Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Poptávka po počítačích přestala klesat

Desktop asi nikdy nebude možné plně nahradit. S notebooky jsem to samozřejmě zkoušel, ale to už je pryč, za což je jistě vděčná nejen peněženka, ale i má záda. Momentálně vlastním pouze stolní PC a smartphone a necítím se v ničem ochuzen. Je-li nezbytně potřeba něco vyřídit nebo zjistit online, pokryje to právě telefon, zbytek počká na doma ;).

Dnešní trend koupit školákovi automaticky notebook je podle mě totálně mimo. Kluk si ničí zdraví u mašiny 15,6" s TFT zrcadlem s rozlišením z doby prehistorické a co víc, stejně mu to po naprostou většinu času (99%+) čučí doma, takže s desktopem by nebyl nijak omezen. Naopak komfort a výkon za stejné peníze by byl nebe a dudy ve prospěch skládaného PC.

Samozřejmě ať si každý koupí co chce, není záměrem někomu něco diktovat (a řeším zde vyloženě přátele a mladé lidi, nikoliv profesionály, kteří skutečně notebook využijí a potřebují), ale když mě někdo požádá o radu, tak po zvážení situace mi většinou vyjde, že desktop stále vychází mnohem lépe. Kolik z nich se tím ve finále skutečně řídí, už je věc druhá.

Tak třeba AMD FX-6300 + 750Ti + 8GB DDR3 + celkem slušná ASRock deska mě vyšlo zhruba na 9500 Kč. Bednu jsem si koupil za další tyčku, zdroj mám Seasonic z předchozích sestav (slouží už přes 6 let). Takže ve finále tak 10,5 až 11 tisíc. Notebook se stejným výkonem by vyšel minimálně na 25-30 tisíc a to k tomu ještě na doma veškeré periferie (monitor + klávesnice + myš), protože na tom zabudovaném se dlouhodobě dělat nedá. Jo, a když se něco pokazí, tak vyměním jen to, co se pokazilo, nemusím hledat "notebook xxxx disassembly". :))

+1
+49
-1
Je komentář přínosný?

Pro pokrocileho uzivatele je desktop skutecne nenahraditelny, ale pro BFU je uplne jedno, jestli jde neco vymenit, stejne kupuji vzdycky cely novy pocitac nebo to daji do servisu. V dnesni dobe muze kombinace notebook + monitor + klavesnice + mys + NAS plne nahradit desktop, jediny problem je vyssi cena pri stejnem vykonu, respektive nizsi vykon pri stejne cene.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

kouzlo notebooku je, že nepotřebuje monitor. Jakmile k němu dokoupíš externí monitor, stává se nákup nevýhodným. Bez monitoru zase notebook trpí na ergonomii práce. Z toho plyne, že notebooky jsou přežitek. Budoucnost jsou mobilní zařízení a desktopy, notebooky jsou jen pro profesionály potřebující mobilitu.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Na spoustu věcí se NB hodí, právě díky tomu, že je přenosný a nezabere tolik místa... Desktop je nejlepší na komfort práce s počítačem. Naopak tablet je pro mě jen nouzovka...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím, len nie vždy má človek na výber, kedže som študent infomatiky a som väčšinu roku na internáte, inú možnosť ako notebook nemám, aj keď za ním trávim veľmi veľa času.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní zhýčkaná mládež… Pamatuju doby, kdy se vzaly dvě velké tašky od Vietnamců, do jedné dal počítač, klávesnice, myš, repráčky a kabely, do druhé monitor a hurá autobusem na LAN party :-D

Dneska je to legrace… Naposledy když jsem stěhoval počítač jsem s trochou nadsázky hodil do jedné kapsy NUC, do druhé adaptér (velikosti nabíječky od mobilu) a šel jsem :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud skolak ma notebook na to, aby do nej cucel doma, tak je opravdu neco spatne. Snad jen kdyz male rozmery bytu neumoznuji mit zvlastni misto na desktopove PC. Jinak bych ocekaval, ze dotycny ten notebook bude nosit do skoly, za kamarady, atd, jinak to nema vyznam.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No, ono je to tak, že na to má každej velký oči, že si bude nosit notebook do školy. Taky jsem si tím prošel. Ono je to opravdu fajn, mlátit zápis z hodiny do klávesnice místo ručně, je to o cosi rychlejší. Člověk ale narazí v momentě, kdy si třeba večer předtím nedobil baterku do plna, nebo mu zkrátka její výdrž nepokryje celodenní výuku, což je konkrétní problém právě těch nejprodávanějších levných potvor, které jsem zmiňoval. A nebo v momentě, kdy je třeba zaznamenat něco jiného, než plain text. Sám sobě se musím smát, když si vzpomenu, jak jsem se schémátka kreslená na tabuli snažil bastlit v mspaintu za použití touchpadu. :)) No a nakonec když bylo třeba se učit, tak jsem si stejně všechno vytisknul, neboť pořádně učit se dokážu stejně jen ze starého dobrého papíru.

