Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podpora Ryzen 5000 na čipsetech 500 do 5. listopadu, na čipsetech 400 od ledna

"AMD Ryzen 5 5600X 6 Core Reportedly Offers Better Gaming Performance Than Intel Core i7-10700 8 Core CPU, Ryzen 5 5600 Comes In Early 2021 With a $220 US Price"

no, som zvedavy, s cim JirkaK teraz pride

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zjisti, ze ten cenovy "rozdil" nebyl jen 100$ ale 200$ ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ten rozdíl je ve skutečnosti přepočten na dnešní peníze asi $5,250.87.

200 USD v roce 1913 tomu odpovídá.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Aká mena bola u nás v roku 1913? U vás Krone a u nás korona?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koruna / Corona a haléře
http://www.nume.cz/zpravodaj/post/show/429

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebojte, on si najde způsob, jak vám vysvětlit, že Intel je stále nejlepší dokonalost. A AMD (v přesmyčce MAD) zapaluje rodiny i s domy atp...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, Jirka nic o tom, že by byl Intel nejlepší dokonalost, nepíše. Asi máš problém s chápáním psaného textu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A ty s nadsázkou.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně... Intel zapaluje domy a rodiny v nich! NEKUPUJTE INTEL!
Tahle "sranda" ho naštěstí později stála dost peněz. Budu se opakovat a příště znova, protože takovou marketingovou špínu a hnus jsem do té doby neviděl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nebude originální, to už zvládnul i Linus!
https://www.youtube.com/watch?v=l8gcCn_AVfg&t=435s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zvědavý, jak si tedy povede 5800X a jestli má pod "kapotou" plně aktivní CCX. Nebo jestli to bude nemastné, neslané a cenově nevýhodné, jako 3800X.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jiříku, tobě to může být jedno

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Demagog Jiříček Kocman zase vymyslí další fanatickou kravinu.... ;o))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK? O toho strach nemám. Nikdy nepřipustí, že se mýlil. Vymyslí zase nějaký neuvěřitelný konstrukt, kterým to vysvětlí nejdřív sobě a pak se vrhne na fóra hlásat novou svatou pravdu. Dal bych smajla, ale spíš mi to přijde smutný.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Potěšující info. Jsem vlastníkem 2700X a Gigabyte desky s X470 takže se budu modlit ať to přijde. Bylo by fajn poskočit ze Zen+ na Zen 3 bez potřeby výměny desky. O takový mezigenerační upgrade si Intel může nechat zdát. A teď můj tupej dotaz člověka, který nikdy neměnil procesor. Chápu, že bez flashnutí mi nenaběhne systém s novým procesorem a po flashnutí mi zase nebude nabíhat se starým. Takže jaký je postup? Stále se starým CPU provedu v BIOSu flashnutí. Po úspěšném dokončení PC vypnu bez toho abych ho nechal nabíhat do systému. Provedu výměnu. Potom jen zapnu a modlím se? Ptám se, protože počítačů jsem pár složil, ale vždy tam CPU sloužil až do konce jeho dnů. Tady se mi ještě ke kroku výměny s deskou přistupovat nechce když to lze.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Flashnout Bios se starým CPU. Staré CPU bude fungovat i s novým Biosem, takže naběhnutí do systému nic neohrozí. Vypneš PC, vyměníš CPU v socketu + chlazení, zapneš a jedeš

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, na základě čeho to tvrdíte, ale AMD jednoznačně uvedla, že podpora starších procesorů bude z beta BIOSů zcela odstraněna. Což je logické, protože právě jejím odstraněním je získán prostor pro podporu Zen 3.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Právě. Z článku jsem to tak pochopil, že flashnutím betaverze bude odstraněna podpora starších generací, takže od té chvíle už by to se starým Zen+ nabíhat nemělo. A pouze jedině s Zen 3. A to celé na vlastní triko bez možnosti reklamace u výrobce desky nebo AMD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Se starým flashneš, vypneš, vyjmeš, vložíš, jedeš.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

