Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pozdě, ale přece: Apple Face ID bude fungovat i s respirátorem

Pro vlastníky iP 12 a 13 kteří nemají AW jistě fajn. Pro ty co AW mají, nic nového. Face ID je velice pohodlná biometrická autentifikace bez nutnosti pořádně šáhnout na telefon. Na stole/stojánku stačí poklepat na display, nebo ho jen vzít do ruky a zvednout.

U iPadu a iPadu Air mě absence FaceID vyloženě vadí, chtě nechtě na něj musím šáhnout prstem nebo vyťukat kód. Bohužel na iPadu nefunguje automatické odemykání/potvrzování transkací nebo některých akcí v přítomnosti Apple Watch tak jako na Macu. Příští iPad už bude Pro verze s Face ID

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, odemykani s AW je super, ale na co mi jsou AW, kdyz vydrzi pouze 1 den na baterku? Mam Garmin, jsem spokojen a nehodlam menit.

P.S.: nedalo mi to a zkusil sem 15.4 beta, je to svizne jako bez rousky a zatim vzdycky proslo. Zkusil sem i rousku a uplne cerne slunecni bryle, take to proslo. Tak nevim jak je to bezpecnejsi nez Touch ID.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na co jsou ti AW když ti vydrží den se neptej mě ale sebe. Moje AW vydrží poctivé tři dny, a i kdyby ne, tak není problém najít vhodnou chvíli k jejich nabíjení, zvláště sedmičky a jejich rychlé nabíjení, třeba při sprše atp. A to za předpokladu že je nosíš i na noc, pokud je člověk nenosí na noc, tak není vůbec co řešit, prostě je odloží na dokovačku na nočním stolku společně s telefonem a sluchátkama a ráno má nabito.

A na bezpečnost se ptej Apple ne mě. FaceID však nikdy nemělo problém s brýlemi a tu novou feature používat nebudu, dál nechám podemykání s respirátorem v kombinaci s hodinkama navíc respirátor potřebuju tak leda v krámě, s covidem se začalo s remote prací a lidi pochopili že to funguje, takže dnes dělám fakticky 100% z domova, v kanclu jsem byl naposled před dvěma měsíci a počítám že tam pojedu až koncem února na "návštěvu".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, tak AW 3 dny... Ale i ted me proste nebavi nabijet hodinky jednou za dva tydny, natoz kazde 3 dny. O tom nabijeni kdy to jde sem slysel od vice lidi, ale proc? Ja proste nechcu porad pamatovat davat hodinky na nabijecku. Takze fakt ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč to píšeš mě? Pokud ti vadí časté nabíjení používej něco co to časté nabíjení potřebovat nebude, easy fix.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To samé mohli lidé napsat hned pod Tvůj první příspěvek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je to len vec zvyku. Tiez som na to nadaval a nedokazal si to predstavit. Aj mobil nabijas skoro denne a v minulosti stacilo raz tyzdenne a nikomu to zrazu nevadi. Ja si hodinky na vecer davam dole z ruky a rovno ich hodim nabijat na magnet. uchyt. Nieje to ozaj nic narocne, co by neskutocne strpcovalo zivot. To, ze ty nieco nechces je samozrejme tvoj problem. Ja osobne s tym problem nemam a davam ich dobit kazdy vecer.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak mobil mi vydrzi na baterku 2-3 dny, s tim jsem se tak nejak spokojen, s zadnym jinym smartphonem to nebude o moc lepsi. Muj problem je celkove co se tyce elektroniky, tech zarizeni na baterku je vic a vic, pokud to cloveku preleze pres hlavu, tak nebude delat nic jineho nez 1hod (nadsazka) denne resit nabijeni. Elektronika nam ma ulehcovat zivot a setrit cas.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přitom stačí to zařízení jednoduše odložit. 3v1 stojánek doma na stole, stojánek 3v1 v kanceláři, po cestě bezdrátové nabíjení v autě nebo nabíjení ve stojánku (taktéž bezdrátové). Bezdrátové klávesnice a myši vydrží na baterii rok/dva, akumulátorové i několik měsíců.. To vůbec nemluvím o možnostech drátového dobíjení, v šufleti pod stolem jak rezervní baterie tak kabely i power banka (nejčastěji pro myš, klávesnici a velká sluchátka, ale zvládne i tablet a notebooky), plus několikaportová USB nabíječka s všemi aktuálními nabíjecími standardy, případně o centimer výše zespod desky stolu USB hub, který také poskytne nabíjení pro méně náročné zařízení.