Notebook ve škole má dle mého smysl jen u studentů IT nebo kdekoliv, kde se využije víc než jen jako náhrada klasického sešitu. Takže pro kluka na střední defacto jen jako machrovinka.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Já na přednáškách kdysi začal s notebookem a nakonec skončil u kvalitního plnicího pera. :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím :-) Není nad kvalitní IPS monitor s nastavitelnou výškou, kvalitní klávesnici a PC s komponenty, které si člověk sám vybere podle toho, co požaduje. Notebook mám sice také, ale spíš na servisní účely, zbytek pořeší již zmíněný telefon..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja samozrejme na desktop nedam dopustit a muj dalsi bude v nejblizsi dobe skylake. Ale zas na druhou stranu ta mobilita by nemusela byt zla. Uvazuju postavit nejakou masinku na cherrytrailu, kde nacpu vsechny disky a pobezi mi to jenom jako server .... ruzne sluzby, torrent, VPN a hlavne jako CIFS server. Je totiz celkem neefektivni bezet velky desktop nonstop.
Osobne bych dokazal zit se surfacem 4 PRO s 16GB RAM a 512-1TB SSD a i7kou jako desktop. Dokonce bych ho nemusel mit ani zavreny nekde v jine mistnosti a jenom bych to dockoval:)
Treba v praci mame notebooky a hodne pohoda .... 4jadrove haswelly, hodne dobre.

Ze zarizeni krom smartphonu mam jeste tablet. Je to velmi dobra vec na mitingy nebo jenom tak vecer si pustit film nebo web a multimedia obecne. Mam to jeste do auta, kde mam ve virtualce nejake XPcka se SW pro diagnostiku atd .... na tablet nedam dopustit a na cestach pripojim klavesnici a mys a pouzivam jako klasicke PC, vykonu ma dost nebo pres RDP. Jedine v cem jsem zmenil nazor ohledne tabletu (a co jsem treba nemohl vystat a pochopit u jinak spickoveho surfacu), je 3G ... vim, ze jsem evangelizoval (:), ze je mobilni net u tabletu nutnost, ale koupil jsem si celkove 2 SIMky s trimesicnim netem po dvou kilech a z 18GB FUPu jsem vyuzil asi 5MB:o) Je to fakt zbytecnost a pri dnesnich uspornych BT si jednou za cas proste kliknu na ikonu v mobilu a za 5 vterin se mi tablet pripoji k netu ... urcite lepsi nez se starat o dalsi SIMku. Ale jinak je tabletPC naprosta bomba a kdybych dnes chtel novy tablet (ne na zachod, tam by to vyhralo to lacine colorovo), tak bych sel do nejakeho 2v1 bud s cherry nebo pentium M .... proste aby to bylo male a pasivni.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

K te SIMce...operatori nabizi 2. datovou SIM k hlavni SIMce v telefonu se sdilenym datovym tarifem. To je pak nejvetsi pohodli, v tabletu je SIM, za kterou se neplati pausal a zaroven clovek nemusi resit BT a brat stavu z telefonu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Takový NUC má větší mobilitu, než notebook, pokud na cílovém místě je k dispozici monitor/televize, klávesnice a myš.

Jinak notebook jsem zkoušel na práci asi tři dny a fakt jsem nevěděl, jak si k tomu sednout/lehnout/…
Prostě když už toho mám sedět víc hodin v kuse, beru ergonomicky umístěný monitor, klávesnici a myš jako nutnost.

