Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč Youtube volí H.264 a ne Ogg Theora?

Pro mne je z uživatelského pohledu potřeba jakéhokoli externího kodeku stejná nevýhoda jako nutnost instalovat flash .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Flash má 99% uživatelů a drtivá většina stránek Flash používá. Z jakého důvodu je pro tebe problém mít Flash Player plugin nainstalovaný?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych videl problem v celem youtube. Pouset so HD videa na nem je pro silne nervy a za trest. Pocitac mam dostatecne vykonny, linku dostatecne rychlou a presto se me hodne casto stava, ze nektera videa se skoro nenactou, pripadne trhaji i kdyz nemaji proc :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Videa se většinou trhají protože stream , provideři a škrcení .... No a Flash zrovna výhra není . Na firemní konfiguraci zásadně Flash nepodporuji ... O těch 99% by se dalo s úspěchem polemizovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Xspy: Jak rika RadstaR, nekdy to neni linkou. I kdyz si takovy video stahnes na disk / zkopirujes z cache prohlizece, trha se. Nemluve o tom, kdyz ho prehrajes s HW akceleraci treba v MPC Home Cinema, to se pak zobrazujou snimky zprehazeny, obraz skace mezi dvema snimkama apod. Mam dojem, ze youtube provadi kompresi nadvakrat - poprvne narychlo, aby to bylo co nejdriv online, coz prave potom zpusobuje tyhle problemy, a potom nejak "poradne", ale to trva dyl. Mam zkusenost, ze kdyz nejaky video takhle zadrhava, po par dnech uz bezi v pohode. /konec OT/

Ona se Theora jeste vyviji? Ja mel za to, ze to uz pred lety zabalili, protoze to bylo neperspektivni. Maximalne bych od toho cekal kvalitu na urovni MPEG4 ASP (DivX), ale ne AVC (H.264). Tohle me docela prekvapilo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš zaráží že se ještě používá flv a h263.
Flash a H264 je kvalita/velikost good, trošku náročnější na CPU, a wmv je také v pohodě..
Nemám nic proti svobodě a svobodným formátům, ale pokud to je mpeg4 AVC lepší "zadarmo" a nabízí lepší kvalitu, nemám důvod theoru používat.
co se týče ogg vorbis, tak ten zas nepodporují HW zařízení :(
Kde to de, tak tam vorbis využívám :)

Ještě by mne zajímalo, jakou "implementaci" youtube používám, proč nepoužívá x264? :)

Osobně bych nejraději viděl rozšíření mkv x264 a vorbis a podporu pro přehrávání přímo v prohlížeči...

A zlepšení funkčnosti hojně používaného wmv na linuxecg (jsou s tím dost problémy)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro H.264 je hw podpora dekodovani jak pro pocitace, tak i elektroniku a mobilni zarizeni.. nasazeni Theory by sice udelalo radost fandum opensource, ale tim to hasne - dal uz jen spousta nevyhod..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak sú tie obrázky zobrazené tak ako sú popísané tak ten ogg/theora+vorbis je nepomerne lepší čo do kvality obrazu. Vôbec sa nečudujem, že to youtube nepreferuje, lebo ten ich "blivajz", nebude trhať ani na 286-ke. Je to hnus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zapa> Z jednoho snímku těžko soudit, záleží jak to vypadá, když to běží. Klíčový snímek může být krásný jak chce, ale výsledná kvalita záleží na přechodu mezi klíčovými snímky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zapa: kdybyses na ten obrázek podíval pořádně tak si všimneš že datovej tok je stejnej to znamená že se to bude sekat na všem stejně jen jedno bude vypadat líp :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

krakora - nemas tak uplne pravdu, ruzne komprese mohou ruzne zatezovat HW... takze napr. pri pouziti ATOMu jedno muze bezet a druhe ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

