Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Polaris 10 a 11 vyfoceny

me tam prekvapuje ten ramecek.. to davali spis na high-end.. nVidia ho nema ni na gp104.. ale p10 urcite bude mit nizsi vykon.. ten marketak z amd v podstat rikal ze tim nebudou konkurovat gp104.. divny..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ad prohlášení: mně napadá spousta vysvětlení, od čisté kouřové clony, po "different meaning" - třeba nechtějí konkurovat z pohledu ceny nebo samotného výkonu,ale třeba poměru cena/výkon.

ad rámeček: je to možná kvůli tomu, aby čip vydržel tlak většího chladiče. A třeba je to tak, že konstrukce čipu je na lámání náchylnější než produkty TSMC. To se asi projeví až budou ty karty na trhu, jak moc to ovlivňuje spolehlvost P11 vs P10 nebo vs GP104.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taylor konkrétně řekl:

„The reason Polaris is a big deal, is because I believe we will be able to grow that TAM [total addressable market] significantly. I don't think Nvidia is going to do anything to increase the TAM, because according to everything we've seen around Pascal, it's a high-end part. I don't know what the price is gonna be, but let's say it's as low as £500/$600 and as high as £800/$1000. That price range is not going to expand the TAM for VR. We're going on the record right now to say Polaris will expand the TAM. Full stop.“

To znamená, že Polaris 10 bude výrazně levnější než GP104. Samozřejmě Taylor neříká, že bude i výrazně pomalejší, takže se teoreticky dá spekulovat, že by nemusela být. Ale to není pravděpodobné. Moc nevěřím variantě, že by Polaris 10 dokázal výkonem přímo konkurovat o třetinu většímu GP104, který navíc pravděpodobně poběží na vyšších taktech (proces TSMC je laděný na vyšší takty než proces Samsungu).

I kdyby se nějakou náhodou podobný zázrak AMD povedl, určitě by ho neprodávala za mainstreamovou cenu, ale tak, aby vydělala nějaké peníze. Což by bylo opět v rozporu s Taylorovým tvrzení. Myslím, že top model Polaris 10 bude levnější i pomalejší než top model GP104. Možná bude mít lepší poměr cena/výkon. Přítomnost rámečku tentokrát téměř jistě nesouvisí se segmentem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak GP104 má být ve třech variantách, nicméně to podle dosavadních info opravdu vypadá, že Polaris 10 bude maximálně soupeřem pro nejslabší GP104, které má mít údajně 192bit. sběrnici s 6GB.
Ten rámeček podle mě souvisí s tím, že jde o poměrně malý čip, ale vzhledem k tomu, že půjde o nějaký ten nejvyšší meinstream dá se čekat, že na něj budou výrobci osazovat velké top chladiče. Jde prostě o ochranu čipu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Staci ked nVIDIA nastavi cenu GTX 1060 nizko a AMD ostanu len oci pre plač,... nie nadarmo sa ponahla a vydava nie uplne bezne hned na jednom cipe 3 karty. Som presvedceny ze najorezanejsie jadro GP104 je priama konkurencia pre Polaris 10.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Taky zalezi na tom, jak moc NVidia oreze GTX 1070, protoze pri predstave 4GB GDDR5 + 4GB DDR3 a 128bit sbernice je porad mozne, ze i tehle karte bude Polaris 10 schopen konkurovat a jestli AMD nastavi vhodne cenu, tak to muze zabalit s mainstreamem NVidia. :-)

Myslim, ze co je vcelku jasne, ze Polaris 10 nebude v zadnem pripade ani cenou ani vykonem konkurovat GTX 1080.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak podle současných info má mít GTX1070 klasickou 256bit sběrnici s 8GB GDDR, tady se žádné "machinace" s pamětmi nebudou konat, nicméně GTX 1070 prostě pořád bude high-end a konkurencí pro Polaris budou spíše údajné GTX 1060 - 6GB 192bit.
AMD evidentně čeká v high-endu na HBM2.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ti skopirujem z doboveho clanku specifikacie gtx970:
GTX 970 specs full specs:
GTX 970 Memory Specs:
7.0 Gbps Memory Clock
4 GB Standard Memory Config
GDDR5 Memory Interface
256-bit Memory Interface Width
224 Memory Bandwidth (GB/sec)

