Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Polovodičový průmysl spěje k monopolizaci, 5 značkám patří přes 50 % kapacit

njn a bude hůř,
nechápu jak můžou v německu vyrábět auta, kde na výrobu auta je potřeba mraky lidí a čipy, kde těch lidí není potřeba tolik se ideálně vyrábějí v číně nebo asii obecně a nevyplatí se je vyrábět "doma"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to špinavá výroba, spousta znečištěné vody, těžkých kovů. To za domem mít nechcete.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ok fair enough

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Těžké kovy"? Já měl za to, že většinu problémů kolem továren na IO způsobují spíše organická rozpouštědla (viz třeba seznam na https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Superfund_sites_in_California , odkud se dá skočit na podrobné popisy ekologických problémů s továrnami polovodičových firem v Kalifornii - většinou je to "volatile organic compounds", někdy i "semi-volatile organic compounds" nebo "chlorinated organic solvents"). Nejsem si jist, jestli jsem někde u polovodičových továren zaznamenal problémy s jakýmikoli těžkými kovy. (Kde přesně by se v nich měly používat?)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V Nemecku sa vyrabaju cipy. GloFo tam ma predsa Fab1 tovaren.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neztrácejte naději, EK vyčlenila 160 milionů eur na nejlepší polovodičovou továrnu na světě. Já se teda obávám, že to nebude stačit ani na čističku vody pro čističku vzduchu, ale třeba nás bruselští soudruzi překvapí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Byla tam i nějaká částka v miliardách eur, ale i tak nemám moc odlišný názor. Budu rád příjemně překvapen a klidně si koupím CPU od EU co nebude špičkové.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí Vám slovenský CPU? Zatiľ od TSMC alew výhľadovo z výrobných kapacít EÚ

Slovenský Tachyum vyvíjí vlastní univerzální procesor. Má překonat klasické procesory i grafiky
13. 11. 2019
https://www.lupa.cz/clanky/slovaci-vyviji-vlastni-univerzalni-procesor-m...

Slováci vyvinuli procesor za miliardy. Chtějí ho i armády
27. 1. 2021
https://www.czc.cz/geek/slovaci-vyvinuli-procesor-za-miliardy-chteji-ho-...

Slovenský procesor za miliardy letos půjde do výroby. Testují ho velcí hráči nebo armády
21. 1. 2021
Připravovaný slovenský procesor Prodigy od společnosti Tachyum by se měl začít vyrábět letos. Na druhé čtvrtletí se chystá odeslání finálního návrhu výrobci k produkci. „Od jejich výrobního cyklu pak bude záviset dodání na trh. Záleží, kolik tomuto výrobci zaplatíte za zrychlenou výrobu, pod čtyři měsíce se ale nejde dostat,“

Danilák proto mimo jiné podporuje akci Evropské unie, v rámci níž se 17 zemí shodlo, že se zdejšími polovodičovými kapacitami něco udělá. Do akce má jít až 145 miliard eur, a to i díky postcovidovému fondu obnovy. Slovensko se k aktivitě připojilo, Česko ne.

Dostat čip na trh podle Daniláka vyžaduje sumu až sto milionů dolarů,

https://www.lupa.cz/clanky/slovensky-procesor-za-miliardy-letos-pujde-do...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Klidně. Uvidíme jak to dopadne s ARMem. Kdyby ho nedostala nvidia, tak by se EU mohla pochlapit a v rámci strategické investice něco zainvestovat. Intel je taky prakticky polostátní, tak proč se držet za každou cenu nestátních podniků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale už naskladňujú aj Ryzen 5000
https://www.youtube.com/watch?v=BuaghuxWxmw&t=198

5595 predobejdnaných a 8320 na ceste k predjacovi t.j. na ceste je o 49% viac ako je stav predobjednávok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EK by udělala nejlíp, kdyby od Arabášů koupila 51% podíl v GF a začala stavět EUV fabriku. I kdyby v ní kolem roku 2024 měla vyrábět na licencovaném procesu (ať už 3nm GAA od Samsungu nebo N5P od TSMC), bylo by to plus. AMD by u nich mohla vyrábět solidní portfolio (malá APU, I/O čiplety, low-end grafiky...).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

+1 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EK/EU by udělala nejlíp, kdyby se sbalila a už o ní nikdo nikdy neslyšel :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby porevoluční židobolševické zednářské spiknutí financované Sorosem všechno v ČSSR nerozkradlo, tak mohla naše TESLA drtit všechny světové giganty!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň v elektromobilech se jí celkem daří, ne?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tesla buduje novou obří továrnu v EU, nedaleko Berlína. Můžeme se tam na ní chodit dívat :)
https://www.tesla.com/gigafactory-berlin

