Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přestane Sony ve Španělsku prodávat DVD?

Tak ať si neprodávají, Španělé si je budou tahat dále z internetu tak jako nyní a dle této správy všichni budou šťastní....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, stastni by byli jen obycejni lide, spanelsky filmovy prumysl, ktery na tech releasech DVDcek taky urcite vydelava (dabing, titulky, lokalni distribuce, atd.) by asi nadseny nebyl... ve vysledku by to mozna akorat znamenalo, ze by vlada zasahla a nemuselo by to zrovna dopadnout hezky. Spanelsko by pak nakonec mohlo ACTA jeste podporit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať si studia ty jejich výtvory klidně nechají. Čumění na filmy je v 99-ti % stejně jen ztráta času. Tak dlouho budou lidi otravovat, až na to nebude koukat nikdo a i pak budou řvát, jak jim kvůli pirátům klesají zisky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty bobasticke titulky po ukonceni prodeje..."DVD od Sony se ve Spanelsku 100% stahuji z netu - skandaaal" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že nejsem sám s úplně stejným názorem na filmy. Většina je jich i zadarmo drahá, znám lepší využití času, třeba sbalit pěknou holku..:P Vydržím přibližně jeden film za rok a to si ho ještě pustím natřikrát, páč nevydržím u toho 2 hodiny sedět;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..(hodilo by se ale jiné slovo). Jsem trochu na vážkách - mysleli jste tím "kravina" nebo "kokotina"? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, začíná to na pí.....!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi je prestanou oficialne prodavat a vytvori neoficialni "sony"-rapidshare.es -nebo jakou to ty spanele maji koncovku... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by u nás přestat prodávat filmy taky, žádná škoda. Mimochodem, jak se naše právo staví k situaci, kdy se daný titul u nás neprodává, tzn. nemá u nás distributora a potažmo správce autorských práv?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, co furt mají. Stejně většina jejich filmů spadá do škatulky "nestojí za to ani stáhnout, natož na to koukat". A pak se divěj. Na televizi nekoukám, filmy nesleduju, nestojí to za to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To dopadne stejně jako s Madonou. Nejdřív se ofrňuje že se u nás moc stahuje a že nepřijede ale nakonec vůně peněz zvítězí. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

¡Viva el ingenio español contra la codicia de Sony

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když přestanou dodávat DVD na lokální trh, znamená to, že se nebudou lisovat s lokální jazykovou stopou? To by mohlo trochu snížit stahování z netu. Ne každý chce totiž angličtinu s titulkama. Ja ale pravda, že španělština je po světě docela rozšířená. S češtinou bych si už tak jistý nebyl :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Začínám si připadat jak na torrent/warez/rapidshare webu. Španělé kradou jak straky a mají špatné zákonu umožňující a podporující kradení, ale zase jsou ty zlý ACTA a vlády co s tím chtějí něco dělat...good joke

