Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PowerVR: Budoucnost Kyra a 3D grafika pro PDA

PowerVR logo
Víte, že Kyro III je již plně připravené a jen se čeká, až se nějak dohodne či nedohodne ST Microelectronics na prodeji Kyra někomu jinému? Nebo, že PowerVR má hotov grafický procesor, který umožní na počítačích do dlaně hrát 3D hry, jako například TombRaidera? V tomto článku se toho dozvíte ještě více...

Jak už jsem napsal ve čtvrtek, liší se Kyro II SE od původního Kyra II vyšší rychlostí jádra a pamětí, podporou AGP 4×, Enhanced T&L (EnT&L) a kompletním Bump Mappingem. Přitom EnT&L je jen v driverech naprogramované T&L. Karta se bude tvářit, jako kdyby měla T&L plnně implementováno v hardware. Bohužel, majitelé Kyra II a Kyra I ostrouhají, EnT&L bude jen pro majitele Kyra II SE.

Prozatím bude Kyro II SE prodávat jen Hercules ve své grafické kartě 3D Prophet 4800 SE a Videologic v kartě Vivid!XS Elite, ale vše se může změnit s plánovaným prodejem grafické divize ST Microelectronics. A tento prodej silně ovlivňuje i očekávanou novinku Kyro III. To je totiž podle lidí z PowerVR hotovo a může se začít ihned vyrábět. Jenže se čeká, jestli se ST Microelectronics povede prodat grafickou divizi, nebo ne. Pokud ano, začne se vyrábět už brzy. Pokud ne, tak má PowerVR v záložní plán.

Zajímají-li vás vlastnosti a rychlost Kyra III, tak vám žádná konkrétní čísla bohužel dát nemohu, ale prý v současné době by patřilo do highendového sektoru. Ovšem pokud se vydání zdrží o tři měsíce (i to se může stát), bude jeho pozice spíše ve středu. Doufám, že nepohrdnete alespoň obrázkem architektury tohoto chipu:

Kyro III - Architektura

U PowerVR pracují i na dalších věcech a velmi zajímavě vypadá PowerVR MBX. To by měl být grafický chip především pro PDA, aneb zařízení do dlaně. Jde o 2D a 3D chip, který by přinesl do světa PDA hodně grafiky. Na CeBITu prý předváděli alfa verzi tohoto zázraku, který umožní v těchto malých přenosných zařízeních hrát takové hry, jako například Tomb Raider a podobně. Navíc podporuje například i 4× FSAA, takže by to mohlo i na maličkých displejích vypadat dobře (rozhodně lépe, než současné záležitosti).

Diskuse ke článku PowerVR: Budoucnost Kyra a 3D grafika pro PDA

Žádné komentáře.