Podle mě je budoucnost něco jako smartphone (což podle mě už ani dnes není „chytrý telefon“, ale prostě minipočítač), který bude výkonově někde na úrovni současných notebooků a půjde zadokovat k velkému monitoru, myši a klávesnici.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Notebook na praci pouzivam stylem - v praci dockovaci stanice + monitor s normalni klavesnici a mysi. V brasne nosim tedy jen notebook a malou BT mysku (pro pripad potreby), v praci to jen vytahnu a zaklapnu do docku a delam jako se stolnim pocitacem. Vecer to vycvaknu a jdu. Kdyz se neco semele a je treba resit veci doma nebo po ceste, budto to nouzove odskuhram na te male 14ti palcove obrazovce (pristi laptop beru 13. I tech 14 je moc na prenaseni) nebo to pripojim k nejakemu volnemu monitoru (Z domaciho dekstopovyho monitoru mam vyvedeny druhy kabel prave na tenhle ucel, ale vetsinou ho nepouziju)

Co se tyce vasi predstavy budoucnosti, obecne souhlasim - male prenosne zarizeni je budoucnost, ale nejsem si jisty jak moc se to s tou velikosti da omezit. Nektere veci ktere je nutne akutne vyresit bez dostupneho monitoru se tezko delaji na telefonu a jsem casto rad ze mam laptop.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Několik let prodávám notesy, stoláky a AiO, často se zákazníků ptám na to zda nahrazují jiný stroj. Většinou je odpověď, ano máme stolní, ale chceme už notebook, kdyby jsme ho chtěli někam vzít s sebou. Výsledek??? Notebook sedí na místě kde byl předtím monitor a nikam už se neveme (neříkám že pokaždé). Notes je používán jako stolák. Úplně mi to připomíná slavnou éru robotických vysavačů. Ano uklidí,ale ne vše, přes práh nepředeje a nevytíra, semtam nezaparkuje. Byl bych rád, kdyby se zákazníci vrátili ke stolákům, nerad píšu reklamace, protože někdo uvaří notes na World of Tanks. Do práce budiž, na studium budiž. Na hraní??? Ano, ale s rezervou. Lidé nechápou hodnoty a čísla je nespasí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tiez mam podobne skusenosti. Notebooky kupuju, lebo to leti, nie preto, zeby mobilitiu potrebovali. Do lepsieho investovat nechcu a lacnejsie im za chvilu odidu a niekedy maju problem aby vykonovo prevysili ich strary desktop. To, ze to nepotrebuju a idu k horsiemu sa len tazko z ich strany akceptuje. Nikdy nepochopim ako sa mnozstvo ludi trapi s touchpadom a na max. 15,6" LCD. Pritom s klasickou mysou, klavesnicou a tak 19-22 LCD je to uplne o niecom inom.

Rovnake je to so smarfonmi, tam tiez poznam kopu ludi, ktory ich nepotrebuju, niektory sa s nimi vyslovene trapia ale nenapadne ich vymenit ho za hlupy telefon.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

moja mama a jej "social club" :-(

* na dovolenke videla ľudí, ako robia video iPadom; musela mať tablet (iba na video). to isté jej kamarátky.
* hlúpy telefón mať nechce, lebo sa hanbí (stydí) pred kamarátkami. (ale v púzdre nosí kartičku s telefónnymi číslami)
* desktop (intel NUC vzadu na 1,5m TV) nechce, lebo u kamarátiek a na dovolenke videla notebooky.

a je jej jedno, že tie pidipísmenká nedokáže ani prečítať. jednoducho, stádový efekt dokonale funguje aj u 60 ročných žien.

môj otec:
* nokia 3310 (nové baterky z ebay)
* panasonic lumix - 5 megapixel, na ktorom pozná KAŽDÚ funkciu
* desktop, ktorý si sám poskladal s windows XP a ubuntu 12.04
* Škoda 1GB

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím jen jedné věci:

Škoda 1GB?

Jinak paráda. :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To bude Škoda 1000MB :))) Hezký :)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

NB zvládá i hraní v pohodě, jen to nesmí být "dyzajnovka". Jen je pravda že takový model už není tak dobře přenosný.. Na druhou stranu do práce to vezu stejně v kufru auta tak co...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel je cim dal tezsi neco takoveho sehnat...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, podle mě „herní notebook“ je naprostá úchylárna, kombinující nevýhody desktopů s nevýhodami notebooků.

