Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podíl Linuxu na desktopech je nevyzpytatelný

A není to jedno, kolik % Linux má?

Vývoj pokračuje, a kdo Linux chce, může jej používat.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jo, vždyť je to úplně zbytečné. Desktopů stejně obývá a koho zajímá kolik procent tam má Linux. Zajímavější je na kolika mobilech běží, jaké zatoupení má u superpočítačů, serverů, drobné domácí elektroniky atd. Dnes je prostě všude jinde ve většině, i v řídících systémech na křižovatkách.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jedno to není, podíl na trhu je zásadní faktor, podle kterého si uživatelé volí OS.

Viz to, že na klasických desktop PC stále dominují Windows, zatímco u kapesních počítačů (aka smartphonů) je to přesně naopak, dominuje Linux (Android) a mobilní Windows dokonce úplně zanikly.

Být rozšířený mezi běžnými uživateli je pro operační systém velká výhoda.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže uživatel starého PC s MASOXem nebo Linuxem půjde prostě do Windows, protože market share?

Cože?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uživatel kupující nový PC typicky půjde do Windows, protože Windows nejspíš už zná, mají je všichni okolo a bude nejméně problémů s kompatibilitou. To všechno jsou věci dané podílem na trhu.

Divím se, co je na tom tak nepochopitelného, stejný efekt (jen z opačné strany) zabil mobilní Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zavisi ako -kde.
Su staty, kde v skole nic ine ako OpenSource v skole nevideli uz ostatnych 10 rokov, teda pomaly uz nebudu maturanti, co by videli v skole MS Windows. Tam je ovela vacsi podiel Linuxu, ale stale nie vacsi ako Windows. Nie je to teda len to, ale aj to.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co uživatele zajímá, jestli na platformě najde to co potřebuje.

Linux +systém a jeho "volnost" (vyberu si co potřebuji), sítě, programování atp., kancl (pokud bez MS office)+všemožné "chytré krabičky" co potřebují OS, - grafici, střihači, hráči

Windows + hráči, grafici, střihači -čím dál samolibější a proměnlivější OS, který nutí uživateli svůj pohled na svá nastavení

macOS + grafici, střihači, DTP atp. a ti co hledají skálopevnou stabilitu OS -hry, vrtochy Apple (ale je to kupodivu lepší situace než u W10), limitovaná nabídka a ceny HW

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Co uživatele zajímá, jestli na platformě najde to co potřebuje."

Tak to podle mých zkušeností nefunguje. I tady v diskuzích slyšíš, že "Linux musíš pořád ladit, pořád něco nefunguje" a podobné... řeči. Vem si, že jsme na IT webu, dá se předpokládat, že minimálně část zdejších štamgastů radí normálním lidem (rozuměj těm, co nejsou ve směru k IT ujetí), co si mají pořídit. Většina zde poradí Windows, protože si nevhodně zvolili distro nebo se s ním nenaučili apod.

Důležitým aspektem je také školství, kde se jednoznačně vychovávají zákazníci MS, tedy až na pár škol v pár státech, což není významné procento. V neposlední řadě nabídka počítačů s předinstalovaným systémem. Zrovna medávno jsem hledal laptop s Linuxem (popř. bez OS, stejně tam dám jedno z mnou preferovaných dister) a pokud máš představu o konkrétní HW konfiguraci, je v naší kotlině zhola nemožné ji koupit. Z principu jsem poptal v obchodech v ČR. Za všechny shrnutí ze tří... Bohemka se omluvila, že to neumí, Alza taktéž a CZC mi nabídli něco úplně jiného, než jsem poptával. Zase jsem skončil v německém obchodě (již 64. laptop, ale kdo by to počítal), což normální smrtelník neudělá.

Nemyslím si, že jde něco takto snadno škatulkovat. Nejvíce je oněch běžných smrtelníků, kteří se o problematiku nezajímají a vybere ze snadno dostupného zboží. Lenost a pohodlnost je lidská přirozenost.

