Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Stahujte Windows 8.1 Preview, zde je přehled novinek

K nabídce start - po pár měsících v osmičkách už mi silně nevyhovuje, je to jako ovládat počítač klíčovou dírkou.
Prostě věc zvyku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj a doufám, že tlačítko start půjde oddělat, když je tam stejně k ničemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tlacidlo start vo win 8.1 nieje klasickym tlacidlom start. Len zjedodusuju prepinanie z desktopu do start obrazovky.

Ja ako obcasny uzivatel win by som prave privital klasicke tlacidlo start. Ma svoj zmysel.

MS sa nechce vzdat metra aj ked dost velka cast uzivatelov ho nepotrebuje, len ich otravuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Půjde, ve vlastnostech hlavního panelu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nj., je spousta jiných lepších způsobů. Třeba já jsem několik let používal Waimeu, která nemá nejen tlačítko start, ale ani žádné lišty nebo ikony na ploše. Nabídka aplikací se vyvolala kliknutím na plochu, popřípadě jsem hodně věcí spouštěl z xtermu. A bez lišty se dalo žít taky celkem jednoduše - prostě okno vždycky zůstalo na ploše a když má člověk třeba šest virtuálních ploch (2x3), tak vlastně většinou ani nic přepínat a minimalizovat nemusí.

Takže ano, bez tlačítka start se dá žít jednoduše. Problém je v tom, že MS nahradil blbý mechanismus blbějším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mi znalče a obdivovateli ModernUI spouštědla jistě velmi rád a ochotně osvětlíš jednu dlouhotrvající záhadu. Jak prosím tomuto spouštěči aplikací sdělím, zda je mi milé, aby byla spuštěna varianta dané aplikace pro režim ModernUI, nebo varianta pro režim Desktop? Samozřejmě se týká pouze obojetných aplikací. Nicméně obecně u všech aplikací by mne zajímalo jak z pohledu na tyto gigantické omálovánky zjistím, zda se jedná o aplikaci pro ModernUI šidítko, o aplikaci plnohodnotnou, abych se mohl informovaně rozhodnout a nešlápnout do ....? Fakt mě to zajímá.

Typický příklad: Internet Explorer. Přestože vyvolám spouštěč z desktopu, stává se, že nastartuje IE v ModernUI a to je opravdu záležitost pro ty největší labužníky - případně masochisty, záleží na úhlu pohledu. Nejhorší je nevyzpytatelnost: tu se IE spustí v Metru, onehdy v Desktopu. Možná je tento faktor náhodnosti zapracován záměrně, aby byl uživatel udržován v setrvalém stavu překvapení a střehu. Otřes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to prosté, při otevírání souboru se Windows 8 ptají, čím se má otevírat a pokud přidáte nějaký program, který jej umí, zeptají se znovu. Takže klávesnice, židle a to mezi tím.

Internet Explorer je zvláštní případ, ano, pokud chcete z Metra otevírat desktopovou verzi, nastavte si v ní:

Nástroje - Možnosti internetu - Programy, nahoře v sekci Spouštění aplikace Internet Explorer vybrat:
Způsob otevírání odkazů: Vždy v aplikaci Internet Explorer na ploše
zaškrtnout Otvírat dlaždice Internet Explorer na ploše.

Trvalo mi skoro minutu, než jsem na to přišel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za nasměrování, zbytečnou invektivu budu jakože přehlížet. Jeví se mi celé tohle řešení s prominutím poněkud systematicky zhovadilé a absurdní (načež jsem se snažil původním příspěvkem poukázat).

Takže on ten kuliferda IE má v sobě nastavení, které určuje jakým způsobem se budou otvírat odkazy. Co čert nechtěl, je ve výchozím stavu přednastaveno na "Let Internet Explorer Decide". Tyhlety všemožné umělé inteligence a čteče myšlenek nikdy nefungovaly konzistentně, natož uspokojivě... stejně tak tentokrát.

