Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Používají Linuxáci CRTéčka? [anketa]

CRT monitory sa blbo stackuju vedla seba a nad seba, ked potrebujem viac obrazoviek kvoli miliarde terminalov so skrolujucim zelenym textom z programu "Hacking in progress...", a velkymi oknami s 3D lietajucimi lebkami a blikajucimi cervenymi napismi "ACCESS DENIED":-(

Zabera to viac miesta na stole, a zohnat stojan na 2, 3 alebo 2x2 monitory je jednoduchsie a lacnejsie pre LCD. Takisto moderne karty maju vystupy na monitory digitalne ked chcem pouzivat napr. 4 alebo viac zobrazovadiel. Riesit analogove redukcie z DP/miniDP/HDMI je opruz. CRT monitory by som nechala tam kde je potrebna nizka latencia, napr. su popularne u hracov mlaticiek.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě před rokem bych zaškrtnul Linux+CRT. Nedostatek pokojů a rostoucí dítě bylo příčinou relokace mého pracovního místa na "pracovní místo" a CRT se tam prostě už nevešel. Nakonec to stejně dopadlo úplným (doufám že dočasným) zrušením desktopu a přechod na ntb v kuchyni ;(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem používal CRT když už všichni kolem mě měli LCD, vzpomínám na ten zvuk při zapnutí taková ta rána čím vetší CRT tím vetší rána od Vysokonapěťového trafa? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi tak :-) Já mám záložní Dell 21", byl pro repase takže díky malé používanosti obraz pořád krásný, ale vypínací tlačítko má tendenci se "šprajcnout" a úsporný režim také nezvládá, vždy naskočí do aktivního takže pořád tam bliká do zblbnutí "no signal" takže jen ručně vypnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze po tom, co Linus ukazal nVidii prostrednicek, uz zadny poradny Linuxak nVidia kartu nema a ani neplanuje kupovat. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta "rána" bylo demagnetizační vynutí...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Taková reakce je vcelku oprávněná, protože grafické karty GeForce jsou díky famózní softwarové podpoře společnosti Nvidia nebývale populární v tzv. Linuxové popkultuře."

Dlouhá léta měly geforce lepší podporu na linuxu než radeony. Ale se slovem famózní bych byl opatrný. Navíc ovladače od nvidie jsou pořád jen proprietární blob. AMD jde lepší směrem se svým ovladačem amdgpu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím že AMD jde lepší cestou, kdy komunita je silnější než vývojové oddělení o jednom pracovníku a mělo a ještě má věru co dohánět.
Ale když potřebujete aby to fungovalo, tak musíte sáhnout po řešení, které funguje, "linuxová popkultura" už dávno není jen směska ulítlých nerdů a ajťáků z kolejí ale také bílých límečků a komerčního produkčního prostředí kde jde o moc peněz a nVidia to chytila pořádně za pačesy od začátku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Parada, kde se to da sehnat ve verzi pod Windows??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doma Windows + LCD.
V práci Linux + LCD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se nikoho dotknout, ale dnes už musí být používání (logicky letitého) CRT jako primárního monitoru spíš za trest ne?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V Bratislave možno nie, CRT totiž produkuje röntgenové žiarenie a to má spojitosť s Prešporkom a jeho rodákom, ktorým bol

Philipp Eduard Anton von Lenard

Nositeľa Nobelovej ceny za fyziku Filipa Lenarda poznal začiatkom minulého storočia celý svet. Nebyť podpory chorého režimu, možno by ho poznal dodnes.

Bol blízko od objavu X žiarenia, neskôr pomenovaného röntgenové lúče, ale stalo sa niečo, čo presvietilo jeho charakter.
https://plus.sme.sk/c/20537075/nobelova-cena-za-ktoru-by-sa-mali-slovaci...

https://bratislava.dnes24.sk/jediny-nositel-nobelovej-ceny-narodeny-v-br...

https://www.osobnosti.sk/osobnost/filip-lenard-1325

Jedno zo svojich „okienok“ Ph. Lenard zapožičal aj W. C. Röntgenovi, čím nepriamo prispel k objavu lúčov X (Röntgenového žiarenia), ktorý mal prakticky na dosah ruky.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Filip_Lenard

A socíku ho tajil j.Lenárt, lebo mu kazil povesť v KSČ ako svoím šlachtickým titulom, tak členstvom v NSDAP-

