Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodeje počítačů poklesnou, poprvé po 11 letech

Já už mám jasno, chci Samsung Galaxy Note 2 :) Takzvaný phablet. Už teď mám nyní již skoro 3 roky starý HTC HD2 s 4.3", tak snad ten skok na 5.5" nebude tak velikej. Ale hodně se těším na to péro :D Zabiju tím 2 mouchy jednou ranou - tablet a telefon. A dá se to s trochou sebezapření používat jako čtečka (na dovolené jsem na tom telefonu přečet cca 2000 stran knih ;))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Také si brousím zuby na Note II, že bych tím zabil několik much jednou ranou.

Jinak pokles prodeje klasických počítačů je vcelku logický. Pro většinu použití není výkonnější nový počítač třeba a i Microsoft konečně doběhla realita, že každé nově Windows nemusejí sežrat veškerý výkon počítače jen pro sebe.
Navíc je tu výrazné šetření na straně firemních zákazníků a IT se bere u huby vždy v první řadě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pane vy jste se opravdu kodrcal možná i několik tisíc kilometrů od své postele a své ledničky, aby jste místo poznávání místních krás (a krásek) přečetl (něco jako) dvakrát Vojnu a mír? Řekněte, že celou dovolenou pršelo. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2000 stranek na 14 dni dovolene neni moc, to by se dalo dat za hodinu denne. Na zimni dovolene jasne, lyzovat potme neni ono, na letni ... treba byl u more nebo rybnika a po ranu bylo studene. A co se tyce tech tisicu, nekteri travi dovolenou i v cechach.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to může mít své kouzlo vychutnávat si tyhle věci daleko od domova (domácí prostředí může být často svazující a čím dále od domova, tím větší volnost může člověk pociťovat). Takže já mu to docela věřím a ještě ho chápu :).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jasně že dá a to všechno. Já jsem tím vyjádřil pozitivní překvapení, že tací náruživí čtenáři i dnes mezi námi jsou. To je jen dobře. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) Autoři grafů, které nezačínají v nule a tedy zkresluje realitu, protože směrnice grafu je strmější, by zasluhovali po papule!

2) Tyto zprávy vydávají podobné agenturky pro akciový trh. Přeloženo to říká: Brokeři, chceme aby jste si mysleli, že akcie výrobců ultramobilních variant počítačů (tedy asi hlavně tablety) jsou dobrou investicí s očekávaným růstem a tedy ziskem, kupte je! Skoro jako by iSuppli supportili výrobce iHraček a takhle uměle (ve smyslu "jen řečmi") jim pomáhali zvyšovat cenu (nebo se snažili alespoň o neklesání) akcií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem velký zastánce PCček. Ostatně pro mobilní zařízení nemám moc využití. Ikdyž uvažuju nad smartphonem. ICQ klient v Javě na Samsungu S3310, FB klient v javě a Opera mini prostě nejsou moc pohodlný a při tom začínám pomalu zvažovat dlouhodobě internet v mobilu. Má to i své výhody.
K tabletu jsem taky nahlodaný, ikdyž vzhledem k použití mi přijdou pořád celkem drahý. Obzvlášť když zajímavý kousky začínají kolem 10tis.
Spíš bych někomu doporučil "pořádný" PCčko za 15tis. než za stejný peníze iPhone nebo iPad. :-D Potažmo klasický notebook. Ultrabooky mají víc nevýhod než výhod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na PC se pracuje nejlépe o tom žádná, ale ono se to "pořádný pécéčko" celkem dost pronese, když potřebuješ být neustále online, že?
Není potom výhodnější mít něco mobilního a dockovatelného?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě pokud člověk potřebuje mít u sebe vždy a všude počítač, tak se nějaký ten notebook nebo tablet hodí. Ostatně jak píšu, jsem nahlodaný na tablet. Přesněji na ASUS Transformer nebo něco téhle koncepce. Ale cena mě zatím stále odrazuje, což je důkaz toho, že to není aspoň u mě akutní. Nepopírám, že jsou lidi, kteří notebook potřebují a využijí. Ale pro pracovní účely. Pro osobní účely nemá moc velký smysl. Hodně lidí ntb kupuje jen kvůli úspoře místa a stojí jim furt doma. Pak se diví krátké životnosti a drahýmu servisu. :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je sice fakt. Ale třeba já jsme uvažoval o úplném zrušení mobilu a vůbec všeho co je mobilní. Furt nás někdo sleduje, opruzuje a drží ve zbytečném střehu když jsme online. Stačil by VOIP telefon, který zvednu jen když jsem doma a k tomu klasické PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže realita je jiná. Ve skutečnosti většina lidí "PCčko" nepotřebuje, protože jsou jen konzumenti. Chtějí se mrknout na net, zahrát gamesu, odpovědět na dva maily denně. K čemu je takovým lidem nepřenosná krabice. Pokud již nějakou doma mají, tak jim vystačí ještě mnoho let, než tam vyschnou kondíky a zemře deska. Typické rodině stačí jeden desktop nebo noťas a ostatní zábavu klidně může každý konzumovat na svém "gadgetu". Na Tabletu jde surfovat bezvadně, maily se tam zpracovávají také dostatečně dobře, gamesky tam jsou, fejsbůk, Skype, ICQ... taky. Velkou část z toho uspokojivě dá i smartfoun. Co víc si většina populace může přát.

