Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodeje osobních počítačů v prvním kvartálu dopadly katastroficky

Ja by som tam pridal stvrty dovod - moralna zivotnost PC (notebookov) sa predlzuje.

Vykon PC stagnuje a tak vela ludi nema potrebu ho menit/upgradovat.
Vsetko od C2D a novsie ma stale dostatocny vykon.

U notebookov to "kazi" aj ich nekvalita. Cast ludi kupuje lacne notebooky, ktore maju vykonu dost ale odchadzaju po mechanickej stranke.
Ak by sa predavali kvalitnejsie notebooky, tak predaje by boli este horsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si kupuju šmejdné notebooky (na firmu) schválně. Za stejné peníze, jako jeden "pořádný", jsou dva šmejdné a když to to odejde za dva roky, tak je aspoň důvod k upgradu. A pořád se něco zlepšuje - SSD, výdrž na baterku, teď očekávám válku na poli displayů a za ty dva roky bych chtěl nějaké pěkné IPS FullHD. Kolega má třeba magnéziové IBM asi tak 7 roků staré, což je sice výkonově postačující C2D, ale vydrží na novou baterku asi dvě a půl hodiny, disk je tam nějaká dýchavičná 250ka, grafika škoda mluvit a ne a ne zdechnout. To můj nový plasťáček ThinkPad Edge je jiné kafe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je tiez sposob. Ako som pisal taketo notebooky ako-tak drzia ich predaje.

Kope ludi staci integrovana grafika, s bateriou nemaju problem lebo je to v podstate stale pripojenie na el. siet (nahrada za desktop) a vela ludi netusi o SSD. Aj keby tusila, tak by to bola lacnejsia cesta ako kupovat novy.

Pre tych by bol magneziovy ThinkPad ako vysity.

Ja mam tiez magneziovy ThinkPad,ktory stale drzi. Dychavicny disk som vymenil za nieco lepsie, integrovana grafika mi postacuje, baterka je tiez v pohode.
Aj keby som nusel menit aj baterku, tak je to stale lacnejsie a lepsie ako kupovat lacneho "plastaka".

p.s. Ta vydrz na baterku sa extra nezlepsuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolikžeto zaměstnanců má tvoje firma?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aky to ma suvis s temou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reaguji na komentář od xvasek: Já si kupuju šmejdné notebooky (na firmu) schválně... Toto by se dalo aplikovat na firmu typu One Man Show, max. SOHO. Ve větších firmách znají pojem "cyklus hardwarových prostředků" (tzv. kolečko).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj, ve větších firmách dostaneš při nástupu nějaké IBM nebo Dell s Pentiem III a 80GB diskem po zaměstnanci, který šel minulý měsíc do důchodu, to tak nějak patří k bontonu. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych neviděl důvod ve větší morální životnosti ale v tom že není na co upgradovat, mám dva roky starý NB a když se podívám do eshopů tak parametrově stejný koupím jen o 1-2tis levněji nebo za stejnou cenu jen mírně lepší - místo 500GB 750GB HDD a to mi jako rozumný upgrade nepřijde když bych prodejem "starého" NB tratil.
Tudíž ho asi budu mít dokud nepojde. Výrobci si za nízké prodeje můžou zami, houby inovují a drží ceny vysoko. To samé u stolních PC, co jako čekají když drží ceny disků nahoře to samé všechno ostatní, poměr cena/výkon stagnuje. Nyní tomu ještě nepřidá zdražení ramek a oznámené zdražení základových desek... k tomu win8 repelent a je to...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, co popisujes, praveze je moralna zivotnost.