Jozef Lenárt bol slovenský komunistický politik a predseda vlády Československej socialistickej republiky v rokoch 1963-1968. Bol jedným z mála komunistických politikov, ktorým sa podarilo bez ujmy prežiť na vysokých straníckych postoch počas prakticky celého obdobia vlády KSČ - od päťdesiatych rokov do roku 1989.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Jozef_Len%C3%A1rt

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Facepalm :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doslo k hacknuti uctu? Ale jinak souhlas :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedošlo, no-Xe tu a tam čtu :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to mělo být za trest? Za trest je to pro toho, kdo si neuměl - neumí crt monitor nastavit. Pro mnohé je CRT zřejmě sprostota. Že je tam málo místa, že má malé rozlišení, že je obrovský jak kráva, že není tak super ostrý jako LCD? Ale ty barvy a přirozenost obrazu jsou plusy pro crt. Ano, nějaký super IPS či MVA-PVA za x-desítek litrů ho zřejmě převálcuje. Ale nakonec ne každému dělá podsvícení LCD dobře na oči. Což je i můj případ, protože jsem už vystřídal více LCD monitorů než co si mnozí za svůj celý život pořídí. A nebyly to obyčejné kousky, ale TOP modely. Výsledek je ten, že moje oči jsou spokojené celý den jen u CRT. Když crt přestane fungovat, tak mám v záloze ještě jeden v podstatě nový, nepoužívaný a mohu zas x-let pokračovat.

Na linuxu jsem už vyzkoušel kde co, ale nastavit vhodné rozlišení pro CRT ani za boha, takže už se ani nesnažím a jedu jen na win kde to stále v pohodě funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze se nekdo ohani TOP modely a tvrdi ze jsou horsi jak CRT i pro oci to jsou TOP modely z roku raz dva nebo mas nejakou vyjimecnou ocni vadu ? Nic aktualniho to byt nemuze....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam na anketu a on jeste nekdo soudny leta pane 2018 pouziva CRT ? Neverim

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi jak autor ankety musel linuxákům zvlášť vysvětlit pojem "jiné" :)

Uživatelé ostatních systémů jsou dost chápaví, takže vysvětlení nepotřebují :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ty, no-Xi, ještě jedeš na CRT nebo už ses sklonil před vichrem pokroku a osedlal LCD? :-)

Jedno CRT mi ještě leží v komoře, ale už ne, už to opravdu není pro mé stárnoucí oči, navíc nějak není místo na stole.

K anktetě, popravdě těžko vybrat, mám totiž jedno widegamut LCD k Linuxu (DP), to samé k Windows (DP), 2 LCD k macOS (DP) a jedno staré 4:3 LCD ke starému PowerPC Mac Classic (VGA).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak Brnu jsem spíše fandil s Redmarxovými 4K@144Hz monitory na Linuxu, si myslím, jinak věřím, že i Brňáci s Linuxem mají typicky připojené LCD a určitě jich je tam více než má prstů ubohý humanoid. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz vsude presel na LCD. Ta uspora mista je opravdu znatelna. Na nic co delam, nepotrebuji nejakou brutalni vernost barev etc., takze jsem nikdy ani neresil LCD vs CRT z tohoto pohledu (na druhou stranu nikde, kde je to na me, nemam TN panel). Naopak vzdy, kdyz se dostanu nekde, kde je jeste CRT, tak mam problem se svoji interni kalibraci na 16:10(9) oproti CRTckovemu 4:3. Uz jsem si na to za tech cca 10 let opravdu odvyknul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší luxus jsou poslední širokoúhlé CRT Sony Trinitron televize - mají FullHD masku... u nás se jich moc neprodalo, cena byla nad 100 000 Kč...

