Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 8 užívá před vydáním méně uživatelů než kdysi Windows 7

Naprostý souhlas s článkem..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

z jakou částí? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl jen v řádu několika promile uživatelů bych jako statisticky významný a směrodatný nebral.

Navíc W7 leakly (s ohledem k datu vydání) o týden dřív než W8, což je malý, přesto nezohledněný rozdíl (porovnávala se penetrace měsíc před uvedením, ne měsíc a týden před uvedením u W7).

A hlavně 2.8. kdy leakly W8 byl (ve stejný "čas", jen o 3 roky dřív) pro W7 k mání již nějakou chvíli loader, což razantně pomohlo k rozšíření W7 v subscéně. Pro W8 nic takového stále není a ještě minimálně pár týdnů nejspíš ani nebude. Jen občas se na pár hodin/dní zjeví veřejně přístupný KMS server, ale to nedokáže zamávat statistikami. Lidi prostě otálejí s instalací, čekajíc na "crack".

Jo a ještě se objevil jakýs "corean crap", který je ale jen bordeldělající zlá, zlá, nepěkná věc, měnící v pár souborech texty (jablka za hrušky), takže dialogy hlásí Aktivováno! i když nic aktivováno samozřejmě není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a pan je kvalitni pirat s mnohaletymi zkusenostmi no to se podivejme ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A myslíte, že pokud by win nešly slušně upirátit, tak by měly takovej podíl? Těžko :D A MS to moc dobře ví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je pravda :-)).Už nevím kdo to od MS řekl " když už mají lidi šlohnout OS tak ať je to ten náš".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ballmer

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl to prezident divize obchodu společnosti Microsoft Jeff Raikes.
http://diit.cz/clanek/microsoft-priznava-ze-tezi-ze-softwaroveho-piratstvi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aby nakonec MS pro rychlejší rozšíření nemusel vypustit vlastní hacklou verzi, kterou by pak třeba po roce odstřelil :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je jednoznacne v aktivaci ..... proste neni, na W7 stacil obycejny batak (TimerNuke), zadne ruske viry a jelo/jede se v pohode. W8 dneska nefungujou! Neni oficialni klic, nic .... RTM verze je proste cloveku k nicemu a tak to lidi proste neinstalujou.
Rikam to uz davno, W8 budou success, jednoznacny, spolu s WP8. Pocetna skupina uzivatelu znalych vi, ze W8 jsou naprosto normalni W7+ficury navic a hlavne jsou a vypadaji COOL, uzivatele neznali kritizujou metro, protoze nevi wocogo, tech je nastesti minimum, ale jsou bohuzel nejvic slyset ..... no a zbytek je stado, kteremu se metro urcite libit bude. WP8 bude zcela jiste technologicky lepsim systemem nez android, o tom neni sebemensich pochyb. Android bylo takove rozptyleni a vyplneni mezery na trhu po WM6.5, kdy WP7 byly nepouzitelne a IOS je takovy ten neskutecne predrazeny rolls royce. Android je jako linux, roztristeny, tezkopadny, neni pro masy .... a dopadl tak, jak by dopadl linux, kdyby nebylo windows a clovek musel kupovat predrazeny apple .....
Na WP8 se tesim jak na smilovani Bozi, kdyby tak byl mobil s HW klavesnici, ale mozna i to ozelim ..... android je proste fekalni system, az ted po letech na rootnutem telefonu s jelly bean a 1.5GHz se to rychlosti reakci zacina priblizovat 200MHz MIPSu s WM6.5 ..... nejsem jablickar, neuznavam jejich exkluzivitu, je to na muj vkus proste drahe, ale jedno se musi nechat a nikdo to nemuze poprit (kdo to aspon jednou zkousel), iPhone je proste PAN smartphone, kde android neni sebemensi konkurenci .... stat iphone 6 litru, tak do dvou let o androidu ani nestekne pes .... WP8 ma byt za rozumnou cenu, ale je tam jista nevyhoda noveho trhu, takze androidu davam rok, maximalne pet:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z praxe jednoho staromilce, mě :)

Doteď jsem jel na starém jednojádru a na kvalitních a prověřených a funkčních a tak dále WinXP. Měl jsem v plánu koupit nový stroj a s tím mít i nový OS, ale nijak extra jsem nepospíchal. V době, kdy se objevili informace o Win8, co "to" je a jak to vypadá a bude se ovládat, donutilo mě to o to rychleji upgradovat a ještě pořídit i Win7 právě proto, že bych si pak mohl pořídit už jen Win8 a ty, podle mě zatím dostupných informací, ne, děkuji. V klidu počkám na Win9 a možná i později. Navíc, proboha, kdo bude kupovat a instalovat na ostro Windows bez alespoň prvního service packu? Sebevrah?

