Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pojmenujte si své CD/DVD mechaniky

Obr: Pojmenujte si své CD/DVD mechaniky
Také máte více disků a mechanik v PC? Pátráte občas po tom, které písmenko v průzkumníku Windows co znamená? Disk C: je asi jasný, pár dalších disků také, máte-li dvě CD či DVD mechaniky v PC, také je ještě snadno rozpoznáte. Ale když jich máte více, může se vám stát (mě se to občas stává, já jsem hlava děravá), že nejdřív několik sekund dumáte, která mechanika je vlastně které písmenko v průzkumníku. Pevným diskům můžete dát název (Volume Label), ale co prázdné CD/DVD mechaniky? I těm lze při troše dobré vůle dát název. Pro mnohé je nejspíš tento trik dobře známý, takže mě, prosím, nekamenujte, že jsem objevil Ameriku. S ostatními se chci podělit o tento trik, který spočívá v jednoduché úpravě registru (přiznám se, že jsem ani nepátral po tom, zda to lze udělat uživatelsky přijatelněji).

Jak to vzniklo?

Je to spíše dílem dosti podezřelé náhody (takové já občas nadávám "osud"). Upgradoval jsem firmware své DVD vypalovačky a po upgradu a restartu PC jsem v průzkumníku viděl svou mechaniku jako písmenko E: (namísto původního X:). To by nebylo až tak divné (ve Windows 2000 se po upgradu firmwaru mechanika nadetekovala jako nové zařízení a hned si také vzala první volné písmenko, to mechaniky po upgradu firmwaru ve Win2K dělají). Zarazilo mě (umocněno na druhou díky právě absolvovanému upgradu firmwaru), že mechanika jako prázdná nebyla označena klasicky Disk CD (v českých Windows), ale FLASH (tedy místo očekávaného Disk CD (E:) se objevilo FLASH (E:)).

První, co mi blesklo hlavou, bylo, že se upgrade firmwaru nějak nepovedl a mechanika mi dává šanci to napravit tím, že se alespoň nějak hlásí (a navíc se jmenuje vyzývavě "FLASH"). Nepatrně mi s touto mylnou myšlenkou pomáhal fakt, že jsem do mechaniky nedával zrovna doporučený firmware ;-). Dost brzy mě tato myšlenka opustila, zejména poté, co jsem vložil CD a vše běhalo v pořádku a i název se změnil na konkrétní název média. Po vysunutí média se mechanika opět jmenovala FLASH. I zkusil jsem ve správci disků změnit písmenko z E: na X:. Se změnou písmenka si už mechanika název FLASH nepřenesla a jmenovala se jako každá jiná prázdná CD či DVD mechanika, tedy "Disk CD".

Pak už to šlo samo. Popátral jsem v registru po slově FLASH a záhy objevil jádro pudla. Mimochodem: Ten název FLASH pochází z názvu disku výměnné USB flash-klíčenky, která byla právě v tomto PC pojmenována FLASH a následně odinstalována. Název FLASH se ale nějak zapomněl v registru a takto mě docela solidně vyplašil :-).

Jak na to?

Nejprve se podívejme na stav před pojmenováním mechanik:

Mechaniky bez označení

Ano, sice jen 4 CD či DVD mechaniky, ale může jich být (a doufám, že bude) v budoucnu více. Kdo se v tom pak má vyznat? Pojďme si tedy ty prázdné mechaniky pojmenovat.

Upozornění:

Předpokládám, že nemusím zdůrazňovat, že veškeré zásahy, které si do registru učiníte, činíte z vlastní vůle a berete na sebe veškerou odpovědnost za případné škody, které si tím případně můžete způsobit. Nevíte-li, co všechno v registru můžete zpackat, raději se tam vůbec nehrabte. Tímto vás, méně zkušené, prosím za sebe i za všechny mé známé, co pomáhají "lamám" s udržováním počítače v chodu: Pokud to nepotřebujete, nedělejte to. A vězte, že s jednou či dvěmi mechanikami to opravdu nepotřebujete.

Postup:

Spusťte editor registru regedit. Najděte větev:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\DriveIcons

(pokud položka DriveIcons čistě náhodou neexistuje, vytvořte ji v uvedené cestě).

Pod DriveIcons vytvořte nový klíč a nazvěte ho jednopísmenným názvem té mechaniky, kterou hodláte pojmenovat. Například E. Doporučuji použít velké písmeno (nevím, zda malá fungují, ale systém si původně s tou FLASH vychytávkou také vytvořil velké písmeno, tak ať je pořádek).

Pro další mechaniky vytvořte pod DriveIcons další klíče s příslušnými názvy podle písmenek mechanik.

