Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PowerColor Devil 13 Dual Core R9 290X je prazvláštní produkt

Powercolor Devil 13 Dual Core R 9 290 X 04
Duální Radeon od PowerColoru, o kterém se šušká zhruba tři týdny, je na světe. Nakonec neponese název „R9 295 X2“, ale „Dual Core R9 290X“. To ale není jediná zvláštnost…

V souladu s prvními údaji ze začátku května nese karta z řady Devil 13 tříslotové vzduchové chlazení a čtyři 8-pinové napájecí konektory. Rovnou můžeme doplnit, že výrobce doporučuje použít 1000W zdroj (v praxi byste stejně nenašli příliš mnoho slabších zdrojů, které by byly nativně vybaveny čtveřicí osmipinů).

Powercolor Devil 13 Dual Core R 9 290 X 05

PowerColor se rozhodl nepoužít označení R9 295 X2, které AMD používá pro vlastní model duální karty s čipy Hawaii, ale vymyslel si vlastní označení: Dual Core R9 290X. Možná i z toho důvodu, že kartu postavil na vlastním PCB a osadil ji vlastním chlazením.

Powercolor Devil 13 Dual Core R 9 290 X 06

Výstupy: DisplayPort (s podporou MST hubů), HDMI, 2× dual-link DVI-D

Liší se ale i parametry. GPU nejsou taktovaná na 1018 MHz, ale „jen“ na 1000 MHz, na druhou stranu paměti (8 GB) byly zrychlené z 5000 na 5400 MHz. Lze předpokládat, že průměrný výkon tohoto PowerColoru bude až o ~5 % vyšší než nabízí referenční R9 295 X2.

Powercolor Devil 13 Dual Core R 9 290 X 01

O napájení se postará 15fázová kaskáda (10+3+2), kterou chladí, stejně jako zbytek karty, vzduchový chladič tvořený trojicí ventilátorů a dvou pasivních bloků z hliníkových žeber a měděných heatpipe. V souvislosti s chlazením je podporována funkce Turbo Timer, která je lehce kontroverzní: Uživatel si může nastavit, aby po nadefinovanou dobu po vypnutí počítače běželo chlazení karty a dále snižovalo teplotu. Tím má být zajištěna delší životnost. Byť může mít podobný koncept smysl například u automobilů (odkud ho nejeden výrobce hardwaru v minulosti „obšlehnul“ - k tomu se ostatně přiznává i PowerColor), v případě grafických karet považujeme toto řešení za kontraproduktivní. V dnešní době není jejich životnost omezena dobou, po kterou jsou komponenty (paměti, kondenzátory…) zahřívané, ale spíš vznikem studených spojů v PCB nebo mezi PCB a čipy (praskání BGA spojů). K tomu dochází v důsledku střídavého zahřívání a ochlazování - teplotní roztažnost jednotlivých komponent není totožná, takže na spojích dochází k namáhání. Čím častěji a rychleji k teplotním výkyvům dochází, tím rychleji životnost karty klesá. Pokud se tedy karta rozpálená na ~85 °C během pár desítek vteřin zchladí na pokojovou teplotu, bude to mít zřejmě výraznější dopady na její životnost, než když bude samovolně vychládat desítky minut.

Powercolor Devil 13 Dual Core R 9 290 X 03

Pokud byste měli nápad, proč by tomu v tomto případě mělo být jinak, klidně se o něj podělte v diskusi. Závěrem zbývá doplnit snad už jen to, že stejně jako většina produktů řady Devil 13 i tento nabízí duální BIOS. Jako bonus pak uživatel v balení najde herní myšici Razer Ouroboros. Cena zatím nebyla potvrzena, očekává se v rozmezí $1599-1999.

„Nejrychlejší grafická karta na světě“ bude vyrobená v limitované edici a uživatelé si ji budou moci prohlédnout na výstavě Computex v rámci Nangang Exhibition Hall, v místnosti #404 (kdybyste ji nenašli, alespoň víte, proč ;-).

Diskuse ke článku PowerColor Devil 13 Dual Core R9 290X je prazvláštní produkt

Žádné komentáře.