Proto budou počítače i notebooky v prodejích klesat, protože se z nich stanou převážně skutečné pracovní nástroje a těch není potřeba zase tolik a proto budou gadgety stoupat, protože to je ta trefa do tofo co mase stačí. Navíc je to trefa i uživatesky. Mamce vysvětlím za 10 minut jak použivat iPad, zatímco na Windows jsou pořád nějaký pastičky na IT antitalenty (obávám se že Win 8 nebudou výjimkou - metro je (možná) blbuvzdorné, ale nějaký chmat a hmat a babička kouká na desktop a co teda teď s tím? :-) ).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zmáčkne tu velkou klávesu Windows na klávesnici. Já bych babičku nepodceňoval. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S babickama je to tezky. Jedna by si netroufla pocitac ani zapnout, druha ma linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Babička má Linux."

To je geniální marketingové heslo, které by IMHO dokázalo dostat Linux do mnoha domácností. Linuxáci zauvažujte nad jeho použitím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Babičku jistě nepodceňuji, ale jisté lidi dokáže rozhodit i to, že jim někdo posune ikonu "internetu" (rozuměj nějakého browseru) do opačného rohu. A to nekecám. :-)

Ostatně již brzy se ukáže jak si Win 8 stojí před masou. Já to nedokáži predikovat, jsem sám zvědavý. (Osobně a ve skrytu duše bych si přál, aby se schizofrenní koncept (desktop/Metro) neuchytil a Win RT zahnízdily v jen gadgetech a třeba se tomu vůbec neříkalo Windows a naopak Windows 9 by byly normální desktopový OS bez dotykových blbin. :-) A slepším designem a barevným vkusem, sím sím...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezká historka a věřím. :)

To já si troufnu predikovat. Je to moc nové, uživatelé nepřipravení, ani řádně nezpracovaní. Obecná nálada budoucích zákazníků by se dala dnes charakterizovat slovy: nervozita, obavy, nedůvěra. Tato tréma po čase samozřejmě opadne, on ten systém je v celku lepší než sedmičky, přesto přijetí bude bez výrazného hype, navíc trhy s novými PC jsou vlažné, poměr 20% 8 ku 80% 7 za dva roky na desktopech může být ještě úspěch (v celkových číslech pak bude stále ještě 5-10% XP + X% ostatní OS). Trochu to vylepší "8.5", na které se už pilně pracuje. Ač mi také stačí desktop, tak vidím za kroky MS logiku a vnitřní konzistentnost úvah a tedy se toho už nejspíš nezbavíme. Uvidíme zda WIX přijdou zase s něčím novým nebo dopracují to co přinášejí osmičky a budou tedy ještě úspěšnější.

Z dalších... Apple povyroste (díky lidem co si koupili iPady a budou chtít "ten stejnej look" i na desktopu - v tu chvíli snad i poslední pochybovači pochopí proč se už dnes snaží MS mít taky stejný vzhled (Metro) na všech platformách), Android spadne o 10-20%, Valve se propadne (pokud chtěli někdy na burzu, tak už to IMHO propásli, protože Steam na Linuxu je nezachrání, tomu stále chybí výraznější tah na branku).