Hezky ať Win8 vyzkouší ostatní a Microsoft nabere dostatek informací od uživatelů, aby zase ve Win9 vypustil tentonoc jménem MEtro, co se nesmí jmenovat Metro a pochopí, že nějaké dotykové fíčury si může strčit do tabletu, ale firmě nebo doma potřebuji funkční použitelný stroj, ne cool pitomosti z marketingu.

Ano, Win8 jsem sám ještě nezkoušel, ve Virtual Boxu končím na 99% instalace a dál se nehnu - oficiální veřejné preview ISO.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě Win8 ve VirtualBoxu normálně jely (zdroj. systém Linux, i5), čekám, že to bude blbý nastavení VB.
Pustil jsem je 3x a můj názor: na to fakt nemám nervy (disk odstraněn)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, špatné nastavení je možné, nechal jsem default, zkusím pohledat nějaké bližší info. Testováno na Win7 64bit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba já si klidně osmičky koupím, stejně jako z když tady byly Visty (pořád je používám, jsou stejně svižné jako W7) neočekávám větší problémy. V MS na libovolné pozici dělají chytřejší lidi než je komplet čtenářstvo diit, tedy to, že dotykové feature implementovali má jistě důvod. Když vyšly W7 tak stejné bečení se ozývalo ohledně nabídky start, že je jiná, nahouby atp. Nakonec si uživatelé zvykli a W7 jsou dobré, i když byly špatné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Důvod jim neberu, určitě tu budoucnost v oťapávání displejů vidí, ale nesmí tomu podřídit hlavní GUI a opomenout zbytek uživatelů, co chtějí hlavně pracovat se systémem a ne se kochat mega tlačítky v sytě bonbónkových barvách.
Win7 mi v době, kdy vyšly nevadily, horší jak Visty (bohužel vlastní zkušenosti) být nemohly a nebyly (a nejsou). Niméně znám také další uživatele, co nikdy neměly s Vistami potíže, šťastní to useři :) A bez oprav a prvního SP bych jednoduše svá data novému OS nesvěřil, testovacími králíky ať jsou dobrovolně jiní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem také příznivcem opatlaných monitorů, ale nikdo netvrdí, že osmičky jsou pouze pro dotykové obrazovky. Mohu říci z vlastní zkušenosti, že práce s W8 je stejně svižná jako s W7. Během chvíle si člověk zvykne i na obrazovku START. Věřím že pro většinu lidí (a pro ty MS operační systém vyvíjí) bude naopak obrazovka s přehlednými tlačítky lepší než hledání ve startu. Svižnější start systému je také znát. Jediné co mi v osmičkách chybí, je WMC, který jsem používal hlavně z důvodu TV karty a příjmu TV programů. WMC by se měl dát doinstalovat (dokoupit).
S daty by neměl být problém, neboť jako každý znalý uživatel, je mám na jiném oddíle (i disku) než OS a tudíž nehrozí žádná ztráta.
Takže bych to shrnul, nejdříve bych vyzkoušel a pak bych soudil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkoušel jsem a soudím. Právě start je největší slabinou. Hlavní chyba je, že to na rozdíl od startmenu nemá adresářovou strukturu. Po nainstalování jakéhokoliv balíku se ikonky rozprsknou po ploše, namísto toho, aby zůstala jen hlavní ikona a ostatní pěkně ukryté v podadresáři. Hledaní programu v desítkách ikon po ploše je pak mnohem pomalejší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že se hledání provádí napsáním počátečních písmen názvu programu (tak nějak se předpokládá, že víte jak se jmenuje to co jste instaloval) a ne prohlížením si všech ikonek (protože napsat 2-3 písmena je prostě rychlejší než procházení adresářové struktury), je tento argument irelevantní. A hlavně, stále je tu možnost si doinstalovat (old) Start menu dle vlastního vkusu, a to zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je právě ta chyba. U většího balíku občas jen tuším, jak se některé utility jmenují. Vyhledávání tedy moc nepomůže, zato je spolehlivě najdu v podadresáři menu hlavního programu. Ve Win8 jako stou dlaždici na třetí straně start okna už těžko :-)