Jinak asi rok jako druhý monitor mám 110 kHz (1024*768 120Hz) 18", ale za elektriku jsem doplácel 6500,- )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CRT, LCD, LSD? měla bejt anketa, na čem kdo jede :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zlate casy 100Hz 21" Eizo F77S.
ale uz hodne dlho lcd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jel víc jak 10 roků na 100Hz 19" F730 a zbavoval jsem se ho s těžkým srdcem ;) Nadruhou stranu musím uznat, že bych se zpět už nevracel - toho místa, větší plocha, žádné starosti s nastavením analogu ...
Nicméně pořád čekám kdy eizo nebo nec vydá něco jako 27" 2k 100-140Hz Freesync s uniformity ;)
Mít to kam postavit, hodně bych minulý týden zvažoval akci eiza na CS2420 za cca 14 tisíc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uz si nepamatuji presne ale mel jsem vedle sebe 19" compaq "P" serie a pak Eizo 21" s BNC(nekde bych mozna nasel video a fotodokumentaci kde bych to vycetl) ale je to tak davno ze si pamatuji jen to ze na hodne velky stul se uz sotva vesla klavesnice a mys :D a normalni clovek mel tenkrat max 14" nebo v lepsim pripade 17" monitor >> opravdu jsem rad za dnesni panely uz bych opravdu nemenil (a skoda ze SED byla slepa ulicka :) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta cena 14k je stale platna. Ale.. nebol by uz lepsi trebars LG 31MU97Z s 10bit widegamut panelom? Dnes sa da zohnat uz pod 20k a obraz ma fakt super. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to eizo má hlavně vynikající uniformitu podsvícení. Plus prostě to, že je to Eizo - CRT mi vydrželo víc jak 10 let a nemusel jsem řešit žádnou opravu, vysvícené barvy (za ta léta jsem jas zvýšil, tuším, z 50 na 60 - pořád tam zůstávala obrovská rezerva). Eizo je prostě drahé, ale aspoň tenkrát to byla kvalita. Jak to vypadá s LG (nebo čímkoli jiným) netuším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zlate casy 100Hz 21" Eizo F77S.
ale uz hodne dlho lcd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V anketě chybí Android. Ten doma používám nejčastěji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Anketu bych pojal lehce jinak, ale to by bylo nepříjemně mnoho možností. Já to mám tak, že primárně je to Windows + LCD a sekundárně Linux + Putty :) Ano, zobrazuje se mi to ve Windows na LCD, ale principielně u mě linuxové stroje přímé připopjení k monitoru nemají.

PS: Dopcela dost monitorů LCD ještě dnes umí analogový D-Sub. A v garáži mám pořád jeden 21" CRT monitor, co zvládá rozmazaných 1600×1200 při 60 Hz ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v tech casech mela dobry analogovy vystup jen ATIna a Matrox ostatni nic moc a NVidiacke karty(TNT1,2) to byla mazanice ac meli lepsi 3D vykon divat se na to moc nedalo to uz i staricky Cirrus pro Vesa local bus s 2MB mel cistejsi vystup :) (ATIna sveho casu byla taky top pro hw akceleraci videa skoda ze ATI zaspala nastup 3D akcelerace ve vsech ostatnich smerech byli lepsi)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ATI tehdy měla opravdu špičkové 2D a... dál bohužel nic moc. I jakožto u příznivce této značky byla můj poslední pokus té doby (!) Rage 128Pro, což nebyla špatná karta, ale proti konkurenci NV tehdy už bohužel... :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Špatně provedená anketa, nelze označit více možností. Pravověrný linuxák přeci nemá jen jednu starožitnost, určitě se k tomu hlavnímu 19" CRT monitoru najde i něco „na podružné účely s plochou patnáctkou”… :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, pochopte uz, ze celej "problem" se tyka 4K@144Hz, takze fakt neni problem mit na linuxu GeForce s DP pripojenim, akorat to nesmi bejt to 4K@144Hz a fakt se tu odhalte aspon jeden linuxak, kterej na tom jede!

Ja mam QHD@60Hz, takze se me afera netyka a jeste to mam tak, ze WinPC jede pres DP a UbuntuPC pres DVI DL.

Mam nejakej plan na pripojeni druheho 50" monitoru 4K, ale zatim updatovat firmware nebudu, protoze ten monitor pocitam tak do 4 let nejdriv a navic vubec netusim, jestli to zase nebude "jen" 60Hz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A napadla tě možnost, že takových monitorů bude čím dál více a podpora DP 1.3 nemusí být nutně jen ve 4k/144 Hz zobrazovadlech (pro ty je nutnost), prostě starší standard vymře jak dojdou staší řadiče a jeho místo zaujme novější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CRT monitor už jsem hodně dlouho neviděl někoho používat. Zato CRT TV je pořád v chodu spousta, byť třeba jako druhý televizor nebo bedna na chatě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč to nenechat jako rezervu "dožít", že? Jakožto bývalý zaměstnanec TS se stálým přístupem ke skladu vyhozených věcí (do dneška) sleduji, že se stále nejvíc objevují CRT TV ("placek" je oproti nim opravdu minimum) a i u monitorů je poměr CRT/LCD kupodivu do dneška cca 1:1 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CRT TV porad jeste pouzivam, ja to napojene na Amigu, na LCD TV ten obraz z toho vypada fakt odporne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Pravověrný Linuxák by totiž firmware rozhraní DisplayPort grafické karty pod operačním systémem Windows neupgradoval

