Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pozor na změnu Sony CRX-210 na CRX-215!

Sony logo
Sice na to upozorňujeme v každém postupu, kdy dochází ke zrychlení mechaniky, ale někteří z vás rádi experimentují, jiní mají k takovému "upgradu" jiné důvody. Ať už je váš důvod jakýkoliv, měli byste si zcela číst následující řádky od Dana, který si změnil Sony CRX-210 na CRX-215.

Uvedený postup jsem aplikoval někdy v lednu, byl jsem nadšený, že zrychlení mechaniky - dříve pálila svojí rychlostí, kterou uznala za vhodnou, ať se jí nastavilo co chtělo. Zřejmě podle nějaké detekce média. Po flashi pálila opravdu 48× (rychlost 52× jsem nezkoušel - neměl jsem taková média). Bohužel mne nenapadlo podívat se na vypálená CD pomocí surface scannu v Nero CDspeedu.

Na mechanice se hodně pálí CD s prezentacemi pro klienty takže je většinou zaplneno tak 20% CD. Až v poslední době jsem zálohoval větší objemy dat a potreboval jsem je znovu načíst. Tady nastaly problémy, nejdrive jsem myslel že bylo jen vadné médium, ale když se nečitelnost sektoru objevila i na dalších, tak jsem do toho začal štourat.

Zjistil jsem, že většina CD vypalená 48× na médium BENQ 48x CD-ROM Gold 700 vypadá takhle:

CD z přeflashované Sony CRX-210 na CRX215

Nemyslím si, že by to bylo médiem. Různá se lišila jen počtem nečitelných sektorů. Tento obrázek je z toho asi nejhoršího. Nejlepší média mají tak dva červené čtverečky.

Když jsem snížil rychlost pálení na 24×, tak se objevily jen poškozené sektory a bylo jich jen pár. Ale zhruba ve stejném míste, jako jsou na obrázku. Tedy asi prostředek média. Když jsem přeflashoval firmware zpět, tak mechanika sice pálí pomaleji, ale za to kvalitně.

Závěr by byl asi takový:

Silně nedoporučuji, a pokud už se to uživatel rozhodne risknout, tak ať si ověří že data jsou vypálena v pořádku. Teď trávím většinu času tím, ze pomocí CDchecku (osvědčilo se mi nastavit opakování pokusu o čtení sektoru na 10, když jsem to dal na 100, tak to bylo prakticky nepoužitelné. Výchozí hodnota 4 je moc nízká, ale jak úspěšnost ovlivní další parametry jsem moc nezkoušel.) vytahuju data z poškozených CD a to za to nepatrné zrychlení opravdu nestálo.

Také jsem zkoušel zafixovat DivX video vytažené z poškozeného CD i s vadnými sektory. Při přehrávání se občas rozčtverečkoval obraz. Pustil jsem na to jak DivX repair, tak DivFix, ale ani jeden nedosáhl rozumného výsledku. DivFix se s tím nemazlil a prostě to zkrátil až k prvnímu vadnému sektoru - cca 350 MB. DivX repair si pustil VirtualDub a zkoušel video přesamplovat, ale nějak mu to nevyšlo - ztrácely se barvy, čtverecky a délka filmu se zobrazovala stejná jako po zásahu DivFixu, ale video mělo 718 MB z původních 735 MB.

Snad vam to k necemu bude, preji prijemny den. Daniel Pospíšil.

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pozor na změnu Sony CRX-210 na CRX-215!

Žádné komentáře.