Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pomalost Lightroomu je naše největší priorita, tvrdí Adobe

"improving performance is our current top priority". Naštěstí je to zrychlení a ne pomalost ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proste chcu znizit pomalost.. noa :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni tam napsali že prioritou je pomalost, ne její snížení...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne zes vyhodne koupil Celeron. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V článku se píše, že je to pomalé na všech mašinách (jinak s posměšky na celeron se dá jen souhlasit :D )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice LR používám a chválím ale rychlejší by opravdu být mohl... Nejhorší je asi přechod na file bez plného náhledu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že se Lightroom měl naučit pokročilejší multitasking a s ním související využití jednotlivých jader (vláken). Následné čtení není pro ortodoxní zastánce kodexu "více vláken, více adidas". V prachsprosté většině se používá maximálně do 4 jader, rozdíl zpracování 2 vs 4 jádry propastný, ale dál není rozdíl. Nakonec je úplně jedno, jestli mám 6, nebo 12 jader, protože praktický dopad se nekoná. Samozřejmě se najde "trhák adidas" v podobě exportu, ale obecně 4 jádra a frekvence.

S Adobe jsem praštil letos v únoru, po letech s krabicovými CS verzemi (navíc stále platí licence), později CC s předplatným. Rychlost, respektive komfort se hodí, ale pravým důvodem jsou chyby, které Lightroom generuje např.: v panoramatech, správě barev. Autopano produkuje vyšší kvalitu, bez větších chyb, ale velmi pomalu a s využitím zdrojů, ovládáním, nebo rozhraním se na LR nechytá. Capture One a další nástroje (kombinace) nabízí prostě více, nepopírám cenu (jsou dražsí), ale bolestivý přechod z Adobe lze zvládnout rychle a bez větších nadávek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zrovna panoramata docela dělám (aspoň se snažím) ... dřív spíš nudle, dneska spíš desítky až stovky MPx (max mám asi 1,6GPx) a musím říct, že už přes LR panoramata nedělám. Myslel jsem že je to stejnej process jako v PS, ale musím říct, že není a navíc v PS mám možnost si všechno přesně dopolohovat a doupravit sám ručně. Co se týče rychlosti LR vs PS to určitě vyzkouším jakej je rozdíl ... ale je pravda že v nejbližší době pár desítek minut na velký pano mít nebudu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panoramata dělám v Hugin+smartblend, generuje to slušné výsledky, ale člověk si s tím musí fakt dlouho hrát, editovat kontrolní body (mazat v blízké trávě a mracích) a dívám se po náhradě. Někdy je to zábava, někdy spíš masochismus, dle nálady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem dělal HDR Panorama ze 13(x3) 24MPix fotek .... jenom přijít na tu správnou workflow mě stálo dobrejch 10 hodin výpočetního času ... nakonec jsem každou expozici spojil zvlášť a HDR jsem dělal ručně promazáváním se do vrstev (většinou color selection a pod) s tím, že jsem musel i ročně na sebe ty 3 expozice napasovat ... nakonec z toho mám nádhernej 12,5GB psb file a nejsem si jistej jestli jsem spokojen resp jestli nezačít znova :-D ...chci říct, že někdy se zadaří a je to spíš radost, jindy to stojí dost za ... . Každopádně - tohle LR prostě neumí a nikdy umět nebude, PhotoMerge tam beru jako hezkou funkci navíc pro lidi co nemají PS ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak o pro profíka prakticky není jiná smysluplná volba (vše ostatní má zcela příšerné workflow). Každopádně můj poznatek je v tom, že rychlost ovlivňuje především disk a paměť.
Pochopitelně akcelerace přes grafiku by nebyla zlá, ale tam většinou problém není.
Hlavní slabinou je práce se soubory a v případě většího množství souborů, s počte zpracovaných souborů výrazně klesá odezva. Pomáhá víc RAM od 16 Gb je snesitelné 32 je jistota. Stejně tak je lepší pracovat s daty na SSD disku nebo alespoň v RAIDu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ma pro Vas opravdu smysl rychlost disku, zkousel jste RAM disk? Prikoupit pamet a z casti udelat napr. 16GB RAM-disk, pokud se ty data na to vlezlou a nebo je tam aspon presunout, kdyz je potreba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam je problém v tom že 16 Gb je málo :D. Nejmenší karta co mám a používám má 32 Gb, myšlenka s RAM diskem je ok. Ale prakticky znamená problém. Už třeba to, že vlastně není šance do NTB dostat víc než 32 Gb RAM atd.
Rozhodně by Adobe na tomhle mělo zapracovat. Problémem je například i počet editovaných fotek. Uděláte změny například v 50 fotkách a to má vliv na celkovou rychlost aplikace. Čím máte méně RAM tím je to znatelnější. Například při 8 Gb RAM už při nějakých 20 fotkách citelně vnímáte pomalost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

