Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přichází 8-25% / $80 zdražení grafických karet a následně většiny hardwaru

Ale to je celní válka mezi amíky a čínou. Proč by se měla vztahovat na zbytek světa?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Protože amíci světu vládnou a on je poslouchá kvůli jejich válečnému stroji. A ještě jim na to půjčuje peníze, aby se udrželi.

Jednou je svět pošle do zadele, ale tak hned to nebude.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Neexistuje žádná dohoda mezi EU, že když USA změní celní politiku oproti třetím zemím, tak ji EU bude "kopírovat". Tedy dotaz, jakým způsobem ovlivní změna cel mezi USA a Čínou ostatní země, je na místě. Na obchodní válce mezi USA a Čínou by totiž naopak měly ostatní země profitovat. Zvlášť pokud nezavedou cla po vzoru USA, což se dle toho, co vím, nestalo.
Takže ta zpráva je pravděpodobně úplně validní pro USA, ale jen částečně pro jiné země. V duchu naznačení, že clo není hlavní částí zdražení.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, to bude o dost složitější. Jednak výrobcem grafiky může být třeba severoamerická firma a tím pádem se jí cla dotknou a to i v případě dalšího vývozu třeba na evropské trhy. A potom se mlže jednat i o navýšení cen technologií a dalších procesů mimo samotné prodeje Čína <–> Evropa.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Clo se z číny normálnmě platí dle tarifu + DPH...Je jedno jestli zboží jete z Taiwanu, Číny nebo USA. Jen v rámci EU je to bez cel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale řeč byla o tom, proč se navýšení cel mezi Čínou a USA dotýká také Evropy. A další důvod je i v subdodávkách, které putují mezi zeměmi, to se potom ta cla nasčítají a finální produkt je pak mnohem dražší. Prostě cla jsou "naprt".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Čína bude platit clo za licence a technologie z USA, které používá k výrobě, grafické čipy se "pečeou" hlavně na Taiwanu pod US licencemi atd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se pečou na taivanu pak by už vůbec neměly mít co dočinění s celní válkou mezi usa a čínou ne? Nebo USA už uznala že taivan není samostatná suverenní země a hodlá je zkasírovat jako kontinentální čínu?
A i jinak kolik procent z ceny čipu cení licenční poplatek? A jsou tyhle věci placené průběžně, nebo onu licenci mají dávno předtím?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taiwan se chová spíše jako kolonie/stát USA, viz přerušení výroby pro Huawei. Oni by bez záštity USA nepřežili, takže je to logické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PRESNE TAK.
Dovozni cla USA mohou byt v EU ukradene. Navic, jestli se nemylim mely nebo budou od pristiho roku? i nejake dovozni cla v EU zavedene, takze zdrazeni prijde, ale ne v souvislosti s celni valkou USAxCina.

To, ze zdrazuje Asus nic moc neznamena, proste si koupime grafiky od jinych vyrobcu. Musi ale byt a zatim nejsou ani ty od Asusu.

Svadeni dovozu na Apple je zase dokola omilana blbovina, protoze za ty 3 mesice co grafiky nejsou, uz je mohli davno vyrobci nalozit na kontejner a prepravit do EU lodi za par supu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak se třeba paměť Micronu (USA) dostane na výrobní linku grafické karty nebo základní desky v Číně (Foxconn)?

This update applies to graphics cards and motherboards*

We have an announcement in regards to MSRP price changes that are effective in early 2021 for our award-winning series of graphic cards and motherboards. Our new MSRP reflects increases in cost for components, operating costs, and logistical activities plus a continuation of import tariffs. We worked closely with our supply and logistic partners to minimize price increases. ASUS greatly appreciates your continued business and support as we navigate through this time of unprecedented market change.

