Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodej HDD poroste, optické mechaniky už stagnují

Od té doby, co se vyrábějí multimediální přehrávače jako krabičky k TV (viz Asus O!Play Air), je víceméně jasné, že Bluray je do budoucna dobrý leda jako prostředek k přenosu filmu z obchodu na internet...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Bluray se má dnes k HDD jako dříve MiniDisk k MP3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A hlavne od okamziku kdy bluray mechanika + medium je stejne drahe jak 1TB disk a zivotnost zaznamu je stejna tak proc kupovat neco pomalejsi kdyz uz i ten disk se da pripojit vsude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bluray to malo od zaciatku prehrane, zla strategia zapricini ze sa nedostanu ani k zlacnovaniu smerom k masam - predbehnu ich mozno aj SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky hodlám pořídit 2 HDD s min 1TB na zálohování, jen ještě někde sehnat externí box s možností "Write Protect"? Nějaký přepínač jako mají např. SD karty.
Po provedení zálohování a zamknutí zápisu už jen na čtení dat. Jako měly "staré dobré" 3,5FD :§)
Nevíte někdo o něčem?
Už ani nepamatuju kdy jsem naposled něco ukládal na "placky".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to chceš na zálohování, tak daleko lepší než nějaký přepínač proti zápisu (stejně nic takového neexistuje) je mít box fyzicky odpojený od počítače i elektrické sítě. Až ti počítač spálí přepětí v síti, tak poznáš, proč takovou zálohu potřebuješ. (A když ti dům s veškerým vybavením zničí povodeň, tak poznáš, proč by ten disk měl fyzicky být někde úplně jinde.) Pokud potřebuješ data i číst, tak potřebuješ ještě jeden další disk. (A ten pak můžeš v rozumném operačním systému připojit jako read-only, případně v méně inteligentních systémech nastavit přístupová práva na celý disk pro všechny uživatele jen pro čtení.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplne souhlasim s tim mit nejcennejsi data fyzicky odpojeny od PC.

Bydlim v nejvyssim patre cinzaku a mam zkusenost, ze bourka dokaze napriklad zaseknout pocitace nebo znicit veci jako jsou wifi karty jen tim, ze prasti do baraku hned vedle. Pokud mate smulu a prasti do vaseho, tak je to s pocitacema vselijaky. Nemusi se stat vubec nic a nebo muze bejt vsechno pripojeny do zasuvky na skvarek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že od toho tu máme přepěťový ochrany + filtrované zásuvky... Od té doby co je používám, se zlepšila stabilita a životnost zařízení doma o několik řádů... :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no AC je jen jedna z cest, jak statiku "dostat" do PC, mnnohdy stačí připojit "flašku"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blu-Ray opravdu není pro zálohování to pravé, ostatně to nejsou ani DVD-R, nebo CD-R. Kdysi se mi velmi zamlouvaly magnetooptické mechaniky, ale byly příliš drahé. Dnes bych bral něco podobného s pořádnou kapacitou. Možná se hecnu a koupím nějakou starší DATku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak...ja žadným optickym mediim neverim...pred 6 lety jsem si vypalil 10 DVD s mp3, dneska uz nektery vubec neprectu... a to jsou Verbatim Super AZO, coz byly v te dobe podle testu tady jedny z nejkvalitnejsich, navic jsou to uplne cisty neposkrabany media v krabickach na polici...mit tam nejaky fotky, tak nadavam...

podle me je nejlepsi zaloha nekolikanasobna a na vice nezavislych mistech...proto mam rodinne fotky na 3 PC současně...ale uvazoval jsem uz o nejakym externim disku se dvema HDD v mirroru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záloha ano, externí USB je cesta, ale jako archiv bych byl opatrnější, předevčírem jsem restauroval jeden exterák, kde měla kámoška všechny fotky. Samozřejmě archiv - tedy jen na jednom místě. Disk sice přes SMART se snažil upozornit na BAD sektory, ale USB čip si to nechal pro sebe... Takže nakonec umřel (2,5 roku starý)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvažoval jsem o externím diskovém poli na 1Gb síti. Ideálně 4-5 disků v raid 5. Nejlíp spešl krabice s armem. Ale zatím to vychází pořád na dost peněz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A navic levne NASy s ARMem byvaji nechutne pomale, viz recenze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco kazdy pri dnesnom pomere cena/kapacita sniva o RAID5 ? Ak Ti za dva-tri roky odide ten box, ale disky budes mat v poriadku myslis, ze s prstom v nose napojis tie disky do niecoho ineho aby si dostal tie data z toho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na urcite veci jsou opticka media fajn, vyhodou byva ze po zaplaceni mechaniky uz kupujete jen levna media. Jenze soucasne optiky jsou strasne pozadu za hardiskama. Moderni opticke medium by melo mit kapacitu v radu stovek GB, mechaniku tak za 1-3000 Kc a do 50 Kc za medium, pak by to melo smysl. Bohuzel dnesnich 4,5 GB u DVD za cca 10 Kc uz je mizerie - BlueRay nepocitam, to stale vetsina lidi ani neprecte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to BluRay odpovidalo, kdyby ho totalne nezazdili snahou o to aby neslo kopirovat (coz se stejne nepovedlo ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optika jako záloha sice prohrává, ale jako archiv má i své výhody, ještě jsem neviděl případ, kdy vložení placky odpálilo mechaniku popř. i board :-) Na rozdíl od USB disku... Co se týče polí - tak nevím, nedávno se tu řešila úspora jednoho Wattu ve zdrojích stand-by a teď zcela protichůdně se tu navyšuje spotřeba o desítky Wattů díky RAIDům :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem hledal až jsem něco na zálohování našel:
ACP-2127 USB-to-SATA Write Protect Digital Mobile Disk
http://www.mars-tech.com/acp-2127.htm
http://dl.acard.com/manual/english/ACP-2127Q(E).pdf
Táák a teď to ještě někde u nás koupit tak aby doprava nebyla dražší než zboží :§)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.