Velký a těžký notebook, resp. drahý, špatně chlazený a neergonomický desktop.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co to pisete za nesmysly?
Skylake vydal Intel leda na papire, v nabidce obchodu jsou jen dva taktovaci Skylake procesory a tim to konci. Tato situace se netyka jen nas, ale minimalne ani v Nemecku zadne dalsi Skylake na trhu nejsou. Takze kdo chce novy procesor od Intelu treba jako ja a nechce taktovat, musi cekat a pocitac si koupit nemuze!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"v nabidce obchodu jsou jen dva taktovaci Skylake procesory" <-to mi moc nepřipadá jak "na papíře".....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

My řešíme fakt, že se pokles desktopů zastavil. Neřešíme počítačové sestavy se skylakem. Vycházíme z materiálních faktů. I kdyby byla sestava se Skylakem na trhu, vy si ho nekoupíte,ale pro svojí úlevu to toho budete vrtat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já o koupi uvažuju, ale... Skylake tu fakt není :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Potvrzuji! Jsou jen K verze a jeste bez chladice za hrozne penize ..... holt si musime pockat na boxovanou verzi klasicke i7:) Otazka jaky bude cenovy rozdil ..... technologie to ma cca stejne, krom nejakeho vpro a execution cosi, ale pokud bude neK levnejsi jenom o litr, tak si asi koupim teda ten K no .....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu, akorat me by stacila klasicka netaktovaci i5 a taktovaci K nechci, protoze netaktuju a nevidim duvod mit procesor s 95W TDP. Potrebuju nutne novy pocitac, protoze Skylake podporuje HEVC a to je mi hodne uzitecne, tak chci Skylake a hodne me stve, ze pres ujisteni Intelu, ze bude, stale na krame neni!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kackova verze se da ovsem i velmi slusne podtaktovat, coz je fajn proto, ze pokud je na nem slusnej chladic, pobezi to pasivne.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Potrebuju novy pocitac, chci Skylake, protoze nutne cekam na hw podporu enkodovani HEVC a nejaky blbec mi bude rikat, ze do toho jenom vrtam. Samozrejme, ze do toho vrtam, kdyz Intel slibil procesory, ale na krame nejsou!

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to článek o poptávce po PC nebo po skylake?
Koukám na ceník czc a 3ks i5 skylake skladem, mironet i7 skylake skladem.... To že nejsou k dispozici všechny modely neznamená, že byl vydán skylake jen na papíře.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dyk je to do choryho socketu ...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To je vcelku irelevantní, procesor tu je ke koupi....
Jen furt samé výhovorky.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze kdybys sledoval IT, tak Intel nejprve oznamil vydani Skylake K a nasledne ani ne tyden po oznameni byly i v CR na krame a pred 14 dny konecne oznamil vydani i Skylake S, ale jak uz jsem napsal ani po 14 dnech na krame nejsou a to ani v Nemecku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je vcelku jedno co kdy kde oznámil intel, článek je o PC a příspěvek mluvil o skylake bez přívlastku...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jses asi uplne blbej, tak polopate:

Clanek: "Nárůstu poptávky totiž předcházely dvě významné události: ... vydání 14nm procesorů generace Skylake Intelem.

Vsimni si, ze je tam Skylake bez privlastku a ja ti rikam, ze Skylake bez privlastku dosud neni na krame, takze nemohl ovlivnit poptavku.

Chapes to nebo je to na tve IQ moc?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano nemám argumenty nastupují urážky a demagogie.... (vytáhneš z věty jen co se ti hodí, navíc hned o dvě věty dál je to v článku uvedeno "Tato doba je pryč...") Do rodiny skylake spadá naprosto vše s jakýmkoli "přívlastkem" a nijak toto nesouvisí s tím co se prodává koncovým zákazníkům (stačí že bude dodávat výrobcům PC) a navíc je lež že není nikde k dispozici, přestaň urážet a uznej že plácáš nesmysly...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Placas ty, prave bylo oznameno, ze Skylake poputuje do obchodu 27.zari, u nas o nekolik dni pozdeji. Takze smula, usvedcil ses sam z nesmyslu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Je v nabídce obchodů jako skladem, je tak přestaň hledat výmluvy...
Je nějak svázáno vydání s obchody pro koncové uživatele, není... (klidně stačí že to bodou ve velkém dodávat výrobcům sestav a ovlivní to jejich prodej)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co to porad dokola placas??? Neni a nemuze byt skladem, kdyz Intel oznamil, ze to obchodum zacne naskladnovat 27.zari. Podivej se do kalendare kolikateho je dnes. (Fakt jses ale trdlo.)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.