Má to dvě zjevné vady:
1. Nastavení jaksi samo o sobě deklaruje, že se týká otevírání odkazů. Já žádné webové odkazy neotvírám, přímo spouštím IE z nabídky, takže není jasné jak by se to k tomuto aktu mělo vztahovat.

2. Jak jsem původně popisoval, problém byl opačný. Z desktopu se mi otvírá zparchantělá ModernUI verze, nikoli naopak. Zparchantělá verze je zbavena okna s nastavením (pro tabletisty asi balast), čili se k nastavení z bodu 1 nelze přímo dostat. Dobrá, existují určité opičí postupy, ale o intuitivnosti a komfortu nelze hovořit.

Chtěl bych mít žaludek a sílu tyhlety absurdity obhajovat, fakt že jo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ze ty widle vubec pouzivas...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Používám a v drtivé většině případů ku spokojenosti. Ty ne zrovna povedené věci se nebojím pojmenovat a rýpnout si ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jak jste toho docílil - že se vám z desktopu otevírá Metro verze. Taky by mě to štvalo, samozřejmě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no co som si teraz vsimol, tak vo win8.1 uz nie je windows experience index :(
cim si teraz budeme merat pipikov...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

metrom :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Víme houby, co se ještě změní do ostré verze. Ale zmizení experience indexu může být důsledek snahy Microsoftu o zeštíhlení Windows. Snaží se vyházet zbytečné a zastaralé věci a soubory. Jsem zvědav, co udělají se složkou winsxs - přece musí jít vymyslet mechanismus, který ji pročistí od souborů, které tam jsou uschovány kvůli už odinstalovanému softwaru nebo kvůli zastaralé verzi něčeho, co bylo nahrazeno verzí novější. Jediné, co zatím jde, je pročistit ji od věcí, nahrazených service packem, a to je málo. Navíc je na to hodně debilní řádkový příkaz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uz win8 vie vycistit winsxs od suborov nahradenych aktualizaciami, da sa to spravit cez disk cleanup alebo aj cez prikazovy riadok
skor si myslim, ze by blbo vyzeralo keby nove minitablety mali index okolo trojky, tak to radsej rovno vyhodili, aby ludia ani nevedeli co za srot si kupili

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Disk cleanup IMHO umí vyčistit jen ten bordel po aktualizacích, který není ve winsxs - stažené soubory a uninst soubory. A o příkazovém řádku jsem psal: DISM /online /Cleanup-Image /SpSuperseded vyčistí věci, které jsou zbytečné po posledním servicepacku - který osmičky ještě neměly.
Inteligentní OS by si měl winsxs pročišťovat sám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nie, windows 8 vie precistit winsxs, bud cez disk cleanup (treba spustit ako admin), polozka windows update cleanup alebo cez cmd "dism.exe /online /cleanup-image /startcomponentcleanup"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O čištění bordelu po updatech jsem tuším psal. Ten příkazový řádek jsem našel a zkusil také, sláva, odebralo to skoro 14 megabajtů z 12 GB.

Představuji si něco trochu sofistikovanějšího... Pokud vím (možná to nevím dobře), winsxs má obsahovat všechny možné verze knihoven a dalších podpůrných souborů, které kdy byly potřeba. A to naprosto bezohledně, například přesně stejnou verzi tam má třeba osmkrát pro osm různých účelů. Nejhorší je, že se nikde nedá zjistit, které verze už tam jsou zbytečně, prostě se pořád štosují. Dociluje se tím lepší stability systému. Dokud měl člověk Windows na terabajtovém disku, bylo to jedno. Dnes v tabletech a na SSD je místo drahé a nemělo by se s ním tak plýtvat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A neexistuje nějaký fígl jak mít winsxs na jiném než systémovém disku?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prej jo, ale nikdy jsem to nezkoušel, SSD nemám.

