Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Princip chladiče GeForce RTX 3080 potvrzen: Je obdobou Sapphire RX Vega 56

nVidia tento princip ale ještě vylepšila tím, že na dně skříně vytvoří malé tornádko ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude se lépe chladit zvukovka... win-win :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co máš proti soukromému tornádu, za které si zaplatíš ? ;-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze nvidia predpoklada, ze ampere bude zrava ako vega

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to bude mít určitý výkon a určitou cenu, tak si to může dovolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ved to nerozporujem, len som to skonstatoval

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.svethardware.cz/nova-fotografie-udajneho-chladice-geforce-rt...
..tady se pise o 320-350W pro TOP modely. Pokud je to pravda, tak tohle bude znamenat, ze je to vyhnane frekvencne nejspis ad absurdum...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jiný leak zase mluví o 260-280 wattech. Přijde mi, že jak se objevily první fotky, vymýšlí každý „zaručené specifikace“, protože může být na pět minut středem pozornosti :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To je mozne. Ale pokud by to byla ta zravejsi varianta, tak by tomhlo i neprimo znamenat, ze se velka Navi povedla :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to papalo jako V64LC, tedy 350W pouze jádro, bez pamětí, bez ztrát zdroje a bez chlazení, tedy reálně i 420W?, tak by se i tohle řešení podle mého úsudku docela zapotilo. Osobně se stavím blíže k těm 280W, ale třeba překvapí a karta bude opravdu "horká".

Jo, kdyby to bylo na vodě po vzoru té V64LC, tak by se to asi dalo uchladit, aniž by uživatel ohluchnul.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

???

Vega 64 LC měla standardně 264 wattů pro čip včetně pamětí („package power“) a při přepnutí na výkonný BIOS + turbo maximálně 303 wattů (opět včetně pamětí).

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2017/10/Untitled-740x343.png

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V loadu mi u parametru "GPU only power draw" v burnu dala 350W, vlastním ji dva roky, myslíš že bych si vymejšlel? Ano, standardně ta karta žere mezi 130-230W, ale v burnu, konkrétně jsem toho dosáhl pouze v 3DM Vantage, to údajně žralo 350W pouze na čipu a faktem je, že jsem s tím dosáhl i nejvyšší teploty.

PS: i když pravda, nepoužívám přednastavený profil, ta karta je v default schématech nestabilní a občas pošle systém do kytek. Takže mám v nastavení maximálku nastavenou na 1,6GHz, paměti na 945MHz a powerlimit +50% (kterej to ale drží stejně na těch ~250W... mimo ten 3DM, pouze tam jsem viděl tohle číslo). Tajhle je i výsledek toho 3DM https://ctrlv.cz/tQcp , aby mě někdo neosočoval, že kecám. Není to žádnej imaginární kousek a opravdu ji denně používám :)

PS2: v tom screenu vidíš též GPU power limit, ale jirko, zapomínáš, že se tam nepočítají paměti, stejně jako zdroje, které v ideálním případě budou mít kolem 92%. Řekněme, že s pamětma to bude v případě 260W GPU bude papat 280W*1,08 a jsme na 302W, a to jsem říkám mírnej a neberu ten extrém toho 3DMarku, kde to udělá přesně 400W. Ještě nějaké dotazy a mínusky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ti dám 100 mínusů.
Protože si jí neumíš nastavit. Necháváš jí žrát, já tu mojí Vegu56 taky můžu pustit na plno, ale na co.
---
Moje Vega56
https://ctrlv.cz/ADqR
https://ctrlv.cz/7qpv
-
https://ctrlv.cz/KQZt
https://ctrlv.cz/zSQs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neumím ji tak nastavit, že mi v defaultu shazovala celej stroj (neshodilo to OS, ten stroj se rovnou vypnul... a přetížením zdroje to fakt není). Až po navýšení power limitu se to začalo chovat použitelně, včetně snížení maxima. Ani rok evoluce v driverech nepomohl, ba naopak, zdá se mi, že cca 3/4 roku zpět verze se chovaly lépe, teď mi to občas sejme zřejmě něco, co se akceleruje na GK (browser, launchery a podobný hovadiny). Ale nic, já jsem jen totálně hloupej a neznalej člověk, co jen přijde, zapne stroj a čeká že to bude samo fungovat. Dokonce mě ani nenapadlo blbnou s biosem karty, stejně jako mne nenapadlo udělat čistou instalaci a stávit nad tím celej víkend.