můžu říct, že ani 32GB RAM, 4 jádro a data na SSD nestačí - chce to prostě víc. Navíc tuším že mám vypnutou HW akceleraci protože to způsobovalo nějaké padání LR - ani nevím jestli už to opravili

vždycky jsem si stavěl herní PC, ale vím jistě že můj další build bude hlavně o fotkách a pokud to půjde tak o spotřebě energie... takové 65W 8-mi jádro, 32-64GB paměti a SLC SSD v raidu .. možná ssd navíc na LR katalog a náhledy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já souhlasím.
Momentálně vidím rozumný cíl nějakého toho Ryzena (ideálně tak 16 jádro). SSDčka do RAIDU (alespoň 512 Gb pro práci) a 32 GB RAM jako spodní hranici.
Dokonce jsem se poohlížel po nějaké serverové desce (jde tam osadit víc pamětí).

Já obecně vždy stavěl střední třídu (vyhodit prachy za grafiku jen abych viděl o 10 stébel trávy víc mi přijde fakt hloupé).
Při práci na fotkách grafika už není tak limitní, ale CPU a RAM + DISK jsou totální zabiják.
Zvažuji o dalším pokusu rozběhnout věci od Adobe pod Linuxem, ten nemá takový záběr jako Windows a věci tam běží obecně lépe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo Ryzen s 95W by ještě šel .. .teď ty nové Intely o 2066 patice s TDP 140W ... hrůza ... chápu že někomu to nevadí, ale když ti doma běží PC v podstatě nonstop tak to za rok je na tom účtu za elektřinu poznat. Řekl jsem si že chci dělat upgrade až příští rok tak mám čas vybírat - otázka je jestli tak dlouho vydržím čekat ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak nějak. Taky to nechám až za rok. Rovnou s tím pořídím i nová zobrazovadla. Tak bude lepší něco ušetřit.
Ryzen bude za rok nejen lépe odladěný, ale hlavně jeho podpora bude o level lepší, což není nikdy na škodu.
Jinak 95W CPU je tak nějak horní hranice. Víc už neberu jako rozumné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne. Osobne som musel vypnut HW akceleraciu, nakolko pri zapnutej akceleracii Spot Removal nastroj hrozne laguje, je to az nepouzitelne.
A celkovo suhlasim, ze na 8 jadrovom CPU s vykonnym GPU a SSD Lightroom chodi pomaly. Samozrejme updaty mam zapnute a mam najnovsiu verziu.
Tak huraa, tesime sa na lepsie casy :)
Skoda, ze az teraz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja som vypol HW akceleraciu kde sa dalo (chrome/msoffice/firefox/ie) a konecne to opat slape ako ma. Sposobovalo to na roznych pocitacoch rozne problemy, od rozostreneho pisma az k uplnej nepouzitelnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a ja budu verit, ze stejny optimalizace udelaji i do staryho ACR v9, ktery beha pod CS6 (myslim ze je to Photoshop 14).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.