*additional models may see an increase as we moved further into Q1.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Použije se Korejská Samsung, americká cla jsou problém pro americký Micron.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pomineme, že grafické paměti jsou nedostupné nad míru stávajících objednávek (a Samsung nedodá nic, co u něj nebylo objednáno před mnoha měsíci), zůstává zásadní otázka: Jak může Samsung dodávat GDDR6X, které (nikdo krom Micronu) nevyrábí?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

spíš bych to viděl na logistický problémy :) když za stávající ceny nejsou schopný fyzicky dodat dostatečnej počet kusů, tak logický je cenu zvýšit, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Grafické karty nejsou jen nVidie 3080 a 90.
Základem je GDDR6.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsou na tom hůř než GDDR6X, už přes měsíc nejsou:
https://diit.cz/tagy/gddr6

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ten kdo koupil 3060ti za 11,5k ghost tak musí bejt teď úplně vysmátej snad ten radeon 6700XT nebude stát víc jak desítku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předešlý model stál 12k. Z čeho usuzuješ, že nástupce má být levnější? To se dalo dle mě těžko očekávat už před tímto článkem, natož po něm....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

5700XT měl výkon 2070/super která stála 14, 6700XT když dobře tak dorovná 3060ti a ghost stál při startu 11,5K

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale u 6700XT se očekává 12GB VRAM ne? Takže výkon 3060Ti + větší VRAM. Stále nevidím důvod k ceně 10k:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

6800xt má taky o 6GB víc paměti a stojí o 50$ méně než 3080

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale len na papiery. V reály je RX 6800XT častokrát drahšia ako RTX 3080.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo jasný bavíme se o startovacích cenách první várky, nehodlám kupovat 3060ti za cenu 3070, 3070 za cenu 3080 atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ok a koľko stoja tie pečené v rúre? toľko aká bola cena na papiery? Pre úplnosť teda....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak vis, ze RX6700XT nebude mit vyssi vykon nez RTX3060Ti, coz by vyssi cenu ospravedlnilo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jak vy víte, že mít bude, podle parametrů co leakli to mít výkon 3060ti mít spíš nebude

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to skoro jedno, včera jsem koukal na CzC a grafické karty v prodeji prakticky neexistují, ani nové, ani staré modely. Sklady jsou úplně prázdné.

Postavil jsem si novou mašinu v úplně nejposlednější chvíli, začátkem prosince. Dnes to nejde.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To mas stesti, ja o necem premyslim, ale nema smysl cokoli stavet, kdyz bych pak mel jet na stare grafice, protoze novou tak jako tak nekoupim.
Zaroven jsem letos o vanocich ani nenakupoval na Steamu a nebudu kupovat zadne hry vcetne treba Cyberpunku, dokud nebudu mit grafiku a tu zda se, jen tak mit nebudu.
Postupne se zasadni nedostatek grafik propise do celeho odvetvi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cyberpunk si nekupuj, je to shit. Osobně to vedu v kolonce největší herní podvod.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Cyberpunk koupím, až bude opravený a až půjde koupit hardware, na kterém to půjde hrát.. takže počítám tak za rok ve slevě :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám u her jednu zásadu, říkejme tomu třeba "Bethesda rule #1": kupuju hry až když jsou venku všechny DLC, další nejsou v plánu a hra v této GOTY edici vyjde na max. 499Kč. Tou dobou je totiž víceméně vše opraveno (u Bethesdy alespoň to nejdůležitější) a současně člověk do té hry nenahází 2500Kč. A navíc tou dobou poběží bez problémů i na 7 let starém PC :-).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jo takhle jsem koupil Zaklínače 3 a pak jsem měl černé svědomí, že jsem je okradl, protože ta hra byla fantastická a já jí koupil se všemi DLC za 13 EUR :-D. Takže nemám problém je nyní podpořit vyšší částkou.. ale obecně do jisté míry souhlasím, taky nejsem typ člověka, co by měl potřebu hrát neodladěné novinky hned, pokud to není nějaké MMORPG, tak mi to stejně nikam neuteče.. odladěná hra je vždy o řád lepší a sleva už je jen příjemný bonus. A jsem přesvědčený, že opravený Cyberpunk (pro mě) bude hrou roku, takže si jí chci užít a počkám si na nutné opravy a adekvátní HW. Na druhou stranu současný trend zdražování HW mě děsí a mainstreamovou GPU za 20 tis. a mainstreamové CPU za 10 tis. se mi moc kupovat nechce, na to moje občasné hraní se to moc nevyplatí..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na epicu v té loňské akci? Já mám ještě černější, protože mně šel ještě uplatnit ten 10 dolarů kupon co epic dával, takže to stálo pět eur (ale "neokradl" jsem cd projekt, protože ten kupon platil epic)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kupoval jsem to před dvěma lety na steamu... Vlastně ani nevím, proč jsem to nekoupil už dávno, kdybych věděl, jak je ta hra úžasná, určitě bych to udělal, ale tehdy jsem měl z nějakého důvodu pocit, že mě to bavit nebude.. možná z toho důvodu, že předchozí díly jsem nehrál. ale za 13 EUR jsem tomu dal šanci a byla to bomba :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by sis dost možná pokazil dojem. Bylo to rozbitý jak cigánský hračky až do vydání blood and wine. Spousta questů nešlo vůbec splnit a to dost zásadních na setový itemy. A jestli si chtěl podpořit výrobce měl sis to koupit na gogu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně v té době jsem asi ani nevěděl, že nějaký GOG je :-) Prostě jsem otevřel Steam a tam to svítilo v akci za 13 EUR, tak jsem to koupil s tím, že pokud mě to nebude bavit, tak ty peníze prostě oželím..

