Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podrobnosti o VIA chipsetech se 2 PCI Express ×16 sloty

"Lanes" znamená niečo ako jazdný pruh na vozovke. Ale lepši preklad ma nenapadá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tedy nějak se přestávám chytat v tom hardware. Ještě k tomu přibudou marketingové názvy a šachy jako u grafik a za chvíli aby člověk pátral u výrobce co že si to pod nějakým názvem kupuje. Tedy ještě mi chybí SE, Ultra a XT varianta :-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by celkem sedělo označení "vlákno". Sice to s anglickým výrazem nemá moc společného, ale v češtině to vystihuje podstatu věci a dá se s tím celkem "pracovat". Šestnácti vláknová PCI-Expres docela zní ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přeložil bych to jako "linky"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Minule som si cital nejake info o jednom konkretnom HD audio codecu (vylepseny AC97). A bolo tam toto:
podporuje 192kHz/24 bit a frekvencna charakteristika tam bola 20 - 20 kHz.
Otazka - naco mi to je ze bude prenasat 4 x viac dat z pamate to codeku, ked na kvalite zvuku to oproti AC97 nebude poznat (nic tym neziskam).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nobody> No to je jasne - aby se nejak vyuzila rychlost dnesnich pocitacu!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Angličtinári, hanbite sa! Lane je po anglicky ulička, cestička (tí, čo poznáte Beatles viete, určite poznáte Penny Lane ;-)
V kontexte PCI-Express zbernice by sa 16 lanes dalo preložiť ako 16 ciest, liniek. PCI-Express je sériová zbernica a zvýšenie základnej prenosovej kapacity sa dosahuje pridávaním základných prenosových ciest (liniek), čiže dáta sa prenášajú súčasne (paralelne) niekoľkými sériovými spojeniami. V jednom v jednom x16 slote potom môže byť až 16 takýchto ciest - liniek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se treba prekladaji vodice v IDE kabelu? Videl bych v tom zhruba stejnou souvislot. Je celkem fuk jestli 16zil/vodicu(skoro to az smrdi sirkou pasma 16bitu) ;)
Cesta mi prijde scestna ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dráha, pruh, proud, cesta, chodník, stezka, chodba, prùchod, ranvej, ulicka, ulice, silnice, trída, bulvár, promenáda, korzo, turistická stezka, dálnice, rychlostní silnice, sbernice, podchod, nadchod, tunel, kanál, šachta, štola, katakomba ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sakra asi bych uz mel jit spat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už jste se tak rozpovídali o těch "lanes" (což jsem, přiznám se, chtěl)...
Taky jsem viděl podobné překlady (cesta, ulička, pruh vozovky apod.). Nicméně jsem chtěl nalézt vhodné slovo, které bychom používali v českém jazyce. Tak, jako některým z vás, se mi nejvíce líbí slovo "linka". Jednak z důvodu, že svým způsobem vyjadřuje podstatu věci, jednak proto, že není úplně daleko od skutečného významu slova "lane" a v neposlední řadě proto, že se slovu "lane" dost podobá a proto by mohli jak zasvěcení, tak nezasvěcení při použití tohoto slova tušit, o co jde (v "místních kuloárech" zatím nazýváme "lane" po česky prostě "lajna", ale to se obávám, že nám zastánci českého jazyka asi nesežerou ;-)).
Výraz "cesta" pro "lane" je sice taky hezký, ale ta podobnost znění s tím anglickým výrazem už poněkud pokulhává. Navíc pojem "cesta" mi připadá takový divný (nějak nevím, kde jinde by se v technické terminologii používal český výraz "cesta"). Velmi rád bych se výrazu "cesta" vyhnul, byť má k překladu nejblíže.
Pokud bych měl volit slovo, které se "lane" nepodobá, pak mě ještě napadá ne sice zrovna správný překlad slova "lane", ale v souvislosti s PCI Express také jistým způsobem použitelný a navíc nezřídka používaný i v jiných souvislostech s technikou: "kanál" (8 PCI Express kanálů je možno rozdělit na 2 PCI Express ×4 či 4 PCI Express ×2 apod...).
Stejně se mi ale zatím nejvíce líbí výraz "linka" (...snížení počtu linek na PCI Express ×10..., ... V PCI Express ×16 totiž nutně nemusí být všech 16 linek..., ...motherboard bude mít např. dva PCI Express ×16 sloty, ale v každém bude jen 14 linek... apod.).
Zkrátka a dobře bych byl rád, abychom se na něčem opravdu rozumném, co budeme nadále používat, shodli. Za případné podněty díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Re WIFT:
Reseni je trebas pridat legendu na konec clanku a v calnku pouzivat normalne LANE nejakou kurzivou nebo necim.

Dolu pod clanek pak hodit-
Lane: Urcuje datovou sirku, pocet kanalu, fyzycky pocet datovych vodicu.

Hotovo, kazdy si pak zvoli co mu hlava njelepe bere ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.