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ACTA je zlo. Bez debat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukni se na ty čísla v článku. Jasně dokládají jak pirátění ničí trh a připravuje lidi o práci, ale pan Bartoň vidí chybu v neexistující legální elektronické distribuci. To je jednoznačně blbost. Existující elektronická distribuce by ta čísla srazila vzhledem k původnímu obrovskému objemu pirátství, nepatrně. Radši budu provolávat slávu ACTA než abych byl takový demagog.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pudou pracovat jinam, když lidi neutratí prachy za přiblblý DVD tak je utratí někde jinde, třeba v hospodě a z chlastu sou větší daně takže je to ještě pro ekonomiku výhodnější.Když to lidi nechcou tak to kupovat nebudou i kdyby se SONY i s Lyntgoldem na hlavu stavělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to že to nechtějí si vyčetl kde? Z těch stoupajících počtů upirátěných DVD? Pokud to jsou přiblblý DVD tak proč je kradou? Ty dobrovolně na ulici sbíráš hovna i když je nechceš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosim te. Meles tady uplny blbosti. Pokud prestanou DVD prodavat, efekt to bude mit zhruba stejnej jako prohibice v USA. Lidi si budou ty filmy jeste vic palit a to, ze nebude legalni cesta ke koupi titulu Sony, se prakticky nikoho nedotkne. Aktualni distribucni model se nezmenil od doby uvedeni VHS na trh - od te doby se ale zcela radikalne zmenily technologie a prakticky cela planeta vcetne stylu zivota ve vyspelych zemich. Kdyz meli distributori a filmova studia sanci, zacit s online distribuci koncem 90. let...nic neudelali a jak to dopadne. Stejne ted dopadnou nakladatele, protoze prichazi ebooky a behem par let si znacna cast lidi bude kupovat tistene knihy je v pripade, ze pujde o nejaky spek, bez kteryho nemuzou byt. Vsechno ostatni si sosnou v PDF apod. z webu, prectou na ebooku a nezaplati za to ani korunu. A proc? Protoze nakladatele a knihkupci nic nedelaji - aby meli sanci tenhle trend zvratit, museli by uz ted zacit nabizet prodej ebooku, moznost nakopirovat elektronickou verzi knihy v prodejne ci stahnout z netu. Jelikoz to ale ve velkym zavedou az tak za 5 let, budou tou dobou uz vsichni tahat warezacky releasy knih. A nelze se nicemu divit, ve vetsine firem sedi stary paprdove, ktery si stale mysli, ze kdyz nekdo nesedi od 8 do 16 v kanclu, tak ze nic nedela. Doba se meni, tak se s tim srovnejte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Sony z vysoka kašlu, ale bohužel pirátství se nějak musí řešit. Pokud ti mercedesa v budoucnu prodá jen dealer co je od tebe 1000 km tak se holt podřídíš a pojedeš 1000Km. Nebo se nepodřídíš a koupíš si jinou značku, ale rozhodně toho mercedesa neukradneš, protože ti z nějakého důvodu nevyhovuje způsob jeho distribuce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co má kupování mercedesa společnýho s pirátstvím? A taky bych rád upozornil, že pirátství != krádež (což se stále dokola někdo snaží tvrdit, byť to je blbost). A sorry, ale podřizovat se podmínkám, který jsou špatný pro 3/4 potenciálních zákazníků je prostě blbost. Kdyby ty DVD a další produkty měly tu cenu, za kterou se prodávají, tak to lidi nebudou stahovat, ale radši si to koupí. Za stávající situace je ale výhodnější stahovat, tak se stahuje. A nejde na základě úzký zájmový skupiny kriminalizovat velkou část populace. Je třeba udělat změnu na druhé straně barikády ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jako zákazník musíš přistoupit na způsob distribuce, který prodejce vymyslel. Pokud na něj nechceš přistoupit tak si produkt nekoupíš. Krádež není řešení. Můžeš mi popsat legální elektronickou distribuci filmů, která bude pro zákazníka/piráta výhodnější než, že si to zadarmo stáhne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ukrat hmotnou vec je neco jinyho nez udelat kopii DVD. Kdyz prijedu do Mercedesu, nafotim si jejich auto, a pak si ho cely doma sam postavim...je to kradez? Neni, oni nevydelali ani korunu, ale ani ji neprodelali, protoze to auto tam stoji furt dal. Cili jsme na nule - zadnej zisk, zadna ztrata. Krome toho bych rad upozornil, ze zisky zabavniho prumyslu stoupaji - kina hlasi rekordni trzby, prodal se i rekordni pocet DVD a nejvic se vydelava na levnych discich v trafikach. Kdyby stala novinka na DVD do stovky a novy Blu-ray 150, tak to bude palit a tahat jen minimum lidi. DVD za 4 kila a Blu-ray za 8 jsou zkratka neprodejna zalezitost. Prodejce respektive vyrobce musi reagovat na pozadavky trhu. A kdyz mu trh jeho produkt nekupuje, tak je asi nekde neco spatne - ale vetsinou ze s masou spotrebitelu, ale spis s tim, jak a za jakou cenu ten produkt prodavam. A opravdu, michat nehmotny veci s hmotnejma je naprostenej nemysl. Kradez penezenky se proste neda s kopirovanim DVD vubec srovnavat. To jsou jablka a hrusky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha...takze je docela v poradku, kdyz na trznicich prodavaj "cim vic pruhu, tim vic adidas" vlastne pokud nekdo neco vymysli, napriklad konstrukter vymysli novy super typ motoru, co zere 1 litr benzinu na 100km , delal na tom 1 rok...investoval do toho cas, penize, kus zivota...a kdyz to nakresli, prijde nekdo dalsi, nakres vezme, ofoti si ho a udela ten motor pro sebe. Vlastne nikdo o nic neprisel, ze jo...tomu konstrukterovi ty plany porad zustaly...ze jo? Sice na tom rok makal, ale cert to vem, 1 rok se neda zvazit, zmerit, takze 1 rok nic neznamena...a pokud konstrukter rekne, ze ty plany proda za 1 milion korun, tak je to svine, protoze jak si muze dovolit prodavat nejake plany za milion, vzdyt ten papir, na kterym je to vytisteny, ma cenu tak 10 korun, takze mu dame 10 korun, a nebo si to ofitime, konstrukter se muze svobodne rozhodnout...
CCa takto to je? Ja jen abych vedel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si ten motor postavíš doma v dílně na koleni, tak v tom problém nevidím. Když ho ale zkopíruješ a budeš prodávat hromadně za nižší ceny, tak to problém je a nikdo tu takovou situaci neobhajuje (je rozdíl něco si "zkopírovat" pro sebe a je rozdíl na tom vydělávat).
Další věc třeba k tomu motoru - bude asi dost rozdíl, jestli si koupím originál, na který se budu moct spolehnout, že něco vydrží, oproti situaci, kdy si koupím levnou šmejd-kopii z číny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze to je neco uplne jineho. Ty mluvis o vynalezu. Ja mluvim o kopii filmu, ktery je rozsireny po celem svete. Neni to jeden original - kazde DVD je vlastne kopie puvodniho masteru. Kdyby nekdo vzal ten puvodni master, tak to je kradez. Kdyz nekdo vezme DVD v obchode, tak je to kradez - nikoliv filmu, ale toho disku a jeho obalu. Ale kdyz nekdo zadny DVD nevezme a jen si vypali jeho obsah, tak to kradez neni, protoze nic nevzal. Jen vytvoril jednu z milionu dalsich kopii. Ten puvodni disk, ktery zkopiroval, lezi stale v pujcovne nebo prodejne. Jak z toho ven? Myslim, ze DVD za 50 Kc nam cestu ukazala. Jiste, najdou se lidi, co to porad pali, ale obrat prodeje DVD u nas pocitajici se v miliardach korun, jasne rika, ze tento model distribuce funguje a spotrebitel ho povazuje za dobry. A kdyby to nebylo ziskove, asi tezko by trafiky temi disky pretekaly uz asi 3 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jezisi...mluvim o kopii planu, zadna kradez masteru. Proste nekdo prijde, a okopiruje si ten papir...
Pak si to doma postavi na dvorku a ma ten motor zadarmo.
Takze chapu to spravne, ze NIKDO O NIC NEPRISEL?
Potom je to jasne...viz muj prispevek na konci. Proste pro vas nema cas hodnotu (studujete, nebo jste na podpore, ze takto vidite svet?) , myslenka pro vas nema hodnotu (uz jste nekdy neco vymyslel, co by k necemu bylo uzitecne?asi ne..). Pokud jste takovy clovek, chapu, ze jste pro kopirovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a dneska je to lepsi? nekdo neco vymysli, ale aby to dostalo podporu, potrebuje nekoho, kdo to proda. a protoze ten, co to vymyslel, se v prodeji nevyzna, tak se velmi nezridka stava, ze na tom vydela prodejce/manager/distributor a ostatni "chatra". to, ze dnes inkasuje zejmena autor myslenky je smutna domenka.
v pripade planu na motor nebo auto ho navic asi tezko bude chtit nekdo pro nekomercni pouziti, resp. par lidi, kteri autorovi spis udelaji reklamu nez skodu.
stravil-li na tom autor rok a vic, pak je pravdepodobne, ze je jediny, kdo to plne chape toho muze vyuzit, nechat se zamestnat, poskytovat podporu nebo ucelovy vyvoj za penize. (viz mnoho gnu gpl projektu, treba ReiserFS)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem, tyto myslenky jsem nabyl a svuj cas jsem tim stravil na foru Ceske Piratske Strany.. doufam, ze je legalni je tu publikovat, jeden dneska nikdy nevi :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podívej, asi takhle. Platí výrok, že právo je minimum morálky. Jenže morálka mi říká, že není v pořádku platit nehorázné sumy za něco, co takovou cenu nemá, a tak si to (mimochodem legálně) stáhnu. Tady je rozpor právo x morálka a morálka je nadřazená. Čili není co řešit (a ano, je to můj subjektivní názor, ale současná situace jasně říká, že to není JEN můj názor).
Legální cestou by mohl být nějaký portál s bohatou paletou filmů a hudby, kde bych si mohl vybrat dva způsoby placení (buď předem nabít kredit nebo platit rovnou při stahování), ideálně přes paypal (stačí dvě kliknutí a je zaplaceno). Kdykoliv bych si pak vzpomněl, přihlásil bych se na portál (a pro větší pohodlí bych tam mohl zůstat přihlášený na pořád, takže bych eliminoval další "obtížný" krok), jenom bych si dal vyhledat, na co mám zrovna chuť, vybral bych si konkrétní produkt z nalezených výsledků a rovnou stáhnul za pár korun.
Dal bych ruku do ohně za to, že podobný přístup je jednodušší než googlovat, co chci najít, dělit "zrno od plev", projít x mrtvých odkazů, čekat na zobrazení odkazu ke stažení nebo pak navíc ještě pak hledat heslo k zaheslovanému archivu - tzn. jdu na jistotu, ušetřím si dost času a těch pár korun mi za ten ušetřený čas stojí. Náklady nebudou nijak závratné při dnešních cenách konektivity a diskových kapacit, takže tam taky není co řešit (a když tak hezky prosperují různé warez servery, tak by takový portál taky mohl bez problémů prosperovat... jenom chtít).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim te...priste az budes psat takoveto chytrosti, pis to spravne takot : MOJE moralka mi rika...Protoze napriklad moje moralka mi rika, ze je spravne, aby si autor cehokoliv stanovil cenu, a tu bud zakaznik akceptuje, nebo ne...pokud neakceptuje, nema to zbozi pro neho tak velkou cenu a tak se holt bez toho zbozi musi obejit. Kdo te nuti kupovat si filmy za 500? Muzes jit a koupit si film na stanku za 29 korun ne? A nebo ten film za 500 fakt nutne chces? Oki, tak si ho zaplat...Ale nerikej, ze MUSIS mit film, a NEZAPLATIS za nej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem tam dost jasně napsal, že to je MOJE morálka :) a že TVOJE může být úplně jiná. Jenom ale k zamyšlení (asi jsi to z toho příspěvku nepochopil) - je víc lidí, co mají pohled na problematiku stahování à la TVOJE nebo MOJE morálka? ;-) Když to vezmu do důsledku - jestliže většina lidí souhlasí s tím, že stahování je v pořádku, pak by se toto (protože jsme - tedy spíš tváříme se, že jsme - demokratický stát) mělo promítnout do legislativy, protože je to názor většiny lidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