No pokud byl Witcher taky rozbitej, tak potom nechápu ta naivní očekávání u Cyberpunku.. takže si o to víc rád počkám a časem budu mít (doufejme) stejnej zážitek, jakej jsem měl u Zaklínače..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cyberpunk vysel defakto ve stejnym stavu jako vychazi i ostatni hry teto doby, proste uz se tak nejak ceka, ze se budou chytat mouchy prvnich par tydnu. To ze se o tom tak mluvi je spise z duvodu, ze to porad odkladali a do tisku posilali zpravy, ze to vydaji az to bude tip top narozdil od ostatnich firem co to vydavaji nehotove. No a pak se priblizili vanoce a vsechny prohlaseni sly stranou a bylo vymalovano. PC verze dopadla jeste ok, velmi nestastne bylo, ze nejakyho magora z managementu napadlo, ze musi byt i pro stare konzole, coz fakt nedavalo nikomu kdo se zajimal o vyvoj vubec smysl, ty to proste rozumne utahnout nemuzou a co to rozhodnuti znamenalo uz po te ostude vime vsichni. Ja uz bych Cyberpunk hrat mohl, upgradoval jsem, nicmene si pockam alespon na prvni DLC nebo az bude po lednovym/unorovym patchovani a vezmu to na GOG v prvni sleve. Na GOTY cekat asi nebudu, zas takova hruza to neni, ale az tam dodelaji poradnou podporu a optimalizace pro RDNA2. Nebudu podporovat jejich rozhodnuti do vyvoje tahat nvidiu i kdyz se to dalo cekat kdyz hairworks byl i v zaklinaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě nejde o ty bugy, ty se opraví.
Mě nejvíc naštvalo co všechno marketing nasliboval a je tam z toho desetina ? Wtf ?
Nefunkční AI je k smíchu, město je naprosto mrtvé, příběh je lineární a hodně často nudný, než se vyžvaní npc, který s Váma kolikrát mluví jak s dítětem.
Ne takhle ta hra vypadat neměla a určitě ne po 8 letech.
Je to fail a fail to zůstane i když opraví bugy. Stačí se podívat na metacritic na user score a budete mít jasno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste nemuzu posoudit jak se to hraje, ale toto bys treba mohl napsat i na serii The Elder Scrolls a ta se hrala preci dobre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Elder scrolls i skyrim je o svetelny rok vepredu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

7.2 není tak špatný, když je tam hodně konzolových negativních.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže konzolové jsou zvlášť, tohle je PC (7,2) konzole má 3,5 :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nieže by to nejak ospravedlňovalo nedokonalosti hry, ale 8 rokov je od ohlásenia hry. Reálne sa nej robilo asi tak 4 od 2016. Ja si hru užívam a nepochybujem, že ju opravia a aj vylepšila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu ještě dodám jedno :)
https://youtu.be/vW6APkYtSoU
a druhé, oboje perly :)
https://youtu.be/tVHXqIdAf64

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Stačí se podívat na metacritic na user score a budete mít jasno.

Mirne off-topic ale....

Uzivatelske skore na kteremkoliv webu je o hovne. Stadovitej bombing idiotu to zabil. Je mi jasne, ze lidem se nektere aspekty hry muzou nelibit, ale kdyz tisice lidi daji 0 bodu z 10 nejake hre kvuli JEDNOMU aspektu, zcela ignorujic vsechny ostatni aspekty, navic aniz by z te hry dohrali 20%, tak jedine co muzu rict temhle lidem: bezte vsichni do <|> s vasimi "reviews" a userscore.

