Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pocketbook Ultra - nová čtečka s foťákem a next-gen elektronickým inkoustem!

Vypadá to hezky, ale pokud platí cena téměř €200, je to dvojnásobek oproti (konkurenčně nejbližšímu) Kindle Paperwhite... A za dvojnásobek ceny nenabízí prakticky nic, co bych od čtečky potřeboval nebo chtěl.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No je tam navic fotak ... to je prece ve cteccce nutnost :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nalim:

Kdybys článek četl a neplácal blbosti, tak bys možná zjistil, že foťák je tam mimo jiné kvůli čtení QR kódů.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To nevysvetluje naco by ktokolvek potreboval citat QR kody na takomto zariadeni. Popravde uz wifi mi pride ako celkom hlupost

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s Vámi. Krom fotoaparátu (jehož použitelnost bude díky e-ink nicmoc) a možnosti ocr nenabízí nic co by tu již nebylo. Raději bych viděl nějaké nové čtečky se 7'' či 8'' displeji. Čtečku s 6'' displejem mám a příjde mi to málé. V souvislosti s tím jsem zvědavý na Booken Cybook Ocean.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Při hledání na Google jsem náhodou narazil na článek, kde zmiňují také uvedení nové 8" verze Ink Pad 840 se stejným typem obrazovky a rozlišením 1600 x 1200.
Viz.: http://www.the-digital-reader.com/2014/05/20/pocketbook-launches-the-6-u...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, nevím. Paperwhite 2 se prodává za cca 3 600 +- (verze bez reklam).
Sám vlastním Pocketbook 623 (touch lux) a nabízí mi navíc: možnost paměťové karty, TTS + mp3, možnost úplně vypnout nasvícení a větší podpora formátů, než zmiňovaný Kindle.
Foťák zřejmě není určený pro focení momentek a panoramat, ale k focení dokumentů. Pokud je bude software ve čtečce rozumně převádět, tak mi cen 200 EUR přijde velmi přívětivá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nabizi napriklad poporu spousty formatu, o cem si muze Kindle nechat jenom zdat. Takze pokud chcete, aby ctecka slouzila Vam a ne vy ji posluhovali prevadenim formatu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano v tom Kindle selhává. Kéž by to šlo převádět nějak jednoduše a rychle, "běžný uživatel" defakto nemá ani šanci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že by byl u čtečky byl mnohem větším přínosem vodotrysk, než "foťák".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To rozlisenie displeja je teda uchylne... to uz nevedeli fakt pridat 10px horizontalne, aby dosiahli standardnych 768 x 1024 a presny pomer stran 3:4
:-O

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je "standardní" poměr stran u papíru? Není to náhodou spíš sqrt(2):1 než 4:3? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taková dost podstatná drobnost. Jak dlouho to vydrží na jedno nabití?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To bude záležet, co se čtečkou budete dělat. Čtečky obecně mají vynikající výdrž a opravdu se nedá napsat např. čtečka vydrží 168 hodin. Nejvíc bude pravděpodobně "žrát" foťák, potom wi-fi a prohlížení webu. Pokud ale budete jen číst tak například já používám čtečku víceméně každý den v průměru cca 2 hodiny, většinou zaplé nadsvícení a nabíjím tak jednou za měsíc, za tři týdny. Vzhledem k nové technologii e-ink by na tom tato čtečka mohla být o něco lépe.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No čtečku mám přece na čtení ne? ;-)

Mám teď nejaké Prestigio, jsou tam hry, je tam wifi a prohlížení webu, ale na tyto dvě věci to je v podstatě nepoužitelné. Takže na čtečce pouze čtu. Teď už ne tak často, jak bych chtěl, ale ani když byla čtečka nová, nevydržela mi nabitá déle než 14 dní normálního čtení (pár hodin denně). Se stárnutím baterie to kleslo na pár dní. Nedávno jsem sice koupil novou baterii, ale ani tak nevydrží déle než 14 dní. A úplně nejhorší je, když čtečku pár dní nepoužívám a zapomenu ji nevypnout - je jen uspaná, tak se baterie ztrácí až moc.