Předtím jsem měl 7970 a mimo jeden konkrétní build driveru absolutně bez problémů a chovalo se to tak, jak jsem chtěl. Ale já jsem jenom blbec, co si to neumí nastavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ti s tim mohl pomoct, ale mám nedostatek informací.
Si první majitel Vegy ? Flašoval si jí ? Co je to za značku ? Co máš za zdroj ? Teploty kaskády v zátěži ?
Zkusil si sekundarní bios 220W ?
Ale jestli se ti vypnul PC, tak to je průser, to může být špatná verze biosu karty, zdroj, karta v hajzlu - jedna fáze kaskády v čudu. To pálim od oka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem první majitel, bios jsem neflashoval, protože žádnej od V64LC nebyl k dispozici. Zdroj je 750W seasonic a vzhledem k tomu že to utáhne celej stroj v burnu teď, i s vekou, co si cucne jen 350W na čipu, tak tam fakt problém není. Teplota... je ledově chladná, voda.

Říkám, takhle mi to prostě funguje a jsem rád, že to tak je. Chová se takhle od výroby, krabice byla nerozbalená, nikdo se v tom z CZC nehrabal.

Jinak v tom 3DM Vantage to při těch 350W a vyhuleným ventilátoru nepřeleze 85°C v hotspotu, cca 75°C die, kolem 70°C paměti a zdroj je logicky chladnější, voda tak kolem 50°C. Ten benchmark jsem po laborování smazal, stejně jako jsem reinstaloval OS a držím to takhle "zakonzervované". Měnit tam už nic nebudu, karta dožije, příští rok, dá li štěstí, pořídím navi a snad už to bude fungovat i out of the box samo.

PS: abych to doplnil, V64LC se vyráběla jen v "referenci" od sapphire. Zkrátka V64LC je jen jedna. Prodávala se krátce, nemyslím si, že by jich bylo hodně. Flashovat na to "běžnej" V64 bios nechci, je jednoznačně jinej, protože to reportuje teplotu vody, průtok a podobně. Čili ta karta bude i po stránce HW zřejmě trochu jiná.

PS2: defekt karty se mi nezdá, protože to bych to zřejmě nedonutil fungovat vůbec. Bios, možná, ten svým způsobem obcházím přes SW že, jenže co si tak pamatuju, když jsem to hledal ještě tak před rokem, tak na vodní verzi zkrátka nebyl. Pak už jsem to vzdal, neřešil to, ono to nějak fungovalo. Stejně jako jsem si zvykl na divokej PowerMan. Teď už čas na hraní není, neřešil jsem to a navíc se staví, jinak bych to klidně nějak zdokumentoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já hledám "Vega 64 Liquid Cooling REPAIR" a nemůžu to najít.
Protože já nevim, jak to vodní chlazení ve vnitř vypadá.
-
Já bych jí rozebral a přepastoval, ono to může ukazovat nizský teploty, ale bůch ví kde ty čidla sou, klidně se něco hřát může, když je to blbě napastovaný.
-
By sem zkusil.
Přepnul bych na sekundarní bios 220V.
Power limit bych zkusil -15% a podvoltoval P6,P7 na 1100mV a možná podtaktoval P7-1630MHz.
https://ctrlv.cz/OlqC
Otestoval bych to v 3dmarku, hry bych nějaký zkusil, tu stabilitu zkusit.
-
Já mám zdroj Seasonic 850W +12V 70A

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty píšeš že HBM nastavíš na 800MHz že je to ok.
Tak to může být špatně nanesená teplovodná pasta.
Nebo HBM v řiti, protože power limitem daváš větší štávu HBM (a ted asi kecam a tady fakt nevim)
--
Možná kecam, tady fakt nevim
Power limit ovlivnuje HBM
https://ctrlv.cz/p2C4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Druhej bios jsem taky zkusil, nic se neměnilo. No a na změnu napětí to právě taky nereaguje,resp. to šlo po takových divných skocích. Fakt jsem zkusil všechno možný :)
Ono je vůbec zajímavý, že to stejně boostí na maximálku, i když tam mám natvrdo třeba 1400 nebo 1600 max. Ono to sice omezí průměrné maxima, ale když je potřeba, tak to stejně pustí žilou.