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VBIED obrněná Tesla pro nadházející džihád v západní Evropě?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tyvoe, dneska jsou nějaké skrvny na slunci? současným i bývalým redaktorům DIIT hrabe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zapalte ohně aspoň že ti naši hokejisti něco hrajou, kuci JEDNI naši,my jsi dyktovat z EU NEDÁME !! k lopatám je nahnat všechny BIROKRATI z EU do plynu!!!! a vyrešilo BYSE to KDY by byl Ortel na HRADU

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť má částečně pravdu. když pominu tu širokou nadsázku...teda samozřejmě nikdo nedokáže říct, co by kdyby...ale v dřívějších dobách se zde pod značkou Tesla vyráběla slušná součástková základna (včetně čmajznutých CPU 8080), radary z Pardubic byly technickým skvostem, ze kterého měla bobky i americká armáda (protože uměl detekovat jejich neviditelné letouny), a teslácké gramofony měly úspěch až v Japonsku, protože byly jednoduše a velmi dobře postavené...všechno bylo průběžně posláno do kopru, něco už před revolucí, něco dodatečně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Něco bylo fajn, ale do ideálu to mělo hodně daleko, navíc s dostupností a cenou už to bylo podstatně horší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ideál to nebyl (hlavně spotřební elektronika byla často průměr až smutný podprůměr), ale když to člověk srovnal s ruskou produkcí, byly zrovna součástky od Tesly mnohem kvalitnější a spolehlivější. Ruské odpory měly hodnotu v skoro až neuvěřitelném rozmezí od udané, EEPROM paměti "zapomínaly"...a to nemluvě o součástkách Tesla se "zkříženými meči" - tj. pro vojenské použití, ty byly špičkové. Ale hlavně když to vezmu kolem, tak tenkrát se z lokální produkce dala postavit elektronika skoro všeho druhu. Ale zároveň tenkrát nebylo na výběr...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud měl člověk správný kontakt na součástky, tak možná. Já si pamatuju, jak jsme se chodili pravidelně ptát do prodejny a tam měli pořád ten stejný základ pasivních součástek, cokoliv dalšího bylo o štěstí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem s těmi součástkami pracoval až v devadesátých, protože před nimi jsem se narodil, takže předrevoluční nakupování neznám. Naopak jsem právě podědil krabice různých součástek Tesla, takže jsem s nimi přišel hodně do styku. Sem tam právě byly i různé Ruské, a když člověk proměřil odpor, byl úplně mimo oproti specifikaci. Podobně u IQ-151, pokud byly použity Ruské EEPROM paměti, takové počítače většinou ztratily obsah ROM. S Teslami to bylo většinou v pohodě.

A i když se sháněly špatně, tak pořád to byla zdejší výroba, ze které nezbylo prakticky nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co tak vím, tak zapomínaly hlavně české/teslácké EPROMky, používaly se právě ty ruské, které byly hůř dostupné, byly lepší než ty "naše". Jinak samotná součástková základna, bylo dost zmetků, opravdu hodně, ale protože bylo všeho málo, tak se to pouštělo do oběhu. Na druhou stranu, povedlo se i několik majstrštyků, legendární bipolární KDčka a podobně. Bylo to velmi rozporuplné a plné extrémů.

Každopádně skrze tohle se nedá upřít jedné věci, měli jsme tu tehdy výrobu od šrobku až po lokomotivu, což teď není pravda. Mělo to samozřejmě i své nevýhody, tedy značné dotování ztrátových podniků, které ale potřeba byly.

Já v té době sice nežil, ale pracuji se spoustou pracovníků tehdejší tesly, s produkty tesly jsem vyrůstal a stále tu mám krabici pasivů i aktivů. Nechci to hanit, bylo to tehdy určitě náročné, protože o spoustě věcech rozhodovali lidé, kteří k tomu neměli mít kompetenci, jenže měli (a to platí i dnes). Spousta dobrých produktů se zařízla, protože rusko muselo mít všechno nejlepší a tak, však to snad všichni známe, ale nemějme představu, že všechno bylo lepší, tráva zelenější a vzduch vzdušnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chudák David Ježek... někdo mu hacknul účet :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dávám plus. Made my day! :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kdyby se z toho vykoply memory devices (RAM + flash), tak to bude vypadat ještě hůř - TSMC, pak dlouhodlouho nic a pak zbytek světa

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

alebo, ab sa nerobili CMP, bolo by to lepšie

A čo je to CMP?

