Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podporované formáty II.

Rimax DI.VX
Získali jsme k recenzi další "kombajn" - tak si dovolím nazvat přehrávač DI.VX firmy Rimax. V Auditoriich nedávno někdo hledal zařízení, které dovede přehrávat MP3 i na DVD. Tak tento Rimax mezi ně tedy patří!

Kapitoly článků

  1. VCD - přehrává bez problémů, ale jsou omezeny některé funkce například search, rychlé posuvy fungují pouze jednou rychlostí. V závislosti na parametrech komprimace (zřejmě pokud není přesně dodržen standard, se špatně zobrazuje reálný čas).
  2. SVCD - přehrává s podobnými problémy jako VCD. Při rychlých posuvech (8×) vypadává obraz, navíc rychlost posuvu neodpovídá. Stejně jako u VCD i jiných formátů, se vyskytuje nejednoznačnost při stisku klávesy na dálkovém ovladači, která je v daném režimu bez funkce. Někdy se zobrazí nápis "INVALID 0", někdy se nezobrazí nic. Navíc při přehrávání SVCD (jen v tomto režimu) bylo nutné snížit hlasitost, neboť jinak byl zvuk zkreslený a působil dojmem přebuzeného interního zesilovače. Podotýkám, že SVCD na jiném přístroji hraje normálně.
  3. Na konec jsem si nechal to nejrevolučnější - formát DivX. Je nutno podotknout, že tento formát se vyvíjí a tak se vyskytují soubory zkomprimované různými verzemi. Naštěstí přehrávač tyto subverze identifikuje, a tak je možno shrnout: DivX ve formátu DIV3 přehrávač nepřehraje, přesněji řečeno, běží několik málo minut od začátku a pak se "kousne". Nejdou ani rychlé posuvy, ani search, takže tento formát je nepoužitelný. Stejně se přehrávač chová, podstrčíme-li mu soubor ve formátu MPG (který ale na (S)VCD přehraje dobře). Novější formáty, DivX50 a XviD fungují bez problémů. Bohužel, i tady musím mít závažnou připomínku, a tou je absence titulků. I když jsou na CD titulkové soubory ve formátu bez problému přehrávatelné na PC pomocí XviD, Rimax si ani neškrtne. To je myslím pro našince závažné omezení. A ještě si neodpustím dvě poznámky. V recenzi na jakýsi jiný přehrávač jsem se dočetl, že umí titulky zobrazovat, ale že na místě znaků s diakritikou zobrazuje nějaké nesmyslné znaky a že to nevadí. Nevím, jak původnímu autorovi, ale mně to vadí velmi! Připomíná mi to dobu prvních videí a dvacátých kopií kazet, kdy už se všichni jen dohadovali, co vlastně vidí. A druhá poznámka - výrobce by si mohl vzít příklad z firmy iRiver, jejíž výrobky standardně podporují češtinu (a dalších 35 jazyků). U video přehrávače by to měla být samozřejmost.


A ještě k formátům. Pokud zkusíme přehrát VOB soubor z CD, jde to, ale obraz se tak trhá, že je to prakticky nepoužitelné. Toto není chyba přístroje, ale technické omezení dané možnou velikostí datového toku z CD.

Na druhé straně oplývá přehrávač ještě jednou pěknou vlastností, a to tím, že zobrazuje obrázky i přehrává soubory uložené na DVD. Na jedno médium se tak vejdou tisíce obrázků a v MP3 cca 80 hodin hudby (při 128 kBs)! Bohužel to kazí výše popsaná špatná orientace v menu.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Rimax DI.VX (stolní DivX přehrávač)

Středa, 10 Březen 2004 - 15:10 | Martin Bartoň | petee: Ach jo. Na konci recenze máš cenu i kde se...
Středa, 10 Březen 2004 - 12:32 | Anonym | kde se to dá koupit????
Neděle, 18 Leden 2004 - 18:41 | Martin Bartoň | Wilgirtis: Píše se o tom snad někde v recenzi?
Neděle, 18 Leden 2004 - 14:47 | Anonym | Zajímalo by mě, zda-li to přehraje DVD-RAM
Středa, 26 Listopad 2003 - 01:58 | carlos | fireware divx5.*, xvid
Čtvrtek, 20 Listopad 2003 - 09:15 | Anonym | Jako zápor bych ještě uvedl: Nemá dekódér 5.1

Zobrazit diskusi