Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodeje notebooků na vzestupu, rostou o 10 %

Prodeje notesů by stouply raketově, kdyby výrobci vyráběli něco, co zákazník chce. Jenže to nedělají.

Nedávno jsem sháněl pro někoho malý notes na systémovou práci a jako nejlepší se ukázal Thinkpad X220, protože:
1. má to ještě opravdickou klávesnici, na které se dá psát všemi deseti bez chyb a skvělé rozložení kláves
2. má to výměnnou baterku a možnost přídavné
3. má to procesor se skutečným chlazením, který po 3 minutách nezačne trotlovat ani nesníží kmitočet na 800 MHz
4. je to bombenfestung
5. má to kvalitní displej HD, který se dá za cca 1500 vyměnit za nový FHD, kdyby to někdo v 11" potřeboval
6. je na to mraky náhradních dílů za hubičku od žluťáka
7. stojí to "refurbished" jen cca 7-8 tisíc korun včetně pošty
8. jede na tom W7, xBSD, linuxy, solarisy protože ovladače jsou už dávno ve všem
9. výkon se od té doby nikam nehnul
10. coby cestovní mašinka to nestojí majlant, takže pokud to ožralý zapomene v taxíku, spadne mu to do řeky, ze skály, ... škoda nebude 30k+.

Dělá někdo něco takového nového ? Řekněme do 40-50 tisíc ? Ani za ty peníze ne.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nedavno jsem kupoval laptop.... nakonec jsem vzal za 150eur pouzity 12 palcu s core i5 2520m (35W cpu). Kdyz sem hledal neco pouzitelneho mezi novymi, tak sem se dostal na 1200 euro a to nebyl bez problemu... vydrzi sice mnohem vic na baterii, ale to az tak casto nepotrebuji... proste ta desiva propast v cene neni vubec vyvazena hodnotou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

preto fungujem na 3 rocnom 11" asuse a macbook air.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chces rict, ze koupis 5 let stary notas levneji nez novy? VAZNE? To je zvlastni ze?:o)
Kvalitni displej doufam nemyslis ten standardne dodavany TN s 0° pozorovacich uhlu! Hodis do toho SSD a mas to minimalne 10k stary kram s mizernym LCD bez zaruky a to se vyplati!
Kdyz ti vyhovuje klavesnice a robustnost, proc se nedivas po novem lenovo thinkpad? ALE SAMOZREJME, ZE NOVY BUDE DRAZSI NEZ 5 LET STARY!!!

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Teda čteš Ty vůbec někdy komentáře, na něž dáváš odpověď, nebo jsou všechny Tvoje odpovědi takhle mimo mísu? :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nenabyl jsem dojmu, že se ještě nedávná situace, že starý Thinkpad za deset tisíc je lepší než nový Aušus za patnáct, v současnosti nějak zásadně obrátila.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze po konstrukcni strance tohle uz hodne dlouho neplati ..... po strance HW parametru to bylo vzdy spis obracene .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na většině nově prodávaných noťasů pod 20k je stále TN display.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem si na alze dal notasy s i5 a i7 do 20k, tak mas pravdu .... vetsina 70 ma TN .... 46 IPS ......
Kdyz pridam i odpad v podobe AMD a dalsich suntu, tak je to 190 vs. 150 ..... nicmene bez AMD je to 155 vs. 149 ....
Tak pointa je, ze na vetsine je asi stale jeste TN, byt je to tesne ..... navic dnesni TN se neda srovnavat s 5 let starym TN, to je nebe a dudy ....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

BTJ ty jednoznacne nechapes kontext temy a narazanie ludi na nevhodne kombinacie notebookov. U teba musi byt velmi narocne pochopit dve veci naraz, ze?

Ano statisticky si dokazal, ze IPS (a ine) vs TN su dost vyrovnane. Bravoooo, patri ti poklona pan statistik!

