Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Pravý Raptor Lake“ končí, desktopové modely v krabičce lze objednat do května

"Toto rozhodnutí Intelu částečně vyřešilo problém s rostoucí reklamovaností vyšších modelů řady Core 13000K a 14000K"

V čem to řešení spočívá?

Že uživatel půjde reklamovat 13000K a protože už nebudou, dostane 14000K? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No predsa v tom, že keď si človek nebude môcť kúpiť nové CPU Intel 13.generácie, tak ho ani nikdy v budúcnosti nebude mať potrebu ísť reklamovať. ::facepalm::

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Koupi 13 generaci a dostane vymenou 14 a nebo penize, no a kdyz dojde vyroba 14, mozna se konecne uvedomi po navraceni penez a koupi Zen V a bude mit pokoj a klid!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pěkně zameteme pod koberec ... ono se na ně nakonec zapomene.

Stejně jako když Intelu umíralo SATA na chipsetech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na co přesně? Problém je celkem jednoduchý, tyhle CPUčka končí obvykle na deskách, kde Intel nežádá nějaké striktní specifikace, takže si tam výrobci strkají lecos, pak se tady diskutuje jak ty CPU mají násobně vyšší spotřebu než by měly mít. Intel nežádá, výrobci desek nedělají a výrobci počítačů - rozuměj domáci stavěči - často netuší nebo ani nechtějí to CPU dávat na předepsané limity.

Takže je velice dobře pochopitelné, že právě ty vyšší modely, které většina lidí šponuje, holt nějaký problém mohou mít velice snadno, když jsou provozované za hranou. U slabších modelů, kde je nikdo nehrotí ty problémy nejsou. Přitom to čipy jsou stejné.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ty SATA odumíraly na opotřebení elektronovou migrací. Byl to problém nějaké generace Intelů a pomalých sběrnic (RS232, I2C a podobně, SATA do toho spadlo taky).
Poněkud nepříjemné bylo, že se to týkalo všech NASů s těmi procesory, a výměna jaksi nic neřešila. Dokonce se dalo i docela dobře předvídat, po jak dlouhém chodu ty sběrnice umřou.

Docela se toho problému bojím, tak jsem rád, že se už objevil, a vidíme, co to dělá. U toho případu z dřívějška to byla zjevná chyba v návrhu, ale teď se ukazuje, i podle toho, co píšete, že ty procesory prostě nejsou tak robustní, jako byly. C2D jste mohl napálit napětí, frekvenci, a nemusel jste mít strach, že se ten procesor opotřebuje. Respektive nikdy jsem to neviděl.
Obávám se, že přijde doba, kdy špičkové procesory budou dimenzovány na nějakou dobu běhu, protože už to nebude jen kompromis výkon/cena, ale výkon/životnost/cena.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel prostě po výrobcích desek nežádá dodržování limitů, takže je normální že biosy desek těm procesorům cpou co unesou a možná i to co neunesou a mnohý koncák to u těch výkonnějších CPU dokonce vyžaduje, jen málokdo si koupí nějaké Kčko a nastaví mu PL2 na hodnotu a jeho trvání dle specifikací.

A je možné že s měnícím se výrobním procesem to už nevydrží tolik co to vydrželo dříve.

Bohužel uživatelé často ten HW tlačí zbytečně do extrému. Teď jsem měnil desku s procesorem a s novým mi paměti neběží na plné rychlosti XMP profilu, někdo mi tu doporučil přidat na napětí, ale když bych se v tom měl takhle hrabat, tak chci to napětí dát dolů, ne nahoru. Místo 3000MHz jen 2933MHz na kterých už to běží stabilně. Holt mám o 2,5% nižší přenosovou rychlost a vyšší latenci což se v celkovém výkonu projeví nižšími desetinami procenta rozdílu, který ani nedokážu změřit, natož pocítit.

