Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přehled základních desek Gigabyte s čipsetem Intel Z68

veľmi sa mi páči štýl tejto novinky, je to oveľa lepšie ako ukázať zopár obrázkov a po nimi napísať v 2 vetách popis

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi pěkně napsáno a zvolené téma je taky velice zajímavé. Dávám 5*

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ode mne taky pochvala.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tusi nekdo, jestli je v praxi nejaky vyznamny rozdil mezi Firewire od Texas Instrument TSB43AB23(u tech drazzsich desek) a tim VIA VT6308?

Jeste porad vlastnim DV kamerku s Firewire, tak by mne to docela zajimalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy se mi žádný rozdíl mezi TI a VIA neprojevil a to jsem přes to proháněl stálý DV-video stream 24 hodin denně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě stojí za zmínku, že podle tiskového prohlášení v červnu uvedou dalších 9 modelů, z nichž 4 budou mít přímo na desce mSATA slot.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, jak je to u Gigabytu s BIOSem/EFI? Velmi moc mne to aktuálně zajímá, protože už bych opravdu potřeboval koupit nový stroj (starý už může selhat více méně každým týdnem). Z68 je konečně tady, ale MSI, jejichž desky jsem zatím favorizoval a mají EFI, zatím uvedlo jen jeden zajímavý model, který má ale jen 7 SATA portů (jen 3 jsou 6Gib), což mi nevyhovuje. (Chci minimálně 8 SATA (alespoň 4 na 6 Gib + 2 eSATA.) Poohlížím se tedy jinde. K Asusu důvěru moc nemám (navíc taky zatím vím jen o jedné zajímavé desce s Z68). U Gigabytu by se mi celkem líbí ta GA-Z68X-UD5-B3, ale vzhledem k prachům, co do toho hodlám vrazit, požaduji stroj, do kterého dalších pět let nebudu muset více méně nic dalšího investovat. Docela tedy trvám na EFI. Respektive trvám na podpoře disků 2+ TiB. EFI je třeba jen pro bootvání z nich? A to tuším jen pod Windows, ostatní OS si poradí i pod BIOSem? Nebude ale za dva tři roky EFI potřeba i na něco jiného? A mají tedy Gigabyte desky EFI s textovým rozhraním, nebo Double Award BIOS a čímsi z EFI pro podporu velkých disků? Je šance, že by časem vydali plnohodnotný EFI i pro tyto desky, nebo to skončí „tak si kupte nový model, který už to umí“? Rozhodně mi nejde o omalovánkový BIOS s ovládáním myší a hrami (to mě spíš velmi vytačí a ocenil bych, pokud by byl SETUP textový), ale EFI konzole by se asi hodit mohla. Nebo se bude dát těch pět let bez problémů přežít i bez ní a bez plnohodnotného EFI? Díky za (fundované) reakce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduché: Gigabyte desky mají EFI (jen to tak nevypadá) a podporují EFI bootování, s nímž funguje i bootování z větších než 2TiB disků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím, že je EFI "nové" bych řekl, že bude hodně zabugované. BIOS řeší firmy dodnes a pořád tam jsou chyby. Možná, ale záleží výrobce od výrobce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

EFI je "nové" asi tak 10 let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte používá UEFI, jen jejich marketingové oddělení přistoupilo na hloupou hru, kterou už provozuje ASUS a MSI, vydávající UEFI jako grafckou náhradu BIOSu. Bohužel u hardware už nějakou dobu platí, že i vzhled prodává, proto máme základní desky, které vypadají jako sortiment z hračkářství pro děti do 3 let s firmarem, jehož rozhraní připomíná teletubies.