Nyní pod příslušnou mechanikou (tedy třeba pod tím E) vytvořte další nový klíč a nazvěte jej DefaultLabel. Pod tímto klíčem bude textová hodnota nazvaná jako (Výchozí) a velmi pravděpodobně nebude mít zadanou žádnou hodnotu. Právě do této výchozí textové hodnoty zadejte pojmenování mechaniky. Můžete použít maximálně 32 znaků. Použijete-li delší název, nebude zobrazen vůbec (tedy ne, že by byl oříznut, ale nezobrazí se vůbec, mechanika se nadále bude jmenovat Disk CD).

Stejně můžete označit všechny CD/DVD mechaniky. Dokonce takto můžete označit i pevné disky a nejspíše i výměnné jednotky (FLASH disky, ZIPky, magnetooptické či jiné mechaniky). U pevných disků má však přednost Volume label pevného disku před tímto pojmenováním. Takže si takto můžete pojmenovat jen disk bez volume labelu (názvu svazku).

Názorná ukázka editoru registru vypadá takto:

Práce v Registru

Chcete-li si vytvořit přímo .reg soubor, který pak stačí spuštěním naimportovat do registru, máte možnost. Tady je ukázka:


Windows Registry Editor Version 5.00


[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\DriveIcons\O\DefaultLabel]

@="Plextor PX-40TS"


[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\DriveIcons\V\DefaultLabel]

@="Daemon Virtual Drive"


[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\DriveIcons\X\DefaultLabel]

@="LG GSA-4040B"


[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\DriveIcons\Y\DefaultLabel]

@="Yamaha CRW-F1S"


Uvedený text zkopírujte, vložte do nového textového souboru, pojmenujte jej třeba "pismenka.reg" a uložte. Dle libosti můžete měnit písmenka a názvy (v textu podtržené). Výsledný soubor pak jednoduše "spustíte", čímž naimportujete do registru požadované informace. Znovu připomínám: Názvy by neměly přesahovat 32 znaků, jinak nemají účinnost.

Pokud se po otevření průzkumníku názvy nezobrazí, obnovte zobrazení (stiskněte klávesu F5 nebo v menu najděte volbu "Aktualizovat", přičemž doporučuji být kurzorem na položce "Tento počítač" ve stromovém zobrazení vlevo).

Po pojmenování by mohl vypadat průzkumník takto:

Mechaniky s označením

Připomínám, že takhle se budou jmenovat prázdné CD či DVD mechaniky (tedy takové, kde není vloženo médium). Po vložení média se bude mechanika v průzkumníku jmenovat podle toho, jaký název má vložený disk.

A samozřejmě pokud si poté zpřeházíte písmenka ve správci zařízení, názvy se s nimi nepřenesou, budete muset provést úpravu znovu. Asi netřeba připomínat, že pojmenovat si můžete mechaniky libovolně, takže nazvete-li svého Pioneera "Motocykl" nebo LiteOna "Plextor PX-915U", je to vaše věc, fantazii se meze nekladou (až na těch max. 32 znaků v názvu).

Slovo závěrem

Asi bych měl zdůraznit, že toto vše jsem prováděl na operačním systému Windows 2000 (SP4, ale ten by neměl mít vliv). Možná bude tento postup chodit i pod Windows XP, ale to jsem nezkoušel, to už nechám na vás. Stejně tak nemám vyzkoušenou variantu pro Windows 9x/Me a ani WinNT. Tyto systémy již jaksi nepodporuji, takže to zase nechávám na vás. Případné úspěchy či neúspěchy vítám v diskuzi.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pojmenujte si své CD/DVD mechaniky

Pondělí, 10 Listopad 2008 - 00:27 | Anonym | Funguje to dobre ale v NERU zustava stale puvodni...
Čtvrtek, 6 Září 2007 - 22:43 | Anonym | ono sa to da niekde menit aj v Total Commanderi v...
Sobota, 2 Duben 2005 - 13:55 | VD | tosinek: jakou verzi salamandra mas? nova verze...
Sobota, 2 Duben 2005 - 13:31 | tosinek | nevíte jak to udělat v Servant Salamandru? Ten...
Středa, 23 Únor 2005 - 14:39 | Anonym | ____________________________________  ...
Středa, 27 Říjen 2004 - 14:36 | Anonym | jj, wincmd.ini je v adresáři windows(standardně...
Čtvrtek, 16 Září 2004 - 09:45 | Martin Bartoň | Acer: Ale máš. Jen si ho musíš najít!
Středa, 15 Září 2004 - 21:03 | Anonym | Hmmm, jenze ja v Total Commanderu zadnej ini...
Neděle, 25 Červenec 2004 - 14:07 | Martin Bartoň | Levap: So wincmd.ini si připiš: [DriveHints]E=...
Neděle, 25 Červenec 2004 - 03:09 | Anonym | Je to dobra vec a slape to i na XP ale ma to...

Zobrazit diskusi