To same "user reviews" na nakupnich webech. Kolikrat vidim idioty, kteri tomu daji 0 bodu protoze se jim to pokazilo v zaruce. No bozicku, tak se pokazilo, proto existuje zaruka vy retardi... a na kazdeho z techle idiotu pripada tisice lidi kterym to funguje, ale to tam neuvidis. Z 99% techle "reviews" se dozvis uplne hovno. Spis nez "reviews" by se to melo jmenovat "mozkove vyblitky nahodnich kolemjdoucich".

Co se tyce her, pouzitelny postup je si najit nejaky reviewera (nebo nekolik), ktery ma k vam "nejbliz", a ridit se podle jeho reviews. Pripadne to koupit na Steamu a vratit do dvou hodin. Neni to idealni ale spolehat na pocet hvezdicek je nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a pak tu máme to druhé stádo, které dává bezmyšlenkovitě 10/10. Krásně se nám to vyruší a zjistíme z toho celkem střízlivé skóre 7,2, které celkem na tu hru sedí.
Svět není černobílý a idiotský bombing je na obou stranách. Jak 10/10 tak 0/10, oboje je totiž nesmysl. A redakcím, které té hře dali 10/10 bych nevěřil ani nos mezi ušima.

S tím reviewerem je to dobrý nápad a dává to smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně takhle mě Bethesda vyškolila taky... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Veď si to osobně jak chceš, já jsem si v CP užil 90 hodin super zábavy a už se těším na další rozehrání, jen tomu chci nechat chvíli, až přistanou ještě nějaké patche, i když se zásadními problémy jsem se nepotýkal ani po vydání (grafické glitche a systém okolo dopravy, nic gamebreaking), případně nějaká rozšíření, ale než bude nějaký větší DLC, to už to nejspíš rozehraju odznova.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V pořádku, upřímně ti to přeju. Pro mě to bylo neuvěřitelný zklamání. (Dohrál jsem všechny konce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odporuješ sám sebe. Napriek tomu, že je to pre teba obrovské sklamanie si to hral znovu a znovu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

----------------- SPOILER ALERT -------------------
-------------------------------------------------------------

Nehrál jsem to znovu a znovu, to není potřeba. Určitě víš, že se to dá hrát tak, že od určité chvíle si v podstatě jen volíš konec jakým půjdeš. Dohraješ a jen reloadneš tuhle pozici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako som napísal, hral si to znovu a znovu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Kdo ji hrají, tak si v naprosté většině chválí, i můj brácha to dohrál, je hodně spokojen, a to hrál na PS4 slim, kde to ze začátku bylo peklo, ale teď od 1,06 patche je to naprosto v poho, sem tam glitch, ale nic strašného, jiné hry jsou na tom mnohem hůře roky po uvedení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Metacritic PS4 userscore 3,5 ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co jako? To nabíralo ze začátku, kdy to bylo hodně bugové, s 1.06 už je to v poho hratelné. Viděl jsem 6 hodin hraní a skoro bez chybiček.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, každý má jiné standardy. Pokud Ti to vyhovuje tak ti to přeju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za co mínus ? Jestli Vám tohle stačí https://youtu.be/ZYYTFAm8CdQ tak mě teda ne.
FPS jak Duna II na amize.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Väčšina to na PS4 ani nehrá. Neviem prečo máš potrebu tu vyplakávať.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš nějaký problém s logikou ?
Já jsem napsal, že je to shit a ať si to nekupuje. Zbytek co tady dělám je, že vysvětluju proč mám takový názor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