Pokud vás nezajímá Overclocking a podobné exotické aktivity a požadujete dobrou podporu HW, použitelné profesionální rozhraní pro konfiguraci desky (EFI, IMPMI,...) asi se vyplatí uvažovat základní desky Intel nebo dokonce TYAN a SuperMicro. Pak se vám nestane, že strčíte PCIe kartu do PCIe 16x slotu, a deska přestane fungovat, protože prasácký BIOS/UEFI výrobce s touto možností nepočítal, a podporuje pouze grafiku (dedikované sloty pro grafiku jsme snad opustili s AGP!) Také se vám nestane, že si koupíte desku kvůli nějaké vlastnosti chipsetu, a ona prostě nebude v BIOSu/UEFI podporována, protože na to výrobce zapomněl, nebo to nepovažoval za důležité (viz HW podpora virtualizace I/O zařízení Intel Vt-d / AMD IOMMU).

Dokud nebudou chlapci v Gigabyte vědět, co vám vlastně prodávají, úplně bych je ignoroval. Takový výrobce prostě není důvěryhodný a to bohužel konstatuji jako dlouholetý uživatel Gigabyte desek. Hlavně že mají designově vystylované chladiče, které pak připlácnou plastovmi kolíčky, po půl roce se vám chladič SB už docela vikle, protože žvýkačka vytvrdla a nelepí (koukněte se jak to dělá třeba Intel). Vzhledem k tomu, jakou hrůzu s UEFI předvedli v MSI a vzhledem k tomu se skřípěním zubů použitelnému nesmyslu v ASUSu bych příliš nesázel na to, že dříve či později se i Giabyte vytasí s barvičkovatým UEFI, možná dokonce nápadně připomínající ten jejich TouchBIOS software.

Tady jednoduše platí, chcete-li profesionální produkt, chcete-li pracovat, kupte si Intel, TYAN, Supermicro, možná i Biostar nebo případně některého z menších výrobců na základě referencí. Pár dobrých workstation/server desek nabízí taky ASUS, v mnohem menší míře MSI a Gigabyte. Bohužel spotřební produkty ASUSu, MSI a Gigabytu zachvátil bulvární kýč, změnu nečekejte - dav to chce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi zajimavy prispevek.

Me je vzhled desky sumafuk, preferuji funkcnost.

Vi nekdo, jak je to s pretaktovanim Sandy Bridge na Intel deskach? Docela rad bych se dostal nekam na 4.5 GHz, ale nevim, zda je nato napajeni pripravene ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel se afaik podporou přetaktování téměř nezabývá a zákazníci intelu taktovat vůbec nechtějí, mají jiné preference - funkčnost, stabilitu a dobrou podporu hardwaru desky. Takže pro vás asi deska o Intelu nebude nejvhodnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za perfektní články o deskách s Z68 čipsetem.
- Jak na to tak koukám, tak bych u budoucí desky šel asi do Gigabyte.
- Máte někdo zkušenosti s tím jak dlouho je podpora u Gigabyte? Myslím jak dlouho od uvedení desky vychází nové BIOSy, aktualizace ovladačů atd?
- Mám Intel DX48BT2 něco kolem 2 roků, ale s podporou už chcípl pes. Nevyřešené chyby už nikdo řešit nebude, aktualizace RAID firmwaru, taky nic.
- Raděj bych si vybral míň výkonou desku s delší podporou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podpora biosu u gigabyte asi tak 2 roky. Pak jeste vydavaji ovladace i delsi dobu, ale to neni nic jineho nez nakopirovani ovladacu treba od Relatec, takze to zase tak vyznamne neni.

Ty Z68 desky jsem projel vsechny, zxrovna gigabyte je divny v tom, ze umoznuje vyuzit integrovanou grafiku jen u nejlevnejsi rady desek. Kdyz uz ten procak tu grafiku ma, proc ji nevyuzit u libovolne desky? Treba klidne jen jako nahradni, kdyz se pokazi dedikovana.

Taky nechapu, proc vsude cpou Realtec sitovy chip, kdyz Intel ma vlastni v chipsetu - jediny kdo vyuzival Intel LAN je Asus a Intel - Realtec je zbytecny svab navic a jeste to zabere nejakou tu PCIe linku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš proto, že Intel má v čipsetu PHY, a MAC k tomu musí výrobce desky přidat, takže je možné, že ho celá síťovka Realtek vyjde levněji, případně mají nasmlouvané nějaké množství chipů dopředu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.