A teraz si skus prejst jednotlive IPS (a ine) notebooky.
Cast ma sice IPS ale ma male rozlisenie v porovnani s velkostou displeja.
Dalsia cast ma sice IPS panel, ale je vylesteny ako tvoja zadnica.
Dalsia cast ma sice IPS panel a dokonca aj FullHD, ale:
- ma bud domrvene sloty RAM (4GB s jedinym slotom alebo 2x2GB, alebo 8GB s jedinym slotom),
- ma ultravelky (drahsi) pomaly HDD (napr. 1-2TB co zbytocne predrazuje), alebo ma hybridny velky HDD (no za tu cenu by stacilo uzivatelovi 120GB SSD s moznostou, ze namiesto posratej DVD mechaniky si moze doplnit dalsie SDD alebo HDD podla vyberu)
- dokonca k dostacujucej integrovanej grafike musia narvat prehrievajucu sa, zravu graficku diskretnu kartu so spotrebou aspon 25W navyse, pri vykone o 10-30% vyssom oproti integrovanej (casty priklad AMD notebookov)
- odflaknute chladenie, ktore funguje len tak-tak prveho polroka, kym sa nevytvori jemna vrstvicka prachu na suciastkach... potom sa z toho nasledne stava vysavac (mal som v rukach kvalitne stare notebooky, ktore aj ked boli jemne zanesene, mali dostatocne navrhnute chladenie, ktore nesposobovalo prehrievanie).
- drobnosti ako zrovna u IPS chybajuce podsvietenie klavesnice (zatial co u TN verzie je), zlou kombinaciou poctu a verzie USB portov (zatial co u TN verzie nebol problem)
- nizka kapacita baterie (v minulorocnych modeloch bola o 20-30% vyssia kapacita, no pre znizenie vahy cca 150g ju zredukovali - ale museli tam dat 9mm dvojplatnovy HDD, diskretnu gpu, DVDRom, ktore maju vahu spolocne do 300g)
- a na zaver CENA. Rozdiel medzi TN a IPS panelom je cca 15-40Eur. Cenovy rozdiel pre zakaznika je ale casto cez 100Eur. Zakaznik proste nedostane to, co by dostal u TN verzie s vymenenym panelom. Vdaka IPS mu tam este natlacia nepredajne "novinky" z minuleho roku a dvihnu cenu o 150-200Eur.

Ked toto vyfiltrujes, tak zistis, ze tych modelov do cca 700Eur je zo 150 tak mozno 2 kusy, ktore nie vsetkym vyhovuju, koli dalsim podmienkam (napr. zlou skusenostou s danou znackou, komplikovanym reklamacnym procesom, farba plastu a podobne).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja vam reknu proc prodeje notebooku stagnuji a klesaji:

-nekdy ste za 450€ dostal skutecny Celeron a Pentium na vysoke frekvenci, dnes smejdy Atomy rady N
-kvalita chlazeni a celkove tela byla, dnes sou vykony chlazeni snizene na minimum a k tomu tenke telo
-operacni pameti byly jako oddelitelna soucast notebooku, dnes sou primo pajene na board(kurvitko)
-melo to hromadu USB portu, dnes jenom na jedne strane, jenom dva a jeste nevhodne blizko pri sobe
-sla vymenit baterie, dnes je jiz primo soucast zataveneho tela, proste pokazi se, vyjeb to a kup si dalsi

Proslo mi rukama hodne starsich kousku od znacek ASUS, Acer, HP, Lenovo, Toshiba a muzu rict ze kdyz se clovek stara o chlazeni a chce vymenit odepsanou baterii za novou neschazi mu nic, jedine kde se to vymenit oplati je herni kategorie, jinak na beznou praci, psani, zhlizeni videa(i skrze HDMI), hrani se her na internetu a poslouchani hudby to plne spokojive staci a kdyz je to k tomu i OEM licencni nalepka Windows 7 Home/Professional ma to svou cenu, dnes ani ty licencni stitky nedavaj kuli vyjebanemu prostredi UEFI. Muj nazor je takovy ze tyhle kousky si nejenze svou cenu udrzi ale jeste budou zdrazovat, hlavne kdyz dojde k ukonceni prodeje 7.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale to jsou presne ty veci, ktere masu lidi absolutne nezajimaji! Ceny klesaji kvuli vynikajicimu HW a SW, kde na x let starem kramu bezi nejnovejsi W10 a celkove je to stale pouzitelne. Kdyz budes mit v 5 let starem notasu sandybridge (viz prvni prispevek), tak nemas moc duvod kupovat novy, kdyz mas notebook, tak asi stejne nemas moc velke naroky ....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mám Asus G73SW a tomu táhne na pátý rok. 240GB SSD+ 1T HDD+OD(nebo disk)+16GBRAM+i7-2630QM+GTX460M+vyměnitelná baterie+FHD LCD. Což o to, morálně již zastaral, nemá Optimus a tak na baterii vydrží cca 2h-3h při office zátěži, je těžký, ale stejně tahám batoh kuli dalším krámům. Problém je, že jsem nenašel náhradu která by nestála 50k+. Taky mě udivujou LCD co se dávají do dnešních notebooků. Mám rozhodně lepší. Jo a potřebuju 17" a aby se to po 12h 100% zátěže CPU nerozteklo po stole.
Nedávno jsem koukal na Dell. i7-xxxxU, dvě jádra+HT, boost asi 3,4GHz, 17", 1600*900 WTF?!, baterie vyměnitelná i když uvnitř šáska, ale baterie 43Wh...co? Ten notes při svý super moderní technologii vydrží na baterku jenom 4h. LCD naprosto příšerný v porovnání s tím mým a cena? 30k s 8GB RAM a jedním SSHD diskem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proc pises vubec takove blaboly? Nebo myslis, ze ostatni lidi nemaji internet? Tak ten tvuj Asus G73SW stal u nas pres 40k s 8GB RAM ....
Uplne nahodne jsem zabrousil do predrazene alzy na ASUS ROG ve stejne cenove hladine .....
https://www.alza.cz/asus-rog-gl502vt-fy032t-kovovy-d4136016.htm?catid=18...
(Intel Core i7 6700HQ Skylake, 15.6" LED 1920x1080 IPS antireflexní, RAM 16GB DDR4, NVIDIA GeForce GTX 970M 3GB GDDR5, SSD 256GB + HDD 1TB)