Kartu jako takovou jsem vzdal, neřeším, přepastovat a kuchnout nemůžu, protože není místo. Počkám na navi, ale jsou teď řekněme, důležitější věci na útratu. Jinak tu mám ještě Fury X (tj ta nejvyšší s vodou, netestoval jsem ji, bazar). Ohledně té navi, tam vím, že porodní bolesti byly v driverech, ale předpokládám že snad už nejsou. Já si u té veky fakt hodně užil, resp. celkově s novým železem, až bych skoro namchrovaně mohl povědět, že už jsem zažil všechno (někomu jsem řešil desku, která měla LN2 mód, kterej byl vypnutej, ale CPU reportovalo PROCHOT, takže sedělo na 800MHz, z ničehož nic to začalo takhle haluzit, vyřešilo se to jeho zapnutím). Smířil jsem se s tím, že stabilita HW z doby milenia je ta tam (nestabilní byl hlavně SW).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když přepneš bios karty, měl by si přeinstalovat ovladače GPU, jinak to blbne, ani GPU-Z nic neukazuje.
To zatrhlí je čistá instalce ovladačů GPU
https://ctrlv.cz/H2pv
-----
Škoda že ti blbne Vega, takový dobrý chlazení.
-
Já tu mojí Vegu56 referenci koupil na aukru, pak sem kopil chladič Morpheus II core, ticho + parádní teploty.
Pak sem jí flashnul na Vegu64 a HBM Samsung šli přetočit na 1100MHz, před tim max HBM 920MHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nevim, v ofiko manuálu bylo jen vypnout, přepnout a zapnout. Celkem to dává smysl, takhle se chovala i předchozí 7970.
No, tak jak se to vezme, blbne/neblbne. Chodí to, ale musím to neustále hlídat. Tu a tam to spadne, resetne nastavení do defaultu a musím to znova celé naklikat, jinak to bude ještě horší. Jinak ta LC verze je bombová, chlazení tiché, kvalitně provedené, pořádnej průmyslovej ventilátor. Teoreticky jsem mohl za ty prachy vzít nějakou horší 1080, ale tohle bylo průměrně rychlé právě jak 1080 + k tomu ta voda, no, nebylo nad čím uvažovat. Jen škoda, že zvolili lesklej hliník jako kastli, tmavá rudá nebo ideálně černá by do kysny zapadla lépe, ale to už je detail. Kdybych u toho počítadla trávil víc času, dal bych si tu práci, zase vychytal správnou verzi driveru, aby to nedělalo divočiny vůbec a bylo by to jak "za starejch časů". Ale víš jak, přijde navi a tohle půjde zpátky do krabice, pravděpodobně, moc jich zřejmě po světě nekoluje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jí máš 264W a ještě jí dáš +50% power limit. Pane overcloker.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to prosímtě znovu přečti. Ta karta se ve všech předefinovaných profilech chovala stabilně jako plutonium. Běžně mi to i v čistě nabootovaným OS, kde neběželo na pozadí nic, doslova nic, spadlo do 4h. V benchmarku to byla otázka vteřin. Když už jsem byl odhodlanej takhle 10× spadlej OS obětovat a provést reinstal, tak jsem pokusoval v custom profilu a zjistil, že funguje kombinace navýšení limitu, snížení frekvence do 1600MHz a paměti z nějakého důvodu byly na 800MHz (místo 945). Když tohle aplikuju, chová se to stabilně, v benchmarku to žralo průměrně méně, než s předkofigurovanými profily. S napětím nešlo moc hýbat a když jsem tam zkusil natvrdo vnutit nějakou hodnotu, opět to padalo.

I skrze to, co jsem tomu vnutil, stejně si to boostuje nad 1600MHz, ale nepadá to. A kdyby jsi si to znovu pořádně přečetl, zjistil by jsi, že mi to těch 350W cuclo jen v 3DMarku Vantage. Znovu to pro jistotu napíšu, 3D Mark Vantage, 350W.

Pan overclocker fakt nejsem, cílem je to spíš lehce podtaktovat, jenže, ono to nejde. A ano, už jsem se hrabal i v registrech a bylo mi to hodně platné. Tehdy jsem hledal po všech čertech a někdo měl i podobné problémy v kombinaci se supermicro deskou (mám WS mobo od asusu). Nepomohlo nic, kromě tohohle, co jsem si sám vyvěštil.