defacto mas pravdu. Potom je ovsem potreba toto pravidlo dodrzovat DUSLEDNE. Vetsina lidi je pro trest smrti (vcetne me) --> okamzite zavest trest smrti. A ted neco zabavnejsiho - udelame refendum, jestli trebas lidi nechteji pobirat 100 000kc mesicne bez prace.Myslim, ze asi tak 90% bude jasne pro, takze sup,. a uzakonime to.Ze to nejde udelat? Co na tom, lide si to preji. Mozna bychom mohli kazdemu rozdat 1 vilu a 2 bavoraky - to si myslim by taky docela proslo. Osobne si myslim, ze vetsina lidi by rada poslala cikany do plynu --> sup tam s nima!!! A co takhle peceny holuby az do ust? Jasne, lid si to zada, tak mu vyhovime...
CCa takhle si to predstavujes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, takhle si to nepředstavuju. Tím, že pošleš cikány do plynu (mimochodem rozhodně si nemyslím, že to je názor většiny lidí, názor většiny lidí je spíš to, že by s nimi neměli problém, kdyby se chovali slušně, ale rozhodně to není důvod na nich páchat genocidu), zabiješ stovky tisíc lidí.
Stejně tak když rozdáš každému člověku 100000 a vilu a bavoráka, tak zase půjde do kolen stát a odnese to řekněme 10M lidí.
Když ale zavedeš několikadesetikorunovou distribuci filmů a hudby přes net, tak na tom ostrouhá akorát celkem malá zájmová skupina (vztaženo k celku), které navíc nikdo nebrání, aby se sama přeorientovala na takový způsob distribuce a fungovala dál. A když už by distributoři zanikli, nikoho jiného by se to moc nedotklo, autoři by tvořili vesele dál, jenom by měli větší zisky.
Takže bohužel, o nesprávnosti mého názoru jsi mne nepřesvědčil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne - takze v oblasti TVYCH zajmu by se to melo udelat podle TEBE, a v oblasti CIZICH zajmu by se to melo udelat...podle TEBE :-) Uz to chapu. No jasne no....taky bych si to chtel umet takhle zaridit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase jsi úplně vedle. Já vycházím z toho, že většina lidí stahuje, protože to považují za korektní. Nebo mi chceš tvrdit, že všichni pokrytě stahují, přestože se jim to neskutečně příčí? ;-) A i kdyby ta většina neměla názor, že to je korektní, tak zcela určitě nemá názor, že by se měli za to lidi zavírat. Až ho bude mít a já budu se svým názorem v menšině, tak možná budu nadávat, ale holt bude proti mě převaha a tak budu mít smůlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jsme v kruhu - osobne verim, ze vetsina lidi by si prala pivo za 3 koruny litr. Ted vsichni nadavaj ,jak je pivo drahy...za 3 koruny litr by se jim libilo. Udelame proto pivo za 3 koruny? Ono jako neznam moc pripadu, kdy by nekdo dobrovolne rekl : I kdyz to muzu mit zadarmo, tak si to zaplatim...Takze to, ze vetsina lidi povazuje za spravne zadarmo stahovat uplne vsechno neznamena, ze je to moralne spravne.
A nebo mame kazdy tu moralku nastavenou uplne jinak a neni mozne se pochopit. A nebo je taky tim, ze jsi opravdu v zivote nikdy nic nedokazal (bez urazky) a proto si toho neumis cenit ani u ostatnich ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Každý litr piva mě stojí řekněme nějakou sumu. Čili x litrů piva, x*daná suma. Když ale vytvořím autorské dílo, pak mě to stojí náklady na živobytí, vybavení, vzdělávání se - což řekněme čistě teoreticky dokážu přesně vyčíslit na nějakou sumu. Ovšem pak to začnu prodávat a prakticky do toho už nemusím nic dalšího vložit. To je rozdíl oproti pivu, které když vypiju, tak zmizí, zatímco když vypálím další CD a prodám zákazníkovi, tak mě to něco málo stojí (cená média a něco málo navíc), ale to, o co tam hlavně jde (ta hudba na něm) už mě navíc nestojí vůbec nic a můžu pálit, jak chci a pořád mě to nebude stát nic navíc. (Btw ta cena piva není asi to, co by bylo zrovna nějak drahé, aspoň já s ní nemám problém).

Víš, ono jde i o to, že ta morálka lidem bude říkat "že ti není hanba, takhle skrblit a hledat to deset minut na netu, když tady to můžeš stáhnout za 30 Kč a ještě z toho autor něco vydělá", když budou mít tu možnost. Ale v současné situaci morálka říká "přece za to nedáš několik stovek, když se na tom beztak přiživí hlavně distributoři, kteří netvoří na tom žádnou hodnotu". Ale no nic, už na tu diskuzi kašlu, musím jít "něco dokázat".
(Možná máš pravdu, zatím jsem nic možná nedokázal (záleží, co si pod tím kdo představuje), ale jednak není všem dnům konec a druhak si dokážu práce druhých cenit - jenom se odměna za práci musí dostat k nim a musí být přiměřená a pak ji ocením, a rád.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco stale tvrdis ze sa vsetko stahuje zadarmo? A co vypalne platene autorom zo vsetkeho?To Ti nevadi?Je to taka ista kradez.A preto by mali vsetkych autorov zatvorit. A pivo za 3 koruny by tiez mohlo byt keby vsatci ludia platili pivovarom poplatky za moznost si vyrobyt pivo(pustis si vodu z vodovodu, zaplatis poplatok a pod.)Ked na tom pivovary zarobia viac ako doteraz moze byt pivo aj za 1 korunu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze "vypalne" mi vadi. Obavam se ale, ze je to reakce na to, o cem se bavime - spousta "pirateni" a tim unikajici penize, ktere by autori meli dostat, ale nedostanou je (bavim se obecne, nejen konkretne o filmu ci hudbe). Takze jsem plne proti vypalnemu, stve me, rozciluje a nervuje. Jak uz jsem tu psal mnohokrat - osobne jsem pro zruseni VESKERYCH takovychto poplatku s tim, ze bych trestal "pirateni" na urovni bezne kradeze. Potom by to bylo fer pro vsechny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jeste abych upresnil - trestat na urovni kradeze, a nechat policii STEJNE pravomoce, jako pro vysetrovani kradeze. Takze zadne zvyhodnovani vysetrovani, tak jak se to chysta ted. Domovni prohlidka? Ok, ale po podepsani prikazu soudcem. Zabaveni notebooku? Oki, ale az po souhlasu soudce..atd. Proste stejna prava, stejne povinnosti ,jako v jakemkoliv jinem pripade