Pokud bys baziroval na 17" monstru, tak treba https://www.alza.cz/asus-rog-g751jt-t7191t-cerny-d4007143.htm?catid=1885...
(Intel Core i7 4750HQ Haswell, 17.3" LED 1920x1080 IPS G-Sync matný, RAM 8GB, NVIDIA GeForce GTX 970M 3GB, SSD 256GB + HDD 1000GB 7200 otáček)

Nebo dokonce neco s GTX980
https://www.alza.cz/asus-rog-g751jy-t7056h-sk-verze-d3810341.htm?catid=1...

Nebo neco s UHD https://www.alza.cz/asus-rog-g501jw-fi198t-d3966753.htm?catid=18854658

Tak nedelej saska a nevykladej, ze neni .... JE!
A to pripominam jsou jen ASUS ROG ... na jine znacky jsem se ani nedival ......

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V kategorii 15kkc vidim mraky notebooku s 3mi USB, od 20kkc se objevuji i 4 USB. Je pravda, ze osobne naprosto nechapu jak muze byt byt jen jediny notebook s mene nez 3 USB a ono jsou jich dve tretiny, ale prece jen tak strasne ze by byli uplne nedostupne to neni. Podobne nechapu k cemu je notebook bez RJ45, to je vetsi masakr to zlikviduje 9/10, a tradicne nejvetsi masakr je kdyz hledam notebook bez windows, protoze s windows je jich 95%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tipujem, keby do najlacnejsich notebookov zacali standarne davat IPS displeje (v lacnych tabletoch to ide), predaje by stupli este vyraznejsie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tych faktorov bude viacej ale zasa tak tragicky by som to nevidel. Napriklad ultrabooky a celkovo posun v spotrebe a predlzeni casu umoznil vytvorit 11" a 13" notebooky ktore su prenosne a lahke. Ludia radi zabudaju ale taketo prenosne notebooky stali svojho casu kludne aj dvojnasobok oproti vtedy beznym notebookom a clovek si kruto priplacal za mobilitu. To ze poslednych par rokov sa to nikam moc nehybe je vdaka stagnujucemu vykonu. Proste ludia nemaju moc dovod obmenovat. Co sa tyka lepenych vs vymenitelnych bateriek, tak to je taka dvojsecna zbran. Na jednej strane to umoznilo znizit vahu, hlavne pri malych modeloch na druhej strane je to, hlavne pri vecsich, na skodu.
Pri nedavnych predstaveniach novych gpu som ale osobne viac zvedavy co ukazu v mobilnom prevedeni. Keby, povedzme v podani nVidie, vdaka novemu procesu boli mid-low level (teda dnesne 940M) v novej generacii na urovni dnesneho destopu (gtx960-gtx970?) pri narokoch na spotrebu chladenia na urovni tej 940M tak by to bola pecka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"To ze poslednych par rokov sa to nikam moc nehybe je vdaka stagnujucemu vykonu"

Vykon neni uplne presne to, co tam chybi. Rozumej, kdyby si udelal 12" laptop s poradnym 45wattovym core i7, poradnim chlazenim a rozumnou klavesnici, skocim na to jak pes na slaninu. Klidne i >1000 euro. Ale na druhou stranu i 15 wattove cpu a brutalna baterie, ze by to vydrzelo treba 10 hodin *pri praci*, by me primela uvazovat o 1000 eurovem vydavku. Protoze to jsou opravdu znatelne posuny. Samozrejme se to nestane, protoze 15mm tloustka.