Ale jak vidím, vy máte oraculum, vidíte mi do počítače, vlastníte ho, znáte ho lépe jak já, protože jsem jenom blbec, co se snažil to donutit fungovat, aby to hlavně nepadalo. Nepadalo ve smyslu, že není fakt nejlepší způsob provozu počítače takový, že si nemůžu nic zahrát a modlit se, aby se ten počítač za celej den jen 6× vypnul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli 3080 bude žrát víc jak 300W tak to potěš koště, asi se bojí amd, že dopadnou jak intel, tak tlačí na pilu :) už 200W pro mě je hranice, přes kterou nikdy nejdu, kdo to má potom chladit a poslouchat

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to sa modlite, aby nebola odpoveď Yes na otázku z Boot Sequence

Nvidia’s RTX 3000 Series to Draw Up to 375W!?
18 600 zhliadnutí 8. 6. 2020
Boot Sequence
https://www.youtube.com/watch?v=-1RDiIwUD58

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> 300W tak to potěš koště

Tak si koupis 3070 s 200W... teda pokud potrebujes upgrade. Nijak zasadni problem...

>> asi se bojí amd

Nemyslim, ze by se bali. Pravdepodobnejsi nez ze je AMD predbehne, je spis ze jim AMD zacne dychat na krk... alespon IMO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co se divíte chceme vysoký výkon a musí se živit víc tran(s)-zistorů :) >> další cesta už je jen čipletové řešení a snížení taktů, ale ani to nevydrží moc dlouho :) a za další NV se spíš asi bojí konzolí než AMD, lidé si koupí za hubičku kompletní stroj s "průměrným" výkonem, ale díky SW šitému na míru z toho vyždímou víc jak ze současného high-edu ...PC MASTER RACE je v ohrožení ..respektive to bude náročnější (slušné herní PC bude potřebovat velmi rychlé SSD 1-2TB, aspoň 32-64 GB RAM a 12-16C TOP CPU + nadupanou grafiku ) = NV do toho musí jít naplno :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teda vařit z vody umíš pěkně. To, že je PC MASTER RACE v ohrožení, čtu už od PS1. Současný stav načítání her je takový, že mezi "NVME PCIE4" a "SATA SSD" je rozdíl v loadingu pod 1 vteřinu.
Zole potřebují rychlý disk, protože nemají dost operační paměti pro budoucí hry, kde velikost textur razantně naroste. Herní PC s 16GB RAM je v současnosti jednoduchá záležitost a z vlastní zkušenosti můžu říct, že zdaleka ne všechny hry přelezou 8GB RAM. V současnosti zkouším uplatnění 32GB RAM ve hrách, ale Star Citizen se pohybuje někde pod 20GB. Možná nový Microsoft Simulator 2020 bude paměťově rozpinatelný.
Musíš si uvědomit, že po zolích pro konec roku 2020 se požaduje 4K + tomu odpovídající textury a přesto mají "jen" 16GB SDÍLENÉ paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že bude. Už Turing RTX 2080 Super/TI žerou 260/300 W v průměru. A Ampere bude o dost větší. Při porovnání V100 a A100 zjistíme, že při zvednutí výpočetního výkonu v FP32 z 14 na 20 se zvedlo TDP z 250W na 400W. Takže žádný posun efektivity se nekoná (pokud se nebavíme o naprosto neužitečných Tensor cores). Takže očekávám 300-400W pro RTX 3080 a 350-400W pro RTX 3080 Ti.

Vypadá to, že na RDNA2 půjde hrubou silou. Už jsem zvědav na nVidioty, jak si obhájí tu žravost. Doposud se za to vysmívali AMD. I když, když si to obhájili u Fermi ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"akze nvidia predpoklada, ze ampere bude zrava ako vega"
To není pravda oni spíš předpokládají že bude žrát víc...

Pamatuju si jak jsem svého času provozoval dvě grafiky ATI (v dualu) a nakonec dospěl k závěru že už takové žravé a topící monstrum fakt znovu nechci.

Ono za ty prachy co to bude nejspíš koštovat bych tam ale čekal spíš vodníka...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není tak hrozné, záleží, co to bylo za karty. U veky jsem celkem hepy a kdybych neměl tak agresivně nastavené chlazení, tak by to bylo ještě tišší. Jasně, v burnu to žere jak tank a letadlo dohromady, ale jinak to má perfektní řízení spotřeby a žere to nula nula prd.