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez by som si to takto predstavoval,ale autori toto nepripustia.Radsej budu vykrikovat ako su okradani.Je to pre nich vynosnejsie a jednoduhsie.Ale jednoducho maju moc penazi aby si mohli dovolit podplatit (lobovat) poslancov a oni im potom po troske schvalia to co budu chciet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano.Většina lidí (i když vyjímek bude dost), si radši film stáne v pohodě, rychle a legálně z eshopu - snadna ho najde, má k tomu rovnou kvalitní titulky/dabing, za rozumnou cenu, dejme tomu 1-2-3eura, než se někde prohrabávat warez fóry a stahovat buhví co. Navíc by takový model mohl oslovit i lidi, kteří nejsou ani piráti, ale ani nevyužívají klasickou distribuci. Modelem - reklama - trailer, stahujte zde, za půl hoďky sledujte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, kolik takovej kvalitní dabing vyjde v nákladech - někdo to přeloží (a to kvalitně = po vzoru artikulace originálu), deset divadelních, či jiných profi herců na tom stráví minimálně 10 - 20 hodin, někdo to musí organizovat, režírovat, stříhat a taky mixovat, něco stojí amortizace a energie pro chod studia - při ceně 3 euro bych chtěl vědět, kolik kopií by muselo být prodáno minimálně. Neodsuzuju, jen se na to dívám optikou sponzora tohoto modelu, který sleduje jen jedno = zisk a návrat investice. A to stále musíme mít na paměti fakt, že musíme zaplatit i ten originál :-) No dávám to do diskuse, zajímalo by mě to fakt, kolik to stojí v čistých nákladech. Je to jako vydat zahraniční CD s přezpíváním do češtiny... Jinak ale jako distribuce je to fajn, titulkové verze rozhodně tímto stylem by se šířit mohly, jenže to by musel fungovat i internet všude a ne ta parodie na konektivitu, přeci si nepořídím UPC abych pak koukal na filmy z netu že :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve Spanelsku je to legální, tak nevim co furt pišeš o kradeni.A i kdyby nebylo, tak se nejedná o krádež, nastuduj si zákonik.
Nechtěji to za tu cenu za kterou se to prodává, proto si to stahuji z netu za lepší cenu.To je zákon nabidky a poptávky, je to jasné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"proto si to stahuji z netu za lepší cenu"
Já myslel, že to "kradou-stahujou" zadarmo tak to se omlouvám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zadarmo" je taky cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"borowitz" je taky zloděj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Podle pojetí anglické klasické školy (David Ricardo) je cena statku určená tím, kolik práce bylo vynaloženo k jeho výrobě – to znamená, že výrobky, jejichž vytvoření je pracnější, mají tendenci být dražší než ty, které lze vytvořit snáze."

V tomto připadě byly vynaložená práce rovná temer nule, proto i cena je po zaokrouhlení nulová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a tu velikost vynaložené práce posoudíš určitě ty. Uvědomuješ si, že i k vytvoření jednoho dílu debilní telenovely, musel někdo zaplatit x lidem plat? Že i za tou nejhorší hrou na světě stojí hodiny kvalifikované práce x lidí? Zaokrouhluj na nuly dál a možná ti zaměstnavatel tvoji mzdu taky zaokrouhlí na nulu, protože se mu nebude líbit tebou odvedená práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty asi zapomínáš vzít v úvahu, že tady je konstatní množství práce, ale potenciálně neomezená velikost zisků. Takže v okamžiku, kdy se zaplatily náklady, začíná zisk a čím víc se potom prodává, tím víc by měla jednotková cena klesat, čili jak správně říká (nebo se snaží naznačit) borowitz, měla by konvergovat k nule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak založíme úřad co bude regulovat cenu produktu v průběhu jeho života aby měli tvůrci jen zisk do určité výše. Tu výši taky určí ten úřad a z byrokracie se poserem. To že za vyjímečná díla dostanou tvůrci jen určitý maximální zisk, který nebudou moci překročit. určitě neovivní jejich motivaci a rozpočty budoucích děl.
Tomu říkám "tvůrčí komunismus".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a já tvému přístupu zase říkám "tvůrčí diktatura" :). Je skutečně problém pochopit, že když budou filmy k dispozici na netu řekněme za 50 Kč kus (ale starší tituly klidně i za míň, pořád by se na tom dalo krásně vydělávat), tak už se nebude nikdo otravovat s vyhledáváním torrentů nebo nekvalitních ripů na rapidshare a radši si to rovnou koupí třeba přes paypal nebo z předplaceného kreditu? Nejde obhajovat technologicky zastaralý obchodní model s předraženým produktem a jeho neúspěch házet na hlavy "zlodějů". Jde o to přizpůsobit se trhu, nabídnout lepší možnost než pirátění. A ještě jednou opakuji - pokud by nějaká legislativní změna (a koneckonců i její současná podoba) vedla ke kriminalizaci podstatné části občanů, pak je něco špatně a je třeba to upravit. Jistě budeš namítat, že můžu legalizovat krádeže aut, vraždy a podobně, jenže tam je dost podstatný rozdíl, že to by, narozdíl od stahování, asi 99,9 % populace odmítlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou. Kdo a jak určí tu cenu, která je "dobrá" a má vůbec někdo právo nařizovat tvůrcům jaký mají mít zisk?
Pokud nějaká změna vede ke kriminalizaci velké části občanů, tak je to způsobeno právě tou nehmotností, kterou kradou a jejich neuvědoměním. Lidi už měli dost času si uvědomit, že i nehmotné věci mají hodnotu a někdy dost obrovskou a tudíž by je neměli získávat zadarmo/krást i když je to relativně lehké. V té lehkosti je ten problém - hlavně např. v tom Španělsku kde jsou i hodně špatný zákony a pirátství je podporováno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, autorská tvorba rozhodně má hodnotu, to je bezesporu. Ale ne takovou, za kterou je dnes hromadně nabízena (kontrastně k tomu je vidět třeba obliba stánkových DVD za 50 Kč). Autoři musí z něčeho žít, jenže ty tu zapomínáš na jednu věc - že tu není vesměs problém autor x pirát, ale vydavatel x pirát, a o to tu jde. Vydavatel je v době dnešních technologií a doby internetu prakticky už jenom parazit, co se snaží držet zuby nehty u koryta, a to je kámen úrazu. Kdyby si autoři zaplatili nahrávací studio a nějakou tu reklamu (ale dobrá tvorba si dělá reklamu sama) a pak distribuovali třeba přes výše popsaný portál, určitě by na tom netratili, spíš naopak. A všichni (krom parazitních mastodontů) by byli naprosto spokojení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že jsou vydavatelé paraziti považuji za docela pravdivé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš. A to je jádro pudla :) Pokud vím, tak autoři stejně mají z každého prodaného média jenom pár korun, proto tvrdím, že by neprodělali, kdyby prodávali přes internet. Až bude taková možnost (sehnat snadno cokoliv a za přiměřenou cenu), pak teprve bude na místě pirátění odsoudit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw osobne kupuju Mp3 z netu po cca 0,5$ az 1$ za "CD" Sehnal jsem takto zatim vetsinu toho, co jsem potreboval. Tak nevim no...jestli je to moc...Btw se tam da koupit samozrejme i jen 1 skladba za cca 0,05$ - 0,1$
Osobne uz hudbu defacto nestahuju, prijde mi to jednodussi si ji takto koupit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je slovo do pranice, a já souhlasím. Bylo by dobré zmínit, odkud tu hudbu takhle sháníš, jaký je výběr a jestli jde skutečně ve všech případecho o MP3 (v jaké kvalitě? - to není narážka, jen se ptám) a jestli jsou ty hudební soubory bez nesmyslů typu DRM. Tohle, co jsi napsal, beru jako skutečně konstruktivní příspěvek, jen by mne zajímaly podrobnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže nepovažuji za vhodné bojovat proti vydavatelům(těm špatným) pomocí pirátství, protože to jen posiluje argumenty ACTA. Boj s některými vydavateli lze vyhrát jen úplným ignorováním. U otravných ochran her je to těžké - někomu to nevadí a jinému ano. Osobně si kupuji jen hry co opravdu chci a tudíž chci i podpořit tvůrce/vydavatele, takže ani tady nepirátím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to máš jako třeba s alkoholem. Když ho zakážeš, lidi ho pít nepřestanou, jenom se začnou objevovat případy zavírání lidí za pálení; ruku v ruce s tím se možná ještě rozvine mafie, co s tím bude kšeftovat - a stejné je to se stahováním, ať se ti líbí nebo ne.

