Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč je dohoda ACTA důležitá - a špatná

WOW
Zcela se vsim, co bylo napsano souhlasim, vcetne zaveru, ktery to rika zcela jasne.
Moc dobry clanek.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že právě pokus o praktickou realizaci ACTA je to co jsme potřebovali. Alespoň se o tom bude více přemýšlet a řešit to prakticky, ne jenom dohadováním na fórech nebo bulvárními články. Člověk často musí být nakažen nějakým virem, aby si tělo vytvořilo protilátky a slabý jedinec je po zásluze vyřazen. Velmi zajímavý článek duševním vlastnictví a patentech jsem našel zde, ty argumenty stojí za zapamatování:

http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/penezenku-byste-neukradli-ale-f...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jj závěr to říká úplně přesně. Zítra přestávám doma vařit abych skončil s parazitováním na práci profi kuchařů i jejich zákazníků. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výborný článek, jednoduše a srozumitelně vysvětluje problematiku i neIT lidem :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Dnes si v ČR můžete legálně pořídit kopii svého vlastního DVD s filmem, případně tento film převést do formátu, v němž se dá přehrát na počítači, aniž byste do něj museli disk zastrčit. Po zavedení ACTA to bude protizákonné."
tak to je sila, abych vsechny prevody koupenych DVD-->MKV-x264 smazal...
to snad tento "zakon" v teto podobe nemuze dlouho vydrzet...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale omyl, většinou nemůžeš, autor článku tam má chybu. Nesmíš přitom totiž překonat ochranu a za tu se co vím považuje i CCS, což je většina DVD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To že je na CD nebo DVD ochrana je od vydavatele trestný čin. Představte si, že byste si koupil auto a nedostal byste klíče, abyste vstoupil dovnitř. Pokud si něco koupím, mám plné právo to používat na plno a to i na jiných zařízeních, než na jaké mi to prodali.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ak si dobre pametam hovori sa tam o obideni ucinnej ochrany. Takze akonahle je obides, uz nie je ucinna :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

I dnes je to s tím převodem DVD sporné. Sice je ochrana dávno prolomena, ale stále to ochrana je. Stejně tak u BD. Proto se tu neobjevují odkazy na DVDDecrypter.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

souhlasim, ze je to obchazeni ochrany dila, ale pokud ze zakoupeneho DVD odstranim veskery nepotrebny balast, prevedu si jej pro sve potreby do modernejsiho formatu / tj. jej dale nesirim /, tak nikomu neublizuji, obdobna analogie je s prevodem CD na jiny format, napr. na USB do auta... / opet tim nikomu neublizuji /
holt distributori zaspali dobu rychleho iNetu a nez by zprovoznili nake portaly s moznosti placeneho stazeni tak zalobuji pro nesmyslne ACTA....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nikomu tím neubližujete, ale přesto porušujete zákon - nesmíte překonávat jakoukoliv ochranu, ať je jakkoliv zastaralá a překonaná. Nejde o způsob užití, jde o "prolamování" ochrany. Prostě Kocourkov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zákon říká "účinnou ochranu". Podle judikatury to znamená, že když jdou data zkopírovat běžným způsobem, aniž byste používal nástroje k prolomení ochran, nejde o prolomení ochrany.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mýlíte se. "Účinná" ochrana zde neznamena, že je co platná, ale že tam je - "má účinek". Já vím, je to na hlavu, ale to neznamená, že místo čepice budete na hlavě nosit sbírku zákonů :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem. Pokud vezmu Total Commander a zkopíruji z DVD data, neobcházím účinnou ochranu. Pokud kvůli tomu spouštím AnyDVD, obcházím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Němci to taky nepodepsali? Zatím jsem četl jen o Slovensku...
Jinak článek velmi dobrý, doufám, že se o tom bude hodně mluvit a snad nedojde k začlenění nesmyslu jako je ACTA do právních řádů států EU.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ucinna ochrana neexistuje - vzdy je mozne prehrat film na monitoru/tv a pritom jej nahravat kvalitni HD kamerou na stativu.