Proste musim videt neco, co omlouva desetinasobnou cenu. Nemusi to byt 10x lepsi, ale *podstatne* lepsi...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mne maximalne vyhovuje Asus Zenbook 13". Mam uz druhy, je to predchadzajuca generacia oproti aktualnej. Je v pohode, vykonovo maximalne vyhovuje, mobilitou tiez. Vydrz na baterku by mohla byt trochu lepsia ale to je dan za diskretnu grafiku (840M). Trochu ma stve ze do toho narvali dotykovy display, mne by stacil aj nedotykac. Vdaka tomu je veko trochu tucnejsie ale da sa to. Ak vyde v blizkej dobe dalsia generacia kde bude nova grafika od nVidie a bude na 14/16nm tak ho vymenim za novy model inak mi vyhovuje. Samozrejme su veci ktore by sa dali vylepsit a mozno v novej generacii budu - usb3.1 typeC (koli periferiam, pripadne by sa dalo cez to aj nabijat, do buducna by som usetril kableaz a nabijacky), mozu vyhodit hdmi DP uplne staci a hodil by sa Thunderbolt - moznost pripojenia externej vykonnej grafiky na monitor. Ostatne veci su skor drobnosti, typu touchpad nieje uplne spickovy ale da sa s nim zit atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kupte repasovaný notebook a nerozumujte. Máte jen tyto možnosti: levný tenký s ořezaným mobilním hardwarem, drahý tenký s mobilním hardwarem, drahý herní či profesionální, levný repasovaný. A ten wafrový chujko co se tu neustále naváží do CPU N ať už zaleze a dá pokoj, když mu mozek není schopen pobrat fakt, že notebook je mobilní věc, ne desktop zapíchnutý do zásuvky ve zdi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Atomy řady N jsou sice už o něčem jiném než staré Atomy, ale pořád je to na míle daleko od plnotučných Celeronů a Pentií. A fakt je, že dnes cpou superlaciné přeznačené Atomy N do notesů, kam před časem za stejné peníze dávali pravé Celerony a Pentia.

Jelikož za stejné prachy - jako "atomový N-otes" - je repasovaný laciný profi notes se SandyBridge i5, s mnohem vyšší užitnou hodnotou, byť ne tak "tenký", ale mnohem lepší ve všech ostatních parametrech, s poslední pořádnou notebookovou klávesnicí, která se vyráběla, vím, co bych si vybral (Lenovo X220). Navíc to má ExpressCard slot a DP, port na dokovací stanici, volný mSATA port a normální paměti v SO-DIMMech. Displej je matný, buď kvalitní TN nebo IPS.

Podivné je, že modernější podobný strojek s novou generací všeho vůbec nikdo nedělá, ani za 50 tisíc ne. I když výkon CPU stoupl jen o procenta, při stejné výkonové ztrátě by tam mohla být třeba lepší grafika.
A pak si výrobci stěžují, že "notesy se neprodávají".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"ale pořád je to na míle daleko od plnotučných Celeronů a Pentií"

Nevím, jak je to dnes, ale kdysi platilo, že mobilní Pentium (post-Core) a obzvlášť mobilní Celeron měly zkriplené řízení spotřeby (asi k naštvání kupujícího). Přitom bych čekal, že top Atomy tohle mít nebudou. Tak jestli s touhle praxí nepřestali (nevím, levná desktopová/desktopoidní CPU (*) jsem od dob Celeronu 333 neměl), tak si říkám, jestli ten Atom není lepší (ale tam by zase museli neošidit zbytek, že jo? A to je pro výrobce očividně nepřekonatelný problém...)