Další porty jsou například zezadu na monitoru, monitor pak přes USB-C dává PD 65W a kdybych chtěl můžu tu mít i dock station s mnoha porty od 7,5W po 85W PD, ale není pro to potřeba.

Spíše mě vadí proprietární nabíjení, teď jsem prodával třeba zrcadlovku a videokameru, oboje mělo vlastní nabíječky, zůstává manželčin laptop, ale ten ve čtvrtek nahradí Macbook Air, takže opět bude stačít z pod stolu vytáhnout USB-C kabel, který už tam stejně je.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, to je strašně moc elektro odpadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ale na co mi jsou AW, kdyz vydrzi pouze 1 den na baterku?

Apple jistě vysvětlí, že výdrž 1 den na baterku je naopak výhoda, protože uživatel nabíjí pravidelně každý večer a nezapomene na to :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Technicky mas pravdu. Ja davam nabijat ako mobil, tak hodinky kazdy vecer a je to uz rutina. Ono ked uz ten mobil musis nabit, nieje narocne k nemu pripnut hodinky. Trva to snad 5 sekund ich uchytit na magnet. Zato ich pridana hodnota je vacsia ako ine, co vydrzia 2 tyzdne. Ja s nimi volam, pouzivam na platenie. Volam aj ked som na firme a telefon je 50m daleko odomna, cez wifi. Zasa nie kazdy dokaze vyuzit potencial apple watch, ale nie kazdy to potrebuje. To chapem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Apple Watch jsou jediné hodinky, které umožňují telefonovat/textovat i když je mobil klidně vypnutý nebo jsem ho zapoměl doma a jsem v jiném městě v práci. Ony to zvládnou i jiné, ale žádné jiné neumožňují mít stejné telefonní číslo aktivní na obou zařízeních, nicméně při použití LTE ty hodinky fakt člověk vycucne během půl dne, když dost volá.

Já nicméně loni koupil levné AW3, chtěl jsem jen to odemykání macu a faceid s rouškou. Pravda, zvykl jsem si ale dost na diktování SMS a co se hodí je i aplikace fotoaparát. Pokud chci natočit sebe na zadní kameru, tak nemusím řešit jestli jsem v záběru, hodinky připnu k iphonu displejem k sobě a na hodinkách se zobrazuje to co na displeji... je to dobrý trik. Tak jak tak, bez trackování sportovních aktivit to vydrží reálné tři dny (1-1.5% baterie za hodinu) s trackováním dva. Žena má AW7 zhusta je používá pro diktování a čtení zpráv, používá always on a je tak na 1,5 dni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám ipad pro a radši bych TouchID na boku jak má air než FaceID, že častěji používám tablet na šířku a ta kamera má celkem uzký úhel tj v optimální čtecí vzdálenosti většinou mám část obličeje mimo záběr tj musím odemykat na několikrát. Nebo odemykání přes watch, když to jde u iphonu nebo macu, nechápu proč to nejde i u ipadu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Většinou mívám iPad před sebou pod monitorem a používám ho jako doplněk, případně jako druhý monitor, k touch id tlačítku se musím natahovat, přitom by stačilo poklepat na displej ať prstem nebo tužkou. Teď když už konečně v dalším updatu bude universal control mě to bude trápit ještě víc protože budu mít tendenci iPad používat více. Když ho člověk používá v ruce, tak je FaceID nebo TouchID vesměs jedno. Záleží jak to kdo používá. Idealní by bylo mít obě možnosti.

