Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Praskání PCB GeForce RTX 4080 / 4090 od Gigabyte řeší nová revize

Osobně mám spíš problém s tím povinným 12 PIN konektorem u nové řady SUPER. Opět totiž uživatelé hlásí masivní zahoření konektoru. Dokonce jeden výrobce redukcí je stahoval z oběhu, ale problémy jsou i u karet bez redukcí. Týká se to samozřejmě nejvíc RTX 4090, ale jsou tu i karty nižších modelů, které také hořely, celkově je situace dost tragická.

Problém MSI RTX 4070Ti Super, která měla špatný BIOS, tu myslím také nebyl zmíněn. Prostě těch problémů je mraky.

Jinak teda RTX 3080 mám od Inno3D a nedoporučuju, chlazení je příliš hlučné. RTX 4070 mám od Gigabyte a bez problému, ani s PCB u té karty problém není a chlazení je tiché.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá karta byl Gainward GTX 1080, kterou jsem měl předtím, jenže Gainward má teď karty extrémně dlouhé a akorát by mi to narušovalo airflow ve skříni, takže od nich novou grafiku kupovat neplánuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...to je jedno, aj tak ta to neodradi kupit rtx 4080S :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-)
Abych řekl pravdu, nedokážu na to odpovědět. Nadšen nejsem. Jako největší mínus je u mě neschopnost používat raytracing na AMD kartách, respektive jeho zoufalý výkon. Kdyby tomu tak nebylo, tak jinak mají grafiky od AMD všechna plus na své straně. Škoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ktore hry s RT ta tak trapia, ze ten tragicky vykon radeonov s RT nevies prekusnut?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to tu nedávno psal. Kolik her sakra potřebuje tak strašně moc RT? :D Já zkoušel jen Cyberpunk a Minecraft. U ničeho jinýho jsem RT nezapínal, buď ho to vůbec nemá, nebo je přínos tak komický, že to nemá smysl. Z mého portfolia her má RT tolik her, že bych je spočítal na prstech jedné ruky nešikovného truhláře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako jo, není těch her mnoho, ale téměř jistě budou přibývat. Jak už jsem tu psal u toho Hellblade Senua to bylo opravdu hodně dobré a té hře to pomohlo budovat atmosféru.
V jiných hrách to nebylo nic, bez čeho bych se neobešel.
Nemám to ověřené, ale prý je NVidia lepší i pro VR.
Jinak pro tradiční hraní a pokud vysloveně člověk ví, že hraje hry, kde RT nedává význam (multiplayer), tak nemám nic proti kartám od AMD, naopak RX 6700XT, RX 7900XT jsou grafiky, na které NVidia žádnou podobně naceněnou odpověď nemá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Her mělo přibývat už když nVidia RT představila. Skutečnost je ale zcela jiná. CP77 je venku 3 roky a s Minecracftem je asi jediný titul kde RT přináší toužený WOW efekt.
A pak je tu i fakt, že současné karty (i ty od nVidie) na plnotučný path RT bez berliček v podobě DLSS/FSR a framegeneration prostě nemají dostatek výkonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. současné karty (i ty od nVidie) na plnotučný path RT bez berliček v podobě DLSS/FSR a framegeneration prostě nemají dostatek výkonu .."
A cokoliv pod 4090 (pod 4080 pro ty méně náročné) ho nemá ani s těmi berličkami.

".. prý je NVidia lepší i pro VR .."
Věci pro VR jsou ve stavu, že to utáhnou Brýle samy, nebo to nedá ani 4090 Ti Super OC.
nV má v API funkci, která zlepšuje výkon tím, že část výpočtů dělá jenom jednou a ne zvlášť pro každé oko.
Jako obvykle .. je to o SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

90% her na unreal engine 5 bude mít RT automaticky protože hlavní systém osvětlení v UE5 to používá a výrazně to usnadňuje práci vývojářům když se jim světlo chová přibližně tak jako v realitě. Jinak se musí všechny světelné efekty všemožně placat dohromady aby to vypadalo OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nešli náhodou všechny vyšlé UE5 hry lépe na RX než na RTX? To je trochu paradox, když všude jinde je RX s RT trash. UE5 k tomu patrně přistupuje jinak a jeho osvětlení využívá jiné funkce GPU. Nebo mi to jenom přišlo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to tak, že UE jede podle standartu.
Žádné obcházení a zkratky obvykle schované pod názvem "optimalizace".

