Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přežije X.Org rok 2013? Rozhodnou výrobci GPU

Jsou tu ale ještě opensource ovladače Radeon a Nouveau. V minulosti jsem na AMD E-350 postavil několik boxů a dnes je spravuji a opensource Radeon tam funguje naprosto skvěle. Jestli Catalyst nebude na příchod Waylandu připraven, možná je to pro uživatele Radeonu i dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud skvele znamena, ze to ma polovicni vykon proti catalystum a zere to 2x tolik, tak jo. Zatim nevim, co ma uzivatelum wayland prinest.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pardon, ale bavíme se o boxech s GPU HD 6310, které přes PSU napájí 36 watová briketa. Spotřeba s Radeonem není vyšší oproti Catalystu. Ale i kdyby ano, je problém to u tak malé GPU vůbec změřit. A výkon ve 2D akceleraci je stejný. Z počátku jsem testoval oba ovladače. Podotýkám, že ty boxy nejsou používány na hraní 3D her.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám dotaz. Jakou podporu potřebuje Wayland v ovladačích, když oba, jak X.Org tak Wayland, komunikují s tím stejným jádrem a evdev? Tomu nerozumím. Co s tím mají ovladače společného? Já myslel, že ovladače poskytují obecné API a je jedno co ho využívá? Jak to teda je? Může mi to prosím někdo polopaticky vysvětlit? Dík

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ovladace v BSD a Linux-e maju ¨dolnu¨ a ¨hornu¨ cast.
da dolna je v jadre a vyuiziva aj evdev. Je vsak este jedne knioznica, ktora doplni komunikaciu X-servera (momentalne X Window systems version 11 release -tusim 7 X11R7). Wayand je in y graficky subsystem ako X Windows system a preto potrebuje iny ¨horny¨ ovladac, ktory preklada funkcionalitu grafickleho subststemu na fukcionality modulu jadra. Dokonca ani rozne verzie nVidia ovladaca nemaju rovnaky ¨horny ovladac¨ a oba ¨horny¨ a ¨dolny¨ musia byt rovnakej verzie

Akurat to autor trochu domotal

X server vypadne z X.org a bude nahrdeny Wayandom reps. bude Wayand pridany do X.org

Cedly problem X11 je v tom, ze je to system z roku 1989 a na X12 sa od vtedy caka, pricom funkcionality sa pridavaju ako doplnkove moduly X servera.

X.org je subor X serv era, doplkovych modulov. Hor ny ovladacov k OSS modulom jadra, font managerov, kniznic na prcau s X-protokolom, ktorym komunikuje aplikacia s X-serverom(Xlib), widgety (okna, a ine veci- Athena widget set -Xaw) a, Boh vie, coho este..

X.org teda nezanikne, len sa vymeni jeho moralne zastarana cast za modernejsiu(Wayand)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že ovladač grafiky je v současné době především modul do X serveru, co se týká toho, co je v jádru, tak to je jenom drobek, popřípadě pro některé grafiky dokonce vůbec nic. Trochu změnou je KMS (kernel modesetting), který integruje grafiku do jádra. Problém je v tom, že tento přístup není kompatibilní s uzavřenými ovladači - jak fglrx, tak i nvidia, tzn. člověk používá buď KMS, nebo binární ovladač.

Každopádně k článku - osobně si myslím, že pokud někdo touží po Waylandu, mohla by klidně existovat implemenace Waylandu pod X. Ne že by to nebyla v podstatě blbost, ale mohlo by to fungovat dokud by nebylo KMS pro uzavřené ovladače a hotovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dík oběma

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chyba tu spomenuty najvacsi vyrobca GPU a to Intel. Neviete ako je to u nich s podporou?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel vydava len opensource ovladac, a teda je ho jednoduche upravit, aby siel aj s Wayanadom

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není úplně přesné. Wayland spoléhá na KMS (ovladač grafiky v jádře), což u Intelu funguje - teda, ehm, pokud bereme neustálé stížnosti na rozbitý ovladač jako bohapusté remcání. Jinak je pro Intel dostupný taky samostatný X ovladač. Který z nich lepší nevím, ale teoreticky by to mělo fungovat.

Jinak nVidia a AMD mají taky KMS (otevřené) ovladače, u AMD je i celkem použitelný, pokud nemá člověk moc nový hardware (shame on you, AMD), nVidia je trochu horší, takže teoreticky Wayland jde rozjet všude, jenom u nVidia a AMD člověk přijde o výkon, který ovšem u Intelu není už od začátku. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.