A když to člověk moc nehoní, tak je to jednoznačně lepší, jak uřvané třívětrákové řešení (měl jsem 7970 v podání GA, i když to bylo jednoznačně tišší řešení než radiální reference, stejně to nebylo bůhvíjak tiché, ale bylo to alespoň chladné).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

věřím, že nepředpokládají ..nebo mají věšteckou kouli, z které vyčtou spotřebu svých produktů ? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RT jednotky je potreba chladit. AMD zaden RT nema, logicky to nebude tak narocne na energii. Otazka je, jestli AMD dokaze efektivne raytracingovat i bez RT, pokud ne, tak bude i zrava NVidia jasny vitez.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kym RT budu len tiene, odlesky a psie gulky, za tych 200W navyse to podla mna nebude stat

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

>> AMD zaden RT nema

RDNA2, ktera ma byt konkurenci pro tuhle GF, ma RT. Takze komentar uplne mimo.

Co mozna AMD mit nebude, jsou Tensor Cores. Kazdopadne ale je to cista spekulace, spotrebu i vykon budem porovnavat az neco budem vedet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde AMD exaktne reklo, ze bude mit samostatne RT jednotky?
Co vim, tak AMD reklo, ze bude podporovat hardwarove raytracing, coz je rozdil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Co mozna AMD mit nebude, jsou Tensor Cores.
AMD zcela jistě nebude mít Tensor Cores. Leda by se rozhodlo zaplatit za licenci a použití toho jména.

AMD pravděpodobně nebude mít "něco jako Tensor Cores" - tedy zvlášť vyčleněné jednoúčelové jednotky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mistni fanaticky obhajce AMD, ten je schopen placat cokoli, hlavne z toho musi AMD vyjit jako mistri sveta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stejně paradox je ze většina lidi v herních PC vodníka Na Cpu.. ač nejvíce práce a odpadního tepla je z gpu :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky to nechápu. Hlavně to CPU se tolik nazatěžuje jako GPU a všeobecně je větší problém odvést teplo z GK, která má většinou větší spotřebu než CPU. Vtip je ten, že na CPU lze narvat velkou kostku, co to stáhne na fakt nízké teploty, jenže tohle u GK úplně nejde.

Řekl bych, že se hraje jen na efekt, blikátka a podobné hovadiny, protože každej správnej hráč má vedle monitoru vánoční stromeček s vitrínou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no stačí si porovnat spotřebu/velikost čipu a pak to vypadá úplně jinak ;) ... navíc u CPU je přeci jen vyžadovaná naprostá přesnost výpočtů/stabilita/celková spolehlivost >>> odvézt teplo ze špendlíkové hlavičky je přeci jen náročnější než z připínáčku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plocha bych řekl, bude podobná, minimálně u intelu, u 7nm menších zenů, možná. Dost do toho kecá systém upevnění. Ty čipy zas tak malé taky nejsou. Když si vezmu, že řekněme veka je 3×intel 4C nudle, co si řekla o 100W, tak to zhruba sedí. Neřešme prosím úchylnost typu současných "5,3GHz allcore 10C intely", kde ta malá ploška vyplodí 300W odpadního tepla v burnu.

To CPU fakt tak zatěžované jako někdy ve špičkách v případě her u GK není, proto si já osobně stojím za tím, že se dá stále chladit desktop hi-end vzduchem bez ztráty kytičky. Kvalitní voda dokáže teplotu ještě víc stáhnout a teoreticky to bude víc boostovat, jenže ta kvalitní voda bude dražší než chladiče od společnosti noctua.

Současné intely je nutné chladit jinak než vzduchem, pokud chceme turbovat jak by si intel přál, případně pokud máme nějaké více socketové HEDT řešení a nebo TR (byť i ten je možná vzduchem chladitelnej).

Stabilita/spolehlivost je u CPU zaručena i při relativně vysokých teplotách, jinak by to ihned spadlo. Stejně jako GPU nemůže moc chybovat, bylo by to minimálně otravné. U CPU hrozí jen to, že to nebude turbovat, u GK by mělo dojít k něčemu podobnému (nemohu soudit, moje V64 je stabilní jak plutonium v určitých situacích).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Plocha bych řekl, bude podobná, minimálně u intelu, u 7nm menších zenů, možná. "

porovovnej si třeba TU102-300A s Ryzenem 3950X a nebo s Intelem 9900k ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však to nerozporuje, co jsem dodal. Že zen bude mít menší plochu než ten intel, mimo současnou generaci, která je brutálně vyšponovaná. Staré ryzeny se chladí podstatně lépe, byť to nemá na staré intely, kde bylo buď malá plocha a relativně malá spotřeba, nebo velká plocha a vyšší spotřeba (mám 5930K). Jenže do toho kecá ještě ono jak moc se to dusí. V případě her jsou ty špičky mnohem delší (exploze bomby - hromada částicových efektů), vs. vytížení třeba ST aplikací - reder web stránky. Proto si osobně stojím za tím, že voda na CPU až tak velkej smysl nemá, proti GK (bavíme se furt o mašině, kde se primárně hrajou hry).