((*) Tam řadím i ty mobilní odnože, je to jeden a tentýž křemík.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja treba skladal par s J1900, coz je tusim baytrail celeron .... s SSD a 4GB ram na tom W10 slapou jako hodinky (urcite lip nez moje stara i7-860, to pozor!) .... web, multimedia, office, vse jede jak z praku .... mam i par atomu v tabletech, kdy to pouzivam na chalupe s HDMI jako pocitac a nemuzu rozhodne tvrdit, ze by to bylo spatne nebo dokonce nepouzitelne!
Ja tohle slycham od lidi, co se v tom nepohybujou a maji atom spojeny s prvnima netbookama ...... ale na IT portalu uz bych takovou miru ignorance necekal:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude těma windows :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už asi dva roky pátram po násupcovi za môj >8 rokov stále spoľahlivo fungujúci 17" TravelMate a našiel som 0 vyhovujúcich. Vyskúšal som už všeličo, Lenová, Asusy, HP a je to neuveriteľné, ako zle sa na nich v porovnaní s tým starým strojom pracuje.
Nedívím sa, že sa notebooky prestali predávať, pretože na internetovú zábavu si ľudia nakúpili tablety a veľké smartfóny a tí, čo by na notebooku chceli skutočne pracovať, majú problém nájsť ergonomicky vyhovujúci stroj.
Pre mňa je dôležité, aby som na tom mohol pohodlne písať bez nutnosti pozerať na klávesnicu - t.j. písanie na klávesnici bez toho, aby som musel zrakom loviť šípky neoddelené od ostatných kláves, aby som sa pohodlne trafil malíčkom na veľký 'enter' a nad ním nahmatateľný 'backspace', aby bol dostatočne veľký shift, aby bola na numlocku nezmenšená '0' namiesto ktorej tam sedí šípka (fakt blbý nápad), aby boli rozumne pri sebe klávesy pgup pgdn home end, ktoré sa pri písaní textu veľmi hojne používajú.
A predovšetkým matný displej. Prajem každému, kto pochybuje, zažiť dlhodobú prácu na lesklom displeji v osvetlených priestoroch a za denného svetla pri veľkých oknách.
Máte tip?
Ja som nič vhodného nenašiel a obávam sa, že sa to už nezmení. :-(
Takže si udržiavam a chránim svoj starý notebook napriek tomu, že mi kompilácia projektov trvá možno 5x dlhšie, než na súčasných výkonnejších strojoch.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil jste ccache? (Předpokádám, že SSD už v tom dávno máte...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klavesnice v notebooku je az to uplne posledni ..... ZADNA se neda pouzivat, protoze nema standardni rozlozeni! Uplne me fascinuji USB klavesnice, kde je "notebookove" rozlozeni ..... nicmene nic jako notebookove rozlizeni neexistuje, jelikoz je u kazdeho jine. Takze mi reknete, kdyz si nekdo kupuje USB klavesnici, tak jako nahradu za tu nepouzitelnou na notebooku, tak proboha, proc by si nekdo koupil treba tohle https://www.alza.cz/magic-keyboard-cz-layout-d3756415.htm?catid=18842899

Proste si kup notas a k tomu poradnou klavesnici! Videl jsem jednou nejaky cinsky bazmek, co mel STANDARDNI rozlozeni bez numericke casti. Pokud se obejdes bez numerickeho bloku, tak si kup novy notas a kratkou klavesnici, bude to asi tak milionkrat pohodlnejsi a diky novemu stroji i o 3kg celkove lehci a na objem polovicni vcetne te klavesnice .....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Proč po vydání nových Windows klesají prodeje notebooků? Protože jsou obchody plné notebooků se starší verzí a na novou prakticky nenarazíte. A většina lidí chce prostě nová Windows, ať si o tom hateři kecají, co chtějí. Protože proč by se měli spokojit s předchozí verzí, když mohou mít novou?

Jakmile začne být na skladě dostatečný výběr strojů s novými Windows, jdou prodeje zase nahoru.

Můžete si o tom, jak jsou nová Windows hnusná a neergonomická a jakým jsou krokem zpět, říkat, co chcete, běžný Franta uživatel na vás dlabe a chce to nejnovější, co je k mání.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lol takovou blbost jsem dlouho nečetl. No dobře, podívejme se na nabídku třeba CZC.
V babídce mají 1 498 notebooků
z toho win10: 1081 produktů

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Prodeje jdou zase nahoru.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V době, kdy je upgrade na W10 zdarma ?
Takže nechápu dost dobře, v čem je ten prodejní problém.

Hodně lidí má opačný problém - chtějí nějaký notes, prodávaný s W10, ale přáli by si downgrade na W7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jsou tací. Tak jeden ze sta. Rozhodně jich není tolik, aby to mělo znatelný vliv na vývoj prodeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se pleteš :) Víc k tomu říct nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.