Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodej počítačů letos vzroste o 20 %, netbooky na ústupu

Tak se zdá, že éra přenosných počítačů je na ústupu a není se co divit kvalitní ,kvalitní Note a netbook stojí prostě moc peněz a ty co stojí málo zase nepřežijí záruku déle než o půl roku a oprava se skoro vůbec nevyplatí.Navíc poměr cena / užitná hodnota není nic moc. A Tablet PC bude zase jen módní záležitost a prodeje bude podporovat zase jen nutnost být IN.
Já osobně zůstávám věrný stolním PC a to jak v práci tak doma, výhoda toho že si upgrade, „servis" udělám sám a relativně levné komponenty vítězí nad tím být za každou cenu mobilní. Jasně pro někoho je nutnost být neustále mobilní ale dost uživatelů a firem podlehlo mánii a zcela zbytečně se snaží být IN a zaměstnanci se krčí u malých ,nevýkonných přenosných počítačů a zaměstnavatelé riskují ztráty firemních dat a citlivých informací díky lajdáctví zaměstnanců , IT techniků a vlastní lakoty v oblasti zálohování a zabezpečení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normální firemní postup je dnes koupit slušný noťásek, dock, klávesnici, myš a 22" LCD 16:10. Tedy těm, kdo jsou nuceni cestovat. Jinak se stále kupují mini- a midivěže, případně miniaturní počítače od Dellu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jste přesvědčený, že ti ostatní se jen snaží být IN a své vlastní peníze vrážejí jen do image? To že vašim potřebám stačí stolní PC je dobré, ale ostatní můžou mít jiné. Já např. já už stolní počítač nepotřebuji. Né všechny programy umožňují instalaci na 2 různé počítače. A kupovat kvůli tomu další licenci je blbost. Nebo také taková drobnost jako je nepotřeba záložního zdroje. Při výpadku sítě nebo kolísání napětí, mi NTB jede stále.

Také kolik lidí se šťourá ve svém počítači. Tím myslím všechny uživatele, né jen neustále upgradujcí nadšence. To že lidé teď méně kupují, protože šetří, neznamená že se trend přechodu na mobilní zařízení mění :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

konzervo ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn ... vyprchal hype ze super malých notebooků živený z nadšením lidí, kterým něco takového skutečně chybělo a kteří strhli ovce okolo.

Osobně jsem rád, že malý notebook mám a taky jsem rád, že jsem si ho pořídil v době, kdy začaly být hardwarově rozumné (Asus 901) a ještě se na nich tolik neprojevovaly snahy výrobců ušetřit za každou cenu, nebo udělat hračku do kabelky, ale prakticky jinak k hovnu. Ve skutečnosti mi na tom mém vadí jen debilně lesklý černý povrch, matný by byl lepší.

Pořizoval jsem ho jako "lepší PDA s klávesnicí", tj. jako zápisník, SSH terminál, takže cokoli navíc je pro mne výhoda, nikoli nutnost. A samozřejmě Linux, WXP na to běží docela mizerně (záseky způsobené SSD).

Měnit budu až se rozpadne. Jinak taky preferuju stolní PC, už kvůli možnosti vybrat si (předimenzovaný) monitor dle libosti, nacpat do PC diskové pole, kvalitní zvuková a grafická karta ... a nebýt svázaný tím, co zkombinoval výrobce. Nemluvě o tom, že notebooky s SPVA panelem (nic horšího neuznávám) jsou nehorázně drahé.

Na stolních PC mne štve jediná věc. Není snadné zkombinovat Hardware tak, aby byl solidní, nepříliš drahý a zároveň energeticky úsporný = tiše uchladitelný bez vody.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No já bych ten pokles viděl taky v tom, že cca před dvěma lety to byla nová kategorie, já mám svůj skoro přesně dva roky a tehdy byly na výběr tři typy, Asus 901 a 1001 a MSI U100 a jeho klony, penetrace byla 0. takže se to hodně prodávalo a trh se nasycoval, dneska už to nejspíš má většina lidí co to zajímalo a přechází se do stabilizovaného stavu, kdy bude probíhat obměna, což se pochopitelně projeví na snížení počtu prodaných kusů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych pokles videl zase v tom, ze pred temi dvema roky byly na trhu opravdu netbooky s displejem 7",8",9" max 10" dnes nic s timto rozmerem nejde sehnat vse velky kravy nad 11" a s cenou stejnou jako mnohonasobne vybavenejsi a lepsi 15" takze co udela zakaznik? radeji si poridi levnejsi 15" nez predrazenou 12" s atomem.

Vyrobci se zacaly predhanet ve velikosti displeje 7" s tak obrovskym ramem v podani eee je opravdu malo a jak to nakonec dopadle je dne videt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se chvili zkouselo jestli lidi skutecne chteji male, mene vykonne pocitace ... a ukazalo se, ze vetsina chce spis velke vykonne pocitace a jenom za ne nechce platit tolik penez, coz se zase nelibi firmam ktere by nejradsi prodavali male mene vykonne pocitace za cenu plne vybavenych notebooku ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já bych po dvouleté zkušenosti s MSI U100 klonem chtěl víc než 1024x600, 1280x800(720) nebo 1366x768 a kvůli zraku ne na 10" ale 11,6", bez optiky. Rozdíl ve velikosti a hmotnosti nebude tak velký. A pokud to bude dobře vybavené (ne atom ale Core ULV atd.) tak očekávám, že to nebude levné. A pokud je někomu jedno, jestli má jedenáctipalcový třílibrový netbook nebo patnáctipalcovou tříkilovou krávu, tak mu opravdu lepší komfort poskytne ta patnáctka a je blbost kupovat si netbook.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Blbé je, že se ceny netbooků a notebooků potkaly na cenách notebooků. Proto půjdou netbooky do kytiček.

Škoda, že se ceny nepotkaly níž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.