Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přijdou 50TB pásky od Hitachi Maxell

Celkem bych uvažoval o nějaké starší DATce na zálohování. Škoda jen, že je to všecko na SCSI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco podobného používám. Starší DATka na nativně 20GB kazety přes SCSI. Dělají se i USB, ale momentálně mě dost nakrklo, že poslední OS od MS, kde celkem použitelně funguje zálohování na pásky, jsou WinXP ;-). Ve Win7 už to z těch pásek nejde ani obnovit, neboť Win7 nemaj tu důležitou komponentu, který se říká tuším Removable Storage Management. Do WinVista to ještě jde z instalačky dostrkat, ale beztak tam není NTBackup, pouze má MS ke stažení nástroj tomu podobnej, kterej dokáže zálohy z pásek provedený NTBackupem obnovit, ale zálohovat už nechce. Zkrátka pokrok ala MS. Prča byla, že Win7 si ještě pro tu mou DATku stáhly z Windows Update aktualizovanej driver, ale je mi to platný jak mrtvýmu zimník, když ten systém zálohování na pásky nepodporuje. A dávat prachy za další zálohovací soft se mi fakt nechce, prostě holt budu na jednom PC pořád používat WinXP a NTBackup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, zase ve win 7 (i vista) je podporována záloha na smb, a tuším, že i ftp. Naplánovaná,inkrementální, včetně os. Mám za to, že XP toto neuměli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XP mode by nepomohl?
Možná je to trochu overkill, ale pořád lepší než si kvůli tomu udržovat dva čistokrevné systémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řadič SCSI snad není problém, pokud máte ještě PCI konektor v PC, Adaptec AVA2904 stojí něco přes 800 Kč. Nebo se určitě bude někomu válet v šuplíku... Problémem je spíš samotná DAT, spolehlivost nějaké ojeté mechaniky bude mizerná, ony DATky nestály za moc ani nové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budeš se divit, ale SCSI problém je, právě třeba pro AVA 2904, protože Microsoft zredukoval drivery co jsou součástí instalačního DVD. A Adaptec má na webu drivery jen Visty (nikoli pro 7, vím, dá se to nacpat i do 7) a to jen 32bit. V 64 bitech smolík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro W7 tam ovladače jsou, ale opravdu jen pro 32 bit: http://www.adaptec.com/en-US/downloads/ms/ms_win_svr_2008?productId=AVA-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém není s řadičem, nějaký bych doma snad i vyhrabal a i drivery by měly být v Linuxu bez problémů, ale není ten řadič do čeho nacpat :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj,
zalohuju (obcas) svoji linuxovou workstation na DDS5 (DAT72) pasku. SCSI radic Adaptec a klasicky tar. Funguje to dobre, ale rychlost zapisu neni vic nez nejake 3MiB/s. Takze je nejlepsi to pustit na noc nebo nekam odejit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.