Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přední linuxový vývojář varuje: kernel 3.8 je krátkodobá záležitost

No zachvilu kernel prejde na Mozilla model a do roka a do dna budeme mat kernel 15.x.x.
Ci je to spravne alebo nie je otazne. V zasade sa jedna len o cislovanie nic viac. Co skor vidim ako problem je stale ten zivelny vyvoj v pozadi (api atd.). Na jednej strane to pro Linuxovy zastanci obhajuju ako rychly vyvoj a ze novinky sa rychlo dostanu medzi ludi na druhu stranu uzamknutie api a vydanie ho ako finalnej verzie s udrziavanim nejaku dlhsiu dobu ma tiez svoj zmysel. Urcite developerom moc nepomaha ked sa im "podvozok" meni kazdu chvilu este aj za jazdy...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče toho verzování, dříve to bylo tak, že liché verze byly devel (2.5.x) a sudé byly stable (2.4.x). Jenže ty novinky do jádra plynou neustále a je těžké říct, co je major a co minor změna. Proto se u 2.6.x přešlo na konituální vydávání.

Tedy už nemělo smysl mít tři čísla, žádný devel a žádný stable se neoznačuje. No a když už to došlo až na 2.6.39, tak Linus prohlásil, že takto velké číslo (39) si už nezapamatuje a tak se přešlo na 3.x.

"Urcite developerom moc nepomaha ked sa im "podvozok" meni kazdu chvilu este aj za jazdy..."

Od toho jsou tu distribuce. RHEL je "uzamčený" 10 let, za kterých se vám tam nemění major verze ničeho, pouze dělají security update. Máte tak k disposici 10let stejný a bezpečný systém, který se vám nemění pod rukama. Dneska je to RHEL 5 (jádro 2.6.18) a RHEL 6 (jádro 2.6.24). Jsou zákazníci, kteří si dokonce stále platí udržování RHEL4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďalšia konina z brožúriek Microsoftu. Pokiaľ vyvíjate aplikácie v userspace, nič sa pre vás za posledných 12 rokov nezmenilo (čo sa týka volaní do kernelu(otrocký preklad)). Viď Linusova reakcia na zmeny vo vzťahu k userspace:

On Sun, Dec 23, 2012 at 6:08 AM, Mauro Carvalho Chehab
<mchehab@redhat.com> wrote:
>
> Are you saying that pulseaudio is entering on some weird loop if the
> returned value is not -EINVAL? That seems a bug at pulseaudio.

Mauro, SHUT THE FUCK UP!

It's a bug alright - in the kernel. How long have you been a
maintainer? And you *still* haven't learnt the first rule of kernel
maintenance?

If a change results in user programs breaking, it's a bug in the
kernel. We never EVER blame the user programs. How hard can this be to
understand?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu userspacu toho nova verze kernelu meni asi tak stejne jako systemova zaplatla ve Windows. Zvlast to plati kdyz si muze kazda distribuce zkompilovat vlastni mix funkcionality a nektery novy veci proste vyhodit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Linuxové jádro je v udržování API a ABI konzervativní a ikdyž nové věci přibývají rychle, původní se udržují hodně dlouho a zanášet do nich nekompatibility je nepřípustné. Co se nustále překopává a dělá vývojářům problémy jsou knihovny v uživatelském prostoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To neni pravda. V kernelu se API meni hodne - zkuste si zkompilovat jakykoliv driver v o par verzi vzdalene verzi kernelu nez ze ktereho pochazi. Nepujde to (je to napr. problem od 2.6.18 k 2.6.2x-3x ... clovek by to necekal kdyz je i minor verze stejna).

Takze namisto zachovani ABI vuci minor verzi, se rozhodli pani zvysovat minor verzi, aby napr. sedela se zmenami.. takze coliv z 3.8.x se mezi sebou zkompiluje :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On kernel ma ty API a ABI dve - jedno vlastni (pro moduly) a jedno pro aplikace. To pro aplikace se skutecne roky nemenilo (mysleno zpusobem, ktery by nebyl zpetne kompatibilni). Binarky z roku 1998 pro kernel 2.0.30 (s libc 5) porad bezi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.