Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Portfolio Xilinx zdraží o ~8 %, končící 45nm produkty o 25 %

Na jednu stranu je úžasné, že zde máme notebook s šestijádrem AMD co stojí necelých 11 tisíc Kč (Lenovo V15 G2 ALC) a na druhou stranu sledujeme násilnické excesy v podobě vydávání grafického a procesorového highendu před mainstreamem, protlačování PCI-E 5, nepochopitelně drahé DDR5, grafiky s méně linkami pcie apod. Vsadil bych boty, že do pár let se herní scéna změní výrazně v neprospěch dedikovaných grafik a 150+ wattových CPU.

U nás v EU se něco podobného děje už delší dobu i na poli automobilů/osobní dopravy, tak si z toho můžete analogicky odvodit výsledek v IT. Naštěstí IT je takové virtuální, tak nás to nebude bolet tak moc jako v automotive.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

" ...do pár let se herní scéna změní výrazně v neprospěch dedikovaných grafik a 150+ wattových CPU."
Za předpokladu cloud gamingu ano - počítač pak bude jen zobrazovadlo. Pokud ne, tak je to tvrzení z mého pohledu oxymoron :-) Tedy pokud mám teď dedikovanou grafiku a dedikované CPU 150W+, tak při stejně rostoucích požadavcích na cpu obdobný výkon do méně žeroucího HW. Jinými slovy 300W GPU + 150W CPU > 150W. I přes nové výrobní procesy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cloud gaming jsem úplně vynechal, ale je to možné, pokud bude úspěšný. Dvoukilové karty se budou montovat jen do cloud serverů (já vím - servery mají větší průvan, takže jen kilogramové). Spíš věřím rozmachu iGPU, protože ty mají velký nevyužitý potenciál (i pod mainstreamový heatspreader se toho vejde). Zákazník bude mít u nového PC stejný nebo i mírně nižší výkon, jen bude minimálně 2x menší spotřeba. Upgrade na 4K monitor se odloží, ti co ho už mají budou hrát ve fullhd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravte ma ak sa mylim ale hi-end sa vzdy vydaval ako prvy.
Potlacovanie PCI-E 5? V SOHO je to zatial nevyuzitelna vec. Komponenty podprorujuce PCI-E 5 budu len pozvolne pribudat a na nejaky realny prinos pre masy si este pockame.
DDR5 nepochopitelne drahe? Pri objeme, co sa predavaju a statuse novinky mi cena nepride extrene predrazena.
Kolko grafik ma mene PCIE liniek? Pri kolkych je to problem?
Nemyslim, ze sa herna scena nejak extremne zmeni. Pozri si statistiky Steamu. TOP a najzravejsie modely nikdy neboli masovka. Nepoznam historicke percenta ale necakam, ze sa to nejak extremne historicky menilo a ze ten pomer je +- podobny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se ale asi opravdu změní, Jestli opravdu i ty nejnižší modely, na kterých se dá hrát nepůjdou pod 10 000 Kč. Nastane úprk ke konzolím a pro PC bude stačit CPU s integrovaným GPU. Když bude hráč stát před dilematem zda koupit do PC jen grafiku za 10 000 Kč + a nebo za cca 14 000 herní konzoli. Bude rozhodování asi jednoduché.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nintendo Switch a levnější xbox dokonce za cca 7 000. Vzpomínám jak jsem se Switchi při uvedení smál, ale teď vážně přemýšlím, že až vydají novou generaci s přeci jen aktuálnějšími parametry, tak zkusím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravuji, highend se často vydával až na vyladěnějších nanometrech, které se ladili na menších mainstream kouscích.

„Potlacovanie PCI-E 5?"
Potlacovanie-SK a protlačování-CZ je IMHO protiklad.
Protlačování - uměle něco tlačit nepřirozeným směrem/proti zbytečně velkému odporu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdrazeni veci ktere ani nejdou sehnat.. tomu se rika gol do vlastni branky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže si myslíš, že by je bylo lepší zlevnit?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Xilinx se díky spojení s AMD dostane levně k nejnovějším procesům na které by nikdy nedosáhl. V případě další čipové krize bude moc využít do předu nasmlouvane kapacity. (Doufám že nenastane). Synergie může dobře fungovat. Rozhodně lepší když za TSMC přijdou jako jeden velký zákazník než kdyby se přetahovali mezi sebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Xilinx se díky spojení s AMD dostane levně k nejnovějším procesům na které by nikdy nedosáhl.

Naopak Xilinx resp FPGA měly vždycky dost bleeding edge technologie. Myslím že používají technologie obvykle jako jedni první po DRAM čipech. Ona struktura FPGA je vysoce homogenní a opakující se, takže jí asi nebude potřeba tolik optimalizovat na nový proces. Například 3D čip od jara 2012.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nicméně jde o ve světě IT (kde obvykle s časem cena výrobních procesů klesá a ceny produktů klesají) nevítanou událost."

To je sice pravda. Například tento týden jsem zahlédl 2TB SSD za 3000Kč. Což je neskutečný pokles v poměru cena/kapacita. (Sbohem HDD)
Ale když se na tento disk podíváme z pohledu konstrukce, tak před lety bylo třeba na stejnou kapacitu dvojnásobek chipů. Jinými slovy. Cena SSD se 4 chipy je více méně furt stejná. A dokonce může časem růst vlivem inflace nebo nedostatku čehokoliv potřebného k výrobě. Ano jeho kapacita roste díky zmenšování tranzistorů. Ale může se stát že pokrok se na čas zastaví a disky potom mohou i zdražit. Což jsme už zažili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.