Já pořád nějak nevidím důvod kriminalizovat činy, které většina lidí považuje za přirozené. Je třeba nabídnout jinou cestu a vyzkoušet, jestli se ujme, a to z obou stran. Jít hlavou proti zdi je blbost a buď to jednou lidi dostatečně nasere a vzbouří se proti tomu (v což bláhově doufám), nebo to skončí tak, že tu budou pobíhat stáda očipovaných nesvéprávných individuí s absolutní kontrolou shora, a to bych fakt nerad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Já pořád nějak nevidím důvod kriminalizovat činy, které většina lidí považuje za přirozené"
To je snad jejich problém a normální člověk to po několika minutovém vysvětlování pochopí. A stejně - neznalost zákona neomlouvá. Osvěty se snad už udělalo dost. Touha po svobodě nemusí být spojená s bojem za piráty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kriminalizace není v pořádku, pokud je namířená proti podstatné (převážné) části populace - říkám to už poněkolikáté. Pokud to tak je, jen to signalizuje, že je někde něco špatně. A ne, že neznalost zákona neomlouvá - ono je třeba ten zákon změnit, když je evidentně špatný a obhajuje jen úzkou zájmovou skupinu na úkor obyčejných lidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobrou cenu určí trh - nabídka-poptávka.Hezky je to vidět na dvd z časopisů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle byla pravda možná tak za komančů, kdy se vyrábělo do zásoby, když nebyl odbyt. Ve skutečnosti platí, že produkt má takovou cenu, jakou je za něj zákazník ochoten zaplatit. Pokud nic, je cena produktu nulová, i kdyby jeho výroba stála miliardy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tedy velká část národa jsou zločinci, je nejvyšší čas změnit zákony.
ACTA si to představuje tak, že bude za banální přestupky udělovat drakonické tresty a většinu tak zastraší.Historicky se ovšem podobný teror na vlasnich lidech nevyplácí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak těžké k pochopení, že kdyby nebylo tak obrovské pirátství tak ani nemůže existovat šikana ze strany ACTA? Pokud si to občané neuvědomí a bude se nadále pirátit ve velkém, tak se třeba začnou prosazovat drakonické tresty, ale zodpovědní za to budou neuvědomělí občané. Kdo může za otravné ochrany u některých her? Piráti nebo platící zákazníci? Warez se dá omlouvat 100+1 způsobem, ale zdravý rozum stejně vidí jen "krádež".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, zdravý rozum vidí jen naprosto přirozené chování. Já nejsem proti tomu, že by autoři měli dostávat za svou práci zaplaceno. Ale ono sakra dost záleží na tom, kolik zaplaceno. A vlastně proti autorům nemám prakticky nic (krom těch natvrdlých, co si myslí, že je piráti okrádají) - ale zato mi sakra vadí vydavatelé, protože ti parazitují jak na kupujících (ze kterých navíc dopředu ochranami - naprosto nefunkčními a jen otravnými pro ty, co si produkt koupí - dělají kriminálníky), tak i na samotných autorech a hlava nehlava si prosazují křečovitý zastaralý obchodní model prodeje fyzických médií za ceny, které prostě a jednoduše na trhu neobstojí. Ale o návrhách na zlevnění se může mluvit pořád dokola a oni to stejně nepochopí. Nejkrásnější by bylo, kdyby díky svému chování zkrachovali, ale to je bohužel jenom krásný sen...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz. má odpověď s Úřadem a byrokracií. Tohle je těžko řešitelný problém. Bez částečného uvědomění drtivé většiny občanů ACTA vyhraje a ty drakonické zákony se prosadí, protože dnešní míra pirátství už dávno překročila rozumnou mez, která by se dala zamézt pod kobereček. V boji proti ACTA je lepší nekoupit než pirátit, protože jinak bude mít jen další pádné argumenty. Pirátská strana a další trapné a bezmocné pokusy legalizovat krádeže nikdy neuspějí, protože ta většina lidí co volí si uvědomuje cenu práce a hlavně nepovažuje slovo "pirát" za důvěryhodné - spíš jen za nějakou recesi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pirátská strana nikdy nehlásala legalizaci jakýchkoliv krádeží (znovu opakuji, pirátství není krádež, ale to je jak házet hrách na zeď) ani nic podobného. Jenom se (mimo dalších zajímavých věcí jako transparentnost a decentralizaci státní správy, ochrana svobod občanů a další) snaží zjednat nápravu autorského zákona a je to naprosto legitimní požadavek.
ACTA není nic jiného než obhajoba de-facto monopolu (nebo oligopolu, chceš-li) vydavatelů spojená s dost razantním potlačováním svobod občanů. A to je naprosto špatně. Za vraždu dostane člověk pár let, ale stejně tak by pak mohl dostat pár let za to, že si zkopíruje pár mp3. To ti přijde v pořádku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznám dopodrobna tresty co navrhuje. Pochybuji že by se jí podařilo prosadit stejný tresty jako např. za vraždu. Spíš pokuty a menší tresty podle výše škody. S ACTA nesouhlasím a osobně bych se spíš zaměřil na torrent/rapidshare než na miliony jejich uživatelů, jelikož bojovat s obyčejnými občany je neefektivní. Torrent bych zařadil mezi vysloveně zakázané programy a rapidshare by umožňoval nahrávat jen neanonymním uživatelům. Další možnosti pirátství -z ručky do ručky- by bylo těžké podchytit, ale rozhodně nejsou tak efektivní jako torrent nebo rapidshare takže by to nemusel být takový problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se dobře pamatuju (kdyžtak mne někdo opravte), tak pokuty jsou navrhované v rozmezí $750 až $100 000. Ono stačí někoho odsoudit jenom k podmínce a zaplacení "škody" jenom v řádu stovek tisíc korun, ne-li víc, a to asi dokáže způsobit nemalé životní komplikace (může se klidně stát, že na takhle vyčíslenou škodu bude člověk vydělávat třeba dosmrti). Naproti tomu tunelářům a podobným živlům se nestane vůbec nic, přestože způsobili skutečné škody daleko vyšších rozsahů.