Na takto vytvorenou kopii pro osobni potrebu se zakon o prolomeni ochrany nemuze vztahovat.

Nekdy je mozne tento zpusob zjednodusit tim, ze jedno zarizeni obraz vysila a druhe jen rovnou po kabelu nahrava, ale to je v dnesni dobe digitalnich sifrovanych spojeni omezene pouzitelne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy jsou MegaUpload piráti? To si vážně myslíte, že je zavřeli tři týdny po oznámení MegaBoxu kvůli něčemu jinému než strachu vydavatelství a různých ochranných svazů právě z MegaBoxu, ve kterém by opravdu vydělávali umělci a ne distributoři?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako obvykle - jde o prachy. Vždy je lepší něco zakázat, aby to samé šlo prodat vícekrát.

Mě poslední dobou opravdu hodně naštvalo, že sice některé televize umožňujou nahrávat pořad na disk, ALE pouze terestrické vysílání, ne satelit a pouze na šifrovaný USB disk větší než 160G, nikam jinam. A z toho disku nelze přehrát nic jiného, než ty nahraný věci. A jen na té televizi, která ten disk zformátovala. No není to na hlavu? A to ještě lze nahrávat pouze to, na co se díváte (žádná "normální" televize nemá 2 tunery, ale to asi není chyba copyrightu ;)). Vše jen kvůli tomu, že si chce nějakej hlavoun támhle za louží namastit kapsu co se do ní vejde. FUJ!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Všechny právní blbosti jsou k ničemu... To že se napíše na papír, že se nesmí zabíjet vůbec nikoho nezastaví před tím někoho zabít. Papír unese jakékoliv kecy.
- Jediný co funguje, tak je výchova...
- A protože mě vychovali v prostředí kde se hudba/filmy nedají rozumně koupit, tak si je prostě opatřím svým způsobem a žádná ACTA mi v tom nezabrání.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To znáte ten vtip o tom, jak Kájínkovi dají nového spoluvězně? Kájínek se ho ptá: Tak za co sedíš mladej? Stáhnul jsem si film o vás.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To znáte ten vtip o tom, jak Kájínkovi dají nového spoluvězně? Kájínek se ho ptá: Tak za co sedíš mladej? Stáhnul jsem si film o vás.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nekupujte žádné autorské audio či video CD nebo DVD, protože si z něj stejně nebudete moci vytvořit zálohu nebo ho přehrávat jinde. Ať si svoje pochybná dílka většinou propagující Americký způsob zabíjení a násilí nechají na svém kontinentu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je trochu kontraproduktivní ... existuje spousta nezávislých vydavatelů audio/video/her kteří jsou proti DRM a podporují fairuse, byla by škoda, kdyby vyhynuli společně s těmi velkými.

Nicméně souhlasím, že (nejenom) americký mainstream zhusta stojí za prd.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na slovensku to nebolo podpisane len kvoli drobnym formalitam. Oficialne to vraj mame este podpisat. Aj ked teraz pred volbami sa vacsina politikov (aj ti dolezity) vyjadruju, ze su proti tomu. Napr. taky Smer, ktory tu urcite vyhra volby sa "zasadne postavil proti ACTA".
No... som zvedavy. (http://dsl.sk/article.php?article=12038 a http://ekonomika.sme.sk/c/6240430/slovenski-politici-su-zatial-proti-spo...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý článek, jeden z mála názorů, které se snaží podívat na problém nestranně. Díky za něj.

Docela by mne zajímalo, jaké jsou sankce za ztrátu dat o uživatelích, nebo nevydání informací z důvodu technické poruchy ... tedy ne že bych chtěl, aby porucha nastala zrovna, když data bude někdo požadovat ... to jistě néé, ale stát se to může a je dobré být připraven.