Odemykání iPadu hodinkama jako Mac by bylo nejlepší, bohužel Apple hodinky ve spojení s iPady moc nemusí. Už třeba to že nejde používat hodinky jen ve spojení s iPadem a vyžadují iPhone.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"respirátor" chce se mi zvracet, stejně tak jako "rouška", není lepší prostě používat termín "maska", jak se to děje asi tak v celým zbytku světa?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ústenka?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je zas konkrétní typ masky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Leden", "Únor", chce sa mi vracať. Nie je lepšie proste používať "Január", "Február", tak ako sa deje asi tak v celom zbytku sveta?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chin diaper :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Okay to by šlo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musíš mít dost smutný život, když ti vadí tvůj rodný jazyk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by tu nějaký exprt analyzovat bezpečnost současných chytrých zařízení? Teď jsem koukal na nový iOS a opět je to spíš horor.
https://support.apple.com/cs-cz/HT213053

Android také žádný zázrak, ale subjektivně mi přijde lepší:
https://source.android.com/security/bulletin/2022-01-01

Imho by z toho byl zajímavý článek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Su dva druhy security:

1. Zabezpecenie pred tvojou malou sestrou, co chce ovladnut tvoj iPhone
2. Zabezpecenie pred trojpismenkovymi agenturami

Vascina tych sec. updates pláta druhy bod, ktory tvoja sestra nema sancu preburat, aj keby si nazaplatoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za reakci, to chápu, ale ty chyby tam jsou od iPhonu 6. Trochu mi to připomíná bezpečnost internet exploreru 5.5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty chyby tam nejsou od iPhonu 6, kde jsi to sebral. iOS 15.3 vyšel na konci minulého týden. iPhone 6 vyšel 19. září 2014, tedy před 7+ lety.

To že tam píší že se chyba týká iPhone6s a novějších je dáno tím že iOS 15.3 je dostupný i na 7 let starý telefon a daná feature, kde je obsažená chyba na tom zařízení je podporována, protože staršá zařízení nepodporují plně všechny možnosti, například rozeznávání textu v obrázcích a jejich vyhledávání přes spotlight funguje jen u zařízení které mají Axx bionic minimálně = mají neural engine.

A třeba ten opravený WebKit Storage fakticky není zcela chyba, resp. chyba je to od nějaké verze 15, 15.1? Kdy iOS přinesl nové metody zabezpečení kdy aplikace může získávat data o používání jiných aplikací jen po výslovném souhlasu uživatele a byla tam tahle zranitelnost. Předtím si apky mohly dělat co chtějí

Mimochodem,v roce 2015 došlo k nějakým vraždám a FBI získala iPhone (tuším 5c) jednoho z pachatelů a v roce 2016 oznámila že ani s pomocí NSA se do něj nedokázali dostat. Požádali tedy Apple aby zda to svede - nemají SW který by svedl rozšifrovat data - Apple tedy požádali o SW který by to zvládl což Apple odmítl, FBI tedy podala žalobu k soudu, tu ale pod právní argumentací Apple v dubnu 2016 stáhli a FBI to začala řešit jinou cestou. Zadali to externí firmě. Nástroj pro odemčení dat na iPhonu 5C, stálo je to 1,3 milionu dolarů a to bez práv či technických detailů k tomu nástroji. Někde se spekulovalo o nějaké Izraelské firmě, někde jinde o Australské a také o zaplacení hackerů kteří měli využít nějaké chyby která byla v době vydání toho iPhonu a zřejmě nebyl aktualizovaný.

Kupodivu z průzkumů v té době bylo 51% respondentů za jedno s FBI, tedy že Apple měl ten nástroj připravit a data z telefonu vytáhnout. Za Apple stálo cca 38% respondentů.

Jinak se píše o tom že Apple byl Soudem o podobné požádán minimálně 9x ale ani jednou nevyhověli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a nebo tu picovinu na drzce nenosit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.