Jinak postavit torrent mimo zákon je kravina. Torrent je technologie a ta sama o sobě není ani dobrá ani špatná. Je to asi jako zakázat nože nebo auta, protože se jimi dají zabíjet lidi. Stejně tak neanonymní rapidshare - jednak nezajistíš, že bude skutečně neanonymní a vždycky se najde způsob, jak to obejít (stahovat jinde, použít TOR a tak dále). A vůbec, proč to všechno řešit jenom zákazama, když by stačilo tak málo... Bojovat s pirátstvím tímhle způsobem nemůže nikdy moc dobře fungovat, pirátit se bude dál, najdou se jiné způsoby, rozdíl bude v tom, že víc lidí bude mít zničené životy. Lidi je třeba přesvědčit z podstaty, že jsou (tedy spíš - mohly by být) daleko lepší způsoby získávání dat než stahování z rapidshare nebo torrentů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když je něco nelegálně "zdarma" a nebo legálně a třeba i levně tak je nepřesvědčíš.
Když se chce tak jde všechno a ten boj proti torrentům a rapidshare by byl z hlediska zničených životů asi nejméně bolestivý.
Rapidshare - účet jen na jméno jako třeba při registraci na Aukru - to už moc lidí neobejde nebo je to tak těžký že jim to za to nestojí - navíc vždy zůstanou nějaké stopy vedoucí k viníkovi.
Torrent - smysl torrentu je jen pro nelegální stahovaání. Legální věci jdou vždy stáhnout rychleji a jednodušeji, takže jeho zákaz by nikomu nevadil.

Ty to bereš moc idealisticky. Nějaký kroky se už musí udělat a to s těmi torrenti/rapidshary je nejméně bolestivé a lidi začnou přemýšlet a dojde jim, že to nebylo košer a že jsou i nějaké tresty....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to právě beru realisticky. Jak můžeš říct, že lidi budou za jakýchkoliv okolností tahat "nelegálně"? Jde tu jen o to udělat službu, která je pohodlnější než něco zdlouhavě googlovat apod. Prostě zalíbila se mi tahle písnička od téhle skupiny, tak si chci stáhnout celé album, vlezu na portál, zadám název a za pár kliknutí myší se mi tahá album za předplacený kredit, a to v zaručené kvalitě. Lepší než warez. Až to někdo skutečně masově vyzkouší (s pořádnou nabídkou, tak do 50 Kč za album např.) a ono to skutečně bude dlouhodobě ztrátové, tak pak je třeba hledat jiné řešení. Ale dřív ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak uz jsem psal jinde, takto to bezne delam ... trvalo mi asi 10 minut najit si portal, kde se za tyto ceny prodava a ktery mi vyhovuje...osobne si myslim, ze to jsou vymluvy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, já se přiznám bez mučení, že jsemo to tolik nezkoumal. Pokud takhle seženu cokoliv, nemá cenu to stahovat (ale zase - musí to být ideálně na jednom místě (nebo více místech), které vstoupí do obecného povědomí asi tak jako je teď v obecném povědomí, že se dá na netu vygooglovat a stáhnout warez). Pokud je třeba to víc hledat, není tu ta výhoda "pohodlnosti", která je pro boj s warezem kromě nízké ceny klíčová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o prachy. Když bude existovat ta možnost to mít zadarmo tak většina lidí to bude chtít zadarmo. 50Kč za album je opravdu směšná cena a možná i nereálná, ale i ta padesátka někoho odradí, protože bude chtít těch alb víc. V tomhle jsem pesimista, ale možná se mýlím. Už končím a doufám, že se to vyřeší ku prospěchu všech "slušných a uvědomělých" na obou stranách barikády.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Spanielsku nemaju autorske poplatky( vypalne)???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kdo zverejnil ty statistiky ?
To jako nekdo sebral logy od vsech poskytovatelu a udelal analyzu ... aha, tak to jo.
A nebo si to nekdo vycucal z prstu ?
Stejne jako BSA a udajny pir. SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"reklamní akce španělských providerů, kteří lákají uživatele slogany o ještě více stažených filmech."
Takže v tomhle prostředí by stačilo rozjet legální elektronickou distribuci? Opravdu si to autor článku myslí?
"Ze svých krajanů ale dělá tak trochu hlupáky, když říká: „Ve středomořských zemích je tradičně pro lidi těžko pochopitelné, že nehmotné věci mohou mít cenu jako věci hmotné.“
Proč z nich dělá hlupáky když evidentně kradou víc a víc a tim pádem si evidentně neuvědomují cenu nehmotné věci? Když chcete bojovat proti ACTA, tak prosím Vás trochu inteligentněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo si naopak tu cenu uvedomuji a proto legalne stahuji....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý... tak ať tam sony přestane DVD prodávat. Koho asi tak sony a jeho distribuce dvd zajímá? Zvolili špatně obchodní model (snaží se prodávat produkty za cenu, jakou pro lidi prostě nemají), tak buď ať se na to fakt vykašlou (a lidi budou spokojeně pirátit dál a rozhodně se jich to nijak negativně nedotkne) nebo ať udělají něco s cenama a pak to teprve někdo bude možná víc kupovat. To je furt dokola, jak ti zlí piráti okrádají chudáčky vydavatele, jenže pravda je poněkud jiná. Když budu já prodávat rohlíky, stanovím si cenu 10 Kč za kus a začnu krachovat, mám snad právo si někde stěžovat, že je lidi u mě nekupujou? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro ně konkurence neplatí, proto si vymysleli ACTA, aby lidi kupovat to jejich "zboží" přinutili.
To nejsou nějaci prostáčci, to je klika, které patří z velke většiny tisk, Centrální banka, korumpuji parlamenty a vlády, je to rakovina, s kterou se těžko bojuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však já vím. Ale s tímhle ksindlem je třeba něco udělat, jinak za chvíli budeme platit za jakýkoliv projev, kterým se budeme někomu jenom trochu podobat, budeme platit preventivně za to, že si můžeme vduchu "přehrávat" hudbu nebo film, budeme platit za to, že jsme řekli větu, kterou už řekl někdo dřív, a tudíž je její autor... No a další absurdity bys jistě vymyslel sám... Takže otázka je, co s tím dělat (protože pořád všichni jenom reptají (ano, i já), ale žádná defenestrace na obzoru není :-()

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Volit inu stranu do parlamentu, ktora im to zrusi.Mozno sa tam teraz este nedostane ,ale kdo vie co bude o 4 roky.Treba ich dostat nazaciatok do povedomia aby o nich vedelo viac ludi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw cele mi to tu pripomina klasicke "zlodej krici - chytte zlodeje". Osobne si myslim, ze vsichni tihle lide, co krici, ze kopirovat vsechno za vsech okolnosti je v pohode, tak nikdy nic sami nevymysleli, nenaprogramovali, nenatocili, nenazpivali a ani jinak neprispeli k jakemukoliv obohaceni lidske cinnosti. Jsem ochotny se vsad, ze polovina z tech lidi ani nepracuje, bud studuje, a nebo zije z mych penez a pobira socialni davky. A ten kdo pracuje, tak ma utvelou predstavu, ze je zamestnavatel stejne jenom okrada, takze oni zase budou okradat ostatni. a pak budou volby a dotycni pujdou a budou volit komunisty...a uz je jedno, v jake strane.
Holt to takhle na svete chodi. A jak rikam pokazde - presne toto je jeden z duvodu, proc se nase civilizace jednou zhrouti. Z naproste neucty k praci druheho, nerespektovani vlastnictvi, nedodrzovani smluv, at psanych ci nepsanych.
Osobne se pohybuju v prostredi obchodu, a udelat dneska obchod "podanim si ruky" je defacto nemyslytelne. Osobne jeste pamatuju lidi, kteri obchodovali temer vyhradne takto...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty zkrátka nevidíš (nebo asi nechceš vidět), že tu nikdo neobhajuje neomezené stahování v libovolné podobě za libovolných okolností. Pouze se tu odpůrci současného systému snaží naznačit, že je třeba změnit distribuční model a přizpůsobit se době a trhu, to je všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha...takze stahovat se muze jen neco a jen nekdy? To je doela pokrok...co se tedy muze stahovat a kdy, a co se stahovat nemuze a kdy?