Protože jinak bych musel zvýšit sazby za správu o nějaké ty poplatky právníkům a o náklady na zálohy našmírovaných dat, abych pak za takto účtované peníze navíc mohl zákazníky udávat, protože zmrdi ze státní správy to chtějí ... už se těším, jak budou všichni prskat až jim to předhodím, to se teprve ukáže, jaké svinské zákony existují a a "že se běžných lidí netýkají".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo...neposkytnutí údajů orgánům činným prej...... chudák slepej si stáhl 2 mp3....řekl sem porucha serveru
a za tři měsíce jsem dostal z ČTU zaslouženou odměnu :-)... za dva tácy + 1000 správní poplatek.......

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Krásné. Aplikce typu DVDFab budou tedy protizákonné. Pokud ACTA projde, vyhlašuju republiku Plzeň kde tato dohoda platit nebude a nebudu ani členem EU :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jo....a v Příbrami tě sejme EU celník za kopii adidas tepláků

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, jakási ACTA mě nijak nevzrušuji. Vlastním Kindle a nějak nevidím důvod knížky zakoupené, nebo pořízené zdarma z Amazonu cpát na jinou čtečku. Znám pár lidí co si kupují DVD a BR a pokud bych jim navrhl ať si je zkopírují na PC, tak by nechápali proč, vždyť si je mohou přehrát z toho DVD, nebo BR. Tak nějak nerozumím těm kecům, že zákazník nemůže nakládat se svým zbožím podle svých představ.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Až těch DVD/BR médíí budete mít několik set, tak vás asi přestane bavit prohledávat horu médií, abyste našel film, na který se chcete podívat. Pohodlnější je si všechny filmy nahrát na domácí media server.

Podobně s hudbou, pokud ji budete mít v budete mít pouze v přehrávači a DRM vám znemožní ji přehrávat třeba v autorádiu nebo v domácí hifi soustavě, tak vás to taky naštve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že v knihovně "mají" vždycky v regálu jen jednu knihu, být jich tam stovky, tisíce tak tu svoji co zrovna chci budu podle tvojí logiky hledat jak dlouho? Měsíc, rok? Podle mé logiky cca 20 vteřin. Délka hledání je ovlivněna vzdáleností kterou musím v místnosti ujít k tomu správnému regálu, kde se ona kniha nachází.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k hudbě, pokud budu opravdu chtít poslouchat i v autě je zde několik možností:
-přehrávat z mobilu přes handsfree
-přehrávat z přehrávače pomocí kabelu zapojeného do 3,5 jacku jak v přehrávači, tak v autorádiu
- možná i ze samotného přehrávače přímo připojeného do USB v autorádiu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... a taky vzít sebou do auta počítač, zřídit mobilní k internetu připojení v autě, aby se přehrávač se spywarem od hudebních průmyslníků mohly kdykoli dotázat na licenci a reportovat aktivity posluchače ...

Hypoteticky (ale obávám se nepříliš daleko skutečným rizikům) - běda tomu, komu spyware ukradne přihlašovací údaje, pošle pirátům, kteří takto zpřístupněné skladby ukradnou, překonvertují do běžných formátů i s případným identifikátorem (vodoznakem) původního oprávněného uživatele ... a původní oprávněný uživatel bude v pěkném průseru ... děkuju nechci, i to je jeden z důvodů, proč raději nic takového nekupovat, neplatit a bez audio/video se raději zcela obejít.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a co treba argument, ze opticke medium vlastne nic samotnym prehravanim a manipolavnim? nehlede na zub casu v podobe vlhkosti a UV zareni. poskrabane CD jsi nekdy videl? asi ne, jinak bys tohle nikdy nerek. mam si snad kvuli tomu kupovat novy CD toho sameho, kdyz mam vlastne pravo si udelat kopii?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dva roky jsem měl v PS3 jednu a tu samou hru, hrála se den co den a světe div se, medium stále se je funkční. DVD/BR s filmem se na takovou zátěž nedostane ani náhodou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak nerozumím těm kecům, že zákazník nemůže nakládat se svým zbožím podle svých

Protože HW se může kdykoli porouchat?

Protože služba na internetu (odkud média stahuji/ověřuji/licencuji ... cokoli) může přestat fungovat, když se to nehodí a třeba nebude možné ověřit pravost licence ke knížce, zrovna když ji chci číst?