:(
takze sucasne hw info je len znoska slidov, a par fotiek

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže ~300mm2 čip budou prodávat za stejnou cenu jako ~232mm2 čip? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Yep Polaris 10 ako vymaxovany 232 mm2 cip vs odpad z vyroby GP104-150 kde je deaktivovane co sa bude dat. Celkom realne, nevyse aj keby bola nVIDIA o par desiatok dolarov drahsia vieme velmi dobre ze to nehra rolu aj tak sa bude kupovat, staci ak bude cena priblizne rovnaka ako ma Polaris 10 a samozrejme vyssi alebo porovnatelny vykon. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nechci kazit radost, ale pokud se podíváme, co si Nvidia účtovala za GTX 960, která byla ještě mnohem menší a levnější na výrobu, tak se nedají čekat žádné cenové orgie. Když došlo k odhalení GP100, psalo se všude o tom, jak skvělou výtěžnost má Nvidia na 16nm procesu. Pokud má výtěžnost dostačující pro čip >600 mm², rozhodně to neindikuje, že při výrobě ~300mm² čipu bude mít tolik odpadu, aby ho musela prodávat za dumpingové ceny.
Mimochodem, ten křemíkový wafer stojí stejně, ať je na něm 60 % plně funkčních a 40 % defektních čipů nebo opačně. Mít spoustu defektních čipů rozhodně není výhra, protože náklady na tento - jak říkáš - odpad jsou stejné jako náklady na plně funkční čip.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

cena za fyzický čip je ale zlomek z ceny produktu. Hlavní složkou která určuje cena je název "výrobce".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní složkou která určuje cena je název "výrobce".

*cough* Wut ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak třeba mikina nike a mikina chuang che. Vyrobili ji nejspíš ti samí lidé v jedné fabrice, ale na jednu mikinu nalepili logo Nike a na druhou chuang che. I když jsou to identické produkty , každý za VÝRAZNĚ odlišnou cenu. (například)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Docela se těším na Polaris 10, jsem zvědavý zda bude mít smysl měnit R9 390 za Polaris 10.
No a snad bude Zen výkonný alespoň stejně jako Sandy Bridge :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nedosáhne ani výkonu 370sátky. Na srovnání s 390 a 390X počkej až na P11.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

clovece tys zaspal dobu?? p10 je rychlejsi - p11 je pomalejsi.. mas v tom gulas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne naopak, p10 míří do ňotasů a je slabší a p11 je výkonější vy v tom máte guláš.
první uvedou low-end p10, poté střední třídu p11 a na ježíška budou chtít bouchnout jackpot Vegou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/press-release-2016apr21.aspx

AMD demonstrated its “Polaris” 10 and 11 next-generation GPUs, with Polaris 11 targeting the notebook market and “Polaris” 10 aimed at the mainstream desktop and high-end gaming notebook segment

*Sigh* lidicky trochu googlu nez napisete blbosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hýýýýýýý byl jsem oklamán! Která proradná krysa mě mistifikovala!!!!! Bude po zásluze potrestána!!!! P10 je od teď v mém hledáčku a P11 zakopávám hluboko do země.

Děkuji

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mel by byt minimalne stejne vykonny, pokud teda nebude vykonejsi, ale mel by mit polovicni spotrebu, takze smysl by to mit kazdopadne melo. (Samozrejme pokud spotrebu neresis, tak si asi pockas do zimy na highend Vegu.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já právě spotřebu neřeším, jelikož domácí PC neběží 24/7, v idle nebo nízkém loadu se ta Sapphirka Nitro 390ka chladí pasivně a taky nic nežere, to že špičkově papá víc mě fakt moc netankuje, leda by Polaris 10 bylo o něco výkonnější a v něčem jiném ještě zajímavější, spíš právě asi počkám na tu Vegu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

mnu pokud ti nezáleží na spotřebě a multimediálních "fičůrkách" tak si troufnu tvrdit že výměna smysl nebude mít. Samozřejmě za předpokladu, že se vyplní současné spekulace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.