Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Příliš levné Celerony 1.2 GHz?

Intel logo staré
Za velkou louží se začaly objevovat 1.2 GHz Celerony na pultech obchodů levněji než za kolik je prodává ve velkém sám velký Intel. Čím je to způsobeno? Kdy se to změní?

Intel logo staréV obchodech (pochopitelně ne u nás) se objevily Celerony postavené na 0.13 mikronovém jádře Tualatin s 256 kB cache za 99 dolarů. Možná se divíte, proč to sem píšu, co je na tom zvláštního? Velmi podivné je to, že podle oficiálního ceníku procesorů byste si ho mohli koupit od Intelu za 103 dolarů a to jen v případě odběru alespoň 1000 kusů! Zlevnění tohoto Celeronu (a i dalších) se čekalo až 27. ledna a to na 89 dolarů za 1000 kusů. Je velmi pravděpodobné, že Intel provede očekávané zlevnění mnohem dříve, možná už 7. ledna, společně s oficiálním uvedením Northwoodů na trh.

Nastala tedy u Intelu velmi zajímavá situace: koncové ceny jsou nižší nežli velkoobchodní (pro AMD to prý není až tak výjimečná situace). Připomínám, že zde se pod pojmem velkoobchodní cena myslí přímo cena od Intelu a ne z nějakého "normálního" velkoobchodu. Nemůžete tedy čekat, že u nás v obchodech najdete také nižší cenu nežli v našich velkoobchodech :)

A proč se takovýto stav vůbec objevil? Asi to velmi souvisí s cenami a pozicemi Intel procesorů na trhu. Zatímco před několika lety byly levné PC do cca 1200 dolarů a počítače byly poměrně jasně rozděleny na ty levné, výkonné atd, nyní lze nalézt i levnější stanice s Pentiem 4, nežli s Celeronem. A když si člověk může vybrat za podobnou cenu Celerona, nebo Pentium 4, sahne pravděpodobně po Pé čtyřce.

Toto znatelné zlevnění Pentií 4 je způsobeno konkurencí AMD. A díky levným počítačům s Duronem a srovnatelným cenám Pentií 4 se podíl nových počítačů s Celeronem rapidně snižuje. Zatímco ve třetím čtvrtletí minulého roku činila celková produkce Celeronem vybavených počítačů 27,2 % z celkové produkce PC, v tomto roce to bylo ve stejném čtvrtletí už jen 20,2 %. Za stejné období se vyhouplo Pentium 4 z 0 % na velmi slušných 23,9 %.

Všechna tato čísla pochází z výzkumů společnosti Dataquest. A u AMD je pozice Duronů ve srovnání s Athlony velmi podobná...

Zdroje: 

Diskuse ke článku Příliš levné Celerony 1.2 GHz?

Žádné komentáře.