Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodeje digitálních fotoaparátů stále klesají, aktuálně jsou na úrovni roku 2003

Niekolko znaciek to coskoro zabali, samsung sa uz pomaly stahuje z trhu a udajne uz nad foto biznisom zlomil palicu, uvidime kto pojde dalsi ,ale pri takych predajoch nebude jediny :) Ja som presiel nedavno z "fotomobilu" na bezzrkadlo a tento prechod hodnotim pozitivne nakolko obrazova kvalita fotiek sa viditelne zlepsila... no kompakty to uz asi maju zratane :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja si tipuju ze zustane jen Canon (spise z proflaknutosti a konzervativismu profiku netechniku) a SONY (ten z duvodu vynikajicich technickych i SW inovaci a ktery vede jiz dnes v bezzrcadlovkach). Nikon take dlouho prezije neb je dle me lepsi jak Canon a je take dost proflaknuty.

Tito tri nejlepsi preziji asi dlouho a nakonec , tipuji a fandim, vyhraje "muj" (oblibeny i pouzivany) SONY ;-) Ma zatim , dle me, nejlepsi snimace!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to podľa mňa logické. Ak niekomu stačí malý kompakt, moderné mobily ho plne nahradia. Ak niekto potrebuje určitú kreativitu (EVF, bez/zrkadlo...), akýkoľvek mobil ho nenahradí. Osobne na bežné dokumentačné foto použijem mobil, na turistiku/výlet použijem EVF.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

kompakt jsem poridil jeden a jen za ucelem dovolene kde se travilo hodne casu na vode, pod vodou a u vody takze je i vodotesnej (zvodotesnit zrcadlo by stalo majlant a bylo by to neunosne na noseni, zamit jsem to okmzite), a slouzi dodnes takze neni duvod ho vymenit, zato zrcadlovky se me ve skrini valej jiz asi 2 roky a kdys us si rikam ze bych je zas mohl vytahnout a cvaknout par poradnych fotek jako za casu kdy jsem fotil pro CarAuto, tak proste neni cas ani chut sebou celou fotovybavu tahat, navic pokud ty fotaky fungujou, tak neni duvod je menit protoze proste foti dobre, stejne dobre jako pred 5-6 lety kdy jsem koupil ten posledni (moje prvni byla 300D nekdy na vanoce 2003 a dnesni 5D2 a zalozni 450D proste budou slouzit jeste dlouho)

zrcadlovky klesaj ze stejneho duvodu jako kompakty, levne zrcadlovky si nakoupili lidi prave proto ze byli levny a bylo to jakoze neco vic, proste jinak vypada na dovoleny clovek co ma v ruce zrcadlovku (i se zakladnim setakem, a jak se ti lidi casto tvarej namachrovane :D ) a jinak ten co foti mobilem/tabletem, jenze tihle lide nemaj duvod si zrcadlovky obmenovat, ta zrcadlovka je casto omrzi a skoncej zas u stareho kompaktu nebo mobilu nebo proste foti na automat s tim zrcadlem a setakem za par supu, skutecnych fotografu kteri potrebuji "poradnej" fotak je proste malo a jeste min je tech co potrebuji ty fotaky menit za nove (nepovazuju se za fotografa, spis jen za uzivatele co mel stesti a jistou dobu mohl fotit za penize, fotim uplne stejne "dobre" jako tisice dalsich me podobnych)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejak, kdo koupil fotak, tak mu funguje, duvod k vymene veskerej zadnej, nejaky nesmyslny Mpx navic nikoho nezajimaj.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych nasyceni trhu videl jako vyraznejsi rozdil nez mobily. Lidi, kterym nestaci mobil, ale zrcadlovka se jim nevyplati, bude dost. Problem je, ze ti vsichni dneska maji funkcni kompakt s 7x zoomem a 12MPix, coz jim perfektne vyhovuje a nemaji duvod kupovat nic noveho. Teda dokud se jim ten fotak nerozbije.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Povaluje se mi tu kompakt, kterej ma necely 3Mpx, a obrazky dela lepsi, nez drtiva vetsina fotaku s o rad vice Mpx. Narozdil od nich ma totiz sice pidi, ale objektiv. Mel sem v ruce taky peknych par zrcadlovek, a k nim skla v rozpalu set "gratis" vs sklo za 1/4M. Rozdil ruznych tel byl naprosto marginalni a spis naopak, 5 vs 12 Mpx => 5tka delala lepsi obrazky, min sumu. Radove vetsi rozdil udelalo prave sklo. A rozdily pozna i lajk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Používám Konica Minolta Dynax 5D z výprodeje z doby, kdy to přebírala Sony - kolik je to roků, sakra? IMHO rovných deset a čtvrt. Nemám důvod ji měnit. A na běžnou potřebu si beru Olympus XZ-2, ten ještě taky pár let vydrží. Takže máte pravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi podobna krivka bude u samostatnych GPS navigaci, co? (teda s mnohem mensim objemem).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tam bych se nedivil kdyby uz se jen doprodavalo....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tam to mozno bude trochu inak. Jednak sa montuje dost navigacii priamo od vyrobcu auta rovno do auta = pausalny prijem pre vyrobcu navigacii. No a potom samotne mapove podklady. Skor sa zmenila forma, ludia si nekupia samostatnu navigaciu ale maju jednu uz rovno v aute v cene auta a dalsiu zaplatia ako aplkiaciu (ak chcu).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Instaxy by byly zajímavé, kdyby velikost filmu byla alespoň 9x12 cm a kdyby z toho udělali normální foťák, s normálním objektivem. Pak by to bylo velice solidní velkoformát.

