Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Poprvé po šesti letech stouply prodeje PC

Zkusím hádat, nemůže to být tím, že výrobci CPU poprvé po šesti letech vypustili výkonnější procesory?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ne, protože pro domácí uživatele stačilo to co bylo na trhu i před tím a stačí to i dnes. Na drtivou většinu domácí činnosti totiž stačí Celeron nebo Pentium.

Navíc to jsou statistiky hotových sestav, velkých výrobců, ne samo domo skládačky - proto třeba dostupnost komponent nebo ceny jednotlivých komponent nejsou argumentem, jak je v článku. OEM karty byly i v době největšího miningu k dispozici a to za retail ceny, jen k tomu člověk musel koupit i zbytek počítače. Ale vyplatilo se pak z toho kartu vytáhnout a prodat dál zbytek :)

Nejvíc se prodávají levné sestavy na doma, aby na tom běžel skype, internet... a ty značkové sestavy jsou levné a účel splňují, stačí tomu minimum paměti, malý disk a grafika není vůbec třeba. když to pak bude o pár dolarů levnější tak to lidi koupí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Nejvíc se prodávají levné sestavy na doma, aby na tom běžel skype, internet..." hmmm, tak to asi ne, že. Kupovat si kvůli Skype a browseru bednózní sestavu (a licenci Windows) je maximální kravinium a opravdě už jsem mnoho let nikoho takového neviděl (a mladí by si nad tím ukroutili hlavu).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Cece ty jsi fakt troubelin...na to co pises si koupis u skreta notebook do 10k. A v principu nepotrebujes ani toto..staci ti mobil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznám firmy kde výmena počítačov by znamenala aj upgrade/výmenu softvéru čo by mohlo stáť viac než samotné železo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, clanek se bavi o "business segmentu" a 3/4 nejvetsich vyrobcu, z cehoz mi vyplyva ze jde o OEM sestavy, ktere vzdy prijdou s novou verzi woken. Takze minimalne jeden software (OS) se menil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak u nás to zní blbě že by někdo domů koupil hotové HP či DELL, skládačka vyjde levněji, ale v zemích, kde si cenní supportu protože dělat cokoli samo domo je "drahé", tak si to lidi běžně koupí v krámě, donesou domů, připojí a fičí, nemusí nic řešit. Ten navýšený prodej může být způsobený nákupy jednotlivců, ne firmami.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A verim tomu, ze si nekteri i na to pripojeni doma pozvou servisaka, nebo nejakeho sikovneho kluka od sousedu....

A proc taky ne, malokoho bavi babrat se pripojovanim ruznych kabliku, nemluve o skladani pocitace z jednotlivych komponent (ono to par hodin zabere, kdyz to clovek dela poctive)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákaznická podpora zní skvěle, ale občas to vypadá tak, že vám HP či DELL prodá "nový notebook s windows 10", který je v podstatě upgradovaný ze sedmiček, a zjistíte to, až když po neuspěšné aktualizaci nefunguje ani návrat do továrního nastavení, protože je v recovery oddílu obraz jiné verze Windows, než ta, která se obnovuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednak se v té statistice kombinují NB a desktopy, přičemž u notebooků bude to procento pro "top značky" v ČR dost podobné jako celosvětově.
A co se týče desktopů - je vážně skládačka levnější i pro běžného uživatele, který chce stroj pro použití ve stylu kancelářské práce (a tedy nevyužije nějaké cílené skládání na míru)? Zrovna nedávno jsem něco podobného počítal a rozdíl byl naprosto zanedbatelný... Věřím, že u speciálnějších a atypických sestav to bude cítit více, ale to zas není tak velké procento trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nárůst prodeje PC zaznamenala i IDC. Tam se domnívají, že kromě oživení nabídky procesorů má vliv i začátek přezbrojování firem ze sedmiček na desítky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A nebo taky konecna XPecekek a exploleru ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pojem "začátek přezbrojování" je kravina, mě práce pro podnikový segment živí a tento přechod už běží delší dobu. Ne sice tak rychle, jak by si asi přáli u MS, nicméně už kolem roku 2016 to nebylo nijak výjimečné a od té doby to jde celkem plynule bez velkých zlomů.
Spíš bych řekl, že je růst dán jen a pouze celosvětovým oživením ekonomiky, v období cca 2007-2015 (přesné období se liší mezi USA, EU i jednotlivými státy) se hodně řezaly výdaje a cyklus obnovy se natahoval jak to šlo, což nyní vede k realizaci odkládaných obnov. Ve velkých firmách se přirozeně trend nemění ze dne na den, tak to dozrává až nyní...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten prodej PC prosim vas znamena prodej PC a notebooku, oboji dohromady slo nahoru. Proste uz lidi prestaly bavit tablety, to je cele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi ta velmi aktuální ilustrační fotka s nápisem Windows#MeToo :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.