Abych nebyl špatně pochopen, nejsem bojovník za vyšší penetraci Linuxu v PC a souhlasím s TyNyTem - důležité je, aby bylo zastoupení na desktopu dostatečně velké na to, aby byl pro desktop vyvíjen a výrobci HW mu věnovali dostatek pozornosti. Do určité míry souhlasím i s autorem, který v jiném zápisku napsal, že je vlastně dobře, že má Linux nízké procento zastoupení, protože se mu moc nevěnují výrobci *waru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, uživatelem jsem myslel někoho, kdo ví co dělá. BFU obvykle neví co dělá a dá na radu "chytrého souseda", který mu na 99 % na "internet pro babku" doporučí Windows 10, 32 GB RAM a Intel i7. Nicméně jsem se zbýval logickou úvaho co je a není ideální, horši je to, že člověk je potvora ovládaná hormony a emocemi. :-) A přirozenou leností, pokud znám "svůj OS", nebude se mi ten co neznám líbit a bude mi tam vše připadat špatně (se přeci nebudu učit jinak).

To že jsou Windows předinstalovány takřka ve všech noteboocích tomu také nepřidá. Školy též souhlas, to je hodně smutný obrázek, že se nedává obecný základ, ale prostě se školí na komerční produkty (dělat z lidí klikací trubky co nechápou jak to funguje).

Škatulkování bych se též vyhnul. Všechno má svoje a ti co umí používat cokoliv podle svých potřeb nebo podle potřeb jiných (babičce dáme Linux na maily a internet, mladýmu herní PC s Wokny, dcérce třeba Macbook Air, protože má ráda cool věci a jablka, alespoň se ji to hned nerozpadne a nebudeme muset řešit antiviry) si mohou užívat nabídky systémů.

Stejně je to jedno kolik % má Linux zastoupení. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to jsem špatně pochopil. V tom případě souhlas, včetně toho, že na konkrétní věci je lepší konkrétní systém.

add "klikací trubky co nechápou jak to funguje"... bohužel i na části IT škol. Tam by člověk čekal, že student utrpí vzdělání. Ale toto téma raději nechme být. Každopádně hezká formulace :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skálopevnou stabilitou jste pobavil, dávám +

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hm.. Linux ale není tržní produkt, to je zřejmě největší chyba tvé úvahy. Linux si volí lidé, kteří jej z nějakého důvodu chtějí. Linuxový desktop je pak naprostá specialita, která staví 95% své funkcionality na ne-desktopové části Linuxu.

Proto L.D. vypadá a funguje tak jak vypadá a funguje - což není žádné pomlouvání, nebo nadávání, ale konstatování faktu (a to nijak pozitivně nebo negativně nakloněného), že to je prostředí pro lidi, kteří jej cíleně vyhledávají a nehledí na to, zda je to majorita, nebo zda to má i Franta odvedle. Jinými slovy: jinakost nelze posuzovat měřítky platnými pro mainstream.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si oponovat. Linux bol vzdy OS vyvijani deveopermi pre developerov

o com svedci aj Stackowerflow Developer Survey Results 2017

Platforms

Windows Desktop 41.0%

Linux Desktop 32.9%

Android 28.2%

Mac OS 18.4%

https://insights.stackoverflow.com/survey/2017

resp. minulorocna verzia, kde mali Windws len 52,1-52,2% podiel na dektope vyvojarov..

VIII. Desktop Operating System

Mac OS X 26.2%

Windows 7 22.5%

Linux 21.7%

Windows 10 20.8%

Windows 8 8.4%

Windows XP 0.4%

Windows Vista 0.1%

https://insights.stackoverflow.com/survey/2016

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Linux bol vzdy OS vyvijani deveopermi pre developerov“

To je taky nesmysl, dřív býval Linux hlavně na řízení různé elektroniky a na servery.

Dneska to víceméně je tak, že Windows si drží desktop PC a notebooky (právě díky minulým tržním podílům) a Linux má všechno ostatní.
Zejména „kapesní počítače“ aka smartphony- čímž se z Linuxu stal nejrozšířenější systém i na koncových zařízeních.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To je taky nesmysl, dřív býval Linux hlavně na řízení různé elektroniky a na servery."

No to bych neřekl... První Linux byl zcela určitě "vyvíjený vývojáři pro vývojáře", protože Linus si nemohl dovolit lepší počítač než PC a chtěl Unix, a ještě než nastal "boom" internetových serverů, tak Unix byl především výzkumný a vývojový systém, s "workstationovými" odnožemi pro inženýry. Na "řízení různé elektroniky" v raných unixech a linuxech (a NEprototypovém nasazení) zapomeňte, takovéhle plýtvání zdroji na "velký OS" pro řízení je současná móda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou nicneříkající fráze.