Předpokládám, že novější čtečky už to mají vyřešeno lépe, ale to, že tento údaj (počet otočení stránek na jedno nabití) chybí, mně moc velkým optimismem nenaplňuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Však ano, čtečka je rozhodně převážně na čtení, nicméně jsou uživatelé, kteří ocení možnost připojení na web a jeho jednoduché prohlížení, dále znám pár lidí, kteří nedají dopustit na funkci TTS a tohle vše výdrž ovlivňuje.
Také záleží, jaký formát knihy čtete - je tam hodně obrázků, nebo jenom text. Je to pdf, docx, epub nebo něco jiného ? Třeba u mého pocketbooku, když otevřu nějaký rozsáhlejší dokument s hromadou obrázků, tak nejen, že se dlouho načítá, než se otevře, ale je to znát i na výdrži baterie.
http://www.pocketbook-int.com/cz/products/pocketbook-touch-lux
tady se uvádí cca 8 000 stran aktivního čtení, ale tento údaj je nutné brát s rezervou, jak už jsem psal výše. Každopádně pokud mám vyplé nasvícení a čtu dobře převedenou knihu, neskáču pořád do menu a zpátky, neměním velikost písma každou druhou stánku a neposlouchám ze čtečky i hudbu, tak tento údaj víceméně souhlasí. Až vyjde tato verze pocketbooku, údaj bude jistě doplněn.

U vašeho Prestiga bude zřejmě hlavní problém v os. (zkontrolujte, jestli třeba není dostupný novější firware), 14 dní normálního čtení (pokud pár hodin denně není zrovna půl dne :-) ) je docela málo. Pokud čtečku nevypnete, dnes je asi standadem, že se vypne sama po určité době nečinosti. U některých jde tato doba i nastavit v menu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prestigio PER5162 - bohužel novější FW není a už nikdy nebude. Výrobce to zařízl v okamžiku, kdy začal, pod stejným názvem, prodávat vylepšenou, ale nekompatibilní verzi. A ani ta už se neprodává.

Ve své době to byla výhodná koupě, dnes už bohužel bez podpory. Takže bugy (o několika vím) už nikdy opraveny nebudou a přitom čtečka stále funguje. Alternativní FW prý existuje někde na ruském webu, ale moc jsem k němu nenašel.

Čtu převážně epub bez obrázků, takže nároky na spotřebu minimální. Ebook se po určité době uspí, ale stejně to moc nepomáhá.

Právě proto uvažuji nad něčím lepším. Jen bych nechtěl dopadnout stejně. Takže ideálně něco s otevřeným FW.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle kousek mám taky a i vzdor nové baterky (používá se baterie pro telefony NOKIA E90/N97) trpí od první chvíle tímhle problémem ... automatické vypnutí tady neexistuje, ona se pouze "uspí" (do "spacího" obrázku), ale sama běží dál a vymlátí baterku téměř obratem. 14 dní čtení je u ní naprosto iluzorní.
Problém byl i s nabootováním do recovery režimu abych si ji aktualizoval tím posledním FW co výrobce vydal, no nakonec se to nějakým zázrakem povedlo. Dodnes ale neumí pořádně některé české sady, nepřipojí se ke skrytému AP, reakční doba je otřesná (na další stránku nutno listovat při čtení začátku posledního řádku), browser nepoužitelný, rozšířitelnost krom karty 0, databáze knížek neexistuje (jen filebrowser), připojení přes USB ultrapomalé. Ale formáty, které podporovalal byla kdysi neporazitelná (i když PDF jen papírově), i tím pouzdrem a velmi příjemnou žlutou barvou papíru. Dokonce je v ní vidět příprava na 3G/GSM. Mám pocit, že to mělo pokračovat podobným směrem jako PocketBooky, ale výrobce to asi zaříznul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.