Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podzimní novinky pro Windows 10 on ARM

'AMD is the best hope for Intel'
takhle by se asi zatim dalo strucne shrnout to, jak nejlepe zabranit ARM aby zacal vice expandovat smerem do x86 sveta ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedine co by mohlo zabranit ARM v expanzi je, kdyby Intel i AMD zacali licencovat x86 jinym.

Apple ma X lete partnerstvi s AMD, dodavaji jim buhvikolik let grafiky. Mohl se jednoduse optat AMD na procaky. Misto toho si zvolil kompletni prechod na ARM. Takze... ne, AMD fakt nezabrani ARMu v expanzi, pokud zasadne nezmeni politiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple je specialni pripad. ARM jako takove ma v soucasnosti velmi malou sanci se v prubehu 5 let nejak vyrazneji prosadit na poli treba PC notebooku. Alespon pokud to Intel spolus AMD nejak totalne nepohnoji. Coz si nemyslim, protoze Intel si to pohlida obchodne a AMD zase technicky. Pro uzce specializovane/zamerene uzivatele ano. Obecne ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft teď nově začal spolupracovat s výrobci jako HP, Lenovo, Dell, Acer, ... Všechno to stálo na tom, že doteď nebyl desktopový (notebookový) ARM SoC (mimo Apple je vše jen pro mobily nebo specializované pro servery, ale tam jsou to taky mobilní jádra a počítá se jen multithreaded výkon). To se teď změní s řadou Cortex X1 (maximální výkon "bez ohledu" na spotřebu).

Jinak Apple je skutečně oddělený svět. To je stejné, jakože se furt prodávaj ve velkém obyčejné ARM SoC, i když ty v Apple je mnohem výkonnější. Podobně jako továrny na baterky taky neskončí, i když Tesla si pro sebe bude vyrábět ty levnější modernější představené na Battery Day.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel a AMD se x86 nevzdaj (nedaj ho ostatním). x86 má velký výkon, *a zároveň* kompatibilitu. Ta ještě nějakou dobu bude hrát roli v rozhodování zákazníků (setrvačnost). A procesory pro mobily jsou s minimální marží, takže odtamtud se oba rádi stáhli (AMD měl taky obdobu Atomu, ale narozdíl od Intelu nikdy nebyl v mobilu).

AMD nabízí semi-custom, ale Apple potřeboval plnou kustomizaci těch SoC. Aby nabídl všechno, co specificky jeho uživatelé potřebují (nezajímají ho univerzální procesory pro obecné použití, které ale v mnoha činnostech nevynikají - viz např. střih a kódování videa na iPad vs Intel Macbook). Jinak AMD zkusil i ARMy, dokonce měl univerzální patici a chipset, kam si mohl strčit jak x86, tak ARM. Takže kdyby potřeboval, tak to může zas oprášit. Koneckonců na serverech se jede UEFI, takže jedna PCIe karta s jedním BIOSem nastartuje jak v x86, tak ARM serveru - bez úprav (kód pro UEFI je bytecode, nejde o nativní instrukce konkrétního procesoru).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáte, že je tu ještě jeden co může zabránit expanzi ARMu - a to je nvidia. Stačí aby omezili poskytování referenčních návrhů (nebo nedejbože přitvrdili licencování) a expanze ARMu je fuč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows ARM to je naprosta pecka. Co uz pecka neni, ze na svete jsou miliardy zarizeni, kde Windows ARM mohly byt, ale nejsou, protoze Microsoft predchudce teda system Windows Phone zrusil bez nahrady.

