Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pozor na TDP, GeForce RTX 3070 Ti může být pomalejší než RTX 3070

Ale neříkej? /sarkasmus

Ale na pozitivní notu. V ČR se konečně po 3/4 roce objevil první 17" ntbk s amd 6000M za rozumnou cenu (tj žádná ROG edice za 60 000).
Sice za 6600M dát cca 42 000 (MSI alpha) mi přijde trošku ... dost(*). Ale na druhou stranu, první vlaštovka, díky za ní.

* Lenovo legion s RTX 3070 stojí 38k

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na trhu je i MSI Delta 15 s Radeonem RX 6700M 10GB, dokonce pod 50k Kč, recenze bude asi příští týden, už mám dotestováno, ale nestihnu to dopsat tento týden.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MSI delta 15, jak už název napovídá, je 15" :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To snad nikoho nepřekvapuje. Nikdy nemůžu dostat víc výkonu, než do toho na začátku nacpu příkonu (zjednodušeně a snadsázkou, prosím nekamenovat za zanedbání účinnosti atd...). Porovnávat notebookové GPU bez ohledů na limity TDP kvůli konstrukci notebooku byl vždycky nesmysl. Bottleneck je většinou na straně výrobců notebooků a to NV ani AMD moc neovlivní. Jediné, co by snad pomohlo, by bylo porovnávání karet mezi sebou na stejných, předem definovatých TDP se stejným řízením spotřeby. Nebo porovnávat herní výkon jednotlivých koncových výrobků a rozhodovat se podle toho, to je asi nejlepší (ale když ta nálepka s "Ti" na krabici je tak lákavá a lesklá!).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak u laptopů je třeba porovnávat vždy konkrétní kusy a jak si stojí proti něčemu jinému. Ne samotný HW vevnitř

Jeden bude mít výkon X, druhý X-20%, třetí X+20% i když to bude mít stejný čip

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Respektive na začátku bude výkon stejný, ale do půl hodiny hraní se ustálí na dlouhodobém výkonu (a ten porovnávat). Jeden udrží base clock, druhý bude throttlovat, některý možná udrží i boost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale záleží na agresivitě chlazení a chladícího výkonu. Každý výrobce si to může poladit podle toho čeho chce dosáhnout. Pointa je ale právě ta, že porovnávat je třeba konkrétní model. U Desktopu je vesměs buřt jestli si člověk vezme základní provedení grafiky nebo pořídi nějakou s mega chladičem, výkonový rozdíl bude sotva měřitelný.

Tohle fakticky platí pro každé kompaktní zařízení s relativně silným HW. Třeba mobily, tam to throttluje téměř okamžitě, je jen otázkou kolik tomu který výrobce povolí, někdo nechá vyčerpat termílní kapacitu chlazení do mrtě a pak teprve sníží výkon, někdo ho sníží velice rychle a snižuje postupně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani na začátku nebude výkon stejný, hodně s tím hýbou napájecí limity podle toho co výrobce nastaví a jaké je chlazení a taky na to mají vliv další komponenty jako RAM, SSD, displej, zda se jede Optimus style, nebo tam je MUX čip, atd. atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.