Linux není specialitka pro hipstery, Linux je (alespoň pro surfování na webu) nejrozšířenější systém na světě.
A pokud jde o Linuxový desktop, z mé zkušenosti nejlépe fungující argument je, že to je levnější než Windows¹, asi tolik k „netržnímu systému“.

_________
¹ Ono pokud někomu řeknete, že (pro dané použití v pohodě postačující) bazarový počítač by stál 1500 Kč a licence na Windows skoro 3000 Kč, je to docela silný argument.
Zejména když webový prohlížeč se v Linuxu pouští stejně jako ve Windows a spousta lidí dneska nic jiného nepotřebuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bazarová licence Windows i se štítkem lze sehnat za 15 stovek nebo za stovku přes ebay, ale za tu stovku jen samotný klíč. Nicméně na staré plečky je typicky linux lepší volba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I za míň. W7 Pro za ~šest stovek - štítek z nějakého vyřazeného firemního PC (bazar začínající na R). A zaktivujete si tím klíčem čistou instalaci W10.

Ten ebay etc asi bude hodně zamořenej podvodama a ty klíče nemusí být spolehlivé. Kupoval bych vždycky jenom to, kde je i ten štítek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto ma ebay hodnoceni uzivatelu. Kupovano ve ctvrtek od nemecky firmy s 600+ kladnejma hodnocenima. Klic na win professional za 3.99 eura. Serial prosel aktivaci na instalacce stazeny od microsoftu a nasledujici den dorazila emailem i faktura.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Představuje hodně velký skok oproti předchozím měsícům"

A to jako ten podil linuxu stoupnul nebo klesnul?

Jinak ja jsem z linuxu odesel. Uz me to nebavilo, misto abych hral PC hry, tak jsem si furt hral s linuxem, aby to fungovalo, tak jsem presel na Windows 10 a mam klid.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já mám naopak pokoj, všechno jede krásně a poslední dvě hry od Zachtronics co jsem si koupil na GOG měli pěkný instalátor pro Linux a spustil jsem je bez jakýchkoli shánění dalších balíčků či knihoven.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No konečně :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak ja jsem z linuxu odesel. "

Aha tak preto ten prepad v štatistikách :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jinak já jsem z Windows odešel. Už mě to nebavilo, místo abych používal svoje oblíbené programovací jazyky a matematické a vědecké programy, tak jsem si furt hrál s Windows, aby to fungovalo, tak jsem přešel na Arch Linux a mám klid.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kecy v kleci, na Archu pokud nemas vypnute automaticke rolling update, tak furt neco musis opravovat a downgradovat, aby to chodilo. Nakonec sam autor Archu rika, ze je to system pro entusiasty, ktery bavi se v tom hrabat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecy v kleci, na woknouzu pokud nemas vypnute automaticke update, tak furt neco musis opravovat a downgradovat, aby to chodilo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Divte se, ale s Archem jsem měl za celé roky strávené s ním problém jenom jednou jedinkrát (když mi jednou "ujel vlak" příliš), kdežto ve všelijakých těch Bubuntu se mi pořád něco rozbíjelo, i když se to rozbíjet nemělo (teď už tu mám na jednom stroji už druhou instalaci 17.04, kde se totálně rozsypaly verze balíčků, jen když jsem to toho silněji fouknul, a -dev-y do toho už nedostanu - Bubuntu půjde pochopitelně pryč ;)). Ale jako rozený slackwarista to asi vidím prostě jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná se do některých z těch statistik započítává jako Linux taky ChromeOS.

EDIT: Třeba podle tohoto to dohromady vychází na necelých 5 % - http://www.omgubuntu.co.uk/2017/03/chrome-os-marketshare-vs-linux-usa

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO na NetMarketShate do linuxu počítají i ChromeOS s jeho necelými dvěma procenty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Virtuální stroje, IoT věci a Windows Linux embedded nebo jak se to jmenuje? *ten chrome os taky tipuju

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Operační systém je podle mě přímo odrazem duše jejího tvůrce:
Gates: génius, bordelář, obchodník (toho horšího typu), prachy, prachy, jsem nejlepší
=
Windows: Ještě chvilku, defragmentace, koš , licenční klíč, zastaralý software je nebezpečný,téměř hotovo!