Vykon ti dostacuje a kupa noveho ti nic vyznamneho neprinesie - to je moralna zivotnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On ten výkon moc nedostačuje (na některé věci) ale koupě nového se neoplatí, to je taky prodloužená morální životnost?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby sis koupil rychlou mašinu, dneska by byla situace úplně stejná, jenom bys neargumentoval mizerným výkonem, takže jednoznačně tvoje soukromá chyba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na některé věci není výkonu nikdy dost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pevně doufám, že se rozpoutá nějaká "display war" (po vzoru megapixel war) a konečně se někam posuneme z těch prašivých 1366x768 s pozorovacími úhly jako u bankomatu - to by byla taková pěkná inovace, spousta lidí by do toho IMHO šla. A mohl by přijít i OLED...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Display war se konat nebude, je po tom slabá poptávka a aplikace jsou nepřipravené. Hlavně na windows, sice by šlo psát PPI independent aplikace ale nikdo to nedělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Take doufam. Rad bych v rozumne cenove relaci videl IPS s poradnym rozlisenim. Kdyz muze mit IPS tablet za 3000 Kc, tak proc ne notebook?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

protoze mrkvosoft nepochopil ze lidi win8 nechteji a ted to zjistili i vyrobci ..je to uplne stejne i z nokii ta postupne upada .. a ms je pro nokii zahuba je jen otazkou casu zda to pochopi nebo ne

asi mrkvosoft nepochopil ze dnes to uz neni o win a kdybych chtel na svem stolnim pc podobny system jako android nebudu si tam davat kopii androidu win8 ale primo android...

kdyby ms premyslel a udelal normalni win pro stolni pc a nekopiroval GOOGle mozna by uspel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

naprostý souhlas - s jednou výhradou. Win8 je "cesta" špatným směrem, pozitivum Wintel platformy je někde úplně jinde, než v "simulaci" androidů a podobného "smetí".

A ta výhrada se týká právě Nokie a WP. Z mého pohledu je to zajímavý OS a HW, který staví na určitém průniku jinak dvou naprosto rozdílných světů - totálně uzavřeného iOS a naopak "anarchistického" Androidu. WP má předpoklady na to, aby jednou nahradil Symbian, za podmínky, že trochu vypilují funkcionalitu OS. Ač se to nezdá, (Nokiácký) Symbian měl vlastnosti, které dnes na trhu chybí - ať je to unifikované prostředí, ale s možností široké customizace a zároveň možností administrativně zamknout určité funkce a nastavení (což je důležité v korporátním prostředí).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Android a jeho zástup reklam na pc? Potěš koště. Na telefonu to ještě snesu, ale když jsem to zahlédl u známého na tabletu, kde se do jednoho políčka objevují tři vedle sebe, tak to už je moc :) Navíc orientace na dotyk + (ne)schopnost platit za aplikace jinou formou než kartou tomu nepřidává.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zeptejte se v Applu, jak moc mu rostou prodeje stolních počítačů - a zjištěné pak zkuste odůvodnit pomocí Windows 8. :-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenže:

1. jabko není PC
2. business model prodeje jablek je úplně jiný, i zákazníci jsou jiní
3. nikdo nerozporuje, že pokles je všeobecný, jen ty důvody jsou pokaždé jiné - jabko je obecně drahé až předražené (a zejména v soukr. sféře), wintel zase šlápl do slonince jménem Win8 a "katování kostů" (byznys sféra).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jablečná společnost v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2013 prodala 4,1 milionu Maců, což je pokles o 1,1 milionu kusů oproti prvnímu čtvrtletí 2012. Proto je nesmyslné tvrdit, že za všechno mohou Windows 8."

Převzato z cnet.cz

Vaše nenávist k osmičkám z vás dělá nesvéprávné jedince, pánové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prodej jablek nijak s prodejem PC nesouvisi to ze zakaznici kteri pouzivaji PC k praci W8 nechteji je fakt zadny nesvepravny hate... a to ze PC jiz nezastarava tak rychle je take fakt je to jedno s druhym!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten posledny odstavec hovori o konkretnom definovanom pojme: myslim ze je na to tiez ustalene slovne spojenie "fyzicka zivotnost", podobne ako je "moralna zivostnost".

Moralna zivostnost desktop pocitaca ako celku sa dnes zrejme ozaj moze predlzovat. Hlavne vdaka CPU/VGA a HDD/SSD. Tie sa daju aj vymenit ak je treba. Dalsim faktom je ze CPU/VGA a HDD samotne ako take v poslednych rokoch tiez dost stagnuju (vynimkou su SSD, tam to ide este dost rychlo ... pred 4-5 rokmi ked SSD zacinali 30-40 GB modely s trapnymi par stovkami IOPS a 50 MB/s ... a pozrime sa dnes).