krakora: stejný datový tok ještě neznamená stejnou náročnost přehrávání, maximálně co se týče připojení k internetu. samotné přehrávání ale zajišťuje počítač a tam už záleží na algoritmech dekódování... navíc podle jednoho snímku se opravdu nepozná kvalita komprese...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem Ogg Theoru nezkoušel, ale myslím že Google bude mít pravdu. Pokud se nepletu tak Ogg Theora má dobré výsledky u renderovaných scén a sketch kreseb. Při reálném videu si myslím že bude horší, a HW dekódování H.264 už je dnes zadrátované skoro ve všem (vč. mobilních zařízení). Tehdá si pamatuju že Ogg Theora byla horší než VC-1 a ten kodek není v ostrosti obrazu žádný přeborník. Je fajn že Ogg Theora existuje... ale chápu že Google do něj asi aktuálně nepůjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, ale proč tedy nepoužijou (jak už psal Honza98484) x264 + ogg vorbis? Je to free a z hlediska komprese z mého pohledu jedno z nejefektivnějšíhch řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc nepouzijou nestandardni format ? Z toho duvodu, ze ho nic nepodporuje - jenom sw prehravac v pocitaci, a jeste ten se musi instalovat. Musi pouzit formaty, ktere jsou celosvetove podporovany v mobilnich zarizenich, hw prehravacich a pod. - a to Ogg rozhodne neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že asi od roku 2011 by se měly začít vybírat poplatky za streamování videa v H.264, takže Theora by byla asi lepší volba, nehledě na to, že na jejím vylepšování se stále pracuje a šlape H.264 už slušně na paty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

iqtiqe: no protože H.264 je PATENTOVANA TECHNOLOGIE. je na to softwarovy patent, x264 tedy nemuze pulka sveta (Amerika, Japonsko) vubec pouzivat! v Evrope se nas to zatim netyka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) neznám sice pozadí JEDEC formy, ale možná proto x264 nelze použít z důvodu nějakého dalšího RAMBUSu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, ze patenty v h264 jsou velkej problem, ale netvrdte mi, ze Teora je srovnatelnej format. Neni. Kvalita videa je lepsi jen u vyjimecnejch pripadu a je to dany tim, ze Theora je navrzena jako neco mezi MPEG4 ASP a AVC.
Theoru jsem sam prubezne zkousel od dob kdy z ni lezly hromady ruzovo zeleno zlutejch fragmentu a i kdyz v posledni dobe nejspis uplne bezpecne porazi libovolnej ASP codec, tak na AVCcko este nema.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a když k tomu přidáme, že x264 má o malinko vyšší náročnost na datový tok, tak potom při milionu spuštěných videí to dělá ohromný rozdíl...
H264 je ve všech směrech racionálnější volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Harvester: tady ale není řeč o x264... ten snad nemůže ani připadat v úvahu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, myslel jsem Ogg Theora

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

efx: to je ale test z roku 2007, chtělo by to něco aktuálnějšího :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je Theora, co je ogg?:-) Samozřejmě to vím, ale prostě to NIKDO nepoužívá = minorita (jako linux na desktopech). NETVRDIM NIC O KVALIŤE! Klidně je možná i lepší! Ale 264ka JE standard, používá to jak oficiální část, tak warez scena - doufám, že mi nikdo nebude tvrdit, že "ripy filmů a seriálů jsou na warezech HLAVNĚ v Theoře". Blueray má taky jasně definovaný kodek, HDTV pozemní vysílání taky. A přehrávače když už jsou lepší tak z VIDEO kodeků podporují x264ku (Cowon) a ne Theoru).
B.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak to ani nahodou, patentovany format bude muset nekdo zaplatit, tedy si bud budu muset instalovat nejaky dalsi kodek, nebo budu mit smulu, ztay flash, mimochodem funguje dobre, mam na nej flashblock ... nechapu to.

