Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Projekt „Phenix“ – chystaný DRM s možností přenosu obsahu

Ak phenix bude multiplatformovy, tak nemam namietky.
Ak bude len pre vybrane OS, tak je to sice krok vpred, ale nedostatocny a tak ho treba hodnotik ako negativny,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Trošku tápeme, proč vymýšlet nové svazující mechanizmy a prezentovat je jako výhodu spolu s možností přenosu obsahu z jednoho zařízení na druhé, když bez těchto omezení je možné dnes přenášet skoro cokoli kamkoli."
a) vzdy, kdyz se firma/stat snazi nekde nekoho omezit, pak to jeji marketing prezentuje jako vyhodu
b) pro vydavatelstvi je prave problem v prenositelnosti obsahu kamkoli (a tedy komukoli).
c) dnesni rychlost internetu je + - dostacujici pro sledovani HD online - kdo ma pomalejsi internet stahne si to na disk - viz moje spekulace nize.

Dovolim si malou/velkou spekulaci: Tak jako do kina jdeme film shlednout (tedy ne nahrat, ulozit a sdilet) a platime za to, tak podobne to bude s timto novym SCSA obsahem. Aby si clovek mohl SCSA film shlednout/stahnout pres internet bude muset mit u techto vydavatelstvi ucet, ten bude (stejne jako treba ted iTunes ucet) svazan s platebni kartou. Stazeny film v datove podobe bude sifrovan tak aby k nemu mel pristup pouze uzivatel, ktery si jej stahnul. No a zarizeni pro prehravani takoveho obsahu kompatibilni s SCSA budou muset byt aktivovana prave pres ucet u techto vydavatelstvi a za kazde shlednuti SCSA sifrovaneho souboru clovek zaplati. Samozrejme, jakekoli obchazeni teto ochrany bude dle ACTA definovano jako proti-zakonne.
PS: to sifrovani je mozna trochu moc - na druhou stranu, s dnesnimi AES-NI to z pohledu vykonu neni vubec zadny problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je mozny i jednodussi duvod: kazdy SCSA soubor bude jednoznacne identifikovatelny a pujde prehravat jen kdyz to server povoli. Jak se zacne nejaka kopie nekde sirit, tak ji vypnou. Samozrejme, kdyz zkrachujou, prestanou ty soubory fungovat vsechny ... a kdyz budou vydavat novou super-hyper-cool 8D edici, tak muzou vypnout ty stare edice ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano - ale nezapominejme, ze oni nechteji omezit sledovani/konzumaci filmu/obsahu - oni za to jen chteji penize, vic penez a jeste vic penez. A dokud to lidi budou platit, tak pujdou dal a dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě napadá, že by mohli udělat DRM obraz... a DRM brýle. Protože když si koupím licenci já, tak nechci aby obraz viděl nikdo kromě mě.
- Z TV nebo monitoru by šel zašuměný obraz, který se objeví pouze při použití DRM brýlí.
- Nabízí se zde spojení s 3D brýlemi, příležitost pro integraci i do dioptrických brýlí a navíc možnost ochrany obrazu, který sledujete na notebooku.
- Vlastně proč nedat DRM rovnou do očí nebo do mozku. Mozek mi přeci jen nikdo nemůže ukrást jako brýle, nebo vypíchnout jako oko.

Doufám, že to berete jako srandu... protože to DRM už je opravdu k smíchu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proc ne, pokud bude implementace opensource. Jinak nemam zajem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ako som uviedol nižšie, jediná šanca, ako to urobiť multi-platformne, alebo open-source, je presunúť autentifikáciu mimo prehrávač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. Z toho zámeru vyplýva, že takto koncipované SCSA DRM nemôže fungovať off-line (t.j. ak má byť účinné a nezávislé od prehrávača). Celý ten SCSA cirkus zrejme bude musieť byť založený na overovaní kľúčov skrz nejaký on-line server (a strašne by som sa čudoval, keby to bolo inak).
Ovšem potom si off-line človek ani neškrtne a tým sa otvorí ďalšia výzva pre pirátov.
Celá táto snaha o nové DRM bude (vlastne je) kontraproduktívna už od svojho počiatku.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Třeba mim to dojde až po milionprvni.....:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.