Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prakticky všichni výrobci končí s odstředivě chlazenou GeForce RTX 3090

Škoda. Je to jediné (nevodní) provedení RTX3090, které nekanibalizuje vedlejší PCIe 16x slot (např. na MB se čtyřmi PCIe 16x s dvouslotovou distancí). Vedlejší slot se tak dá využít např. pro krátkou kartu (neblokuje vstup vzduchu do fanu). :-(

Neviděl jsem nikde praktické testy těchto provedení takže netuším jakých teplot dosahoval povrch GK a zda by to významně neovlivňovalo vedlejší kartu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mi naozaj luto ze tie 3090 v turbo verzii koncia. Podarilo sa mi uchmatnut 2ks este v januari od Asusu. A ano je to vhodne do 4 slotovych MB. Neverim, ze to bolo urcene pre taziarov, tych rozmery az tak netrapia. Tym, ze karty boli u vsetkych vyrobcov zarezane plus minus naraz to vidim skorej tak, ze nevedia zarucit dodavky tych chladicov, alebo im to Nvidia zatrhla (low end pouzitelna konkurencia pre GA100). V kazdom pripade nemozem ignorovat to, ze sa to zakoncilo u vsetkych plus minus rovnako. Inak karty su to pomerne hlucne a to ze sa daju do MB so spacingom 2 slotov v principe znamena zvysenie teploty na nejakych 80C pre 3090. Hlucnost ale v aplikaciach kde tu 3090 clovek naozaj vyuzije sa riesi bezne az sekundarne. Na SLI resp NVLINK sa to nikdy neriesilo hlavne z dovodu, ze NVLINK bridge maju vzdialenost az 4 sloty. 2 slotove sa daju zohnat len pre GA100 (stoja dvojnasobok ale aspon funguju s 3090). 3 slotove sa nedaju zohnat takmer vobec aj ked oficialne existuju pre GA100. Blokovanie vstupu do fanu problem nie je ani v standardnom 2 slot prevedeni ked sa daju vedla seba.Zvysenie teploty jednoznacne cca 10C ale nepredstavuje to dramaticke problemy pre vypoctove aplikacie. Samozrejme, neuvazuje sa s tym ze sa dane GPU bude taktovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že je za tím snaha prodávat GPU/GDDR6X v spektakulárnějších víceslotových verzích GK, kde se snáze obhajuje vyšší cena. U blower provedení GK jim to možná přijde chucpe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale oni moc lacnejsie fakt neboli. prakticky bolo mozne kupil lacnejsie viacvetrakove karty v danu dobu a ten rozdiel robil skoro 100e. kde bol rozdiel ze hentie karty nemaly vyssiu vysku ako ten kovovy bracket+2 sloty. tym padom sa to dalo dat do nizsieho chasis a mestilo sa ich viac vedla seba. Okrem toho pekne ten horuci vzduch siel hned von. Cim viac nad tym rozmyslam tym viac neverim, ze v tom nema prsty nvidia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miluju tyhle vtípky s různými architekturami v jedné prodejní řadě..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To spíš nVidia už nechce, aby se GeForce používali v servrovém prostředí, ale aby firmy konečně kupovali primárně (ex)Tesly...
Právě servery mají málokdy víc místa než na klasickou dvouslotovou kartu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví, zda u nich (serverových MB) není účinějším opatřením omezené napájení z PCIe 16x slotů (chybí pomocné PCIe6pin na MB). U ener. náročnejších serverových karet se patrně očekává napájení přímo ze zdroje (karty jsou asi převážně do 300W .. stačily PCIe8pin). Přitom u desktopové RTX3080 byl naměřen odběr 50W+ ze samotného slotu PCIe16x.
https://www.alza.cz/nvidia-ampere#provozni-vlastnosti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Končí nebo s nimi vůbec nezačali (/vyrobili jen stovky kusů)? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě tisíce kusů, jen já jich mám 64 kousků v rigu

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kolko hrobov pre nasu planetu Zem si uz vykopal? Ty vrah!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zadnej miner co to ma v hlave v poradku si nekoupi 64x 3090 (za 3 miliony czk ktere bude splacet nejmin rok) ale radeji vice 5700xt ktere jsou mene zrave, daji se lepe ladit a hlavne za cenu 1x 3090 120mh, mas 4-5x 5700xt ktere daji 280 mh :-D A ktere ja osobne uz mam zaplacene 2x za 6 mesicu :) Vzdycky me pobavi zvejky takovych vejtahu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.