Dnes mam na AMD platforme 4,5 rocnu fosnu sc. AM2+ , do ktorej vlezie aj samotna spicka K10 architektury (diamantovy kus HW Ph II X6 1100T) a taksito 4,5 rocnu grafiku HD4830. Hry nehravam a GPU nic nerobi, vecne je na 2-3% v OS GUI a na prehravanie full HD staci UVD3 obvod tvoriaci 5% plochy GPU. Kedze hry nehravam, ani ma nezaujima pocet shaderov (80-160-192-256-320-400 ... alebo 640 SP v mojej HD4830 na 575 MHz). Aj vykon CPU je ako hovado (staci aj na ripovanie BluRay v spolupraci s GPU v DVD Fab Qt 8.x a BR je ripnute za 1 hodinku do 10-15 GB MKVcka s jednym prechodom), takme NEMAM ANI TEN NAJMENSI DOVOD MENIT CPU a GPU.

Na tak "starej" fosni vsak nie su ziadne USB3 porty, to je vsak vyriesene radicovou kartou do PCIe 1x slotu. Dalej vzhladom na segment, fosna nema 8 ks SATA portov, ale iba 6. Ak chce clovek viac SATA zeriadeni, opat je to riesitelne dokupenim radicovej karty s dalsimi dvoma SATA II/III slotmi do druheho PCIe 1x slotu, takze spolu sa uz da osadit 8 zariadeni (napr. 1 DVD/BR pekaren, 1 SSD a 6 HDD).

Jedina nevyhoda sc. AM2+: nejdu do nej FX CPU. Ale priznajme si, rozdiel oproti Ph II X6 nestoji za upgrade.

SUMA SUMARUM: NEMAM DOVOD MENIT 4,5 roka staru platformu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Este som zabudol, cele to fici na DDR2 a nie DDR3, ale opat priznajme si, realny roziel v realnom pouzivani DDR2 na 1066 MHz a DDR3 na 1800-2133 MHz je menej ako mizivy.

Vlastne ani na starej 10 rocnej sunke s DDR1 333-400 MHz vobec nie je RAM tou brzdou a realny rozdiel by clovek sotva postrehol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak.

Ja mam C2D E8400 a aj ked nerobim uplne trivialnu cinnost na PC, tak mi jeho vykon uplne dostacuje.
Jedine, co som upgradoval bol SSD disk a RAM. Ak nenastane radikalna zmena, tak mi bude dostacovat este velmi dlho.

Podobne je na tom vela ludi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas - morální životnost se skutečně prodlužuje, protože posledních pár let většinou nejsou nově koupené počítače na hranici snesitelnosti, jako to bylo ještě v době 200MHz Pentií. (tedy mohou být, když se to blbě zkombinuje, ale není to tak ostré, jako to bývalo)

Problém je spíš skutečná životnost a kurvítka v novém hardwaru. Velice se bojím toho, že tlak na implementaci kurvítek se bude v současné situaci jen zvyšovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim. Moralna zivotnost nam akosi zacina stupat (aj polovicka ma na pracu 3,5-4 rocny notebook s 320 GB HDD, Core 2 Duo nieco a novy notebook furt nechce) a fyzicka zivotnost moze zacat klesat. Aby sa nestalo, ze divajsy/komponenty budu mat nielen kurvitka, ale samodestrukcne kurvitka, ktore zariadenie doslova znefunkcnia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl jiné důvody: 1) cena 2) spotřeba energie. Příklad: některé notebookové komponenty jdou občas sehnat již levněji než pro osobní počítač. Přibývá mi doma notebookových komponent, které bych rád použil třeba do PC. Jenže těchto desek není mnoho a jsou drahé. Záchranu PC vidím, pokud PC předělají tak, aby šli do nich vkládat HW komponenty používané i u notebooku. Už nyní lze sehnat tablety které zvládnou přehrát 4K do 5000Kč, pomocí HDMI přenést obraz do většího LCD monitoru. Kolik by mě stálo PC co by tohle umělo? Jaká spotřeba by byla? V otázkách je skrytá odpověď. K dokonalosti na tabletu chybí snad už jen Ubuntu, který se brzy objeví na trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Cena hra rolu ale dnes su PC, notebooky, tablety take lacne, ze to malokto riesi.