Linus: svobodný člověk, co má rád klid a šero, dělník, co na vy na to?, nejsem vizionář
=
Linux: Svobodný software, dělej si co chceš, jsem takový jaký jsem, když něco nevíš tak se zeptej, nikdo ti hlavu neutrhle, sudo apt get astalavista

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, pro Gatesuv Windows 95 i pro linux 90. let to bezesporu platilo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl, jak z pohledu Windows (navíc Gates se vývoje Windows už asi 10 let neúčastní), tak z pohledu Linuxu, který má podobu asi miliardy distribucí.

Například (přímo koncovými uživateli) nejčastěji používaný Linuxový systém, tj. Android, vůbec nezapadá do Vámi načrtnuté definice Linuxu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumíte srandě :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono tie vykyvy maju spolocnu pricinu. Sedi to na FRA a GER

V pripade Francuzska, zacali studentopm strednych skol v okoli Pariza rozdavat v skolskom roku 2007/2008 USB-klucenky s OSS aplikaciami pre Windows, v roku 2008/9 to bolo az na konci a to s celou distribuciou GNU/Linux. a v roku 2009/10 boli na kluci aj verzie aplikacii pre macOS (vtedy OS X)
a cuduj sa svete. 4.7.2009 mal v FRA Linux 38,07% na trhu s OS

a v GER sa zacali 30.7.2017 prazdniny v najvacsich spolkovych repulikach
a podeil Linuxu na trhu OPS mal peaky
30.7. -5,67%
2.8. -5,1%
5.8.-8,42%
25.8- 6,07%
2.9.2017 -6,7%

Teda skoly a ich ziaci/studenti doma zasadne ovplyvnuju pouzivanost OS v dannom regione.

Supporting Quotes / Citaty, ktore podporuju vysloveny nazor:

\on October 09, 2007
The Paris region council this week began distributing USB keys loaded with Open Source software to 175.000 high school students and their teachers.

The USB key has a capacity of 1 GByte and comes preloaded with 19 Open Source applications,
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/fr-paris-distributes-ope...

FR: Paris region to launch open source workflow portal for schools
Submitted by Gijs Hillenius on October 05, 2009
"This year the key will also support Mac OS X, since about a third of all students use that operating system", said Roger.
https://joinup.ec.europa.eu/news/fr-paris-region-launch-open-source-work...

Desktop Operating System Market Share in France
1 July 2008 - 10 Sept 2017

http://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/france/#daily-20080701...

27. 07. 2017
Prázdniny začínajú v najväčších nemeckých spolkových krajinách Bavorsko a Bádensko-Württembersko, kde žije 23 miliónov ľudí.
http://www.tvnoviny.sk/zahranicne/1880120_dovolenkarov-caka-cez-vikend-n...

Desktop Operating System Market Share in Germany
August 2017
Windows 79.97%
OS X 12.9%
Linux 4.9%
Unknown 2.11%
Chrome OS 0.1%
FreeBSD 0.01%
1 Jan - 10 Sept 2017
http://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/germany/#daily-2017010...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, že školy mají velký vliv. Mám dva syny na vysokých školách technického zaměření a ani jeden v podstatě neví, co to Windows je. Oba jedou výhradně na linuxu.
(Edit: Když od nich chci poradit s psaním programu v Delphi, tak na mě koukaj jako na exota. :-) )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky má člověk na škole nějaký volný čas, touhu zkoušet všechno možný a jít proti většině.
A na specifické činnosti je jedno, jestli zvolím Windows nebo Linux ... záleží, aby byly na oba systémy stejné nebo srovnatelně kvalitní aplikace. Většinou je na Windows výběr větší

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ja od 2010 som ciste na linuxoch (obcas dualboot na notebooku s Win7 alebo 2 distribucie)
Napriklad take mrtve cz a sk ma vzdy identifikovalo ako ChromeOS alebo neznamy . pokial zmenili metriku zistovania tak mozno naozaj tych 3.5-4% je realnych
druha vec je ze casto idu ludia z linuxu a virtualny stroj s Windows kvoli statnej sprave

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je hlavně dodnes navzdory všemožným pokusům prostě linux naprosto na kýbl systém pro end usera. Stačilo když jsem nedávno potřeboval rozběhat jednu věc na počítači s ubuntu, co by na win byla otázka jednoho kliku na instalačku a chvíle čekání na linuxu bylo o pracné zjišťování jaké balíčky potřebuju a konfiguraci v terminalu. dohromady na 20 minut. Na to se vám prostě i power user co si váží svého času a nervů vykašle. O BFU ani nemluvě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když používáte Windowsácké metody na Ubuntu, bude to trvat déle a fungovat hůře. Dodavatel SW většinou dodá seznam potřebných knihoven, když už není k dispozici rovnou hotový balíček.