.... pravoverny Linuxak by si nenainstaloval 12megovej binarni blob do kernelu. Vono totiz bezna konfigurace kernelu ma tak 6-8 mega, tudiz po nahrani nvidiackeho ovladace uz mate Linux jen z 1/3, spis by to slo nazvat GNU/Nvidia :)

A pokud si nekdo uz nainstaluje ten binarni ovladac, pak vykriky typu "OMG musim si sehnat Wokna abych mohl X" jsou trochu k smichu. Kupujete hardver u ktereho je jasne ze jste softwarove vydani na milost a nemilost vyrobce, a mate 12megovej binarni blob v kernelu... ty wokna uz nejaky zasadni rozdil neznamenaji, prezijete to :)

BTW, Nvidia uz minimalne jednou udelala to ze odstranila funkcni featuru - podporu pci passthrough sveho ovladace ve Windows virtualce bezici pod Linuxem, a kdykoliv muze odstranit neco dalsiho, nebo treba od zacatku nepodporovat neco... stezovat si muzete, ale mate presne to co jste si zaplatil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CRT stále používám na 100% kvůli své alergii na podsvícení z LCD. Zhruba po 10 TOP modelech LCD jsem to vzdal a vrátil se spokojeně ku CRT.
V podstatě je to jako v audiotechnice kde jsou příznivci elektronek a tranzistorů. Ty debaty jsou nekonečné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky dobre vyhodit cca skoro pul milionu za zjisteni ze ti vyhovuje vice CRT nez LCD ;) ale osobne jsem mel nekolik profi CRT monitoru a uz bych se nevratil za prve ty CRT jsou uz "vysvicene" takze humus na to koukat a za druhe jsou LCD oproti CRT uplny balzam pro oci;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je hodně individuální, používám LCD už 4 roky a i když teď mám philips 246E který má opravdu perfektní barvy tak to celkově pořád není ono. Mít volných 15000 korun tak si milerád z USA objednám nové CRT. Furt se tam dá schrastit širokoúhlé(16:10) HP postavené na šasi sony trinitron který umí při 1920x1200@90hz. Jediné co by mě štvalo by byla spotřeba necelých 200W a pokud bych zase začal fotit tak by byla nejspíš nutná kalibrace alespoň jednou za měsíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až takhle ztrátové to nebylo u těch LCD. Buď jsem vrátil daný model a nebo prodal jen se zanedbatelnou ztrátou.
Já nemám tak vysvícený crt monitor. Navíc další co mám, tak je prakticky nový, nepoužitý. Má to svoje neduhy, ale klidné nepodrážděné oči jsou prioritou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne by som neporovnaval kvalitu CRT s tym, co je dnes na trhu. Ani podla znacky. Ale zmieneny monitor mam uz snad 2 roky a som s nim velmi spokojny. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CRT monitor nepoužívám ani u ZX Spectrum, ani u Amigy, natož s Linuxem. Windows jen ve virtuálech, a přes RDP (tedy skrz Linux), nebo pár servisních noteboocích (vše LCD... schválně, kdo má notebook/přenosný počítač s CRT? Existovaly.).

Poslední malý 10" monochrom CRT s kompozitním vstupem si schovávám jen jako ukázku "jaké to bylo".

Posledního domácího CRT (Sony Trinitron G400) jsem se zbavil už hodně dávno. Ale fakt je, že trvalo dlouho, než IPS monitory začaly být alespoň srovnatelné co do kombinace kvalita barev/cena. V čem ten velký plochý Trinitron fakt prohrával byla spotřeba, geometrie a později rozlišení (1280x1024 dával v příjemných 85 - 100Hz, 1600x1200 taky 85Hz, ale už trochu rozmazaněji, ale pro 800x600 s pixely 2x2 pro hraní Heroes M&M III to bylo hodně super).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.