2. Elektrina - tak tu riesi este menej ludi. Chyba nam o tom povedomie.

Notebokovske komponenty nezachrania PC segment. Spotreba modernej PC zostavy je dost nizka, tak nieje dovod pouzivat v desktope notebookovske komponenty.

nemozes porovnavat tablet s PC alebo notebookom. Kazde je to specificke zariadenie, ktore ma svoje vyhody a nevyhody. Ziadne z nich nieje univerzalne riesenie na vsetko.
Tabletu k dokonalosti (aby vedel nahradit PC/notebook) chyba vela veci. Pri dnesnych technologiach je to zatial nerealizovatelne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna s bodem 2 nesouhlasím. Já a moje žena pracujem z domu a úspora elektřiny je pro mě dost zásadní.
Na pivo nás jednou týdně chodí šest chlapů, všichni jsme OSVČ a každý vlastníme RD. A všem nám doma svítí LED žárovky, semtam úsporná žárovka. Všichni jsme PC dávno vyměnili za NB, které pokud jedou není nutné dále měnit.
Já osobně zvažuji po dlouhé době nákup PC, ale jako CPU uvažuji něco s TDP max
35 W. A ještě čekám jak dobré bodou nové Celerony s TDP 17 W, na MS Office a pár speciálních programů nepotřebuji mít doma herní PC, které zbytečně propaluje moje peníze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja ti najdem urcite vecsiu skupinu ludi, ktorym spotreba PC nic nehovori.
Kolko ludi si kupilo notebook kvôli spotrebe? Malokto.
Je to bohuzial fakt.
Ja som na tom podobne ako ty ale som si vedomy, ze sme v mensine.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba je z mého pohledu moderní buzzword ...

Přesněji - ani já nemám zájem, aby moje PC žralo 300W trvale, protože ho mám zapnuté mnoho hodin denně. Ale mé současné tiché PC má odběr do 50W v klidu a okolo 100W až 150W v plné zátěži, tak už mne nějakých +- 20W určitě nevytrhne a prakticky nezajímá.

Jednou/dvakrát omylem zapnutý (po uvaření zapomenutý) kávovar za měsíc to spolehlivě dorovná.

A tudíž se nepoženu za notebookem, který má spotřebu tříčtvrteční, výkon taky o něco nižší, cenu spíš vyšší + mizerný displej a klávesnici.

Ano, mohu si připojit obojí externí, ale pak nemusím mít na stole notebook, mohu ho nechat v brašně a na stole mít stabilní PC = pohodlnější pro mne ... a samozřejmě externí monitor k notebooku zcela eliminuje výhodu nižší spotřeby i srovnatelné ceny za trochu pomalejší stroj.

Stolní PC 10 - 15kKč za solidní stroj + 15kKč za monitor
Notebook 20kKč za notebook s kompromisy, 30kKč za solidní stroj
=> kromě přenosnosti žádný benefit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jeste minimalne notebook ma "vlastni" UPS, coz se v mistech s nestabilni elektrickou siti hodi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, na to zapomínám, zažívaje méně než jeden výpadek ročně (poznal bych na serveru).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A neni to také tím že si lidi montuji PC kazdy sam ? a nebo znami ? at udelaji spis graf prodeju desek disku apd :) Koupit si cely pocitac delaji jen ti nejzarytejsi BFU a firmy co na to nemaji cas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, fakt to bude tím, jak se trh roztříštil + vliv krize (lidé více šetří) a Windows 8.