U stroje, kde se bude renderovat video, bude situace jiná, tam se to bude dusit asi déle než pár vteřin/minut :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz níže, jinak ano, kvalitní voda je fakt drahá a poměr cena/výkon je absolutně tristní a tragikomický.

Ovšem poměr výkon/ticho je absolutně skvělý.

Negeneralizuji, bavím se pouze o mém vodníkovi se solidní plochou radiátorů (480mm 40mm s "push ventilátory" a 240mm 60mm s "push/pull ventilátory").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím tichem je to složitější. Zanedbámeli pumpu, pak do toho kecá ventilátor. Osobně, nevím co tam dávají všeobecně výrobci, ale vídal jsem v těch pár rozborkách na GN spíš "obyčejné spotřebáky", takže ono oblíbené "kluzné ložiško" alis vyvrtaná díra v trubičce, do které pak zajede hřídelka rotoru. Tohle řešení je tiché, než se vymele. Je to i podstatně levnější.

Druhá možnost je robustní průmyslové provedení, tedy ventilátor s kuličkovými ložisky a "hlučným" motorem, kterej je velmi silný. Shodou "náhod" jej coolermaster u té V64LC použil. Je to skoro nezničitelné, ovšem při nízkých otáčkách nebude nikdy tak tichý, jako levnější provedení uvedené výše.

Jednoznačný vítež neexistuje. Jinak u vody bych se v případě GN a nejen jich, bál té koroze. Nevěnoval jsem se tomu do hloubky, ale často tam pitvali AiO vodu se zanešenou chladící plochou, voda tím logicky moc neprochází a chlazení jako celek přestává fungovat. Jiný "voda mistr" taktéž zjevně válčí s custom loopem, koroze fitinek, jednou taktéž čistil žebra chladící plošky. U vzduchu je to jednoduchý jak facka, bojujeme pouze s prachem a ventilátory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, u closed loop do toho výrobci dávají opravdu pouze cost-effective větráky. A ty se v kvalitě/tichosti typicky moc nevytahují.

U custom loop existuje varianta do toho opravdu investovat a mít ticho. U mě to jsou ventilátory Noctua NF-A12x25-PWM, počty jdou odvodit z plochy a konfigurace viz výše. Otáčky jsou pak cca 650ot/min.

Pumpa je pak D5 od EKWB s nastavenými cca 1000ot/min, tišší už to o moc asi nejde.

Ano, pro mě je ticho cíl, ale nehodlám mu obětovat výkon. Takže mě to stojí peníze. :-))

Což pochopitelně není pro každého a taky jsem dlouho používal různě kompromisní řešení. Někdy to nejde jinak a není na tom nic špatného. A většině lidí je hluk prostě ukradený a to je koneckonců taky v pořádku. Proč ne.

PS: Ale už mám postaveno, takže už jen vyměním blok na gpu/cpu a budu mít ticho i při dalším upgradu platformy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná do toho někdy půjdu, ale custom loop se mi úplně nechce dělat, ten vzduch se udržuje prostě lépe. Za ty roky jsem hodně "zlenivěl", takže čím méně se o to musím starat, tím lépe. Upgrade starého desktopu/WS určitě nebude dřív než příští rok. Nechce se mi řešit defektní těsnění, koroze materiálu a podobně, kdy se zkazí voda, musí se to celé vypustit, vyčistit, ... práce na celej den, nebo minimálně 4-5h, pokud to má být pořádně. Jinak bych do toho ty prachy snad i dal.