A, jak tvrdí zlé jazyky, práci s UE svedou jenom kluci (a holky) od Epic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam 4090 uz asi rok a problemy zadne - ani s konektorem, ani s praskanim plosnaku. A to jsem poridil tu nejlevnejsi, co sla tenkrat sehnat s normalnim designem od Inno3D. "Mozna" to bude tim, ze jsem pouzil nativni 12VHPWR kabel, co byl pribaleny u zdroje misto pochybnych redukci. Taky mam kartu od zacatku podeprenou protoze kazdemu, kdo ma v hlave jeste zbytky mozku musi byt jasne, ze operny bod u PCI slotu bude mit s temahle mastodontama problemy. Zvlast kdyz vyrobce ojebe konstrukci chladice a nepropoji ho poradne se zadnim plechem karty, co se sroubuje k bedne. Lze to vyresit stojankem za par korun, decentni bednou co ma podperu integrovanou nebo vybrat kartu od vyrobce, ktery umi vyrobit funkcni design chladice. Tady je k tomu takove postarsi, ale porad platne ilustracni video: https://www.youtube.com/watch?v=liChy76nQJ4

Jinak kartu lze velmi snadno podvoltovat prakticky bez ztraty vykonu. Moje ma TDP 450W, ale s podvoltovanim se to ve spickach zredukuje zhruba na 350W a v prumeru se prikon pohybuje kolem 250W. 4. rada je podstatne efektivnejsi v pomeru prikon/vykon, nez byla 3. Proc NV 4090 ve vychozim stavu tak napumpovala je pro me zahada. Kdyby tomu dovolili max. 350W, vykon by klesnul jenom o jednotky procent a cele tohle konektorove drama se nemuselo vubec konat. Porad by to byla zdaleka nejrychlejsi karta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. nejlevnejsi, co sla tenkrat sehnat s normalnim designem .. Taky mam kartu od zacatku podeprenou .."
To možná bude částí řešení.

".. Lze to vyresit stojankem za par korun, decentni bednou co ma podperu integrovanou nebo vybrat kartu od vyrobce, ktery umi vyrobit funkcni design chladice .."
O kolik by byl život snadnější, kdyby se dizajn nesnažíl jít proti funkčnosti jen a pouze kůvli "COOL" vzhledu.

BTW .. ještě bych pro doplnění uvedl možnost použití riseru a svislou montáž GPU. Některé bedny s tím počítají a mají na to připravené i výřezy. Jen nepočítali s tím, že GPU bude mít šířku 3.5~4.0x slotu.

".. Proc NV 4090 ve vychozim stavu tak napumpovala je pro me zahada .."
Preventivní opatření, které se ukázalo nadbytečným. Ale už to nikdo zpětně nevrátil do původních mezí.
Ať si to uživatel laskavě ráčí udělat sám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám jinej problém. Mě zase grafika odstřelila ten plastový zámek na ASUS desce. A to byla grafika podpíraná. Reklamace na nekvalitní plast zámku nebyla uznána.
Zatím to vypadá, že se deska vrátila z reklamace s ohnutými piny na socketu(jako bonus). Chlapci nečekali že jsem si desku podrobně natočil, než jsem ji zabalil. Ještě se to řeší, tak uvidím jak se k tomu postaví.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Řešeno přes servis nebo přes prodejce, jakého?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nešlo to přes eshop. Nebudu jmenovat, ještě se uvidí jak to dopadne. Ale předem říkám, že moje zkušenost z reklamací je mizerná všude. Všude se tě snaží oje*at a očividně jim to vychází, protože se spousta lidí nechá. Často byly reklamace neuznány z doslova komických důvodů. Tradičně stačilo doložit fotografie, nebo jim napsat že plácají naprostou hovadinu(u ATX zdroje prý chyběl kabel, který nejde u daného modelu ani odpojit) a posléze pohrozit ČOI. Často pak bez jakékoliv reakce reklamaci uznají a vrátí peníze.
Dělám v IT dlouho a snad každá firma se mě při reklamaci snažila nějak obalamutit. Řádnou fotodokumentaci beru již jako standard.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, fotodokumentaci nepodceňovat! Mám to stejně.
Mám dobré zkušenosti s Alzou. Reklamoval jsem vícekrát, problémy byly jen jedinkrát, ale vyřešily se a nemusel jsem nějak hrozit. Stačilo vyjádřit nespokojenost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je jako, když u mimozemšťana nechtěli kamarádovi vzít desku na reklamaci, protože chyběla krytka socketu. Jenže to byla deska s AM4...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten je taky dobrej. Někdy mi fakt přijde, že to jenom zkoušej...ze sportu, zvyku, nebo jedou podle tabulek...nevim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mají na to školení.
A puntíky do hodnocení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja v poslednich letech pomerne casto nakupuju hw i z Nemecka. Par reklamaci uz jsem tam taky resil, samozrejme zdaleka ne tolik, jako za ty roky u nas...byt z mensiho poctu pripadu se nemohu zbavit dojmu, ze tamni obchody se tolik protizakaznicky nechovaji. Cas od casu jsem u nas taky zazil neuveritelne trapne a ubohe vymluvy. Z nasich PCHW obchodu jsem dlouhodobe zklamany, az zahorkly. Fakt mi to prijde jako bida vedle bidy, z tech velkych dlouhodobe vsechny dojednoho hodnotim jako vycuranky, kde se snazim nakupovat jen co nejmene o.O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty obchody si vyjedou historii zakaznika a pokud jim zakaznik dela pravidelne velke trzby a ma malo reklamaci, tak se chovaji hezky. Pokud zakaznik nema historii nebo reklamuje kazdou druhou vec, tak se zakaznika snazi nastvat, aby priste nakoupil jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.