Dřív když byl potřeba počítač pro fejsbůk a internet pro Máňu, tak dostala buď desktop (který sestavil Franta od vedle) nebo notebok. Dnes to asi vyřeší smartfounem. Normální smrtelník nemá nejmenší důvod na upgrade, protože mu tam stejně jede CPU celý den na idle, grafika neví co to je a navíc Solitare utáhne celkem bez problémů. Na disku mu nejvíce místa zabírají přeplněné chache browseru a temp Windows. :-) Prostě počítač má, tak si maximálně koupí tablet nebo telefon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ač notebook jako hlavní PC nerad, tak to vidím hlavně tak, že

Firmy chtějí co nejméně kabelů a možnost snadno přestěhovat lidi k jinému stolu, nebo umožnit lidem cestovat po republice (záleží na povaze práce). Z toho plyne - volíme notebook, protože i k vedlejšímu stolu popadnu jednu věc a jdu, minimum kabelů okolo a je to relativně levné, protože na pohodlí uživatelů se kašle (dokud to neovlivňuje efektivitu práce).

A lidi domů chtějí dost často notebook, protože občas (třeba i jen 2x ročně) s ním někam jedou, kvalita displeje a nepohodlí klávesnice je většinou nezajímá (píší pomalu a málo, na brouzdání po webu stačí jakýkoli monitor) a hlavně to zabere málo místa, lidi nejsou ochotní udělat si pro PC místo na pracovním stole. Nemluvě o ethernetu/WiFi ... pro některé lidi je problém kabel i když s notebookem nikam nechodí.

Můj pracovní stůl má 2m2 a trávím u PC hodně času a na pohodlí mi záleží. Ale očividně jsem výjimka.

Jinými slovy, notebooky zvítězí i když se nám to nelíbí. Bohužel. A je úplně jedno, že koupit stolní PC je posledních 20 let stejně snadné a stejně se prodávají jako komplet se vším všudy, aniž by BFU musel o tom přemýšlet. Možnost sestavení byla stejně tak trochu navíc a rozumný obchodník to nikdy nenabízel jako jedinou možnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já bych přidal pátý důvod - dluhová krize nejen v EU připravila o práci haldu lidí. Ti si nový komp fakt nekoupí a ostatní si to s tímto výhledem taky radši 2x rozmyslí. Když zaplatím většinu příjmu na všech možných daních, tak si asi nebudu kupovat nový počítač (natož s win8 :D) - prostě se toho teď sešlo dost najednou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, modla růstu a růstu růstu pomalu padá k zemi... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není jen dluhovou krizí, zemědělství zlikvidované, výroba přenesená do Asie, atd...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem výjimka, ale zrovna mne osobně notebooky nijak nenadchly.

Pro práci i zábavu potřebuju a chci v první řadě kvalitní monitor a pohodlnou klávesnici.

Obojí stojí u notebooků za prd, nebo drahé, nebo obojí.

Nehledě na to, že řada notebookových komponent má velice podobné označení jako desktopové, ale jsou nejrůznějšími způsoby ošizené/ořezané kvůli spotřebě a rozměrům.

Takže i když mám notebooků na cesty několik, tak i nadále udržuju stolní PC a nehodlám na tom nic měnit.

A protože chci volně a pohodlně přecházet mezi počítači a mít všude stejná data atd... řeším to VPN, IMAPem a velkým úložištěm na svém serveru v kombinaci s SSH, NFS a dalšími užitečnostmi. (cizí cloudy neuznávám)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kvalitní monitor a pohodlnou klávesnici si k notebooku snad připojit můžeš, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu.

Ale důvodů, proč nechci notebook jako hlavní PC je mnohem víc, nechtěl jsem je vypisovat všechny.

1/ Nošením notebooku riskuju jeho poškození i když jsem na něj opatrný. Nechci kvůli nehodě přijít o hlavní počítač, proto sebou většinou nosím levnější, menší a lehčí stroj, který nemusí být tak výkonný. (samozřejmě zálohuju vícenásobně a na více nezávislých míst) Další notebook s DVD velkým displejem mám pro případ, že bych chtěl na cestách přehrávat video, jenže je 3kg, na denní nošení nepohodlné. Atd...