Protože nejenom služba ale i připojení k internetu může nefungovat, nebo není dostupné vůbec ... co když si chci číst na chalupě v lesích, kde připojení není a nemohu ověřit licence? (možná to teď/většinou/zatím čtečka nevyžaduje, nevím, možná stačí ověřit při stažení z obchodu ... to je jedno, pro mne je to velká nejistota)

Protože prostě vydavatel může přestat existovat a nikdo jeho aktivity nepřevezme (u Amazonu nepravděpodobné, ale copak všichni kupujeme knihy - cokoli - u jediného prodejce)?

Protože chci mít na výběr, abych si mohl koupit čtecí zařízení/přehrávat i jiných značek od jinných výrobců - levnější, s jinými vlastnostmi - a nebýt tak závislý na jediném?

Protože koupená papírová kniha při dobrém zacházení přežije majitele a může být jako hudba nadčasová? Protože si knihu často nekupuji na jedno přečtení a chci se k ní třeba za 5 let vrátit a mít z ní potěšení znovu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ke svému DVD/BR se také mohu vrátit za x let, tak stejně jak se mohu vrátit po x letech ke svým hrám zakoupených přes Steam. Tak stejně si mohu znovu a znovu stáhnout to co jsem si pořídil pomocí internetu z Amazonu, z iTunes ( to je myslím limitováno množstvím povolených telefonů), Samsung Kies, PS3 store a já nevím z čeho ještě. Všechno výše jmenované využívám. A nemám pocit, že to musím mít několikrát duplované ha HDD počítače.
Pokud tyto zdroje skončí, tak budou jiné, nebo už mne to nebude dávno zajímat. Mno a pokud opravdu bude ACTA uplatněna v praxi, bude to nepříjemné a budu na dovolenou jezdit jen s knížkou.
Už dnes klidně podpořím ty co budou prosazovat úplnou ignoraci hudebního a filmového průmyslu. Protože se domnívám, že toto je jediná cesta jak s nima vyběhnout, nic nekupovat, ale taky nic nekrást. Je spousta jiné zábavy než tupě čumět na filmy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak stejně jak se mohu vrátit po x letech ke svým hrám zakoupených přes Steam

:-))) Pravděpodobně ano, ale nikoli jistě. Zatímco hra bez ochrany půjde provozovat zcela jistě budu-li mít schopný HW/emulátor ... (řešitelné narozdíl od služby, kterou někdo přestal provozovat)

... bavíme se hypoteticky, Vám to je možná jedno, já nejistotu nemám rád a vadí mi to.

Příklad - viz. fandové všelijakých retro počítačů. S online registrací by byli prostě totálně v prdeli. Přitom se jedná o tituly, na kterých se v původní podobě vydělat nedá (autorská práva na herní postavičky a atd... tím nejsou nijak dotčena, nic nebrání majitelům vydat remake, kdyby chtěli).

Už dnes klidně podpořím ty co budou prosazovat úplnou ignoraci hudebního a filmového průmyslu. Protože se domnívám, že toto je jediná cesta jak s nima vyběhnout, nic nekupovat, ale taky nic nekrást. Je spousta jiné zábavy než tupě čumět na filmy.