Ale jak se říká: "Nic neplánuj, nic neřeš, všechno bude stejně úplně jinak". :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Predikovať sa nedá nič. Sám som predikoval neúspech, potom s nedôverou nainštaloval a začal používať. A kupodivu - ide to, má to logiku a hlavne zmysel. Aj Metro. A nech mi nikto nehovorí, že Win8 nie je vhodné aj do kancelárie. Stačí len, aby na to boli aplikácie - účtovníctvo, sklady a pod., viem si predstaviť aj bankomatový terminál (tie tuším bežia na PC s XP).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No-X si ma nesklamal. Zase nejaká divná logika. Teda ak si si tie otázky sám vymýšľal. V opačnom prípade sorry. Druhá otázka je nezmysel. Tvrdíš, že nie je čo zmazať, takže z toho vyplýva, že žiadne hype nie je. Ak žiadne hype nie je, tak ako sa potom môžeš pýtať, či hype zmaže negatívne dôsledy ekonomiky.
Evidentne ti logické uvažovanie nejde. Nechceš radšej písať ľúbostné romány? Detektívky tiež radšej nie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

<p>Ale kde. Sám jsi nezklamal, opět kritizuješ něco, co jsi si ani nepřečetl ;-)</p>
<p>"Podle statistické společnosti iSuppli to bude záviset především na následujících tří faktorech:"</p>
<p>:o)</p>

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nebol som si istý, aj keď si písal o iSuppli, či si si tie otázky sám nevymyslel. Lebo si písal, že "Podle statistické společnosti" a nie "iSuppli napísala ...".
Napriek tomu tá druhá odpoveď je blbosť. Akože nebolo žiadne hype?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čloeveče, už sa konečne zobuď. Vrelo ti odporúčam pozorne si prečítať aj staršie články ohľadom ultrabookov. Dozvieš sa z nich, že ten "hype" rozpútal a živil Intel, výsledok celého "hypovania" sa však doteraz míňa účinkom a žiadny vážny záujem zo strany nás = zákazníkov nikde na svete nezaznamenal. Takže v podstate je to iba marektingový hype, ktorý sa reálne nikde premietol, predaje ultrabookov v podstate stagnujú a sú celkovo zanedbateľné oproti iným kategóriám príbuzných výrobkov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale toto ja všetko viem. Ja viem, že predaje nie sú. Ale bavím sa o tom hype. Ten predsa bol. Je jedno akým spôsobom bol vytvorený a ako udržiavaný. A No-X tvrdil, že nie je čo zmazať, pretože hype nebolo. To v tom druhom bode akosi z tej formulácie vyplýva. Najskôr uvažuj a potom reaguj. Nevieš čítať a logicky uvažovať? No-X to pochopil a radšej zaliezol do diery.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Většina lidí naštěstí nekrade, takže na přemrštěné ceny počítačů nemá. Když v minulém roku prodejci zdražili prý kvůli vytopené továrně na disky, tak od té doby ceny stále neklesly, i když se již disky vyrábí jako předtím. Prostě nenažranost prodejců neklesá, proto nic nekupujte a pěkně je vytrestejte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

musim nesuhlasit (a to nekradnem ani sa nezivim predajom pocitacov) - pocitace su stale lacnejsie, a to ani nemusim preratavat na vykon
OS sa da kupit lacnejsie a je uz aj kvalitny zdarma (OpenSolaris, Fedora...), LCD displeje za zlomok ceny v porovnani si situaciou pred par rokmi, pamate, pripojenie na Internet...
a to hovorim o absolutnych cenach
ak si predstavim, ze som za prvy notebook dal 70k Sk bez DPH a teraz kupim porovnatelny pod 1000€ (a lacny aj pod 300€!) nehovoriac o tom, ze pri kazdom nakupe potravim necham v obchode 10-30€, tak mi sucasna uroven cien pocitacov pride velmi prijemna