Notebooky jsou pro mne prostě jen doplněk k hlavnímu PC, nebo nouzová rezerva - záloha, terminál na cestách ... (od každého kousek)

A nutno poznamenat, že už jsem jich pár i po různých drobných nehodách opravil - rozbité panty, displej, HDD, poškozená klávesnice (a i když konstrukčně jednodušší, tak díky unikátnosti k různým modelům nestojí do 200Kč, nýbrž často okolo 1000Kč ... a tak je to se všemi díly).

2/ V notebooku si nemohu vyměnit grafickou kartu, nebo si ji přinejmenším svobodně zvolit. U notebooků, kde to kdysi šlo, byl výběr přinejmenším značně omezený. Externí box zas jaksi neguje výhody řešení "vše v jednom bez zbytečných kabelů a přenosné".

3/ Nemohu si přidat druhý (ok, v drahých noteboocích)/třetí HDD, leda přes USB (ale to nedělám ani v desktopu, spíš namapuju další NFS svazek v serveru) ... nakonec i tak používám několik externích 2.5" HDD na USB. (o zabudované DVDRW/BD mechanice nepřemýšlím, v desktopu nemám)

4/ U notebooků je často nemožné mít dva monitory.

5/ U notebooku nemohu mít LPT (ok, specialita pro programování MCU - o 10 let starém notebooku nehodlám uvažovat i když jeden takový pro případ nouze ve skříni pořád mám), nemluvě o dalších rozhraních, není vše jen USB

6/ Hlučnost - diskutabilní, ale čistě z principu se z velké plechovky obložené uvnitř tlumícím materiálem, teplo odvádí mnohem snadněji, lze použít velké a pomalejší ventilátory = tišší. Ne že by notebook nešel chladit, ale buď je hlučnější, nebo víc horký, nebo méně výkonný, nebo drahý - fyzika ošidit nelze, existují jen kompromisy.

7/ málo USB - HUB = kabelová skrumáž, nebo přes HUB v monitoru, zařízení na USB používám určitě víc než 3 - 4 a víc portů v notebooku nebývá

8/ I když k notebooku připojím externí klávesnici a monitor, tak stejně notebook nějaké místo zabere a ze zkušenosti vím, že mnohé notebooky nelze trvale provozovat zavřené, protože se displej zahřívá a nevětrá, jak by měl ...

atd ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo, výkon pro naprostou většinu více než dostatečný a hlavně trh už je v ekonomicky "silných" státech nasycený. Úplně stejně, dle mého, jako v automobilovém průmyslu. Takže pokud nepřijde opravdu něco, kvůli čemu by stálo upgradovat HW (pro mě osobně by to byla snad jen převratná výdrž na akumulátor), tak se nejspíše můžeme těšit na nějakou tu přidanou hodnotu, stejně jako v těch autech (napadá mě třeba rovnou dokovací stanice v ceně, set externí klávesnice + myš, TV tuner atd. - výrobci asi budou mít o čem přemýšlet) nebo již nyní grafiky od AMD / NV (i když hry, na ty se můžu vybodnout, osobně si proto novou grafiku kupovat nepůjdu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staci se podivat treba sem
http://www.czc.cz/ultrabooky/produkty#q-c-0-f_2029051=sDotykov%C3%BD
nebo sem
http://www.czc.cz/tablety/produkty#q-c-0-f_2025438=sWindows%208&q-c-1-f_...
nebo sem
http://www.czc.cz/notebooky/produkty#q-c-0-f_2029051=sDotykov%C3%BD
a je hned jasne, proc se propadaji prodeje. Samozrejmost je dneska W8 a dotykovy displej ..... bohuzel za cenu odpovidajici nekolikanasobku nedotykove verze to proste nikdy bestseller nebude. No a vzhledem k tomu, ze si dnes uz bezdotykovy vlastne nikdo ani nekoupi, tak je tu razem odpoved na prodejni cisla:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak iste, chcu z dotyku vytrieskat co najviac tak to davaju za premiove ceny lebo "len tak sa naplno vyuzije potencial Osmiciek". Potom placu ze to nikto nekupuje ked aj ti ktori by si NB kupili cakaju az cena za dotykace klesne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.