Repozitáře jsou bezpečnější, snažší a efektivnější. Jen to chce se umět přizpůsobit, a nehledat Windows na Linuxu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, někdy to funguje jak popisujete. Někdy bohužel taky ne. Já jsem se konkrétně snažil rozchodit jednu multiplatformní java záležitost a tam vám dodavatel SW fakt potřebný seznam knihoven nedodá.

Ubuntu je pak ještě spešl kapitola, unity je tak hnusné že ten terminal byl pomalu úleva :-D

Uznávám že systém repozitářů na linuxu je geniální a možnost updatovat úplně všechno co v počítači je jediným příkazem je docela boží a windows docela něco takového zoufale chybí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady se svymi rozumnymi nazory nepochodis, tady jak nerves linux rulez, windows sucks, tak te uminusujou, nemas sanci.

Jinak vem si treba blby sdileni souboru v siti, ve Windows to jde nejak tak samo :-), v linuxu abys rozjel ftp server, protoze samba to je system pokus omyl na nekolik dni prace. Hrozny, mam bohate zkusenosti.

Repozitare ve Windows jsou - Windows Store a UWP aplikace pro Win10. Ano, momentalne je to priblbe a nepouzitelne, ale jednou to dotahnou do pouzitelneho stavu. :-)
Mimochodem "systém repozitářů na linuxu" neni zadny, je v jednotlivych distrech pomoci balicku DEB, RPM atd. Kazdy distro ma pro jistotu svoje, taky se o zadne dokonalosti mluvit neda, ale jasny, ze mnohem lepsi nez updaty programu na Windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

@Redmarx
"Tady se svymi rozumnymi nazory nepochodis, tady jak nerves linux rulez"
tak je to jinak, staci kdyz nekdo (Redmarx) nelze a neprekrucuje fakta, ci nepodava svoje(ujete) nazory jako fakt :) napr.:

"v linuxu abys rozjel ftp server, protoze samba to je system pokus omyl na nekolik dni prace. Hrozny, mam bohate zkusenosti."
takova klasicka Redmarxovinovska <>vina, pokud mas bohjate zkusenosti a rozjizdis sambu systemem pokus omyl nekolik dni, tak minimalne nekolikrat lzes...
normalne s minimem skusenosti je Samba vcetne nainstalovani pro sdileni v siti rozbehnuta behem 1-2minut...

Windows Store a UWP je spesna nepovedena kopie repositaru ktere v Linuxu uz jsou zavedene jako zaklad udrzby systemu od minuleho stoleti, to ze ma kazda distribuce vlastni je irelevantni, protoze uzivatele to nezajima, ten si proste pres nejakej "store" sve distribuce nainstaluje to co mu tam spravci reposiutaru/balicku pripravej...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako samozrejme ze v kategorii sdileni souboru pres original microsofti protokol vede microsoft. Pokud chcete bezpracne sdileni souboru mezi dvema linuxy, tak sshfs, to jde temer samo, pokud to ovsem nechcete jako "verejne/anonymni", to uz da praci. Pokud ovsem chcete mezi linuxem a windows, tam bohuzel vychazi ta samba nejlepe.

A ano, kazda distribuce ma vlastni system repositaru, coz ovsem uzivateli nevadi dokud tam ten svuj software najde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tedy Windows store za ekvivalent repozitářů neoznačil ani omylem. Má to daleko víc společného s Apple Store nebo google play. Zatímco repozitáře si můžu klidně do linuxu přidat a každej si může založit vlastní a je na lidech jestli mu budou věřit nebo ne, tak uzavřené koncepty typu Windows store mají nepříjemně fašounský potenciál. Koneckonců nedávno Google i Apple odstranili ze svých storů aplikaci GAB, protože dostatečně necenzurovali svobodu projevu svých klientů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Též jsem měl problém s par instalací na serveru. Zatímco na Ubuntu to jde jedním příkazem na Debianu sem s tím musel strávit par hodin než jsem zjistil co všechno k tomu potřebuji za knihovny.