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No nevim. Ano. Ve srovnání se situací před 20 lety je cena a výkon úplně jinde a výkonný PCčko si může dovolit dost lidí.
Nicméně třeba disky jsou předražený a jak sleduju grafický karty, tak se prodává čím dál víc předražených šmejdů, který maj sice poměrně dobrý jádro, ale brzdí je DDR3 paměti.
Stejně tak náš první počítač (nepočítám 286ku, kterou donesla máma vyřazenou z práce :-D) kupovaný cca v roce 1999 (Celeron 366MHz, mám pocit že 128MB SDRAM, ATI Radeon nevim kolik s 32MB pamětí a 10GB HDD) jsem nedávno dával likvidovat a byl stále funkční. Dnešní počítače bez výměny aspoň jedné komponenty odchází jak sleduju v průměru po 4-6 letech. A notebooky občas ani to ne. A teď co je levnější? Jeden kompl za 30tis. na cca 12 let nebo dva počítače, každej za 15tis. na stejnou dobu? Díky inflaci sice úspora je, ale ne velká.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Naprostej souhlas. Bohužel mám ale disky na pokraji životnosti, takže nejpozději na jaře, až budu přestavovat PCčko, do toho chtě nechtě nějakej 1TB datovej disk + systémový SSD koupím. A tak je na tom bohužel dost lidí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Notebook mám solidní a funkční, PC mám nadupanou mašinu na hry a to už k tomu nějaký ten rok a zatím to nevypadá, že bych měl do těchto dvou věcí investovat. Takže utratím peníze maximálně za nějaký tablet, i když Samsung Galaxy S3 mi vcelku i ten tablet supluje. No, ale takových 10" je rozhodně víc než 4,8" :) Takže ode mne, PC trh ještě nejméně rok neuvidí ani korunu. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Noťas mám rok a půl, ještě musí vydržet nejmíň jednou tak dlouho. :-) Pecko jsem zrenovoval, nakolik základní deska dovolila, a na další nějsou děngy. 3x 3,4 GHz docela stačí. Telefonuju nejradši blbou Nokií za jeden až dva litry, co vydrží čtyři pět let a stačí ji nabít dvakrát, třikrát do měsíce. Být všude online, připadal bych si jako otrok. Kdo mně něco chce rychle a nutně, ať si zavolá. Mail je komunikace asynchronní a na odpověď si každý může počkat - mailu se svěřují věci, které nehoří - a pokud je to jinak, tak zase jen po telefonické domluvě. A co se kecálků a online komunikaci přes různé nepřehledné sociální sajrajty týká, tak komunikátoru si užiju dost v práci, kde nahražuje interní telefon.
Bez čeho už bych dnes být nechtěl, je Kindle. Od ostatních mobilních serepetiček bych se cítil téměř osvobozen, nebýt mobilu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude do Vánoc k dostání Nexus 10 (tzn. 10" Android tablet od Google), tak si ho asi koupím, pokud tam nebude nějaký zásadní hardware problém (např. displej s PPI <= 200 apod.).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se mi že ekonomové asi ztratili paměť. To, co se stalo s kalkulačkami, rádii, videorekordéry či např. barevnými televizemi, stane se zrovna tak s výpočetní technikou. Jednoho dne se prostě trh nasytí, zákazník ztratí zájem a marketingoví chytráci budou muset vymyslet nové lákadlo jak z lidí vytahat peníze (což už dělají). Nebo si snad někdo myslel že objem zisků v IT bude stále stoupat nade všechny meze? :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na tom něco je, jsme doma tři a máme dvě pecka a tři noťasy - další počítač opravdu kupovat hned tak nebudeme...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Me se libi odpovedi NO-xe 1 , 2 presny a treti je vice mene na nas. Mame doma jedno naslapnute PC hry foto,prace a dva tablety . Tablety bezi temer vetsinu dne PC jen kdyz je potreba a nebo jsem doma ja:D Dnes je vazne jina doba a to ciste spotrebni.
notebook v jakekoliv podobe je pro me nezajimava investice, mel jsem doma slusnej a k tomu i macbooka ale oboje zapadalo prachem. proste to co mel notebook zastane tablet, klavesnice mys neni zadny problem kdyz to nejde jinak, ale zatim k tomu nedoslo.Ono je to dano i tim ze kdo dnes neco na PC vubec dela? Stahovani je na ustupu vse je online bud zdarma a nebo za par kacek. Hry frci klikacky a posouvacky. Jeste tak fotky a nejake to video zbytek co opravdu neco dela nebo tvori { doma} uz je hodne okrajova zalezitost. Navic bych veril ze dalsi ranou za krk da pocitacum nova rada hrnich krabicek pokud i ty sami nebudou mit podobne potize ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mam aj PC aj tablet. Sledujem, ze tablet, ked som doma, pouzivam iba na hranie a obcasne pozeranie netu. Teda okrem pociatocneho osialu, ked som za tabletom sedel stale. A ak ma nieco zaujme a chcem napisat reakciu, ako napriklad tento prispevok, tak radsej zapnem PC, lebo na tablete sa nepise pohodlne. Ergonomiu neoklames.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.