Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prescott bude vylepšen

Intel logo staré

Sice byl zrušen Tejas, nástupce Prescottu, ale některá jeho vylepšení se možná objeví v modifikaci současného Prescotta. Ve čtvrtém čtvrtletí by se totiž měla objevit verze s 2MB L2 cache na 3,73 GHz. Z toho je patrné, že sběrnice už nebude na 800 MHz, ale namísto toho Intel počítá s 1 066MHz Quad Pumped sběrnicí. Zvětšením L2 cache a zároveň zrychlením sběrnice by snad už vylepšený Prescott měl na stejné frekvenci vždy překonat Northwood.


1 066MHz sběrnici nám však Intel patrně nabídne ještě dříve, už ve třetím čtvrtletí s procesorem Pentium 4 Extreme Edition na 3,46 GHz. U něj není jasné, jak velké bude mít L2 a L3 cache, nejpravděpodobněji zatím vypadá 512 kB u L2 a 2 MB u L3.


Oba zmíněné procesory patrně budou v LGA775 pouzdru, ale možná bude problém s chipsety. Zatím se spekuluje o tom, že možná i925X (Alderwood) rychlejší sběrnici podporovat bude, i když některé náznaky hovoří o vylepšené verzi i925XE, která teprve 1 066MHz sběrnici nabídne. Také není jasné, zda-li už v těchto procesorech bude k dispozici 64bitové rozšíření instrukční sady.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Prescott bude vylepšen

Žádné komentáře.