U některých desek lze provést flash biosu i bez procesoru, tak mrkněte do manuálu, jestli nejste mezi šťastlivci.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nebo na desku, jestli je tam tlačítko s LEDkou poblíž.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vyssi rady GB desek maji dual-bios i s prepinacem.. takze si klido muzes jeden bios nachystat na novy ZEN3 a druhy nechat pro stary ZEN :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky, doma kouknu do přesnějšího manuálu, ale na stránkách je u popisu aspoň "UEFI DualBIOS™ se socketem pro BIOS"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to na hlavu, výrobce by tam měl podporu pro starší nechat, prakticky všechny lepší desky mají patřičnou kapacitu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naopak. Některé desky měli málo kapacity, že se musela obětovat podpora Zen+ za podporu Zen2 nebo APU. A teď už dochází kapacita asi i těm lepším, které zvládali doposud všechny.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Některé, nepíšu o šuntech ale o lepších X470 a ty mají paměti dost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To môže byť problém Zen š je úplne iná architektúra

List of AMD CPU microarchitectures

15h Bulldozer / Piledriver / Steamroller / Excavator
16h Jaguar / Puma
17h Zen / Zen+ / Zen 2
18h Hygon Dhyana (Do Číny licencovaný Zen)
19h Zen 3
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_CPU_microarchitectures

A má to aj ínu sadu Machine Specific Registers a to aj počtom a teda de facto na podporu Zen3 + niečo potrebujete dve rôzne AGESA-y vo flash

5 September 2020 at 01:35
In preparation for "future AMD systems", which is likely AMD EPYC Zen 3 "Milan" server processors, there will be more banks for the Machine Check Exception handling.

Banks for the Machine Check Architecture are a means of organizing subsystems/subevents with their relevant MSRs for detecting/reporting machine errors. Older processor families had only a few banks of registers for machine check support while the current limit in the AMD MCE driver has been 32 banks. With a patch queued in ras/core ahead of Linux 5.10, that maximum number of banks is being increased from 32 to 64.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Going-To-64-MCE-...

Edit:
Podpora Zen 3 / Ryzen 4000 CPU na čipsetech 400 může být, má to však háček
20. 5. 2020

Zároveň bylo z vyjádření AMD zřejmé, že oficiální podporu na generaci čipsetů 400 společnost nemůže zajistit, což vysvětlovala vyčerpanou kapacitou flash paměti pro BIOS. To je vcelku logické - podobný problém nastal již s generací 300 o rok dříve, navíc architektura Zen 3 patří do jiné rodiny než Zen / Zen+ / Zen 2, takže si její podpora vyžádá více prostoru než prostá generace předešlých. Zůstávalo však nejasné, zda výrobci desek nabídnout tzv. beta-BIOSy, neoficiální řešení které přišlo již loni pro čipsety 300, nebo ne.
https://diit.cz/clanek/podpora-zen-3-ryzen-4000-cpu-na-cipsetech-400-muz...

A preste sa to taqm nezmestí..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kto by to využil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staré 300 čipsety jsou tedy 100% bez šance, protože bez podpory ze strany AMD ten BIOS žádný výrobce desky nemá jak vyrobit ani kdyby chtěl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo vi, mozna se pro ne objevi nejaky osekany BIOS bez omalovanek...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě ne, pouze textový bios ve čtyřech barvách jak to bývalo za časů kdy se PC zapínalo kyjem, nezbláznil ses?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem se zbláznil, ale mě text stačil a vyhovoval mnohem více... :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš že mě ne? Když jsem to viděl poprvé tak jsem si myslel že výrobcům desek hráblo, ale ne, přišlo UEFI a muselo to vypadat moderně stůj co stůj, stejně jak světýlka která se dají vypnout pouze přes SW v OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to jak se fanousci AMD furt ohani dlouhodobou podporou, tak nic moc teda. Nicmene je to kritika fanatickych fanousku, kteri ted zase budou tvrdit, ze delsi podpora neni potreba a podobne placani, ktere treba tady na diitu vidime dnes a denne.
AMDecko nekritizuju, ja totiz tyhle nesmysly jako zadny problem nevidim, procesor vzdy upgraduju i s deskou, takze kdybych nahodou sel do rady 5000, tak si koupim i desku. Ale zatim s tim nepocitam.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nepaci sa mi styl tvojho komentaru, ale ked sa na to pozriem a porovnam, tak mas pravdu. AMD ma sice stale akoze AM4, ale prakticky bude podporovat iba najnovsiu 500 seriu, a k 400 sa prida neskor, aj to je otazne, ze kam vsade (zalezi od vyrobcu).
Ked to porovnam s napr. Intel 300 seriu (8.-9. gen) alebo 100/200 seriu (6.-7. gen), tak je to vlastne to iste :-D (ano viem, ze to bol cherry-pick z mojej strany, ale aj tak :) )