NVIDIA Launching "CMP" Cards For Professional Mining, Limits RTX 3060 Mining Potential
on 18 February 2021
NVIDIA is launching the CMP - the Cryptocurrency Mining Processor -- that will be a line of hardware focused on professional mining with an emphasis on Ethereum.

NVIDIA CMP 30HX, 40HX, 50HX, and 90HX products with Ethereum hash rates from 26 MH/s to 86 MH/s and power consumption between 125 Watts and 320 Watts. The NVIDIA CMP mining cards will debut this quarter for the low-end SKUs and next quarter for the higher-end 50HX and 90HX hardware.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NVIDIA-Launches-CMP

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm tak nám nějak ta "neviditelná ruka" opět nefunguje a zastánci ekonomických teorií ze 17. století by možná mohli zvážit jestli není potřeba trochu nějaká ta "regulačka". Anebo rozjede konkurenci lojza v garáži?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zastánci ekonomických teorií ze sedmnáctého století řeknou, že problém je v tom, že do toho stát naopak zasahuje příliš a kdyby to nedělal, tak zdravá konkurence existuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je docela prosté. Ekonomický model, který pro funkčnost vyžaduje, aby se ho držely všechny země na světě, nemůže fungovat, protože se ho všechny země na světě zkrátka držet nebudou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proto potřebujeme New World Order !?!?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně volný trh nevyžaduje aby se ho držely všechny země na světě.
Jen prostě ty země, které se ho nedrží, budou znevýhodněné.

Resp. minimálně z pohledu běžných občanů, protože každá regulace znamená, že se běžný občan má hůř než bez ní.

Samozřejmě druhá věc jsou vlády, které leckdy mají jiné priority než jak se žije běžným občanům.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A když se zastáncům volného trhu a zdravé konkurence něco nelíbí, zabanují celé kontinenty.
Facebook zabanoval Australli:
https://www.cnbc.com/2021/02/18/facebook-blocked-charity-and-state-healt...

Ta firma Facebook je vůbec zajímavá:
https://en.wikipedia.org/wiki/Facebook–Cambridge_Analytica_data_scandal

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, když si někdo v rámci ideologického boje plete firmu se státem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takže Lojza v garáži jako možná konkurence je ve vaší hlavě stále v pohodě a není nutno jakkoliv přehodnotit svůj názor a 300 let staré teorie jsou dle Vás stále validní? Jen se ptám, nerozumějte tomu prosím špatně - jsem na Vaší straně - já bych si také přál aby to takto fungovalo, naneštěstí umím rozlišit mezi zbožným přáním a negativní realitou. Říká se tomu "kritické myšlení"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže důvod, proč tady trh nefunguje, je složitý. Tohle není důsledek běžné monopolizace, ale extrémní ceny a složitosti těch technologií. Vždyť i Intel, který nedostatkem peněz netrpí, klesá dolů, protože to technologicky nezvládl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tu je to zlozitejsie ale aj tu plati, co napisal no-X. Volny trh bez regulacie nikdy nebude fungovat, lebo vzdy sa niekto najde, kto to zneuzije. Aj Intel to zneuzival, ked bol technologickym leadrom.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ze Intel diky te "monopolzaci" pada daleko pomaleji, nez kdyby to "monopolizovane" nemel. To je taky dobre zminit. Kdyz by tady mel krome AMD, jeste 1-2 dalsi podobne firmy, tak mel Intel diru v prijmech a ne ze mu ty prijmy budou jeste rust :) Takze sila toho monopolu se projevuje velmi silne i v momentech, kdy by ve skutecnosti mela byt firma v problemech..paradoxne finacne neni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Intelu rostou zisky protože má vlastní továrny a je schopen dodat na trh výrobky narozdíl od AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale moje pointa byla v tom, ze bych tech firem bylo vice. To znamena, ze i zavislost na jedne firme a jejich kapacitach by tady takova nebyla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale on volný trh funguje. Nebo je nějak omezován nákup/prodej?

Nebo jinak, v čem si myslíte, že nefunguje?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že na tohle je to dost blbý obor...něco takového se v garáži rozjíždí blbě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, a co přesně nefunguje, resp. čemu by nějaká regulace pomohla?

Příčinou toho stavu jsou nejspíš strmě rostoucí náklady na nové výrobní procesy. To se zregulovat dá těžko.

Možná by nějaký efekt měly dotace.
Ale s nejvyšší pravděpodobností by efekt byl ten, že to akorát bude stát hromadu peněz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Technická poznámka:
„pět firem již okupuje více než 50 % celosvětových kapacit, konkrétně přes 54 %.“

Součet podílů uvedených v tabulce nevychází přes 54 %, ale 53,8 %.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.