Za par let zas nekdo bude vsechny vydirat pomoci patentu, zpomente na ma slova !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro upřesnění, ten srovnávací obrázek vlevo není H.264 ale H.263!
Více viz http://people.xiph.org/~greg/video/ytcompare/comparison.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to tím, že pro H264 bude i pro slabá zařízení k dispozici HW dekódování?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělám svá laická videa ve fullHD určená k přehrávání na HTPC v MCE, v Premiéře CS4. Výsledné video kóduji vestavěným Adobe Media Encoderem s jeho kodeky. Při výstupu ve fullHD 1920x1080/25 s datovým tokem 8/10MB, 2 pass jsem zkoušel vestavěný H.264 kodek a vestavěný WMP9 kodek. Tedy MP4 (H.264) a WMV (WMP9). Při přehrávání v MCE (ale nejen tam, i v Media Player Classic Home CInema) je H.264 video příšerné, kostičkované, počítač má co dělat aby to přehrál. WMV jede jak po másle a i na 127cm plazmě vypadá nádherně. Nevím co je kde špatně, proč Premiéra dělá MP4/H.264 takhle hnusně, ale pro mě jako pro lamu, pro kterého jsou nároky MEGUI na užvatele nepřekousnutelné, je východisko jasné. Mydlím to do WMV a jsem spokojený :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JoHnY3: Theora je technicky pod ASP. A xvid nebo divx rozhodně neporazí, možná tak starý ms mpeg4.
J8 sjem osobně nezkoušel starou Theoru, pouze vývojový enkodér thusnelda (nicméně týpci tvrdí že je lepší a sami testují na něm).
Je to docela bída, a salbší kompresní schopnost je navíc podraážena velmi špatnou správou bitrate - zkrátka dostanete ucházející místa, a le taky místa patologikcy hnusná. Pokud použijete bitrate mód, máte celé video hnusnější, pokud použijete constant quantizer, zblázní se to z nějakého důvodu ve statických scénách (zkrátka obraz se vůbec nemění, ale z nějakého důvodu komprese naprosto selže).

Co se týče youtube. Pro HD rozlišení používá nějakou slabou konfiguraci x264, na což se theora beztak nechytá (ony ty jejich testy jsou takové snadné).
Pro běžné rozlišení youtube používá h.263 a pak neveřejný h.264/AVC enkodér, který zbastlil jeden ze zaměstnanců na koleně - ten není o moc lepší než vp6/h.263 (tzv. "HQ" verze). Tyto dva druhy videa by asi theora mohla nahradit bez velkého zhoršení. Nicméně, proč změnit infrastrukturu na stejně špatný kodek, který je navíc velmi "alpha", co se týče kvality (viz to co jsem říkal o správě bitrate). Když už změna, tak by dávalo smysl začít všechna video kódovat pomocí x264. To funguje ve flashi, takže přehrávač by se nemusel měnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HURRRAAAAA
Jak ja jim budu pochlebovat, pokud flash zmizi - dnes mam smulu ja i oni - proste nevidim ;-)

drzim pesti OGG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://saintdevelopment.com/media/

^^ Srovnání různých kodeků na poněkud obtížném klipu (60fps, kapčura z nějaké hry. Hezky ukazuje jak dobře umí kodeky využívat motion estimation, b-frames a myslím že také partitions u x264), pokud by to někoho zajímalo. Je to pár měsíců staré, ale tuším že to tvůrce měl v plánu aktualizovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že dosť podrobne kodeky zvyknú rozoberať aj na:
http://compression.ru/video/

A ako pozerám, ľudia si stále mýlia x264 a H.264. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kromě patentů má Ogg/Theora ještě jednu výhodu. Funguje v prohlížečích přímo bez nutnosti instalovat nějaký plugin. Video se potom chová jako nativní součást stránky.

HW dekódování H.264 je fajn, ale už jste to někdo ve Flashi viděli? Flash to prostě neumí, takže to stejně musí dekódovat procesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> JeCh:
Však ono na to HW dekódování taky dojde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.