Ještě zajímavější by ale byl fotoaparát, který by byl instantní pouze částečně a tedy by z fotoaparátu nevylezla hotová fotka, nýbrž vyvolaný negativ, z kterého by bylo možné zvětšovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si rád koupil kompakt co fotí lépe než mobil.
Bohužel už půl roku hledám a nic. Jen Canon G16, ale tolik peněz nemám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to hledáš dost špatně. Od Canonu řada G nebo S, od Sony RX100, od Olympusu třeba SH-1/2. To jsou ty menší po kterých by ses asi chtěl dívat. Ostatní značky moc nesleduju, ty ti doplní další. Dnes je na trhu docela dost kompaktů s větším snímačem a aspoň trochu slušným sklem.

Otázka je jen kolik do toho chceš vrazit, protože tu docela dobře platí že dostaneš to, co si zaplatíš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Byl jsem se podívat na článek na který vede odkaz o prodeji 400 milionů fotoaparátu Fujifilm Instax a z levé osy na grafu tak i dle samotného popisu pod grafem je zřejmé, že se jedná o 4 miliony kusů což je 100x méně a tudíž vcelku normální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo, moje zbrklé přehlédnutí, díky za upozornění, opraveno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no na pracu pouzivam Nikon D700 z 9/2008 (7 rocny 18672snimkov) plus dva kusy D80 (jednu som dostal planovana je prerabka na IR). pokial idem fotit "zo zabavy" tak kludne mi staci D80 alebo mobil (12mpx).
Oba modely stale vysoka kvalita, mam na ne objektivy a nic ma nenuti kupit novu, pokial fungju.

Takze sa tomu nedivim.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy v historii nefotilo tolik lidí jako teď. 95% z nich potřebuje udělat "fotku" a nic než "pohlednicovou" kvalitu nevyžadují, takže, jakmile to technologicky umožnil mobil, extra foťák vůbec nepotřebují.
To samé se týká videa.

Nafouknutý trh tedy významně splaskne.

Místo kapesních Canon S90-95-100-120 mi dneska poslouží mobil, to mi kvalitou stačí.
Celou DSLR výbavu jsem prodal, kupuji Sony RX1RII s pevnou 35-kou. 42 Mpx, místo zoomování budu dělat výřezy, na A4 mi stačí 6 Mpx. Vyjde to vlastně levně, protože místo těla a kupy objektivů mi stačí jeden. Nemusím všude tahat fotobrašnu nebo fotobaťoh, což jsem byl často líný - tohle s sebou mohu tahat skoro pořád.

Ze všech digi foťáků jsem si nechal jen Fuji X100t, protože mi to nostalgicky připomíná Zeiss Taxonu, "for fun". Jinak šlo všechno do světa. Dvě Canon těla, jedno Pentax, 18 objektivů, Canon S120. Nepotřebuji to.
Asi nebudu sám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Se Sony RX1 RII spíš sám budete :) (resp. vás bude minimum)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cena RX1R II je vysoká, ale jen zdánlivě.

Jakékoliv FF tělo vyjde minimálně na 30 tisíc. Vysoce kvalitní 35mm objektiv alespoň 20 tisíc (Sigma), od Canonu, Nikonu dvakrát tolik. Vzhledem k 42 Mpx se dá výřezem nahradit standardní zoom za dalších 20 tisíc, díky kvalitě toho objektivu i pevná skla 50 a 80 mm. No a jsem na té stovce. Ale nepotřebuji fotobrašnu, baťoh.

Hlavní moucha, kterou to má, jsou krátká ohniska, 24 mm mi občas bude chybět docela dost. Hraní si s hloubkou ostrosti a bokehem, to je další věc. Ale to se nedá nic dělat. Všechno je nějakým způsobem kompromis - a tohle mi připadá jako docela dobrá volba. Jestli je to pravda, budu moci říci za rok.