Jako ono ve sve podstate lide jako vy dosahnou sveho - ZMENI se cely distribucni a pravni system. Musi se logicky zmenit, protoze soucasny stav zacina byt neudrzitelny. Ovsem osobne se domnivam, ze se zmeni VYRAZNE k horsimu prave. A budete za to moct vy. Zmeni se tak, ze se bude kontrolovat vsechno a neustale. Osobne verim, ze toho dosahnete. Protoze si nemyslim, ze by se situace vyvinula smerem - Natocili jsme film, stal nas 100 milionu dolaru nakladu...Takze ho ted dame po 1$ na stanky, at maj lidi radost. Obavam se, ze takto by ta studia rychle zkrachovala...Takze se pujde cestou : Natocim film za 100 milionu dolaru a ted state chran moji investici. A stat bude chranit....A az tohle vsechno jednou bude, az vas zavrou za 2 MP3 v mobilu, vzpomente si, ze si za to muzete sami. Bohuzel tim nicite zivoty i lidem, kteri s vami nesouhlasi, ale to je holt uz riziko zivota na tomto svete

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tak to není. Pokud se nebude stahování kriminalizovat a filmy/hudba se budou prodávat za ceny, jaké pro lidi skutečně mají, bude to příležitost zisky zachovat nebo i zlepšit. Když se ale zavede těžká kriminalizace za cokoliv, co bude mít co do činění s kopírováním, navíc při zachování cen, tak to bude mít pouhé dva důsledky - jednak zbytečně zkomplikované, ba i zmařené lidské životy (na kopírování se bude pohlížet jako na těžký trestný čin, přestože společenská nebezpečnost je naprosto zanedbatelná) a druhým důsledkem pak bude další pokles zisků. Nic víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A motame se v kruhu - kdo urcuje cenu? Osobne se pohybuju v obchodu, takze vim, ze cenu urcuje VZDY prodavajici. Ten ji urci na nejakem zaklade - naklady, predpokladany prodej, marze, zkusenost a podobne. Nasledne prodejce vezme ZBOZI, a nabidne ho k PRODEJI. At uz jakekoliv a komukoliv. Protistrana ma 2 moznosti - zbozi koupi/zbozi nekoupi. Pokud zbozi nekoupi, NUTI tim vyrobce zbozi zmenit obochdni podminky / zkrachovat.
Ovsem docela chapu rozcileni vyrobce, ktery nabidne zbozi, to si nekdo nekoupi, ale TO SAME zbozi si opatri "jinak". Vyrobce si logicky rekne - Hle, on to zbozi chtel, ale mel moznost ho ziskat jinak, a tak nam neudelal obchod. Ale je to prece nase zbozi, jak si sakra muze dovolit ho ziskat jinak, nez koupoit od nas? Jak si nekdo vubec dovoluje nabizet moje zbozi, kdyz ja si to tak nepreju? No nic...vymyslime tedy:
za prve - ochranu meho zbozi pred moznosti ho ziskat jinde.
za druhe - pokusime se presvedcit zakonodarce, ze na mojem zbozi nekdo parazituje a je to spatne.

Zatim se prilis nedari bod jedna, a o to vice se aplikuje bod 2. A jednoho krasneho dne to dojde tak daleko, ze vyrobce bude spokojen, protoze "vyssi moc (stat)" mu zaruci, ze nikdo jeho zbozi nebude ziskavat jinde, nez nakupem od nej.

Na jednu stranu je to stav, ktery je moralne spravny, ale bude to tak neskutecna pakarna, ze vsichni radi budete vzpominat na rok 2010, jak to bylo vsechno bajecne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to je s tím pirátstvím tak hrozné, že se musí tak tvrdě postihovat... tak proč teda aspoň nezkusit, co tady navrhuju? Když to nebude fungovat, pak je teprve možné (byť stejně nemorální) přemýšlet o větším postihování lidí. A co se týče určení ceny - rozjet takový distribuční portál nemůže z hlediska nákladů být pro distributory žádná významná finanční zátěž (minimálně zkušebně - na začátek). A můžou začít třeba se starými filmy, které se už dáááávno zaplatily, stejně tak hudba - řekněme +- 100 Kč za film, 75 Kč za hudební album. Po měsíci nic moc tržby - můžeme zlevnit? Můžeme - zkusíme. Film za 50 Kč, hudební album 30. Tržby narostly, a hodně? Fajn. Můžeme dál sondovat, jestli by se vyplatilo ještě ceny srazit (Akce: pokud tenhle měsíc stáhnete 10 filmů, další můžete do konce měsíce tahat za 25 Kč). Takovým přístupem by se ty ceny daly určit docela snadno, jenom - jak říkám - by se muselo chtít, aspoň tomu dát šanci a když by to byl propadák, tak pak teprve nadávat na piráty. Tečka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja si osobne myslim, ze neni problem ve filmech, ktere JDOU prodavat za 1$ v trafice...spis si myslim, ze je problem ve filmech, ktere NEJDOU prodavat za 1$ nikde, protoze proste pred tydnem jsme zaplatili z uctu 100 milionu dolaru za film, ktery je TED NOVY, TED je v kinech a nekdo nam ho intenzivne stahuje a tim se muze stat, ze se tech 100 milionu dolaru ani nezaplati...A to same s hudbou. Myslenka, ze natocit CDcko je otazka 100$ opravdu neni pravdiva...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dobře. Pro mě za mě, ať je na díla jakási "ochranná lhůta" řekněme dva roky od vydání, po kterou bude jejich šíření (i pro osobní potřebu) nelegální a pak ať si to lidi stahujou nebo kupujou za těch pár korun. S tím taky nesouhlasíš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jina - takto bych to bral. Samozrejme je na doladeni, jak dlouha ta lhuta bude...ale obecne s tim souhlasim. Drobny problem me napada v tom, ze takhle uz to je ted :-) akorat ta lhuta je docela dlouha, no...mela by byt kratsi, vyrazne...nevim jestli zrovna 2 roky, ale ne 50, to je jasny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš, třeba se nakonec ještě dohodneme :). Já jsem jednoznačně pro to, aby autoři dostávali za svou práci zaplaceno, ale nepřijde mi fér, aby to bylo prakticky neomezeně (po celý jejich život a myslím ještě dědici 70? let po smrti). Já vím, těžko se hledá ta správná hranice, kolik je "dostatek vydělaných peněz", ale takhle to je moc. Navíc jsem někde četl, že vydaný titul si na sebe vydělá buď tuším během prvních pár týdnů/měsíců, nebo nikdy. Pokud to tak skutečně je, pak stačí jakási doba "hájení" určená na základě statistik (aby se dílo zaplatilo a autoři ještě vydělali) a pak buď to dát libovolně k nekomerčnímu použití (pro komerční ať klidně platí stávající doba ochrany) nebo to distribuovat za "stánkové" ceny. Já si myslím, že nějaký kompromis by se udělat určitě dal, kdyby se chtělo. Jenom bych rád, abys pochopil, že já nechci nikoho dřít z kůže a mít všechno zadarmo, zatímco ten, kdo to vytvořil, nebude mít na chleba. Jenom mi prostě vadí ta šílená současná nerovnováha a nejvíc řvoucí články řetězce, které samy žádné hodnoty netvoří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, kdo nejvice vydelava na filmech v CR ... no pidi agentury, co to prodavaji za 50kc na stancich ... zisky ve stovkach milionu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. At to prestanou prodavat. Vsude na svete. Preziji ti, co tenhle system nepodporuji. A ze vetsina umelcu najednou budou muset zit jako obycejni lide ? Hehe, tak at .. at si uvedomi, ze kdysi byli umelci lidi, co kocovali a prezivali ze dne na den. A ne, ze meli penez jak zelez. Ja k zivotu potrebuju jidlo a vodu. A taky mit kde bydlet a nekde se projit. A neco na praci. Ale rozhodne zadnou hudbu ani filmy k zivotu nepotrebuju :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další příklad. Koupil jsem si hru. Vysolil jsem za ni téměř 2k, toho nelituju, hru jsem si užil. Ovšem po pár hodinách hraní mě neustále hučící nechanika a rezonující, jinak absolutně tichý počítač donutily stáhnou nocd crack. Na legální hru.A to je jen další příklad, jak nesmyslné ochrany buzerují platící zákazníky. Naprosto zbytečně stejně to nikomu nezabrání hru ukrást.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poděkuj pirátům. Pár her ochrany nemělo(jako pokus od vydavatelů), ale dopadli asi špatně. Elektronická distribuce to vyřeší a nebo zmenšení pirátství. Vydavatelé jsou zaoufalí, a tak vymášli co se dá a některé ochrany dávají asi jen ze setrvačnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne vidim jednoduche reseni u her - nutnost byt pri zacatku hrani pripojen na net kvuli autorizaci, a overovat si pritom klic. Jasne, hacknout to pujde, jako vsechno, ale je to takove nejmene nasilne myslim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v diskuzi jsem našel odkaz na shop s hudbou (http://www.mp3panda.com/) a tak mě napadlo, že už jsem takových obchodů viděl pár. A teď otázka - jak poznat, který obchod fakt prodává hudbu, na kterou má licenci? A jak se prokazuje vlastnictví, když to z nějakého takového obchodu stáhnu? Jde mi o to, že například v tom obchodě http://www.mp3panda.com/ si koupím CD. Za 5 let obchod nebude, příjde na mě kontrola. Jak prokážu, že jsem si to CD koupil a nestáhl od kamaráda (z rapidu apod.)? (neberu v úvahu teďka, že stahování hudby z rapidu apod. je legální)