Naprosto souhlasím a dělám to taky tak.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A proč se řeší autorská práva, když si výrobci SW dělají z lidí blázny?
Dnes jsem třeba naistaloval SW - potřebuje Javu. A ejhle PC je najednou pomalý i když dotyčný program neběží. Nebo nedávný chaos na úřadech práce.
Nejdříve je třeba dotlačit výrobce programů ke kvalitní práci a pak teprve řešit autorské práva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tymto musim hlboko nesuhlasit:
"Zablokovat web vlády je bezvýznamná a hloupá klukovina analogická tomu, kdyby někdo pocákal barvou boční dveře do Strakovky. Výsledek je opačný, než strůjci protestu zamýšleli: veřejnost se ještě víc utvrdila v tom, že tohle se jí netýká, že jde o záležitost bandy počítačových pirátů, kteří by chtěli, aby všechno bylo zadarmo."
Praveze pred zablokovanim roznych stranok sa v Televiznych novinach na Slovensku hovorilo len o dohode proti porusovaniu autorskych prav, po ich zablokovani dohodu ACTA zacali vysvetlovat na prikladoch , co znamena aby to pochopil aj obycajny clovek.Priklad ako ju vysvetlovali:
1:Colnik Vam moze skontrolovat Vas MP3 prehravac, ipod a pod. ci sa na nom nenachadzaju nelegalne pesnicky( skoda , ze tam neuviedli aj mobil) a colnik Vas moze v EU zastavit a skontrolovat hocikde nielen na hraniciach.
2:Muz pojde na kurz varenia a naucia ho tam upiect kura. Doma to povie zene. Ide o nezakonne porusenie autorskeho prava a obydvaja su zlodeji, pretoze jeden z nich za informaciu zaplatil a druhy nie.
Tieto priklady isli tiez v hlavnych TN.Takze aspon sa nejako dozvedia ludia dozvedia co pre nich ACTA znamena.
Uz sa dve parlamentne strany vyjadrili, ze takyto zakon nepodporia(SaS, SMER)a typujem ze aj matovicovci budu proti.. Aj ked u jednej sa uvidi ci to dodrzi aj po volbach(SMER). Ak by svoje sluby dodrzal tak dohoda na Slovensku neprejde a nebude teda platit v celej EU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale jo...podpoří....sice budou 5 měsíců diskutovat jestli není lepší vyškrtnout slovo "možná" a nahradit ho slovem "asi", ale tak jako naši politici to nakonec podepíší.
Názor lidí, je těm "vládnoucím" ukradenej.....Na chudej lid musí bejt totiž přísnost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tiez si myslim, ak s tym bude suhlasit Nemecko ,ze to Fico(SMER) podpise, aj ked teraz sa vyjadril, ze nenecha buzerovat obycajnych ludi pre par umelcov ktory zarabaju viac ako 10 000 EUR. Tak uvidim ako z toho vykluckuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cha, vaše parlamentní strany jeden den nepodpořily euroval, následně sejmuly vládu a druhý den ho podpořily. Jelikož jsem starší, tak pamatuji jak Mečiar sliboval, že z Tater udělá druhé Alpy, už tomu tak je? Politik ti nalže co zrovna potřebuje, tak si nedělej iluze. Smutné je, že tento stav se těžko bude měnit, když z mladých podle mě převážně rostou mladí trávou zhulení lidé, co neuznávají práva druhých, všechno mají v p..i, co tam není to je banan, atd.. No a jak je to starší a u moci tak to krade, tuneluje a tak pořád do kola.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Autoři a signatáři ACTA mají naprostou pravdu v tom, že ochrana duševního vlastnictví je nutná"

rozhodne nesouhlasim. priklad:
http://cs.wikipedia.org/wiki/V-styl
myslite, ze V-Styl ma nekdo patentovany? nebo jinak autorsky chraneny?
a jak by to vypadalo, resp. jak by se dnes skakalo, kdyby ho nekdo chraneny mel? na 70 let. a vsichni by mu museli platit poplatky...

dalo by se treba napsat: ano, je jasne, ze nekteri lide mohou z moralnich nebo ekonomickych duvodu zastavat nazor, ze ochrana dusevniho vlastnictvi je nutna. Stejne tak ale jsou lide, kteri si mysli pravy opak. Nejvetsi problem ACTA je v tom, ze bez jakekoliv debaty se uzakoni nazory jen nekterych a obavam se, ze to rozhodne vetsinove nazory nejsou. vivat slavna a tolik chranena demokracie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A teď již stačí, aby si někdo patentoval dýchání vzduchu a všichni se pak udusíme nebo porušíme zákon. A ochrana autorů by měla platit pouze pro autory, nikoliv pro korporace, které díla autorů prodávají. Proto se tomu ostatně říká Autorský zákon a ne Korporační zákon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

překvapivě dobrá zpráva od Evropského soudního dvora
http://www.zive.cz/clanky/soud-eu-nikdo-nesmi-nutit-weby-aby-filtrovaly-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.