Mimochodem, mezi důvody jsou čína i británie. I když se v číne produkuje dost hnoje, dá se tam zakoupit i něco, co tak hnojité není a nepatří to do katerogie "obaly na telefony", takže to asi nebude ani ve skladech v EU. Před měsícem mi přišlo zboží z ledna, takže aby se člověk vyhnul výpalnému, je dobré to řešit ideálně teď. Británie bude možná v závěsu, někdy v půlce příštího roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám 360mm x 60mm a musím říct, že nejvíc kraválu dělají ventilátory od EK, který jsem líný vyměnit. Je slyšet ložiska v rozmezí 1200-1800ot. Vzhledem k tomu že je ale řídím dle teploty vody kde jako referenční teplotu držím 45°C, se tam zase tak často nedostávají a když jo, je mi to jedno, protože "kravál" který jsem zmínil na začátku je jako označení dost přitažené za vlasy. Pumpa je slyšet až v rozmezí 3000-5000ot., ale dospěl jsem k názoru, že honit v okruhu vodu jak splašenou kozu nemá cenu. Takže pumpa jede 1500-3200 kde o ní prakticky nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte že si dodal, že v prípade hier... Niekto sa na PC len nehrá a špičku mi v PC nV1070 nedosiahla v 95% času, CPU si to vyžerie častejšie. Tiež som za použitie vzduchu skôr a používam Noctua chladiče aj vrtuľky. Bohužiaľ sa ale dostávame do fázy, keď to bez vody bez obetovania výkonu, ak chceš ticho, nepôjde. Ja vrtulník vážne na stole nepotrebujem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Tom. Mám custom loop vodníka a byť si GPU 1070 při Furmarku vezme 230W, tak má cca 42°C.

CPU R3700X s PBO má spotřebu max 142W pro všechno. Teplota v Prime95 Small FFT je přes 80°C.

Na velikosti křemíku bohužel záleží. Tekutý kov na obou čipech/blocích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, u ryzenu to nerozporuju, ty plochy jsou už podstatně menší. Každé jádro by mělo v případě ryzenu cucat něco kolem 10W v burnu, čili řekněme, že na čiplet je to něco kolem 45W (3700X je 8C s dvěma čiplety), zbytek padá na centrální obvod. V burnu samozřejmě, ve hrách to bude klidnějši, tipuju do 72°C v tvém případě.

Problém je ten, že ty vodníky na CPU vídám už sakra dlouho, i když to dle mého bylo naprosto zbytečné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vodníka si spíš dávají overlockeří a nebo lidé co řeší nejlepší možné provozní vlastnosti ... pro někoho zbytečné a pro někoho to smysl má ..

bavíme se o chlazení velké plochy GPU vs. podstatně menší CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nerozporuju, v případě opravdu nejnovějšího HW by si to něco takového zasloužilo. Narazil jsem ale na jiný problém, vybere se nejlevnější voda namísto slušnějšího vzduchu. Osobně, nevím jak jsou na tom teď ty nejmenší AiO v nejnižším cenovým segmentu, ale před řekněme 4 roky, kdy jsem tu variantu zvažoval (nemyslím tím teď nejlevnější voda vs vzduch, ale všeobecně voda vs vzduch) to byla tragédie, nevyplatilo se to, pokud do toho člověk nechtěl vložit řekněme 5k+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3700x má jen jeden výpočetní čiplet a jeden IO čiplet, jestli se nepletu. A podle tohoto článku se asi nepletu.
https://wccftech.com/ryzen-3000-series-ccx-and-core-layout-quick-guide/

Ale souhlas, teplota ve hrách je u CPU mnohem nižší než v Prime95, to je bez debat (řekněme 45 - 60°C). GPU pak je pouze o pár stupňů chladnější (řekněme 38-40°C) než ve Furmarku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se možná špatně podíval já a v tom případě je to ta horší varianta, z pohledu chlazení :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se ten referencni navrh chladice od NVIDIE nelibi, jednoduse aby 2 vetraky proti sobe foukali horky vzduch a kazdy na jine strane karty, to ne, lepsi sou 3 tiche primo na spodu, jinak tez me zarazi to fakt malinke PCB u RTX 3080, proklamujou GDDR6X a pritom na vykonne GPU a pameti plus jejich nenazranost to jakoze staci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě v první chvíli napadlo, že spíš potřebují s jistou nadsázkou chladit PCIE konektory na grafice. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav na ceny řady 3xxx. Nic nízkého nečekám, ale snad nebudou kompletně odporné. Kéž by AMD zapracovalo na absolutním výkonu Navi (21? Nějak se v tom číslování u AMD ztrácím.).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Idclip :) doom som hraval ked som mal 5 rokov,teraz mam 30 a nezabudol som, pobavilo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.