Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přehled brzkých procesorů s architekturou Intel Core

Nejúžasnější mi na tom připadají ty názvy: kdo je pořád vymýšlí ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> Riccardo:
No, ty názvy, to je teda imho případ pro chocholouška ;). No, ale třeba kódové jméno pro moje PC je "KOMBUCHA", server "BEHEMOTH" a notebook je "KLUMPRT" (teda byl, už není). Samozřejmě jsou to síťová jména, ale řekl bych, že třeba ve větších firmách se někdy systém přidělování jmen serverům moc neliší od vymýšlení kódových jmen procesorů ;). Jako příklad uvedu jednu z těch firem, která používá pro názvy serverů jména měst a podle toho, v jaké lokalitě republiky jsou, taková světová jména se jim přidělují. Takže centrála v Praze měla třeba americká jména, jinde byla jména italská, na druhé straně republiky německá a podobně. Akorát na slovensku, kde ta firma taky působí, se ty servery jmenovaly výrazně veseleji. Mají totiž dívčí jména :-D.
Už se těším, až se moje budoucí Media Center PC bude jmenovat třeba HEBICZKA ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: a ta jmenovana firma byla csob ze? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, ja davam jmena pocitacum podke skreku a podobne. Takze KUK, HAF, MNAU, GRR, jedina vyjimka je DAT. Bohuzel peknejch a udernejch nazvu jako HAF je pomerne malo. Pristi PC se bude jemnovat IIK :o)
Asi nejsrandovnejsi co jsem potkal tak bylo pojmenovani typu PIVO, VODKA, RUM ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hugo, Helga, Hubert. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze kdyz uz autor clanku reaguje, mohl by reagovat aspon trochu vecne a inteligentne. Nazvoslovi, ci presneji kodova oznaceni totiz maji svuj duvod i logiku. Duvodem kodovych nazvu je moznost interne produkt definovat drive nez je urceno oznaceni prodejni. A protoze kody se snadno pletnou, voli vyrobci radeji specialni jmena. Obvykle jsou pouzity geograficke nazvy (intel) ale take treba jmena slavnych koni, aut ci postavicek z kreslenych serialu. (AMD). Geograficke nazvy jsou ale lepsi - je to totiz zaroven jednoduchy zpusob jak se vyhnout pripadnym problemum s nazvy, ktere mohou byt necim vlastnictvim (s tim melo v minulosti problemy AMD).
 
Ale i Intel pred casem zmenil kodovy nazev budouciho Itania z Tanglewood (coz je nazev ktery pouziva napriklad Tanglewood Music Center) na Tukwila, coz je mesto ve state Washington. Intelovske nazvy jsou odvozeny vubec z geografie (mesta, hory, reky) americkeho severozapadu a jihozapadu - tedy severni Kalifornie a Washingtonu a v posledni dobe i Texasu odkud pochazi vetsina americkeho vyvojoveho tymu. Mobilni procesory byly oproti tomu vyvijeny v Izraeli a proto jsou jejich kodova oznaceni tamniho puvodu.
 
Jen par prikladu z historie:
 
Deschutes  (druha generace PII ) je reka a take okres ve state Oregon
Willamette (prvni generace P4) je opet reka a take udoli v Oregonu
Yamhill (EM64T procesory) opet reka shodou okolnosti tekouci udolim Willamette
Prescott (netreba predstavovat) je pomerne bezny nazev, ktery ma v USA mnoho mest a mist, typoval bych ze byl ale vybran podle stejnojmenych mest v Oregonu ci Washingtonu.
Banias (Pentium M) je mesto v severozapadni Syrii.
Dothan, mesto tohoto jmena se sice nachazi i v Alabame, ale myslim ze vzorem bylo spise historicke mesto nachazejici se 100 km severne od Hebronu.
Sonoma, je mesto v Kalifornii (logika je zde dodrzena - Sonoma neni pouze procesorem, ale celou platformou a tudiz nese americke a nikoliv izraelske geograficke jmeno)
 
A kdyz uz byla rec o novych procesorech:
Merom je jezero v Izraeli, nyni vyschle
Conroe je prozmenu mesto v Texasu (inu... jedna se o stolni procesor, proto ta americka lokalita)
 
Jineho puvodu je napriklad Centrino - udajne se jedna o spojeni slov center a neutrino. Jenze centrino je obchodni znacka a nikoliv kodove oznaceni.
 
A jake pouceni z toho plyne?
 
Kodova oznaceni nejsou pripadem pro docenta Chocholouska ale maji sve dobre duvody i logiku. Chapu ze autor na zjistovani takovych prkotin pri odpovidani na komentare nema cas, nehlede na to ze o puvodu kodovych nazvu nejspis nic netusi. Zrejme byl zamestnan prekladanim dalsich novinek z Inquireru. I kdyz i tam se uz myslim puvodu kodovych jmen procesoru v minulosti venovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JiX >> pouzi TRT. Najudernejsie slovo co poznam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimojiné pojmenování vývojových verzí produktů podle geografických míst používá i Microsoft (např. Yukon, apod. ...nyní si nevybavuji ostatní názvy...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já svejm počítacčm řikám: Sonoma , Xylon, Notes a Server.......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak pisem z CALEXu a vedla stoji SILENCER

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeden clovek chce nainstalovat PCCHIPS, nazvu ho PAROUBEK.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kdyz intel dvacet let OKRADAL zakazniky nehoraznyma cenama, tak proc pentium? proc ne ODS!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja verim ze si to konecne zapamatujete, protoze kodovy jmena procaku, to je tema porad dokola a porad si to vetsina z vas neni schopna zapamatovat a zacne blbe kecat o Chocholouskovi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.