http://www.xdude.com/ssd-hard-drive-windows-7-winsxs/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by me, jestli MS nemel uz W8.1 pri vydani W8. Treba zmenu velikosti aplikaci nebo vytazeni metro aplikaci na plochu, nabidly uz 3rd party utility, cili v API to uz davno je. To same tlacitko START ... ve skutecnosti staci najet vlevo dole a kliknout, ted se tam prida jen obrazek okynka a hned je z toho cool ficura pro zaostale:)

MS zamestnava tuny chytrych lidi a analytiku, vubec bych se nedivil, kdyby predpovedeli, ze se nove windows proste hnedka hitem nestanou, protoze prinaseji neco noveho ... sice vse ostatni zustalo pri starem a pribyly jen nove funkce, ale lidi se boji vseho noveho a navic kdyz ctou ruzne clanky od "renomovanych " frikulinu, kteri IT nerozumi (treba Thurrott). Taky mohli predpovidat, ze se vyroji kraviny jakoze windows jsou dobre v sudych verzich a ze lidi cekaji na prvni service pack a podobne ..... Tak se rozhodli, ze W8 trochu oseknou a po roce vydaji novou killer verzi, nazvou ji atraktivne BLUE, daji ji zadarmo a zmeni jen minoritni cislo ve verzi (ne uplne novou verzi, ktera by musela byt placena), aby to vypadalo jako service pack .... sice neprinese prakticky nic noveho nebo kdovijak uzitecneho (napriklad W7 oproti vistam taky prinesly jen par kosmetickych zmen a jak byly prijaty), ale vsichni budou silet z tlacitka (nebo spis ikony) START:o) Ziska si viralni reklamu, nikdo nebude moct nic oproti W8 vytknout, bude to jakoze service pack a lidi se budou moci utlouct, aby meli konecne "finalni verzi" novych windows ....

Ja chapu, ze vyrvali tu starou nabidku, ta nova je ve vsech ohledech lepsi a ovlada se uplne stejne (mno, mozna ji tam mohli aspon nechat zapnutelnou v registrech treba). Ale to, ze tam dole nedali ani blbou ikonu a to, ze treba resizing metro aplikaci je proste v API a navic to, ze sly resizovat jen do dvou preddefinovanych velikosti, lze povazovat za petiminutovy nedodelek ..... tak to vse me utvrzuje v tom, ze to vazne chytre zamysleli uz od zacatku, az se trh trochu saturuje W8 PC a tablety, navic meli rok na dalsi vyvoj ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To, že ta nabídka vyhovuje vám, neznamená, že vyhovuje ostatním ani že je ve všem lepší :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápem a cením si tvoj príspevok do diskusie, ale nazývať ľudí ktorí majú proste radi ovládanie cez Štart zaostalými je prinajmenšom radikálne, prinajhoršom urážlivé. Diplomaticky sa to dá povedať aj konzervatívni ľudia a neznie to tak že nimi až pohŕdaš len pre ich iný preferovaný štýl ovládania.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se mi to, nebo nová metrosexuální rybka požrala klasický zavírací křížek z rohu okna? Po čisté instalaci, s výchozím tématem tam ten křížek prostě není, přitom příslušná oblast klikací je a klik do "prázdna" okno skutečně zavírá. Nechce se věřit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já tam klasický zavírací křížek mám - v červeném poli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, takže zřejmě kapánek loterie. Na mě zrovna vyšla varianta bez křížku (a dalších ovládacích prvků), asi holt nějaká ta verze 8.1 Preview Build 9431 English x64_48 prostě no :-)
http://www.volny.cz/tvala/81_neny_krizek.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil bych se cvičně podívat na nastavení velikosti textu zhruba v těch místech, co se nastavuje rozlišení. Všiml jsem si, že výchozí nastavení není standardně malé, ale větší, a to tak, že nějak napůl. Nastavil bych to někam, použil, a pak na standardně malé a znovu použít, pak pro sichr odhlásit a znovu přihlásit. Jestli to nepomůže, tak je to fakt „asi nějaká verze bez tlačítek, prostě no“ ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, nemá to na věc vliv. Nevadí. Pro úplnost, jde o oficiální verzi 8.1 Preview x84_64 z MSDN instalovanou do vmware esxi 5.1.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možná to bude problém s virtualizovanou grafikou. Při zblbnutí systému jsem už několikrát viděl místo křížku třeba číslice nebo jiné znaky, tak proč by to nemohl být žádný znak :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám ve virtuálu verzi x86, x64 jsem zatím nezkoušel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, stejné plky měli lidi před při příchodu Win XP, kde vyznavači všeho, jen ne Win, se byli do prsou, že XP nikdy, že Win 98 nemohou XP nikdy překonat. Beztak diit je živ už jen z kontraverzních článků vyvolávající střety (návštěvnost) diskutujících.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si nějak pletete nebo žijete v nějaké jiné realitě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koncem roku 2001 to bohuzel realita byla. Vysel na systemove prostredky nenazrany system s minimalnimi pozadavky brutalne vetsimi nez win98SE, ktery mela vetsina lidi (16MB ram vs 128MB, 250MB na disku vs 1.6GB, 486DX2 - 66 MHz vs pentium 300MHz) (sice podobny jako milenia, ale co) Zabrzdeny na cemkoliv jinem nez nejnovejsim hardware, instalace uz nebyla pod 200MB, ale blizila se 1GB. Ovladace na cokoliv skoro nebyly, diky tomu to nebylo ani moc stabilni. (pouziti ovladacu s 2000 nebyla uplne nejspolehlivejsi metoda, lepsi nez 98SE ale ne o moc, ale ani 200 enbyly nejpodporovanejsi system). A navic ta grafika je asi 20x horsi nez to co ma ted windows 8. Skoro nikdo to nechtel, a kdyby tenkrat nebyl internet vetsinou na 56k modemu nebo ISDN placenej od minuty asi by k tomu bylo daleko vic flamu. (za dobu psani tohohle prispevku bych vycerpal muj tehdejsi limit intenetu na 2 dni..

