Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podíl procesorů Intelu se krátce dostal na desetileté minimum

PASSMARK databáze samozřejmě žádný podíl na trhu neukazuje (ani se o to nesnaží), ukazuje podíl testovaných CPU a z toho plyne, že aktuálně tam má AMD vyšší podíl než má na trhu (to má dvě příčiny - jednak majitelé novinek testují víc než majitelé zaběhlejších produktů a za druhé firemní PC se tam v podstatě netestují - a to je v současnosti skoro samý Intel)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mas stejne jako se Steamem, zatimco ten jako duveryhodny pro mereni podilu GPu byt nemuze, Passmark uz ano - a vis proc? :-)

Nicmene, tady je to uvedeno na pravou miru:
"Je tedy třeba zdůraznit, že preference jednotlivých produktů i značek se může velmi lišit podle zájmové skupiny, kterou statistika monitoruje."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, firemní sféra je Intel. Doufám, že se to brzy změní - ca 50.000,- Kč bez DPH za Intel Xeon E5-2667v3 (8 core na 3,2GHz) je doslova bezkonkurenční cena. Tedy jako že nebyla konkurence, která by cenu "trochu" tlačila dolů...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„PASSMARK databáze samozřejmě žádný podíl na trhu neukazuje (ani se o to nesnaží)“

Zvlášť k dovětku „ani se o to nesnaží“ bych si dovolil poznamenat, že tato statistika PassMarku se jmenuje „Market Share“, takže se o to evidentně snaží. Samozřejmě reflektuje podíl v rámci konkrétní skupiny uživatelů, evidentně jsou akcentováni ti, kteří taktují, ale to vše je ve článku řečeno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je ovšem otázka, jakým způsobem se to ale měří. Passmark může pouze říci, že někdo spustil test na nějakém počítači. Hádat z toho, jestli se jedná o nově prodaný stroj, který je nutné započítat, od různých přeprodejů či opakovaných testů (třeba na základě konfigurace, případně porovnáním s nějakou centrální databází), no, to je sice asi přijatelná, ale ne dokonalá aproximace. Případné korekce podílu skupin uživatelů jsou pak zase další téma na celou knihu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se, ale tohle zase smrdí nekalou praktikou Intelu. Ten passmark tam vždy dával údaje za poslední období a nehýbal s nimi. Vím to, protože jsem ta čísla sledoval. Najednou se ukážou dobrá čísla pro AMD a za táden je to "korigované". Wtf ? Jinak pokud si pamatuji dobře z minulosti tak v passmarku měl Intel výrazný podíl. Jak je známo, Intelu nejsou špinavé praktiky cizí a už za ně dostal pokutu přes miliardu euro.

Jinak samozřejmě to reflektuje nově zakoupené CPU a lidi kteří je testují. Tedy očekával bych, že ukazatel je aktuální poměr nakupovaných cpu v customer segmentu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zveřejňuje Passmark i statistiky pro 4 a vícejádra? Vsadím se, že v tomto segmentu bude AMD zcela dominovat, protože když skoro za stejnou cenu můžete mít 2xjader a tedy i výkonu, není žádný rozumný důvod investovat do Intelu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.