Tohle je proste typicky Microsoft, kdyz se podivam na predrazene iPhony, na pritrouble Androidy, lidi by Microsoftu libali ruce, kdyby udelal Windows ARM pro mobily, ovsem nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ani nie. Windows pre mobily tu bol asi dlhsie, ako mobily schopne behu OS. Ja som prvy videl snad nejaky WM 4.1 na nejakom Smartphone od HP a to bolo niekedy snad v roku 2005. Lenze s tym systemom to slo od 10 k 5. Potom to Microsoft este zhorsil zakazdym, ked zmenil nosne API a nakoniec uz o ten system nikto nestal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zacinal jsem na Windows Mobile 2002, takze o tom za ta leta neco vim. Ano, slo to od desiti k peti, jenze proc teda ted delaji Windows ARM, kdyz to minule uplne promrhali a zarizli.
Za me teda meli nouzove pokracovat a postupne to predelat az do ty dnesni podoby Windows ARM. Takhle jim ted chybi kontinuita a i v clanku autor pise, ze sice existuji Windows ARM, ale temer neexistuje hardware, na kterem by to behalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 on ARM je desktopový Windows, ne ten pro mobily (to byl WindowsPhone 7.x --> 8.x --> Windows 10M). Je to jakoby normální Windows, akorát nativní aplikace jsou zkompilovány pro ARM a obsahuje emulátor x86 pro běh aplikací, které nejsou překompilovány (stejně jako to dělal Windows NT 4 na Alpha/MIPS/PowerPC). Windows pro mobily zabil MS tím, že na to prostě šíleně sral. Mimochodem hackerům se podařilo na Lumii pustit tento desktopový Win10 on ARM, což je velice smutné, protože MS pracoval na desktopovém režimu, že k telefonu připojíte monitor, klávesnici a myš (Continuum) - ale skončil u pouštění mobilních aplikací v oknech (ten Win10 on ARM má plné Win32 API, tj. desktopová aplikace jde nativně zkompilovat, plus emulátor x86).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tak jsem to myslel.
Nevim, jak ty, ale ja bych bral mit na telefonu desktopova Windows plus teda nejakou aplikaci, ktera by umela telefonovat. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, jsem zvědavej, jestli Apple rozchodí desktopový macOS aspoň na iPad Pro (ARM devkit je postavený právě na jeho SoC). Pak by se mohla obnovit snaha ostatních o desktopový mód (Google na něj teď hodně sere, dokonce znefunkčnil desktopový Linux od komunity v nejnovější verzi Androidu). Microsoft teď má nějaký telefon na Androidu - tak by byla sranda, kdyby jeho desktopový mód nebyl Linux, ale Windows 10 on ARM (s x86 emulátorem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Google na něj teď hodně sere, dokonce znefunkčnil desktopový Linux od komunity v nejnovější verzi Androidu" - co mate na mysli ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Google v listopadu zařízne aplikacím možnost spustit executable na disku. Tzn. např. když si pustíš desktopový Linux (např. Termux) a nainstaluješ aplikaci z balíčkovacího systému nebo si ji zkompiluješ ze zdrojáků, tak výsledný executable nepůjde spustit. Pro svoje standardní aplikace to vývojáři Termuxu obejdou jejich přebalením do APK balíčků. Ale víceméně tím končí smysl lokálního desktopového prostředí na Androidu, protože nemůžeš instalovat libovolnou aplikaci z repozitářů (včetně např. 3rd party repozitáře) ani instalovat ze zdrojáků (a tedy ani vyvíjet něco svý věci).
https://github.com/termux/termux-packages/wiki/Termux-and-Android-10

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teams >>jelikož to není aplikace z nejlehčích a nejsvižnějších
Ten zprasenec zere vpohode 700-800MB pameti.

Mam pocit, ze by s tim meli prestat, nebo brat lepsi matros..
https://www.summitestate.com/rehab-blog/mayhem-meth-party-culture-drug-u...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně na tom teď pracují. Snižují nároky Edge a Teams.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cože, nevejde se ti to do tvých 640kB? ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co me trapi mnohem vic nez par set mega pameti je, kdyz to zacne znicehonic zrat procak a ventilator laptopu zacne rvat. Jinak by mi to ani nevadilo mit pustene v pozadi... takze misto toho mam pustenej webovej Teams na chat, a ten desktopovej poustim jenom na hovory/videa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je vlastnost toho x86 emulátoru - CPU jede naplno, běží větrák a máš poloviční výdrž na baterku (to se týká emulátorů obecně - stejná zkušenost je např na Itaniu). Ano, webová verze je workaround. Známej naštěstí nepoužívá Teams, takže se mu časem na Surface Pro X s ARM podařilo zbavit všech x86 aplikací, takže konečně je zařízení tiché a s plnou vydrží na baterii (dělá v .NET, ale jeho development verze už je nativně i pro ARM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teams nás někteří nutěj používat v práci. Řeším to tak, že to nepoužívám (pokud přes to není naplánovaný call), ať si ty kurvy zvykaj, že tady online fakt nebudu :). Preferuju ex-Lync aka Skype for Business. Má to sice taky svý mouchy, ale je to oproti Teamsu zlatý.

Mně to připadá tak, že Teamsy jsou vlastně jen webový rozhraní čehosi obalený extra blbým browserem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak základ je SharePoint, že ... Naportuj Skype do SharePointu, řekni, že je to moderní řešení pro spolupráci a spousta lidí se z toho ... zblázní ...
A co se týče způsobu, jakým to prodávají ... Nemůžeš si koupit jeden produkt, musíš celé M365 a platit za sposutu věcí, které nepotřebuješ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to přesně tak je - je to webovka zabalená do Chromia/Edge či čeho. Proto to tak rychle portovali po všech čertech a proto to taky běží z Chrome-based browseru na kdejaké platformě a to dokonce lépe než nativní verze :-)

(PS: U nás v korporaci jsme měli Lync/SfB několik let a přechod na Teams byl vysvobození, Lync prostě neustále někde blbnul.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teams klient je totiž virtuální počítač s OS a Chromium browserem... A navíc má instalaci pouze do profilu usera. Takže na pc bude tolikrát, kolik se přihlásilo userů a každá instalace zabere cca 1GB... O updatováni tohohle nesmyslu radši ani nemluvím.
Prostě a jasně: Produkt vhodný pro korporátní nasazení...
... co více si od MS přát

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, vypadalo to jako sračka sračkoucí, chová se to jako sračka sračkoucí … a ve finále to opravdu je sračka sračkoucí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

neboli - "Hyka to jako osel, vypada to jako osel - tak to asi je osel..."

Ja zase rikam - "Co muze byt udelano, proste bude udelano." Jakkoliv malo to dava smysl, odporuje zakonum atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nativní Teams - ano, většina korporátních manažerských opic nepotřebuje k "práci" nic navíc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.