozlišení TV v TV je bez problémů, šikmé čáry jsou rovné, bez artefaktů. Vyšší nativní rozlišení má výhodu (např. při srovnání s 40" Sony Bravia s 768 řádky) v tom, že téměř nelze pozorovat moire vzniklé mřížkou LCD.
Důležité je nastavení 25/50 Hz jakéhokoliv vstupu (u grafických karet v PC je to bohužel standardně 60 Hz), aby se obraz videa netrhal (trhání lze identifikovat např. na běžících titulkách v TV, např. na ČT24 nebo na Óčku). Vyřešeno PowerStripem.
Když už jsem se tak rozepsal, pozorovací úhly jsou srovnatelné s 40" Sony Bravia, u vyšších úhlů se snižuje kontrast obrazu rovnoměrně (tzn. černá přechází do šedé a nikoliv do fialové nebo jiné barvy) - TV lze tedy bez problémů sledovat z různých úhlů (narozdíl od LCD TV od LG například). BenQ má nádherně syté barvy, srovnatelné s CRT.
BTW: Avizovaná podpora DPMS u BenQ funguje tak, že se TV sama vypne, pokud ztratí signál na vstupu, ale při obnovení signálu se už nezapne (týká se vstupu DVI, u ostatních nevím).
lubosh> MCE bohužel nepodporuje EPG, TV program se stahuje ze serveru Microsoftu a celá služba se jmenuje Guide.
V MCE zvol "Scan for more services", nastav "Germany", proveď ladění, ukonči frontend MCE. Níže uvedený text ulož do ".reg" souboru a importuj do registru. Spusť frontend MCE, vyber "Dowload latest Guide listings". Pak zbývá přiřadit programy z Guide k těm naladěným. Toť vše.
--------------------REGEDIT4[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Media Center\Settings\ProgramGuide]"fGetEpgData"=dword:00000001"strLocation"="140 00""strProviderId"="8900001""Version"="65537""fAgreeTOS"=dword:00000001"fAgreeEPGPrivacy"=dword:00000001"fEpgDataAvailable"=dword:00000001"fUsageTracking"=dword:00000000--------------------

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jarmil-> Diky za popis zkusenost s LCD TV. Ja to provozuju na CRT. Zatim si nemuzu dovolit LCD (manzelka a pripravovane stavebni upravy v tomto roce :o)
Jak jsi popisoval ten S3 rezim,tak s nim jsem mel problemy,ze po probuzeni ze Stand-By byla mrtva TV karta (TwinHan mini-ter DVB-T). Ted to mam tak ze to hibernuju a funguje to na 99% Nekdy se stane,ze MCE zahlasi problem s TV signalem a porad se nenahraje,ale nikdy to neni tak dulezite,ze by me to stvalo.Staci to zrestartovat a pak to zase mesic funguje bez problemu.
To EPG je blby,lepsi to ma MediaPortal z XMLTV ,ale i to se da rozchodit na MCE pomoci BladeRunneru. Prozatim je EPG od MS pouze pro CT1,CT2,Nova,Prima. Nejak na to MS kasle :o)
Jak jsi poslal ten postup na to ladeni a pak na stazeni EPG + ty registry,tak si nejsem uplne jistej tim registrem.Ja menim pouze dve promenne.Jedno je hexa cislo a druhy je text (kod zeme CR nebo DE).Lepsi je to mit ve dvou souborech a primarne mit v MCE nastaveny CR aby se stahovalo EPG,ale kdyz je pak potreba preladit tuner,tak je potreba to prehodit a pak zase nazpet.
Modry LEDky jsou modry LEDky,hold je to Thajvan :o))
Digitalni audio vystup taky neprovozuju,protoze nemam idealni podminky na nejake staveni domaciho kina a hlavne by me manzelka zabila kdybych si to pustil tak jak bych chtel (ze to pry RVE :o)
V podstate to pouzivam jako nahradu VHSky,ktera mi pred rokem odesla a klasicky HDD rekorder jsem nechtel z duvodu ze jeste nemaji DVB-T tuner.
No, casem se snad dopracuju i k LCD TV a nejakymu poradnymu audiu,ale to uz mozna nebude funkcni Pundit a bude mozna neco jineho.No, mozna se taky mezi tim prstehuju do garaze a budu v pohode :o)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jarmil: ten problém s frekvencema u MCE se dá vyřešit:
http://www.xpmediacentre.com.au/community/showthread.php?t=460
Případně pokud přijímáš pražský multiplexy, stáhni si upravený .dll od TJF z tvfreak.cz:
http://www.tvfreak.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samuraj-> Zkousel jsem to dll z TVFreak,ale nefunguje to. Mam tedy MCE US,mozna s CZ LIPem to je jiny i kdyz pochybuju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bis69: A dělals to přes safe mode, tak jak je popsáno na tý australský stránce? Pokud jo, tak víc už neporadím, MCE nepoužívám. Ale zkus se obrátit přímo na Tjf v diskuzi na Tvfreaku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samuraj-> Mam to zprovozneny pres editaci registru a je to v mem pripade 100%ni,takze to tak necham.Cus