Jinak je Windows 10 a Windows 10, Windows Store a Windows Store. Např. americká lokalizace obsahuje uplně jiný obsah store než česká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak vem si treba blby sdileni souboru v siti, ve Windows to jde nejak tak samo :-), v linuxu abys rozjel ftp server, protoze samba to je system pokus omyl na nekolik dni prace. Hrozny, mam bohate zkusenosti."

Nevím, jestli si uvědomuješ nesmyslnost toho, cos napsal. Srovnáváš sdílení v rámci jednoho OS a multiplatformní sdílení adresářů (ne souborů). Samba je primárně určena pro sdílení mezi Linuxem / *nixem pro Windows. Pokud mi nic neuniklo, Windows ničím takovým nedisponuje. Sdílení v Linuxu pro Linux / *nixové systémy je zhruba tak stejně složité, jako sdílení v OS Windows pro OS Windows. Samba je tedy něco jiného, než o čem mluvíš v rámci Windows. Zrovna v sítích vynášet takové soudy nad Linuxem... Pak se div, že dostáváš mínusy, když píšeš takovéto nesmysly. Navíc jak píše k3dAR, nastavit Sambu pro běžné domácí sdílení je otázka minuty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Repozitare na Linuxu jsou sice strasne prijemny, ale tradicni system aktualizace programu na Windows (aneb "stahni si novy exac") ma i svoje vyhody.

U Windows autor programu vi, ze se nemuze na nic spolihat a musi dodat hotovy reseni, ktery pojede vsude. Takze stahnu program a ten vali na vsech bezne dostupnych verzich Windows. Zadny velky externi zavislosti to v drtivy vetsine pripadu nema, pokud neco program potrebuje, ma to pribaleny u sebe (ano, je to v nekterych ohledech neefektivni). Kdykoliv potrebuju novejsi verzi, tak ji proste stahnu, vrazim ji misto puvodni a neovlivni to nic dalsiho. Pravda, pri vetsim poctu programu to neni uplne ono.

Na Linuxu mam repozitare, kde je stokrat vic programu nez muzu kdy potrebovat, vsechno se prubezne aktualizuje, na prvni pohled idylka. Ovsem pouze do chvile, nez potrebuju novejsi verzi programu, kterou se zatim nikomu nechtelo do oficialnich repozitaru pridat, nebo nejakou exotiku. Ne ze by to neslo vyresit, muzu stahnout zdrojak a zkompilovat si to sam. Kdysi jsem to delaval, ale to je cesta do pekel a vracet se k tomu nehodlam. Nebo muzu zkusit najit nekoho, kdo uz si s tim dal praci a zverejnil to ve svym repozitari. Jenomze to uz znamena, ze do toho musim zatahnout treti stranu, ktera naprosto nic negarantuje. Aktualizace mozna budou, mozna nebudou, muzu jen doufat. A nedejboze, aby slo o nejakej vetsi program, kterej ma kupu zavislosti, takze neco rozesere bud hned, nebo pri budouci aktualizaci svy nebo zakladniho systemu. To si pak vzdycky rikam, ze ten manualni zpusob na Windows neni zase tak spatnej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem schopný ve Fedoře nasdílet soubory v lokální síti během cca 20 sekund. Zabere mi to přesně 4 kliknutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Shimata
"Já jsem se konkrétně snažil rozchodit jednu multiplatformní java záležitost"
pro zajimavost, muzes byt konkretni?