Ale nechcem aby to vyznelo zle. Zaciatkom buduceho roka urcite planujem kupit novy Ryzen 5900 alebo 5950 nejakou X570, a velmi sa tesim na zmenu platformy k AMD.
A tiez vzdy pri upgrade PC kupujem minimalne CPU + doska, a vacsinou aj RAM a GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja to taky nemyslim zle, ale obcas kdyz ty AMD fanatiky posloucham, to je fakt sila a ver mi, ze AMD udela neco, hrozna chvala, za rok udela AMD opak a zase hrozna chvala toho opaku. Ja uz na to skoro cekam, protoze ty fanousci, to je horsi v tom jejich fanatismu nez nejaky spartansti ultras. ;-)

Zalezi samozrejme, jak co vyuzivas a potrebujes, ale nezapomen, ze X570 ma ten proklatej vetrak. Osobne teda preferuju B550 bez vetraku. Ale jak rikam, je to o tom, jestli ty veci navic na X570 vyuzijes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže vydávání přeznačených chipsetů beze změny jen kvůli nové patici, jak to předváděl Intel je lepší? Podle mne když stačí jen BIOS, tak je blbost měnit i desku. Ale to zelenomodrý mozek nepochopí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se mě to dotklo. Nejsem žádnej AMD fanatik, ale nemohu říct že jim poslední roky nefandim. Roky jsem jel na Nehalemu protože stačil a teď mám Ryzen. A Roky jsem střídal Radeony a teď mám nVidii, protože Radeony nestačili. Takže nejsem fanatik. Kupuju dle své svobodné vůle. Nejsem zatížen zaslepenou věrností ke značce :P A když tu bude ta možnost prodloužit svému PC životnost, že v něm omladím jen procesor, tak to beru. Grafárny se dají protáčet kdykoliv tam limitace není. Krom odběru :D

PS: Nebo možná fanatik jsem, pač každému doporučuju Ryzen :D Už se těším až budu muset někomu říct. Jestli chce ušetřit ať tam strčí Intel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja AMD taky fandim. Akorat nejsem fanatik a oni ti fanatici presne vi, o kom tu mluvim. ;-)
Jedu na 3800X a cekam ted, co AMD predvede s Radeonem 6000, protoze potrebuju novou grafiku, takze asi tak.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ak máš "tlačiareň", tak samoz. môžeš vyhodiť aj dosku, ale keďže máš Zen 2, B450 dosku a 8 jadro, nepovažujem za extra múdre meniť aj dosku keď môžeš prejsť na slušné (z pohľadu rokov dajme tomu 2025-2027*) 16jadro. Ak nepríde k "revolúcii" (vo výkone CPU), tak R9 5950X by mohol byť bez problémov použiteľný aj o 8 rokov (druhá vec či vydrží doska). Ale, opakujem sa, ak máš dosť Kč, kľudne môžeš dosku vymeniť aj po príchode Zenu 4, alebo 5.

*toto je samoz. len môj odhad, ale nechce sa mi veriť, že do 8 rokov by R9 5950X nebol použiteľný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu se muze stat, ze nekam nahodis BIOS pro radu 5000, pak zjistis, ze potrebujes PC jeste nekde jinde, stejne bys musel kupovat desku a teda uz novejsi a najednou bys tam potreboval vratit starsi BIOS a uz to treba nepujde. Docela na hovno nemyslis? To je takova podpora nepodpora.

