Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přívalové deště u nás prý včas odhalí nový superpočítač

Možná svatokrádežně se optám: když to hradila EU, znamená to, že to nefinancoval nikdo z ČR? Opravte mne, pokud se mýlím, ale do EU odvádí peníze i ČR, a tedy i každý český daňový poplatník. Tu nejde o to, že by mi to vadilo, ale o to, že i když to "platí EU", tak to neznamená, že to nejsou naše peníze a že se nemámepídit po tom, zda ty peníze byly opravdu optimálně vynaloženy a utraceny.

Sorry, za lehký OT, ač příznivec evropské integrace, musel jsem takto reagovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze jeden rozdil tu je - stat na to penize odmitl dat, protoze to zrejme pro nikoho neni zajimavy tunel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-) Já jsem netvrdil, že to jsou špatně nebo zbytečně vynaložené peníze, jen jsem rozporoval premisu "EU prachy = prachy někoho jiného". Jinak s poznámkou o tunelu musím stoprocentně souhlasit. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aby ses nedivil.Přiklepnutí EU peněz schvaluje český úředník.A věř mi, že bez politické podpory můžeš na dotaci zapomenout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, znamená to jen, že to nešlo z našeho rozpočtu, ale rozpočtu EU. V tom našem by se asi na todle nic nenašlo (možná z důvodu, který naznačil Chulda).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1,6 TFLOPs ?? Co je to proboha za starej šrot ?? Vždyť i jeden Radeon 5870 má větší výkon. Za tohle někdo byl dneska schopnej vyhodit desítky miliónů ??

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

presne, to si mohli koupit ten stroj, co delaji v USA myslim, kde zapojuji 16 grafik a delaji na tom vypocty ...

Nebo mohli koupit syny playstatin 3 s cell ... treba 200ks a to by panecku bylo.

Mam zkusensoti s clustery, co se pouzivaji pro Cern a 70m teda nestoji, treba IBM dela cluster s intel nebo power CPU ... je to cely rack s 1U stroji v tom 1U jsou 2PC, kazde mam tusim 4CPU ... 4 jadra se pouzivaji ... a ted si to spocitejte vazeni ... a cena je proti tomu za par susnu ....

Nec jsou hold predrazene masinky ... ale zase ta IBM nebo linuxovy cluster tak hezky ze predu neblika .... i SGI je ale levnejsi ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No těžko říct, žádná horká novinka to fakt není, když je z roku 2007, ale jednak buďme rádi, že mají aspoň tohle a kdo ví, jestli jim nějakej ouřada z Bruselu neřek: "OK, tak si kupte počítač, my vám to zplatíme, ale bude to NEC SX-7!" ;-)
Třeba to je evropskej tunel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není to z roku 2007, čtěte trošku pozorněji...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba je to tak, že už pro tu platformu mají vyvinut SW.. Cena za řešení je včetně vývoje softu, na to se nesmí zapomínat (opět - netuším co jim tam běží a zda od toho jsou zdrojáky etc. etc.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych se hodně divil, kdyby od toho byly zdrojáky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nerekli OS, kolik CPU, zda je tam vice server ... asi jo + urcite SAN array + hyperkostka ... ale to ma IBM taky ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo by jednodušší si něco zjistit http://en.wikipedia.org/wiki/NEC_SX-9 než se tu dohadovat? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Slyšeli jste někdy něco o propustnosti? Hmm? Tak to je přesně důvod proč nejde použít radeon nebo nedej bože nějaký playstationy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Propustnost? Mohl bys to přeložit do angličtiny? O meteorologických simulacích toho moc nevím, ale řekl bych, že by na neměl být problém je provozovat na GPU. GPU (SIMT) a vektorové procesory(SIMD) jsou v určitých ohledech vcelku podobné, provádějí stejnou operaci nad různými daty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o propustnost. Až dokážete do PC nacpat tolik Fermi nebo Radeonů, aby měly alespoň 1TB RAM (to má ten základní 1-rackový model NEC SX-9), tak pak se můžeme bavit o počasí :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako rozšíření paměti dnes může sloužit pole SSD disků, např. 16x64GB=1TB, datová propustnost 4 GB/s, akorát latence bude zhruba 100x větší než u RAM, ale to by neměl být problém zvládnout sofwarově.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu genialni napad nahradit RAMku diskem, asi si koupim jeden extra terovej HDD a budu machrovat ze mam 1TB RAM. A o nekolik radu horsi latence a propustnost se poresi softwarove, jak rikas xD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a tu ma dozajista mizernou ;-))) ... lepe receno bude mit sbernici podobnou jak hyperkostka ... a to v lepsim pripade.

Na propustnost je ta hyperkostka ... kazdy s kazdym plna rychlost (10Gb a vice) ... do toho, kazde pole je pomale a tak se pole skladaji do cluster FS jako lustre a jsou i lepsi ;-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

100 nových super počítačů způsobní přívalové deště.
Otázka je zda milion karet nv Fermi zapojených do projektu BOINC Weather pomůže či uškodí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víte proč je NEC SX-9 nejvýkonnější vektorový superpočítač na světě? Protože všechny ostatní už dávno jsou ve starym železe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nemůžu si pomoct, ale nemusíte furt dokazovat, že váš nick je oprávněný

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ze mame nejlepsi zelezo v evrope a zaroven nejhorsi predpoved v evrope je znamo, ale timto si moc nepolepsi. jasnej tunel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja s Vami zasadne s vice mene vsemi nesouhlasim,
Programy, ktere pracuji na predpovedich jsou dlouhodobe optimalizovany/programovany pro nejakou platformu a neni jen tak jednoduche prejit najednou jinam. Takze tato masina asi kontinualne navazuje na programove jadro co bylo vyvinuto drive, neb kdyby se melo programovat vse znovu /hlavne odladovat/ tak se te predpovedi detailni jen tak nedockame behem mesicu. mrknete na chmu.cz a model aladin proctete si to a pak pochopite o co treba jde. To kvantum dat, ktere se zpracovavaji je obrovske a je vazano na okolni podminky v evrope ne-li na cele zemekouli. Jen pro info pro stouraly ohledne GPU computing, moji spoluzaci z vejsky co nyni programuji na platforme Tesla co zasponzorovala VUT sice nad svymi v porovnani chmu miniaturnimi vypocty rychlosti platformy chrochtaji blahem, ale uz nyni jim cela tesla prestava pametove stacit.... a zde uz nastupuji prave ty systemy s clusterovou technologii. A nazpetk chmu:
jejich jadro je postaveno prave na cem??? http://www.chmu.cz/meteo/ov/aladin/oper/pocitace.php takze se jdete v teto diskuzi zahrabat, timto odkazem jsem Vam doufam odopovedel. cus amateri. A pokud jen trochu pomuze zpresnit o hodiny dopredu predpoved a tim padem zacnou vypoustet prehrady v dolnich tocich rek, tak nebudou nasledne povodnove skovy v radech miliard. Tech sedmdesat mega je v porovnani naslednych skod pakatel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.