si retard, nebo jo?
Vzdyt reaguje na Brümmera, ktery pise o hrani na PS4 slim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nápodobně, přijde mi že většinu sbalí ihned kšeftaři. On celkově hw od jara dost podražil, nakoupil jsem dost vybavení do PC a dnes je skoro vše dražší a něco i výrazně, třeba R5 1600AF jsem koupil pod 2500,- a kde je cena dnes. Poslední nákup 3070 začátkem prosince a jak to sleduji tak opravdu na poslední chvíli...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kupoval jsem takhle RX 5600 XT a RTX 2060. Cena za dva týdny o čtvrtinu nahoře, měl jsem hodně kliku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To protože jsou kreténi, co si třeba Alze zarezervují x grafik a pak za 500Kč přenechávají objednávky. Jako třeba tenhle na Bazoši:
https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?mail=3535104&idphone=1339957&jmeno=Pr...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Megakokot.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam kde nefunguje normální trh, ať už z jakýho koliv důvodu, nastupuje šedá zóna na pokrytí poptávky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není nefunkce trhu ani šedá zóna - to by bylo, kdyby ty grafiky odněkud pokoutně tahal. Tohle "objedná" jako normální zákazník a za 500 chce přenechávat rezervované zboží. Doufám, že kokotovi ty prachy zhořknou, karma umí být mrcha.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To protože jsou ještě větší kreténi, co to od překupníků pak za příplatek koupí..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A ještě si to pochvalujou... IQ zmrzlá makrela. :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No já objednal v listopadu (ke konci), 6900RX od ASUSu a 5900XT jsem sehnal, ale furt ještě čekám na základní desku (crosshair VII) a SSD od Samsungu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...jedno SSD Samsung 980 PRO 1 TB tady mám bez využití, a navíc je za slušnou cenu
https://www.sbazar.cz/ingel/detail/129286868-nove-ssd-1tb-pcie-40-samsun...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jaks mohl objednat 6900 XT na konci listopadu? Ty preci sly do prodeje az v prosinci .. sam mam objednavku stale otevrenou, taky reference ASUS a stale cekam, jestli nekdy vubec bude netusim, provizorne zatim jedu na 6800 XT

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že svoji RX 580 ještě nějakou dobu potahám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje slova...taky myslím bude ještě užitečná i má RX 590...na FHD to bohatě stačí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem rád, že jsem předloni koupil jednu RX 570 za 3000.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je taky hrůza, dneska stojí zase kolem pětky. Čím starší, tím dražší - tenhle trh je fakt poslední dobou na hlavu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Ještě, že jsem se před půl rokem rozhodl do ní jít, v té době ještě za trapně malé peníze, a nečekat na novou generaci. Až přestane stíhat tak asi začnu koukat po konzoli s tím jak je levnější než samostatná grafika.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Má Series X a vzhledem k situaci v nabídce GFX si fakt nestěžuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS4 Slim za 8000 Kč je lepčí koupě.

Kecám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě kolik lidí nakonec kvůli o dost vyšší ceně a současné nemožnosti postavit herní stroj přejde na konzole. Momentálně sice není ani jedno ani druhé, ale předpokládám že dodávky konzolí se obnoví rychleji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O najnovšie hracie konzole je enormný záujem a určite je nedostupnosť a obmedzená ponuka HW (cena/výkon) jeden zo scenárov, ktorý práve zvyšuje spomínaný dopyt. Za tie peniaze čo stojí teraz nová konzola človek nekúpi ani grafickú kartu, ktorá by mala adekvátny výkon.
Paradox, že nových hier na konzole nie je stále veľa avšak spätná kompatibilita - zahrať staršie hry taktiež nahráva vyšiemu záujmu + predsa len cena starších titulov je nižšia a nový záujemca proste kúpi konzolu a hrá staršie/lacnejšie hry.
Na konzolu si síce počká niekto pár mesiacov, ale je to bez starostí o neustále kontrolovanie či a kedy bude ten a ten HW v ponuke a ešte za akú cenu...
Pokiaľ človeku vyhovuje kancelársky Pc/notebook + konzola, tak je to dobrá kombinácia ak nie samozrejme až potom nasleduje herný počítač.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já o tom upřímně i jako zarytej PCčkář dost uvažuju.. výkonem srovnatelné PC bude za chvíli stát 50 tis. a to už je oproti cca 13 tis. za konzoli sakra rozdíl..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