Jinak ja mam snad vzdycky kam soupnout ten starsi procesor a jeste ho jinde vyuzit nebo treba nekomu prodat a teda ho necham na te desce a soupnu/prodam oboji a logicky teda kupuju vzdycky desku+procesor. (Vetsinou teda i pameti nechavam a kupuju nove, nakonec treba DDR4: i7-6700 koupeno logicky s podporovanyma 2133MHz a nasledne 3800X koupeno s 3200MHz, pameti bylo potreba menit, ikdyz byly oboji DDR4.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by si mohol chcieť dať do dosky starší CPU? Z iného PC? Ak bude v doske Zen 3, odkiaľ a prečo by si chcel dať do neho Zen 2?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad: mam 3800X na X470, poridim 5800X, dam ho do desky X470. Pak zjistim, ze by se znamemu hodil 3800X, ale doted jel na Intelu a potrebuje desku. Koupim sobe B550 s PCIe4 na ten 5800X a jemu dam 3800X na te puvodni X470. Jenze to prave nejde.
Konstrukce to neni nijak prehnana, lidem, kteri sachuji s komponenty podobne jako ja, se neco takoveho prihodi lehce a naopak lidi, co do PC nos nestrkaji, stejne kupuji cele PC a nejake upgrady je nezajimaji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je hlúpe dať známemu CPU s doskou, ktorú používaš. 1. musíš/mal by si vymeniť tým pádom aj OS a 2. dosku mu predáš asi lacnejšie ako si ju kúpil, alebo ako stojí B55 doska, takže to by musel byť poriadne dôležitý známy, aby si toto urobil. Nevidím v tom vôbec logiku. Ak chce prejsť na AMD, nech si kúpi aj dosku. Prečo by si mu musel dať tú svoju, ktorú používaš? Ak by som vemenil CPU za novšie, tak staršie ihneď predám. Asi nikto by mi nestál za kúpu novšej dosky, aby známy sa nemusel namáhať kúpiť si svoju. V poriadni som už videl dosť otázok na upgrade, ale o "šachovaní" s doskami asi ešte otázka nebola. Po upgrade CPU sa starý predsa predáva ak nejde o P4 dnes, alebo o R3 1200 v roku 2028.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To šachování s deskou jde legálně jen na linuxu, u Windows pouze s crackem nebo u krabicové verze, OEM je licence vázaná na hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niekedy to ide aj na Win, ale dať známemu dosku, ktorú používam, aby si ušetril námahu kúpiť si svoju dosku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při výměně desky např při opravě, se obvykle dělá nová aktivace Win a někdy i s telefonátem na centrálu a vysvětlením důvodu, pár desítek takový telefonátů pamatuji ještě z práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U W10 se dá licence navázat i u OEM na MS účet a pak jde deska bez problémů měnit. Jinak s tou vazbou OEM na HW to platí jen pokud jsi první majitel licence (a i tak - kdo se na to v domácích podmínkách ohlíží) - pokud jsi druhý a další tak to neplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jenze to prave nejde."
.. to vyjadreni AMD, ze nepujde flashnout bios 'zpetne' se zda trochu divna, zvlaste pokud k flashovani nepotrebujes ani to CPU. Osobne mi to nedava moc smysl a pockal bych, az na vydani tech bios-u s finalnim soudem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to uplne nedava, ale treba Asrock uz to skoro dva roky u AM4 desek praktikuje. Oficialne se neda s pouzitim nastroju od nich flashnout starsi verze biosu. A jelikoz kvalita biosu od asrocku je takova jaka je, tak to donutilo chytre lidi najit postup jak toto omezeni obejit. Takze kdo umi googlit, tak s flashnutim starsi verze biosu nema problem.
I kdyby to ted nastalo oficialne toto omezeni diky AMD, tak pravdepodobne reseni flashe starsiho biosu existuje a jen se doladi pro biosy ostatnich vyrobcu zakladnich desek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD slíbilo do AM4 dvě generace procesorů a to splnili. Peripetie s firmware je spíš záležitost výrobců desek než AMD. To, že ZEN3 půjde do všech 5XX boardů a některých 4XX to je bonus navíc.
Z nové generace budou ale těžit i lidi s předchozími chipsety, protože ZEN2 zákonitě slevní a tak budou moci i tak třeba posílit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Přítelkyně má PC s deskou s čipsetem B350, stála 2000, a Ryzen 1200. Do té desky mohu dát až 3900X, tedy 12 jádro o dvě generace novější, který Intel mi to nabídne?
Ano, teď, když je AM4 buď poslední, nebo předposlední generace, tak už se upgradovatelnost u nových PC tolik neliší, ale uvidíme.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já bych na Tvým místě počkal...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> fanatickych fanousku, kteri ted zase budou tvrdit, ze delsi podpora neni potreba