Doporučit OldStartMenu je OK, ale to je přesně to, co tam mělo být přímo jako volba od MS - vzhled W7, klidně i W2k. Až doteď s tím neměli problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase když to člověk moc často nepoužívá, těžko ho to bude často zdržovat, že? IT pracovníci (záměrně nepíšu profesionálové, profesionál zvládne cokoliv nového za chvíli, jelikož je to pro něj to nejlepší na jeho práci) jsou absolutně nejkonzervativnější uživatelé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, že se to nestane tak často, ale je to prostě nasírací prvek :-) Chybí mi tam adresářová struktura, díky které se dá udělat v menu rychle pořádek. V novém OS, kde je každá blbost skinovatelná, je chyba, že tam MS starou verzi nenechá jako variantu a naopak se snaží tlačit jen to svoje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem pročetl odezvy na OS W8 je zřejmé, že někteří by se asi nespíš vrátili zpátky na stromy, neboť vše, co je nové, je na h..... a nebo aspoň k nasr... Můžu jen za sebe říci, že se nebráním novým věcem a novým technologiím. Tím, že MS vydá nový OS, jde jisto jistě s dobou a ta si žádá nové neokoukané věci. Jak již bylo řečeno, je to pro mnohem větší masu lidí a ne jen pro pár nepřizpůsobivých. Pokud chce někdo skončit u WXP, tak tam prostě skončí. Je každého věc, zda se chce učit novým věcem a způsobům. Vymýšlí to zase jen lidi pro lidi a pro jejich práci a zábavu.
Je to jako každý jiný produkt a každá věc stárne, ať už se nám to líbí nebo ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě nesmysl. Jsou věci, které byly vymyšleny dobře a tak nestárnou ani po staletích - nikdo nebude vymýšlet jiný nůž nebo vidličku. Je to stále funkční záležitost, může se mírně měnit vzhled, ale základ zůstává stejný.
MS má problém, že rozhraní W98/W2k bylo ergonomicky to nejlepší, co vymysleli. Třeba po stylu W3.11 nikdo zpětně netoužil, ale všechny další změny u WXP a Visty se už moc nepovedly, takže i MS rozumně ponechal W2k rozhraní jako volbu. A W7 se k němu s malými úpravami v podstatě vrátily. Problém je, že dost lidí cítí, že ani W8 v ergonomii starý styl nepřekoná, jen nyní MS tu volbu neumožňuje a tlačí nový natvrdo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, teď jste mě dostal. Srovnat vidličku s IT mě nenapadlo. Tzn. že jsme vlastně mohli zůstat u dobré 386 a proč vyvíjet nové procesory, vždyť to taky fungovalo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když nechápete text, tak to se těžko debatuje. Rychlejší procesory, grafiky HDD jsou jasné zlepšení. I jádro OS se dá vylepšovat. Ale rozhraní, přes které to ovládáte se s každou verzí měnit nemusí. Klávesnice vypadá pořád stejně a její rozložení se prakticky nemění od psacího stroje. Myš se změnila elektricky, ale funkce a tvar ne. A tak se dá pokračovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že jsem nepochopil, že celou dobu hovoříme pouze o vzhledu nových W8. Tak sorry. Ono třeba i vyrobit nové auto, není jen o tom, co je pod kapotou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady asi bude ten kámen úrazu, nikoho kdo chce pracovat se systémem, neznám. Kromě windows adminů každý používá systém jen jako prostředek pro práci v jiném prostředí (ať už je jakkékoliv) a tam opět žádná změna s W8. Mě by se některé feature z W8 hodily v práci taky (právě ty posmívané bonbonkové dlaždičky dokáží ušetřit mnoho klikání u některého typu práce).
Napsat, že XP jsou prověřený a spolehlivý systém chce také dost odvahy, v práci (kde je homogenní prostředí a koroporátně spravovaný SW) na ně nadávám každou chvíli a také co dva roky bphužel musím žádat o znovunahrání image, jelikož se xp prostě hroutí.
Data má rozumný člověk OS nezávislé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Win7 je jistě dobrý systém. Potřebu přecházet na něj jsem sice neměl, ale je jasný, že žádný systém tu nebude věčně. Na druhou stranu nepotřebuju měnit OS každé 3 roky, jak se mi snaží MS vnutit. Jinak ohledně Startu - hodně lidí si rychle našlo náhradu v podobě Classic Start Menu a podobných nástrojů a jsou v pohodě. Win7 mi dá sice mnohem více práce s nastavováním a zabere mi více času, nicméně je to stabilní systém.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"nepotřebuju měnit OS každé 3 roky, jak se mi snaží MS vnutit"