abs. souhlas... ;-) mozna se trh GK sam cenove vykastruje. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ted na zacatku, za dva roky zacne konzole starnout a i mainstream PC budou vykonejsi. Osobne o konzoli nepremyslim, stejne ten hardware potrebuju tak jako tak, tudiz konzole by byla jen dalsi vydaj. Chapu ale, ze nektere hrace ceny konzoli a PC presvedci o tom, aby presli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže v tvojej úvahe 2 roky človek už tú konzolu využíva a hrá na nej a v tom druhom prípade iba čaká na adekvátne mainstream PC. Iste konzola je výdaj naviac pokiaľ človek disponuje PC s určitým výkonom.
Obe platformy majú výhody/nevýhody, už nejaký čas to však na trhu obecne vyzerá tak, že pokiaľ človek nie je vášnivý hráč, nepotrebuje veľký hrubý výkon desktopu na prácu a iné špecifické prípady tak je najlepšia práve kombinácia lacnejšieho Pc (NTB) + konzola.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem přesně ten případ. Nikdy jsem konzoli nevlastnil a byl jsem PC maximalista ale s PS5 to změním, mám předobjednáno ze září a až bude tak bude. Na pc hry jsem si pořídil noťas s dedikovanou GK a budu na tom hrát nenáročné a starší věci , na náročnější bude ta konzole

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano PC potřebuju tak jako tak, ale ten už očividně mám, teď z něj píšu.. takže když koupím konzoli, o PC nepřijdu, to současné je na vše kromě hraní víc než dostačující. Takže řeším nákup nového PC (a případný prodej starého za pár korun) vs. nákup konzole a ponechání si starého PC.

Já u konzole mám jediný problém - ovladač. A z toho vlastně vyplývající druhý problém - neexistence her vyžadujících myš, které mě baví nejvíc (RPG). Kdyby šlo koupit PS s klávesnicí a myší, neváhám ani vteřinu a je ze mě konzolista.

Jo ale jinak máš pravdu - za dva roky mainstream PC bude výkonnější. Ale pořád bude stát minimálně 2 x tolik co teď stojí ta konzole.. A hry se stejně většinou primárně vyvíjejí na konzole tzn. ten nadbytečný výkon PC v budoucnu u těchto her často stejně ani nepůjde využít..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

skúste si znovu prejsť aktuálnu ponuku konzol, pokiaľ viem aktuálna generácia má už podporovať nativne ako hranie s gamepadom tak aj s klávesnicou a myšou

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jen se musíš naučit hrát s gamepadem a překousnout, že tam nejsou v podstatě žádný mody a trochu jiná skladba her...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No on je rozdíl se něco naučit a něco si užít.. Já už na konzolích samozřejmě v životě hrál, ale nikdy si to neužiju tak jako s myší.. prostě s ovladačem nemám ten pocit, že absolutně kontroluju svojí postavu, jako to mám s myší..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+ hry jsou dražší a když vyjde nová generace, nikdo nezaručí, že tam starší hry budou kompatibilní. Ob generaci už tuplem. Zatímco na PC hraju od Knighst&Merchants po Cyberpunk 2077 zcela v pohodě. I to je třeba brát v potaz. Někomu to třeba nevadí, ale já svoje oblíbené hry hraju znova a znova, a představa, že mám doma 5 generací konzolí, jen aby mi vše chodilo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Připomínám jenom, že ani na PC není 100% zpětná kompatibilita.
Různé verze/buildy Windows, různé verze ovladačů grafiky, DirectX, DRM srágory apod. a bez některých remasterů je docela peklo některý starší kousky rozjet. Dokud jsme třeba neměli DosBox, tak jsem měl na skříni starý Pentium.
S novýma konzolema se dobrá zpětná kompatibilita konečně přibližuje realitě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na PC jsem schopen rozchodit prakticky cokoli, i když je to z defaultu nefunčkní, díky různým workaroundům. To na konzoli mám smůlu, pokud to není by default, tak konec. Je fakt, že tu kompabilitu o něco zlepšili, ale stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě letos čeká nákup komplet nového stroje, bo na Athlon II X2 se současná videa a rawy editují dost mizerně. Ale aspoň mám jasno že to bude APUčko (snad se konečně budou dát koupit). Na stroj s dedikovanou grafikou kašlu a domů pořídím buď jetou PS4 nebo udělám rodině (sobě) radost a koupím novou. Každopádně tak mizerný stav jako je teď nebyl snad ani začátkem devadesátek. To bylo sice všechno pekelně drahé, ale aspoň se to dalo sehnat, když člověk chtěl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ted jeste do toho zapocitej ceny her.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechce někdo 1080Ti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám 1080Ti a nebudu mít ještě nějakou dobu důvod upgradovat. Takže ať si ty jejich předražený grafiky strčí do prdele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas to radši budu provozovat dřevěné PC než kupovat ty předražené sračky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, zdá se, že jsem loňský upgrade na Ryzen a RX 5600 stihnul za 5 minut 12. High-end mě nevzrušuje, tak jsem nadlouho v pohodě, ale byla to docela klika.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem dětem domu Xbox Series S... Na grafické karty už kašlu. Sám si občas zajedu Forzu a je to. Nedostupnost, zdražování a mám klid a děti jsou spokojené. Hry na TV vypadají super i na téhle levné, dostupné konzoly.