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Update k propojení LCD BenQ DV3750 a Nvidia 6150 pomocí component výstupu: Obraz v 1080i skáče stejně jako při připojení přes DVI (viz níže). Navíc se o component výstup v Nvidii zřejmě stará jiný převodník D/A, protože nastavení frekvencí z 60 Hz na 50 Hz se míjelo účinkem a nepomohlo ani nastavení v BIOSu. Zkusím se ještě zeptat v BenQu, jako to myslejó s tou podporou 1080i.
bis69> Rád bych MCE používal jako skutečně multimediální centrum, takže digitální audio i video výstup potřebuji.
EPG: XMLTV jsem zkoušel taky, nějak mě ale nepřesvědčilo. Mrzkou nabídku TV programů v Guide i jejich mizernou informační kvalitu (překlepy, chyby) potvrzuji. Škoda, že soudruzi z MS nepodporují skutečné EPG, jež je vysíláno přímo v multiplexech DVB-T.
Ladění: Díky za info ohledně hacknutí DLL, nechám to zatím na registru. Docházejí mi síly na další experimenty s tím nedodělkem. Obsah registru určitě zjednodušit lze, tohle je první verze, která mi donutila MCE dělat to, co jsem chtěl, takže jsem ji dál netunil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dotaz k nutnosti nastavení frekvence u BENQ DV3750. Mám už dříve popsaný problém s trháním obrazu a snížení frekvence na 50Hz pomocí PowerStripu skutečně pomohlo. Nerozumím ale tomu, proč je to nutné, když BENQ ve specifikaci uvádí prakticky u všech podporovaných rozlišení frekvenci v rozmezí 60 až 75 Hz, s výjimkou 720p, které je podporováno vedle 60Hz i 50Hz. Máte někdo vysvětlení? Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mros> Nutnost nastavení obnovovací frekvence výstupu na 50 Hz za účelem zamezení trhání obrazu TV v čase se týká všech LCD/CRT obecně, nejen BenQ DV3750.
V našich končinách máme v TV vysíláno 50 (půl)snímků za sekundu, pro netrhavý obraz je třeba nastavit (co nejpřesnější) násobek této frekvence na výstupu grafické karty. Při standardně nastavených 60 Hz na výstupu grafické karty dochází k tomu, že tato zobrazuje některé snímky z TV 2x a některé jen 1x tak, aby běžel správně čas, potažmo zvuk (konkrétně při 50 snímcích/s zobrazí grafická karta na výstupu 60-50=10 některých snímků 2x, aby byla dodržena synchronizace s časem, tedy se zvukem).
U běžné TV (tedy ne-100 Hz) tento problém nevzniká, protože tam se obnovovací frekvence TV řídí vstupním signálem (existují i TV schopné zobrazit jak PAL tak NTSC - tedy 50 i 60 Hz).
Nastavení frekvence výstupu grafické karty na 50 Hz je jen taková obezlička, při jiném formátu vstupního videa (např. 60 snímků/s) by k trhání při nastavení 50 Hz opět docházelo (tentokrát by některé snímky chyběly). Lepší řešení by bylo prolínat v overlay snímky obrazu tak, aby se trhání odstranilo (tohle např. dělají lepší 100 Hz TV pro dosažení lepšího pocitu z pohybu v pohyblivých scénách), ale tady by zas utrpěla kvalita obrazu. Nejlepší řešení by asi bylo řízení frekvence výstupu grafické karty jedním z běžících videí, ale o žádném takovém softwarovém řešení nevím...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jarmil>
zaujimalo by ma, ako si prepojil SPDIF konektor z pocitaca do receiveru, lebo vascina pocitacov ma SPDIF vyvedeny ako 3.5" jack konektor a SPDIF je normalne konaxialny kabel.
Tebe receiver dekoduje zuvk ? preco ?
Ja som myslel, ze zvukovy format dekoduje PC a potom to ide ako PCM cez SPDIF do receivera ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemate nekdo nejake pouzitelne schema jak dostat signal z karty na SCART? Pripadne kde se to da koupit uz hotove? Nasel jsem nejake konvertory na zbastleni ale moc se me to nezamlouva. By me zajimalo jak to ma Fujitsu vyresene a kde bere ty konektory a vsechno kolem dokola. Diky za odpoved

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panove,po rebootu mi prestala fungovat klavesnice s trackballem ( baterky jsem vyzkousel). Vetsinou mi Sacelo ukazovalo ze tam je hotspot sb, ktery jsem predpokladal slouzi pro wifi komunikaci s klavesnici a ted ho neni videt. Verim tomu ze Woknama to neni, protoze klavesnice fungovala i v Bios setupu a pri najezdu systemu. Napada vas nekoho cim to muze byt, nebo jak to zpravit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.