Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč zakladatel GNU považuje Ubuntu Linux za spyware?

Je mi jedno, kam se vývoj posune, já dávám za pravdu Richardovi. Jsme pro svobodu a basta. Kdybych Ubuntu používal :), tak bych tím pádem platil poplatek pár Kč každý měsíc za používání Ubuntu. A jak známo GNU linux je prostě bezplatný. Proto je to špatně. Tuhle "službu" mají mít uživatelé minimálně při instalaci jasně popsanou a pak ať si rozhodnou jestli ji zapnou nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vidím to bohužel podobně. ale já evolučně dospěl k cestě pryč od ubuntu už před časem. poslední verze, kterou jsem skutečně používal, byla 11.10. 12.04, ač LTS, mi kravla tak, že jsem prakticky nebyl schopen ji provozovat, takže jsem v létě nainstalovat mageia2 (čistě "na zkoušku) a už jsem v ní zůstal. 12.10 už vlastně ani nechci používat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stallman je svobodymilovný člověk, pravý Američan (v původním smyslu slova, a to nijak pejorativním). Jenže kolik lidí (hlavně ti ze stáda) vymění svou svobodu za zatuchlý, ale pohodlný a bezpečný chlívek? Já myslím, že většina, stačí se podívat, kolik lidí neřeší bezpečnost a soukromí svých osobních dat, a nejedná se jen o Facebook, MS a Apple, ale třeba i Google (Android je v podstatě jeden velký rootkit).

Běžný Franta Uživatel neřeší bezpečí svých dat, ten řeší jen své pohodlí a to, zda to je dostatečně free, cool a in. A takovému člověku bude Stallman zákonitě připomínat hnidopicha, který všude vidí bubáky. Nezávisle na tom, zda má principiálně pravdu (a to on má, protože byznysman, pokud mu z toho potečou peníze, klidně prodá i svou babičku do otroctví ve jménu růstu růstu a tím i růstu své burzovní hodnoty).

A když už je mléko vylito, jen velmi špatně se nalévá zpět do konve...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím. O to hůř, když se jim to snažíš vysvětlit a oni tě buď mají za paranoika, nebo to prostě neřeší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me by spis zajimalo, jestli se tyhle problemy tykaji i xubuntu, lubuntu a dalsich alternativnich *buntu nebo se podobne jako Unity tykaji jen default desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Lubuntu instalované z mini iso, a tam to asi není (nemůžu to tvrdit na 100%, ale nic mě zatím nic nenapovídalo), je to tedy minimum desktop install, takže i bez věcí jako network manager apod., ale to se dá doinstalovat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,
přidávám se k předchozímu dotazu a rošiřuji ho na deriváty Ubuntu tj. Mint atd. Je v nich také tato funkce defaultne instalována a používána? Možná by to byl dobrý námět na obsáhlejší článek. Mimoto samozřejmě souhlasím s Richardem.
Jura321

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mě taky zajímalo (stejně tak jako by mě zajímalo, jak se tady hkmaly o příspěvěk výš dotazoval, jestli se to týká i různých odvozených verzí typu kubuntu, xubuntu, lubuntu...). Já ubuntu pár let poměrně spokojeně používám (asi takhle - nic není bez chyb, ale zase to je z mnou zkoušených distribucí ta, která mi nejvíc vyhovovala a nejlíp fungovala) a asi dál používat aspoň výhledově budu, byť tady ovšem souhlasím s R. Stallmanem, že takhle se to prostě nedělá a je to prasárna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak ten Mint by mě také zajímal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak jediné co odesílá informace u vyhledávání je prostředí Unity. Takže pokud jenom změníte prostředí v Ubuntu, je to pryč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusite ani menit prostredi, staci odinstalovat balik: unity-lens-shopping.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takové info chybělo článku k dokonalosti, díky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíte ani nic odstraňovat - prostě v nabídce "privacy" změňte nastavení...

Ostatně tohle není tak moc o svobodě jako spíš o ideologii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta věc jde vypnout během pár sekund přímo v nastavení, pokud to pomůže financovat Ubuntu do budooucna tak mě to nijak nevadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uvital bych navod ? kde se to nachazi ? abych to mohl vypnout..dekuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.