A na komponenty na PC už peču, PC budu měnit až doslouží. Na kancelář to stačí..

A to se u nás na PC hrálo od dob 386 SX nepřetržitě... Vše jednou končí... :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem čo chcú zdražovať, lebo už teraz je to nepredajné. Pochopím niekoho kto musí kupovať kvôli práci, ale inak neviem. Oficiálny predajcovia AMD ponúkajú RX 6800 od cca 850€. Bez XT. Za to už ide RTX 3080. AMD sľúbilo, že najneskôr do konca Januára budú karty za MSRP. Uvidíme.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to bylo neprodejný, byly by plný sklady. A to evidentně nejsou...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Sklady sú prázdne, ale z iného dôvodu. Karty výrobcovia nedodali. Správa ešte s Decembra, ale od vtedy sa nič nezmenilo: "Despite almost a month passing since the launch of Radeon RX 6800 cards, the supply of graphics cards is still !non-existent!." videocardz. Situáciu potvrdzuje Nemecký Proshop. Od uvedenia dodali 42 kariet 25 referencii (RX 6800 XT). Tých pár desiatok predražených kariet sa samozrejme predá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to neprodejné, je to uzavřený kruh - je po nich hrozný hlad (=poptávka) a toho prodejci samozřejmě využijí, protože i když si to napálí, stejně to lidi vykoupí. Dokud bude trh tak prázdný, lepší to nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že za vysokými cenami nie sú predajcovia, respketíve nie je to len o nich. Odporúčané ceny od samotných výrobcov sú ďaleko za AMD MSRP. Pri Nitro+ edícii od Sapphire je to +120$ prémium na miesto štandardných +50$. Premium by som dal do úvodzoviek, kedže referenčné prevedenie sa naozaj tentokrát vydarilo. "chudáci" scalpery.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proč asi jednotliví výrobci mají vyšší ceny? Protože kdyby měli vydat kartu s AMD msrp tak by měli téměř 0% zisk.
Přesně proto taky amd těch referencí vyrobila tak 5000 a od té doby už se vůbec neobjevují, protože na tom měli nevelký profit.
(z jejich pohledu tento rok, na CPU mají profit velký tak proč by ho nechtěli i od GPU když si to mohou dovolit protože stejně těch 5 rdna2 karet vyrobených za den se okamžitě prodá scalperum.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podobne sa vyjadrili aj Hardware Unboxed. Prečo by inak AMD tolerovalo tak prestrelené ceny výrobcov? +200$ na stále “len” vduchom chladenej karte neobkecáš. Ani s custom PCB a heatsinks. Je to škoda, lebo po dlhej dobre je tu konkurečné prostredie, ktoré ale paradoxne neviedlo k sníženiu cien. Mne sa podarilo nájsť Sapphire Nitro+ RX 6800XT za 850€ čo by zodpovedalo +/- 770$ plus daň a konverzia 1:1 na €. Za tú cenu sa predáva verzia bez XT. No už tá výrobcom odporúčaná cena je prestrelená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak prodejný to evidentně je. Jenom my nejsme cílovka... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu byla uzavřena (ale zatím nevstoupila v platnost) Dohoda o investicích EU-Čina (EU-China Comprehensive Agreement on Investment (CAI)), kde se Čína docela snažila (jakože tlačila to hlavně ona), takže stav to snad bude dočasný. V tom smyslu, že Čína je ochotná jednat s EU, pokud teda rovnou i v této dohodě není něco o clech, nečetl jsem.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dohoda-eu-s-cinou-jde-proti-usa-bruse...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EU je nepoucitelna :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clanek je o USA ... cili se EU vubec netyka, EU to resi po svem a ma svoje cla, ktere jsou obecne nizke, az na par vyjimek.
Obecne co EU nevyrabi a potrebuje cli od 0.x%-3% ... pak mame DPH

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.