Kdybych kupoval nějaké CPU, které si umí říct o 250-300W i když dlouhodobý limit výrobce je polovina, tak si to holt nastavím na tu polovinu. Například dnes už fousatá i9-10900 byla luxusní úsporné CPUčko, při 65W dosahovalo 100% výkonu, když se uvolnil limit a deska dala CPUčku co si řeklo, tak to sice mělo 140% výkonu, ale 250W spotřeby. Někdo to CPU provozoval s neomezeným výkonem a užíval si 140% výkonu, někdo to dusil na 65W, někdo to měl někde mezi. Ono už takových 100-120W limit tomu CPUčku přidal většinu toho výkonu, ale když někdo holt chce i těch posledních 5%

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jeste predtim bylo odpalovani chipsetu na desce statickou elektrinou pres USB. Stacilo se dotknout prstem USB konektoru a z cipsetu se zakourilo. Intel totiz napadlo usetrit nula nula nic centu :-) Asi nekdy 2004. Uz presne nevim.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

'' ty vyšší modely, které většina lidí šponuje ''

sorry, ale byl to intel co vyrobcum desek doporucil vypnout pl2 a bylo to s vydanim desek pro coffeelake, tak to nehazej na lidi..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jaké lidi? Výrobce počítačů? Ano je to jejich chyba a výrobce počítače je i ten samo domo skládač komponent. Sice si počítač složí každý trouba, však všude mu říkají jak je to snadné, YT je plný videí, ale to se mu řekne A, ne B. Je třeba si uvědomit že za takový samo domo je odpovědný ten kdo ho sestavil a když neví co dělá, nebo nechce vědět...

Kup si počítač od HP, Dellu, Aceru, Lenova apod. kteří si dělají vlastní desky, tak celý počítač a následně za něj ručí a supportují zákazníkům, kolikrát tam najdeš něco přes limit? Naopak, často tam najdeš limity dokonce nižší, Třeba různé litrové systémy mají typicky pro CPU power limit 100W. Ale holt ti co to navrhli vědí co dělají, na rozdíl od těch domácích stavěčů.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

'' Jaké lidi? ''

no tys tvrdil, že za to muzou ''lidi'' tak musis sam vedet, jaky lidi si myslel.. muze za to intel, kterej pro udrzeni konkurenceschopnyho vykonu za kazdou cenu vyzval vyrobce desek k vypnuti limitu.. kdyz si dneska koupis jakejkoli lepsi mainstream nebo hiend pro intel, tak tam mas z vyroby limity vypnuty.. to neni vina ani zakaznika ani toho, kdo sestavu stavi, to je proste tovarni konfigurace.. chyba neni u nikoho jinyho nez u intelu.. procesory amd v tovarni konfiguraci neodchazej..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přečti si co jsem psal, žádné "lidi" jsem nezmiňoval, zmiňoval jsem výrobce počítačů. Výrobcem počítače je i případný BFU co si zkoukl na YT video kde mu řekli že jen zacvaká pár součástek a káblíků jak lego dohormady a je to.

A pak tu čteme jak hoří konektory, jak odchází CPUčka... Bohužel to tak jednoduché jak to lego není.

A samozřejmě když je problém s počítačem je to problém výrobce počítače, on zvolil komponenty, on je nějak odladil. A to jsem psal, kup si hotovku velkých výrobců, tam ty procesory přes specifikované limity nejdou, leckdy naopak budou i menší. Logicky se tam ani s těmi procesory nevyskytují takové potíže

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„žádné "lidi" jsem nezmiňoval“

No nevím. Alespoň já je tam vidím. :-)

„ty vyšší modely, které většina lidí šponuje“

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže je nešponují žádní lidé, ale je to tovární nastavení. Jenže s JirkouK je to jako když se baví blbej s hluchým.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Intel prostě po výrobcích desek nežádá dodržování limitů, takže je normální že biosy desek těm procesorům cpou co unesou a možná i to co neunesou a mnohý koncák to u těch výkonnějších CPU dokonce vyžaduje, jen málokdo si koupí nějaké Kčko a nastaví mu PL2 na hodnotu a jeho trvání dle specifikací."

Intel nejenze po vyrobcich desek nezada dodrzovani limitu, on je primo vybizi k jejich porusovani....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, přesně. Chtěl do desky strčit CPU, protože tam pasovalo a bylo v seznamu podporovaných, ale nevěděl, že Intel nežádal, aby tam to CPU taky fungovalo. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

That escallated quickly! 😄

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakze problem neni znamy?
Ten kremik ide az za hranicu krvi, kde sa uz ani do kosti neda rezat ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to se dělá přesně jak?

Ten problém známý vskutku není. Jsou nějaká podezření, ale Intel se k tomu nevyjádřil. Možná máte lepší informace, pak bych vás poprosil, jestli byste ten problém dokázal podrobněji popsat; dost mě to zajímá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty procesory jsou pretaktovane az na dren uz od vyrobce... Tak to asi dela nejake problemy... Mozna to Intel s tim taktovanim mirne prehnal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jsou ta podezření. Pjetro de se tváří, že ví, v čem konkrétně ten problém spočívá.