Minus, protoze si laskave odpust vkladani slov do ust jinym.

Podpora by se hodila, a vidim to tak ze AMD to podelalo - konkretne tim ze slibilo neco, co nebylo v jejich moci dodrzet.

Protoze problem neni s kompatibilitou cipsetu s CPU ani s elektrikou. Ty CPU maji 1) TDP stejne od prvni generace, 2) DDR4 od prvni generace, 3) PCIe; tady se verze menila ale PCIe je zpetne kompatibilni. Zadnej technickej duvod proc by to nemelo fungovat neni; ten realni duvod jsou vyrobci MB (coz je ta vec ktera jde mimo AMD).

Vsude narikaji, jak ve flashce BIOSu neni misto. Stavim kamion piva, ze jsou to desive zvasty. Mikrokod lze v linuxu dohledat, ma to jednotky kilobajtu, a binarka AGESA ma par stovek kilobajtu (taky lze dohledat). Ty flashky maji pritom 8/16/32MB. Co realne zabira misto v tech flashkach jsou ty jejich debilni loga, animace, UEFI nesmysly a podobni veci. Jenomze tyhle zcela zasadni veci prece odstranit nemuzou, to je jasne. To je jeden duvod, druhej je ten, ze by museli vyhodit par tolaru na otestovani kombinaci.

> AMDecko nekritizuju

Ja jo. Bylo by hezke kdyby jim konecne doslo, co jsou zac jejich "partneri", a prizpusobili tomu sve sliby.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ode me mas naopak plus, souhlasim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ja jo. Bylo by hezke kdyby jim konecne doslo, co jsou zac jejich "partneri", a prizpusobili tomu sve sliby."
Kritizovat AMD za to, že výrobci desek šetří, to mi přijde "poněkud nefér".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD, Intel a ani NVidia nejsou odpovědné za výrobce desek a grafik. Jsou to obchodní partneři a nic víc. Takže příspěvek trochu mimo. AMD softwarově dodává jen mikrokódy, AGESA a ovladače, nic víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ozvalo se na to už dost lidí, ale nedá mi to ...

"Na to jak se fanousci AMD furt ohani dlouhodobou podporou, tak nic moc teda."
<= Můžeš tu "nic moc" dlouhodobou podporu adresovat konkrétně? Podpora chipsetů a Ryzen generací je mnohem vyšší než u konkurence. Co slíbili to dodrželi, tak nechápu tvé výhrady, které jsi navíc nespecifikoval.

Přál bych si, aby moje deska s B350 uměla časem i Zen3 nebo alespoň APU Renoir (pokud někdy prosákne i do retail desktopu). Můžu do ní dát jakýkoliv Zen2 CPU. V jakém směru máš s podporou AMD problém?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Off topic pro správce webu:
Nešlo by dělat něco s načítáním "mobilejs"? Vypadá to, že máte špatně nabinděný jsko: src="//mobilejs" - vrací 404.
Brzdí to načítání stránek ca o 2 vteřiny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přeposláno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda ta nepodpora 300, což je vlastně téměř to stejné, co 400, zejména u těch lepších X370. Rád bych vyměnil za Zen 3 a i jsem tak původní slib o podpoře AM4 chápal - do 2020 včetně.

Pár měsíců počkám a pak koupím nějaký výprodejový Zen 2..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je nepochopitelný, že B350 podporuje Zen2 CPU, ale ne Zen2 APU (Renoir).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.