Tuhle větu vídám docela často, ale přiznám se, že tomu vůbec nerozumím. Jak přesně že se snaží vnutit? Jak to dělá? Na mě totiž asi zapoměl a zatím mi nic nevnucoval. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vydávání naprosto zbytečné nové verze místo Service Packu, reklama, mediální masáž, atd. Tohle přece jasné každému. Nakonec i přímo v tomto článku je politika MS jasně naznačena - "budete požívat, co chceme my".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle právě vůbec není každému jasné. MS mě nedonutil si koupit XP ani W7, ani nevím jak by to mohl dokázat. "Zbytečné" nové verze?
S Vistou přišlo nové jádro (mluvím tedy o x64 což btw. XP moc nedávali), vyšší stabilita, W7 totéž plus povypínané služby, W8 opět nové jádro, úspůsobené modernímu HW a sjednocující platformu pro nové typy HW jako jsou smartphone a tablety (zkoušel jste někdy na moderní počítač jako je třeba i5 nainstalovat XPčka? Já bohužel ano, nicméně tento zážitek nedoporučuji.)
Tedy politika je stejná jako u jiných firem, prodat co nejvíc. "Díky" skoromonopolu máme takové maličkosti jako standartizované formáty, spolupráci WMC s XBOXem a milióny jiných drobností, které kdysi musle každý uživatel řešit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, v čem je problém při instalaci XP na "moderní" počítač. Samozřejmě, systém je starý, takže v sobě neobsahuje žádné použitelné drivery. Největší problém je s AHCI, které se buď musí integrovat do instalačky nebo kvůli tomu hledat disketu. Ale jinak nic problematického, následná stovka updatů se instaluje rychleji než SP1 pro W7 :-)
Jinak XP64 samozřejmě existují a nemám s nimi špatné zkušenosti. Rozhodně lepší než s Vistou (u které byly před SP1 problémy se stabilitou sítě), jen podpora od výrobců byla horší.
Standardizované formáty máme spíš navzdory MS. Doba jejich uzavřeného doc a xls není ještě tak vzdálená a boj o standardy pro dokumenty byl také divoký.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AHCI, nepodpora jakýchkoliv SSD technologií, nemožnost použít víc než 3GB RAM, příšerná práce s pamětí , drivery, BSOD ... nestačí? Navíc je to pomalé (tedy na rychlém PC oproti modernímu systému)
XP x64 existují ovšem mají mnoho problémů s kompatibilitou a drivery, měl jsem je taky před x lety na zkoušku, no MS sám se vyjádřil tak, že si to jen zkoušeli.
Pokud vím, tak doc a xls je uzavřený stále, stejně jako cokoliv jiného od společností které neprodukují opensource sw.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BSOD jsem neviděl už roky, v tom opravdu problém není, to je dnes v e většině případů záležitostí chybného driveru. 3GB limit je dán 32bitovou verzí a nechutí MS používat u Workstation verzí PAE. Zajímalo by mě, v čem je to pomalé, já žádný pokles rychlosti u 32 bit aplikací nezaznamenávám (spíš naopak, u W7 trvá start o něco déle, dál už jede vše stejně). Až některé věci nově přepsané do x64 jsou rychlejší, ale to by byly i na XP64.
Doc a xls jsou samozřejmě stále uzavřené, ale MS už je opustil. Docx už funguje podle sice divoké, ale veřejné specifikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe :) Kdo chce psa bít, hůl si najde :) BSOD není chyba OS, to jsem schopen vygenerovat i na Windows 7 i Windows 8. AHCI není neřešitelný problém, drivery existují a že z toho OS nevyždímá maximum, není žádná velká tragédie (to uživatelsky nejdůležitější, tedy urvání a přidání disku za chodu, chodí). Nemožnost použít víc jak 3 GB RAM řeší XP x64, se kterými jsem měl osobně dlouhodobě velice dobré zkušenosti, na nedostatek driverů jsem si rozhodně nemohl stěžovat, ten systém byl naprosto stabilní, funkční, všestranný (to jsem měl pro Win7 x64 větší problémy se sháněním některých driverů, některé jsem ani nesehnal). Jak se projevuje příšerná práce s pamětí, to nevím, nic příšerného jsem nezaznamenal.