Když jsem vyhodnotil svoje fotky za uplynulých 10 let, většinou se pohybuji kolem 30-60 mm ohnisek. Měl jsem i teleobjektivy, 50-150, 70-200, 400 - ale to jsem použil v poslední době parkát za rok. Také makroobjektivy, ale všechny makrověci jsem si už vyfotil, už mě to tolik nebaví. Období krajinek mám také za sebou. Noční fotografie, astrofotografie, v IR, ... teď fotím hlavně rodinné fotky a street foto, na to je menší nenápadný foťák, který nevypadá jako profi, docela nejlepší. S co nejvyšší citlivostí. Také mě láká ta nízká váha a kompaktnost. Bez výměny objektivů nebude prach na čidle. Také je to Sony dobře těsněné, nebude problém to mít s sebou někde v přírodě, třeba pod stanem. Možná prostě chci zkusit něco jiného - DSLR už jsem si zkusil dost.

Co do kvality a možností je samozřejmě DSLR nebo poslední bezzrcadlovky - Sony 7 například - bezkonkurenční a nenahraditelá, ale ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

upozornuji ze zahy zjistite ze opticky zoom nenahradi digi vyrez ani ze 100Mpx... Optika navic meni perspektivu!!! I hloubku ostrosti!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A já se tomu ani nedivím. Doba je prostě taková, nikdo dnes kvalitu neřeší a i kdyby, "to stačí...". Kolikrát čumim co mi kdo dodá za fotky a já z toho mám něco vykouzlit.... vlastně, větší rarita jsou pro mě fotky kvalitní ;-) To je tak jednou, dvakrát za rok, když je to profi focené....
Osobně jsem sice nějaké to zrcadlo i kompakt v ruce měl, ale nikdy jsem nějak neměl potřebu pořídit vlastní, i když mě zrcadýlko kdysi lákalo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jeden faktor NASYCENOST TRHU:
- pro běžné focení současná vylepšení nejsou potřebná (srovnejme parametry pionýrské doby - výdrž aku 10 snímků?, kvalita, váha, kapacita pamětí, ovládání ...)
- druhotná nasycenost v rodině - děti ho mají (v hračkárně je dražší jak levný "pravý" foťáček, jen nemá barbie-barvu)
- spolehlivost vysoká (ještě nepronikly kurvítka),
- navíc je téměř v každém mobilu, ač ho tam v podstatě nechceme ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak - kurvítka podtrhuji! Čeho se obávám je prašivizace trhu - viz spotřební elektronika, holící strojky apod. U foťáků to zatím začalo proprietárními baterkami i na low-endu, jediný low-end co ještě bere tužky je nejlevnější Nikon, což je takový plasťák, který vrže, dává nesmyslně šumivé fotky v 5mp a mechanicky se v ruce skoro rozpadá, ale hlavně že má detekci obličeje... Deset let starý Canon SII-IS se slušnými LSD tužkami jede pořád dál. Zatím funguje aspoň to, že určité cenové hladině zpravidla odpovídá určitá kvalita, napříč generacemi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"U zrcadlovek by nepochybně situaci zlepšil pokles cen, protože full-frame modely jsou stále hodně drahé."

Proboha jen to ne. S láskou vzpomínám na dobu prvních DSLR, kdy cena přesahovala možnosti většiny spotřebitelů. Je utrpením sledovat, jak se zrcadlovkou pobíhá kde-jaký idiot, který si jí koupil jen proto, že na ní má a s focením to nemá lautr nic společného, což ostatně vidíme v přeplněných internetových galeriích plných obrázků 640x480 a 0,0001% fotografií.

A propó, když se u nás v práci nedávno vedla debata na téma focení, tak jsem kolegy (kteří mají pochopitelně také zrcadlovky a leckdy drahé modely) požádal, aby mi ukázali fotky. Vytasili notebooky, tablety a telefony kde je mají. Tak jsem je znovu požádal o fotky a světe dive se, nikdo mi je dodnes vytištěné nepřinesl.

Mobil s foťákem se zdá jako spása a facebookově-instagramovou populaci postupně od foťáků zase odvede.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitny fotak nie je o tom, ze mam vsade navesane fotky vo velkom formate. Tiez mam zrkadlovku a vacsinu fotiek ulozenu len elektronicky. Ale rychlost ostrenia a svetlost su uplne inde ako pri tych napodobeninach fotaku v telefone, alebo malych kompaktoch. Ak raz budes fotit deti v interiery bez toho aby si im blizkal do tvare bleskom, tak pochopis o com hovorim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prepacte ale to je taka falosna potreba tvarit sa ako profesional, nieco extra, vymedzeny a nadradeny. Niesom ako ty ostatny s beznym fotakom/mobilom/zariadenim ja mam profi lebo som profesional a ostatny na to nemaju. A to je pekna blbost. Profesionala nerobi profesionalom jeho vybava ale prave jeho profesionalita, pristup k praci a jeho tvorba. Dobry fotograf vykuzli zaujimave fotky aj s historickym vybavenim a ostatne to plati o kazdom odvetvi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.