"Ubuntu je pak ještě spešl kapitola, unity je tak hnusné"
spis ses ty spesl kapitola ;) v Ubuntu muzes krome Unity pouzit jine/jedno z hromady Desktopovych prostredi(DE), dost z nich uz je i predpripravene jako "Ubuntu odnozova" samostatna ISO instalacka...
zaroven jdou (stejne jako ty ostatni) doinstalovat jiz do instalace na HDD, ktera byla instalovana s Unity (nebo jine DE) a pak se pri prihlaseni mysi precvaknout do jineho sezeni (= jineho DE)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CGOBAN - klient na KGS (online go server). šlo tam o to, že na linux existujou asi tři různý java balíčky a protože to vyžaduje nějakou feature nad rámec základní javy tak to jde jen na jednom z nich a to ještě mi to crashovalo dokud jsem se nepohrabal v nastavení. Ironicky asi týden potom vyšel neoficiální webový klient Shin KGS konečně ve verzi co podporuje zakládání her :-D

A jinak já vím že existuje víc grafických rostředí na Linux a víc verzí ubuntu včetně Těch s KDE, Gnome nebo LX, nejsem idiot, předpokládám že ostatní diskutující taky ne a tak mi nepřišlo nutné to zdůrazňovat. Pointa, že unity je fakt hnusné a překonává v tom, jak mě irituje dokonce i Mac OS (což se naposledy povedlo snad windows mobile 6.0) zůstává.. Ale chápeme že nebudu rozhrabávat cizí počítač na kterém jsem jenom pár dní fungoval?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono třeba kUbuntu má KDE, ale problém je, že vezmou co zrovna je v dubnu/říjnu daného roku, neotestujou to, neudělají pro to ani témata a hodí to do světa. Většinou je to bez problémů, ale myslím, že to KDE mají jen aby si odškrtli že ho mají. Sakra i Manjaro si dá práci s tím, že má u KDE svůj vzhled.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steam je irelevantni pro posouzeni "GNU/Linux na Desktopu", ja mam treba ~10 PC s GNU/Linuxem, 0 PC s Windows, kazdopadne Steam nemam na zadnem... dalsi vec je ze i kdyz na Steam klesa % Linux hracu, co si vybavuju realne info o statistikach, tak v abolutnich cislech to stoupa, tzn. ze proste vice novejch/mladejch uzivatelu sahne pro Windows na hry, nikoliv ze pocet Linux hracu klesa...

Toplist je sice regionalni zalezitost, a samozrejme ani zdaaaleka nezahrnuje vsechny ceske domeny, nicmene pro informace z regionalniho pouzivani GNU/Linuxu na Desktopu je to udaj zajimavej a dost mozna jedinej (verejne) dosupnej s alespon nejakou vypovidajici hodnotou...

Netmarketshare ma zaprah celkem obrovskeeho mnozstvi stranek, tam uz je vypovidajici hodnota hodne velka, navic je tam videt trend kdy od toho ~1% to uz nejakou dobu bylo pres 2% a ted to proste vyskocilo pres 3%, neni duvod v tom videt chybu, ale samozrejmne se uvidi dalsi mesic(e), nicmene to ze lide co GNU/Linux nepouzivali ale z Windows uz jim je na bliti vidim vsude kolem sebe ze pribejva vice a vice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"z Windows uz jim je na bliti vidim vsude kolem sebe"

Hlavne ze mi vycitas neobjektivitu. Kolem tebe bude par blizkejch pratel, kteri jsou pratele, protoze maji stejne zajmy nebo tak neco. Ja mam zase okolo sebe samy lidi, kteri spokojene uzivaji Windows 10.

Docela by me zajimalo, z ceho je na bliti z Windows jejich uzivateli. Neplet si to s uzivatelem linuxu, tomu je z Windows na bliti jen proto, ze existujou.
Uz vidim odpoved: sledujou te. :-D No na Win7 telemetrii nemam vubec a na Win10 jen minimum, nejak to jako ujmu nepocituji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím o moha uživatelých, kteří Linux desktop v životě neviděli a asi o něm ani nikdy neslyšeli a přesto jsou na Windows pekelně naštvaní (nebudu tu citovat ta peprná slova). W10 se jim "sama zjevila" v notebooku, pak to padalo, mrzlo, neodpovídalo a známí se museli snažit dostat počítač do "zdravého stavu" (já už takové "kšefty" neberu, nemám na to čas), pak po roce přijde nějaký update a tu a tam je nějaké aplikace fuč, co bylo nastavené nastavené není, prostě BFU z toho jde hlava kolem a bez schopného známého, který Windows domluví se neobejde.