Jako amatér tam vidím dvě možné příčiny, buďto opotřebení elektronovou migrací nebo problém s napěťovými špičkami vlivem nedostatečně dimenzovaného napájení. A to určitě není všechno. Kdyby to bylo tak jednoduché na vysvětlení, tak už to snad někdo konkrétně popsal. Intel (chytře) mlčí, a nic konkrétního nikdo nemá.
Jenom něco o tom, že ty procesory jedou na krev; na což bylo svého času expertem AMD, a nic takového se nedělo. Ani C2D s napětím zvednutým na 1,6V ničím takovým netrpělo. Kolik CPU, které zemřely na vlastní chybu, jste viděl? Já snad ani jedno, vždycky tam byl externí element, zejména to napájení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jasne, priciny mohou byt ruzne, jak zminujete.... Zakladnim problemem vsak je, ze ty procesory jedou na krev. A to i kdyz jeden dodrzi tabulkove napajeci limity....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zakladnim urcite ne, i kdyz to hezky vypada a snadno se to na to zjednodusi.
Nejsou to zdaleka prvni procesory, co jedou na krev. Takze co je tentokrat jinak?

Nebo co myslite tim na krev?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. co myslite tim na krev? .."

Neznám historii vzniku uvedeného idiomu, ale v českém jazyce existuje několik dalších s podobným významem.

- na doraz
- až na podlahu (plynový pedál)
- na "plné koule"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvam se, predstavoval jsem si konkretnejsi odpoved. Proc, to jsem psal vyse; neni to zdaleka prvni procesor, co jede na krev. Teda podle mych predstav toho slovniho spojeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nejsou to zdaleka prvni procesory, co jedou na krev." <= Tak ty první jely na krev, druhé ťaly do svalů a Raptor Lake šel až na kost. Stačí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel asi usoudil, že než dělat recall radši riskne žalobu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to levnější.
I v případě, že by tu žalobu někdo podal a Intel to projel, tak bude náhradu platit pouze občanům US, kteří to přídili z US shopu na území US, pokud si o ni zažádají v určitém termínu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uz sa mi toci hlava z tolkych zmien paradigmy...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

P(erformance)-cores + E(fficient)-cores = D(ead)-cores

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V článku je uvedeno, že se to Alder Lake netýká ... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rušení výroby se jich netýká.
Ale problémy u nich mohou nastat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle dostupných informací to postihuje 13. a 14. "generaci", tedy "pravý" Raptor Lake, nikoliv 12. "generaci" Alder Lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://twitter.com/TechEpiphanyYT/status/1780159464122781978/photo/3

Reálný dopad na trh to bude mít nulový.
Těch pár kusů, co se letosprodá, se pokryje že skladových zásob.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ups. Přehlédl jsem, že 13600K je též zrušený.
Řekl bych zbytečně. 1,5 % je nízká reklamovanost.
A 30 kusů během týdne jsou na poměry intelu slušné prodeje.
Nejprodávanější (14700K na 16 místě) má 80 kusů .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Řekl bych zbytečně. 1,5 % je nízká reklamovanost."
Asi neco cuchaj. HU! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten čmuchal něco čuchal. A co čuchal?
Chloroform.
-- Adéla ještě nevečeřela

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bude spis pruseform. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže pokud Arrow Lake nepřinese výkonnostní posun, bude Intel v rámci procesorové divize na pokraji kolapsu. Arrow Lake má chybět multi-threading, nevím jak je na tom s frekvencemi (proces TSMC, takže asi OK, na rozdíl od jejich vlastního), nenáviděné paradigma big+little zachová, rentable units nebudou. To věru nebude snadné ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U Ivy Bridge som K-áčkovú verziu mal pretaktovanú z 4,2 na 5,1GHz na vzduchovom chladiči. 13 a 14 generácia je ale už silne pretaktovaná priamo z výroby o čom svedčia aj ich teploty. Tu K-áčkové verzie by mali slúžiť len pre účel benchmarkov, alebo pre milovníkov tekutého dusíku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

totéž se Sandym. Ten mi tak běhá dodnes - je to už sice lemra prašivá, líná, ale funguje... po 13 letech služby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Core 2 Duo, Nehalem a Sandy Bridge, to byla jeste doba kdy intel-u v makovici nejebalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V praci mame vetsinu serveru stale na Sandy Bridge EP ... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.