Protože kdybych měl 100% zaručené, že takovou hudbu stáhnout můžu, že opravdu dostane z ní autor peníze (že ta stránka není jen nějaký warez shop, kde vše jde majiteli obchodu), tak začnu kupovat hudbu jedině touto cestou a nemám s tím problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k tomu snad nedojde, mám za to, že postih může být z prokázaného sdílení, nikoliv z držení. Dokonce bys v takovémto případě byl spíše v pozici oběti, tj. jako by ti bylo prodáno kradené zboží, ale ty jsi ho koupil v přesvědčení, že je legální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o to mi ani tak nejde. Spíš mi jde o to, jak poznat, že dotyčná firma není jen převlečený rapid. Na i-legalne.cz stojí album 269Kč, to samé s bonus skladbama na té mp3panda.com stojí 1,14$ a je bez omezení na přenos apod. Takže jak tomu druhému můžu věřit, že z těch peněz se nenapakují jen oni, ale že i něco dostane umělec? Protože jestli bych jen chtěl sponzorovat nějakou firmu, tak to si můžu koupit premium na rapidu nebo podobném serveru a vyšlo by to na stejno, možná ještě líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

osobne tomu proste "verim" , a to z toho duvodu, ze pokud by to tam prodavali nelegalne, tak uz si to davno nekdo nenechal libit. Jinak se to zda byt docela duveryhodne, moznost placeni ruznyma kreditkama a tak ...Pokud by to byl podvod, tak by byl hodne hodne sofistikovany, ale stejne je tu porad ta vec, ze by si to ty velke spolecnosti nenechaly libit.
Ale je fakt jedna vec - pokud ty mp3 budu mit napriklad v mobilu, a nekde me nejaky aktivni celnik zastavi, jak mu dokazu, ze jsou koupene. To me vubec nenapadlo resit. Mozna tu nekdo bude vedet - je mozne, ze ty MP3 napriklad v sobe maji nejakou identifikaci, ze jsou koupene z toho a toho serveru a podobne? A pokud ano, da se nejak zjistit, ze to v te mp3 je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavá úvaha. Já bych neměl problém věřit tomu, že i za tu cenu to je legálně - ale co když bude někdo kontrolovat mobil, notebook, přehrávač...? U souborů s DRM by to nebyl problém, ale to u MP3 snad asi není (mimochodem, co má DRM, to zavání akorát omezováním uživatele). Možná by se to dalo řešit digitálním podpisem prodejce skladeb, ale to by zase nebránilo kopírování. Snad jedině někam třeba od ID3 tagu nacpat informaci o kupujícím (jeho jméno) a pak t podepsat (otázkou by pak zase bylo, jestli by bylo legální používat "cizí soubory" - ne s mým jménem -třeba v rámci rodiny). Každopádně ty kontroly jsou zlo a akorát to bude lidem dělat problémy a dám krk na to, že často budou mít problémy i lidé, co si hudbu koupí (stejně jako jsou nejvíc biti legální uživatelé operačních systémů, her a podobně, i když to je poněkud jiná kategorie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mp3panda: may be distributed via internet digital networks in accordance with License No LS-8M-P-O6-94 for Proprietary and Allied rights issued by Russian Organization on Collective Management of Rights of Authors and Other Rightholders in Multimedia, Digital Networks & Visual Arts (ROMS).

Takže jestli je to licencované v Rusku, tak otázka je, jak to teda vlastně je, když Rusko nemá úplně nejpořešenější pirátství...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akokoľvek rád by som veril, že nákup MP3 z tej ruskej stránky je úplne legálny za tie ceny, obávam sa, že je to znova len jeden z celého radu serverov, ktoré po relatívne krátkom čase boli nútené ukončiť svoju prevádzku. Väčšinou na žiadosť bankových/kartových spoločností (VISA, MasterCard apod.) ktoré ich činnosť označili za nelegálnu a prestali podporovať platobné transakcie smerom k ich kontám = koniec predaja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud by u nás v česku nastala situace,že by se tu přestaly prodávat DVD, ani slzu bych neuronil. Klidně, třeba od zítra. Totéž s CD. Já už orig.CD nekoupil asi 15 let, přesto mám hudby dostatek. A samozřejmě spousty filmů za 50,- Kč. Onehdá žehral, tuším Warner, že odchází z česka. Sbohem, jděte a nikdy se nevracejte. Ve skutečnosti je to totiž tak. Potřebujeme my je ? NE, potřebují oni nás, resp. chtějí naše peníze? ANO.Pravda jsme jen malý trh s velmi nízkou kupní silou, v porovnání se západními sousedy a navíc ta nehoráná zloedějna ( DVD okolo 400,- Kč, BR okolo 800,- Kč ). Jo až budou BR v trafice za 50, pak se trh pohne. Je potřeba si uvědomit, že tituly už jen vydělávají ( byly v kinech, na VHS, na DVD a teď totéž na BR ), takže není žádný důvod,aby BR s filmem stál nehorázných 800,-Kč. To pak můžou zástupci studií brečet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeslti to ze SONY prestane dodavat svoje filmy do CR bude dusledek toho, ze u nas nebude platit ACTA ... tak hlasuji 100% pro !

Zadne filmy, zadna ACTA ... aspon se lide nauci anglicky a titulky budou porad ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.