Takže je hodně lidí co používá Windows 10, ale málo z nich je spokojených.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co dělali špatně. Já jsem prostě udělal zálohu SSD, nainstaloval win10 na čistě formátovaný disk jako každý normální člověk, nainstoloval drivery a sw co potřebuji - dohromady možná na 4 hodinky - ještě jsem si u toho pustil pár dílů Star Treku a bylo to docela pohodový odpoledne. Už jsou tomu skoro dva roky a snad jediný problém mi dělá debilní firmware v geforce kartě, kvůli kterému musím občas přepojit kapel když chci do UEFI něco nastavit. Všechno funguje jak má, telemetrie zablokovaná. Kě štěstí mi chybí snad jen oldschoolový quick launch jaký zmizel s Vistou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jste to nečetl důkladně. Nemluvím o lidech co mají schopnosti a čas se v tom pár hodin povrtat. Hned od druhé věty vidím, že nepopisujete situaci BFU, tedy drtivé většinu uživatelů PC. Důkladná záloha, ehmm, instalovat čistě systém, áaahaaa a e?, co to znamená instalovat systém - kam a proč a co? Aha.. nechápu... To bylo vyrobené s nějakým Windowz (verzi neví), no ni, jsem tak kópil. To budou typické reakce.

BFU prostě jednoho rána otevřel notebook a měl tam jiný systém (to že se MS snažil hodně, aby otravná hláška nešla odmítnout víme všichni). To že pro daný notebook třeba nejsou drivery pro W10 milý GWX nezajímalo, prostě to byla Microsoftí akce na kopanec do kulečníku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Starší (ehm i 2015) Notebooky a Windows 10 jsou bohužel průser

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux instaluji na desktop tam kde lidé chtějí hlavně brouzdat po netu, číst poštu a sem tam napsat nějaký dopis. Takže relevantní jsou podle mne statistiky zabývající se nějakou univerzální kterou využívá skoro každý. Tj. emaily a brouzdání na webu. Nikoli steam.... Navíc mám na jednom počítači klidně systémy oba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že je tam takové sedlo. Linux vyhovuje těm úplně nejmíň náročným BFU jako je třeba moje máma, které jsem pořídil jedno z těch kostkových pc za 5000, hodil na to lubuntu a funguje to perfektně. Internet, psaní v libre office a občas filmy, nic víc. Power usera, který potřebuje dělat hodně věcí a chce aby to fungovalo jako po másle, protože fakt nemá čás řešit balíčky a nastavení nejspíš bude linux na desktopu docela **át. Ta práce s tím je prostě taková neohrabaná. A na opačném konci spektra je člověk co spí v serverovně a pro celou rodinu provozuje vlastní mailserver na raspberry pi a ten linux bude milovat :-D

Než se do mne zase nějakej hnidopich opře, je to generalizace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

generalizace, ale vcelku přesná. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buďte rádi na malý podíl na trhu. O to více je Linux bezpečnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steam nemá smysl brát v potaz, 80% linuxaku hraje ve Wine nebo má dual boot, popřípadě VFIO. Pak brečí, že tohle a tohle není pro Linux, a "no tux no bux" a pak si to stejně koupi za plnou cenu a hrají ve Windows. K tomu půlka Windows hráčů má 15 účtu kvůli hazardu v Dotě a CS. Statistiky Steamu by se měly zrušit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uzivatele ani nevi, co pouzivaji, vetsina jsou dementi, kteri bud vubec netusi, co tam maji, nebo chteji jen windows a kdyz jim tam date linux se slovy, ze tohle je windows 11 a Office 3000 (LibreOffice) tajk budou spokojeni, nebot to, ze jsou kazde windows uplne jine a office uplne jiny a navzajem nekompatibilni tak nejak akceptuji.

Tedy vetsina uzivatelu pouziva, to co dostanou s PC, nebo co jim tam nekdo ilegalne nainstaluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina lidí jsou uživatelé a nikoli technici či programátoři proč by je tohle vůbec mělo zajímat. Je zajímá jen to že to funguje jak má. Kvůli tomu je přece nebudu označovat za "dementy"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přestože celkových instalací linuxu na desktopu bude čím dál tím více, tak procentuálně pomalu ale jistě klesá. Mám běžný e-shop určený pro širokou veřejnost, není nijak vyhraněn ani nechodí tam specialisté, ani omladina či naopak ti dříve narození. Po přečtení článku jsem kouknul na statistiky a zastoupení linuxu bylo min. rok 1.32, ale letos to je 1.14.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.