Pak prisla SP1, spousta lidi mezitim upgradovala pocitac, vyrobci vydavali ovladace na vsechno a najednou to byl pouzitelnej system (jenom porad hrozne osklivej). XPcka pri launchi meli to nejhorsi z launche Visty a Win8 dohromady (sice je to chronologicky obracene, ale co). Jenze to byla doba utilit uvolujicich ramku a podobnyho balastu na zrychlovani systemu, doba kdy sem vypinal i explorer.exe abych mel o trochu vykonu navic, to uz sem nevidel nikoho fakt dlouho delat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však taky XP omalovánkové menu spousta lidí přepínala na režim W2k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stahujte, stahujte, NSA se už třese na vaše data.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jen blázen by to dal na harddisk vedle svého hlavního OS. Virtuální mašina to jistí - takovéto věci je nutno izolovat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nepřítele je třeba poznat, taky to dávám do virtuálu :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky to hodím do virtuálu, ale spíš z obavy o dopad na zavaděč. Přecijen to může ušetřit pár minut napravování škod. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem zdá se mi to, nebo tato verze skutečně vyžaduje svázání s účtem MS passport? Nějak se mi v instalátoru-konfigurátoru nepodařilo tento požadavek obejít a vytvořit klasicky místního uživatele. U původní 8 to šlo. Že by "inovace"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To až takto kopú užívateľov do svojho cloudu? Po vzoru Applu a googlu, tam si tiež bez ich ID moc nevyskočíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MacOS X se samozřejmě nainstaluje i bez ID. Jen se nedá používat App store a iTunes, ale to je tak nějak logické.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možnost vytvoření lokálního účtu tam je, ale je přístupná trošku způsobem „na palici“. Mám připravený článek, kde to mám zmíněné včetně řešení, vyjde krátce před polednem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to obešel snadno. Zadal jsem mailovou adresu typu x@y.com. Instalátor ji sežral a následně mi oznámil, že se nemůže připojit. Pak už mi nabídl lokálního uživatele :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to tak. Už tu o tomhle stihl vyjít článek :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.