Takže tu máme jen tu nepodporu SSD technologií, se kterou souhlasím, protože tak to prostě je. To ovšem neznamená, že by SSD nebylo s XP použitelné. Použitelné to je, jen je to drbání se levou rukou za pravým uchem přes hlavu. Sám bych to nedělal. A protože jsem taky SSD-pozitivní, jedu na Win7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...a pochopí, že nějaké dotykové fíčury si může strčit do tabletu, ale firmě nebo doma potřebuji funkční použitelný stroj, ne cool pitomosti z marketingu."
Přesně moje slova! Když už má MS tu touhu dělat OS pro hračkáře, měl by dělat i verze pro firmy a uživatele, kteří chtějí pouze funkční a spolehlivý systém bez kravinek jako je Aero, Metro, apod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aero ve Windows 8 není.
Metro zmizí kliknutím na ikonku Desktop a článek jak i toto přeskočit vyšel i zde na diit.
http://diit.cz/clanek/windows-8-jak-spustit-po-prihlaseni-plochu

Windows 8 vypadají stejně (tím Metrem) jako přenosná zařízení právě pro usnadnění práce běžných uživatelů, kteří tak mají všechna zařízení stejně vypadající a stejně nastavená a nemusí se zdržovat hledáním kde to je tady a kde tamhle atd..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale já přece netvrdím, že to nejde přeskočit, vypnout, apod. Jde o to, že s tím mám mnohem víc práce a zabere mi to čas, který bych mohl využít jinak. A jen proto, aby se mělo PR oddělení na čem živit a BFU měli hračku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že s tím máte více práce Vy je irelevantní. MS nejvíc nesou BFU, proto svůj systém přizpůsobuje jim. A dělají to dobře, zdá se. I kdyby se všichni pokročilí uživatelé na celém internetu spojili, nebude víc než pár procent, což MS jistě ví.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě MS stále nejvíc vydělávají firmy a tam je nejlepší, když je prostředí stabilní. Není nic horšího, než vysvětlovat bandě úřednic, že se něco dělá trochu jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aplikujte stejnou logiku na Windows 8.

Ze stejného důvodu je totiž všude - v MS smartphonech, různých MS mobilních zařízeních i v MS desktopech - stejný "xicht" - Metro. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To má ovšem předpoklad, že ty mobily a tablety s metrem budou taky používat (a hlavně kupovat). I přes velkou snahu a reklamu Nokie se to moc neděje, takže by spíš bylo lepší zachovat stejný vzhled s předchozím desktopem a nečekat na mobilní zázrak :-) Apple na desktopu a na mobilech vypadá taky jinak a zjevně je to netrápí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co sa tyka clanku tak celkom zaujimavy pohlad ale doplnil by som par veci. Co sa tyka neuspesnych projektov MS a ich pretlacenia/nepretlacenia tak napriklad taky .NET co vlastne tiez zacalo ako truc podnik k Sunovskej Jave alebo Silverlight tak isto truc podnik k Flashu. Obe technologie, ako to povedat, skor prezivaju resp. Silverlight asi postupne zhasne kedze je masivny presun k HTML5+JS+CSS. NET MS tlacil kde mohol a ako mohol a je fakt ze vdaka RADu, VS a kopec 3th party knizniciam je celkom oblubeny ale stale je to take nedomrle a prave s nastupom mobilnych zariadeni si to MS uvedomil ze asi tadial cesta nevedie. Na desktope .NET vladne len preto lebo nema moc konkurenciu (teda na win) aj ked take WPF sa zdaleka nepresadilo tak ako by asi MS chcel, no a na mobilnych zariadeniach bude WinRT co je nativna zalezitost takze .NET na desktopoch pojde postupne do stratena a ostatne uz asi iba na serveroch hlavne ako konkurent Javy.

Takze kludne sa moze stat ze WinRT neprejde, otazka je skor aky by to malo dopad na MS a ci by to naozaj bola az taka katastrofa. Je fakt ze sam o sebe Win8 nemusi byt az tak zaujimavy ale ak bude vyborne poriesene prepojenie s WM8 cize Telefon+Tablet+PC a cele na "jednom" OS a podari sa im tento ekosystem rozbehunt tak maju obrovsku sancu. Bude to sice kopia toho co dosiahol Apple ale MS ma velmi silnu poziciu prave v koroporatnom sektore kde zasa apple az tak nedominuje a to by MS moholo velmi pomoct.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Možná by nebylo od věci, kdyby sis alespoň něco o NET, WPF, WM i WinRT nejdříve zjistil, než ze sebe vypustíš taková moudra :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.