Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Projektor BenQ PB6110 - recenze

To jsem zvědavý, za jak dlouho někdo přijde s postupem, tak vyresetovat počítadlo provozních hodin, aby nemusel měnit drahou lampu dokud funguje. Řekl bych, že přímo v bloku lampy bude nějaká EEPROM, na kterou řídicí procesor zapisuje údaje o době provozu. Pak by mohlo stačit přehrát obsah EEPROM záložní kopií z "nevysvícené" lampy a můžeme promítat dál... (dokud lampa nebouchne) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Recenzi sponzorovala firma Zentiva? ;-P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chybaju nejake obrazky z PC! Autor mohol na skusku pustit napr. 3Dmark03, zahrat si nejaku hru. Ale potesilo ma pekne vysvetlenie Clear-Type.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak resatovat počítadlo hodin je popsaný přímo v manuálu.Lampa je připojená jenom dvěma drátama a žádná elektronika v ní neni.Podle mě by stačilo vyměnit samotnou výbojku za ňákejch 100Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"(to proto, aby se neroztekl v případě, že byste jej při projekci zapomněli sundat a světlo by nemohlo unikat)"

Takže když ledku zakrytuju, tak se mi tam časem nahromadí tolik světla že se mi plast na tý ledce rozpustí jo? No takhle už jsem se dlouho nezasmál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kluci kluci, je moc fajn ze se do takovych recenzi poustite, ale:

1) Ve specifikacich chybi pro kvalitu DLP dva zcela nejdulezitejsi parametry - pocet vysecu v DLP kotouci a rychlost jeho otaceni. Tyto parametry definitivne urcuji, jak moc se projevi rainbow effect a jak moc budou prirozene barvy.

2) "Musím říci, že při sledování promítaného obrazu v klidu jsem skutečně žádné bliknutí nezaregistroval, ani když jsem chtěl. Pokud byl však promítán obraz s ostrým přechodem tmavých a světlých ploch, při prudkém pohybu pohledem (stačí cuknout očima) lze na kontrastním přechodu zpozorovat rozklad barev na RGB složky"

No tomuhle se prave rika rainboweffect. Obecne se tvrdi, ze jsou na nej citliva asi 4 procenta lidi, ja ale ve svem okoli neznam nikoho, kdo by to nevidel (asi jsme vsichni ctyrprocentni :-)). Pres toto tvrzeni se TI neustale snazi technologii zlepsovat, prave proto ze rainbow effect vidi skoro vsichni. Viz ruzne technologie Senseye apod. Teprve nejnovejsi panel HD2+ a HD3 to vyznamne snizuji, ale neodstranuji!!! Zapomeli jste uvest, ze uroven appearingu je zavisla krome jiz vyse uvedeneho take na snimkove frekvenci. Kdyz budu sledovat 50Hz video na takovemto projektoru, upadnou mi oci. Kdyz se budu koukat na 70Hz z pocitace, sotva r.e. uvidim.

3)"Pokud však projektor připojíte k nějakému Media Center PC či obecně budete chtít z PC pouštět třeba filmy, pak i 800 × 600 pro solidní zážitek z DVD stačí"

Kluci, nestaci. 800x600 vam totiz pri 16:9 prepoctu snizuje vertikalni rozliseni na nejakych 450 radku, coz je jeste mene nez u NTSC (480), nerku-li u PALu (575 radku). Tady zadny vyhlazovaci algoritmus nepomuze.

4) Zasadne chybi test zobrazeni z komponentniho vstupu. Pokud vylozene tvrdite, ze se na to da koukat misto televize, tak bych vyzkousel alespon tohle.
4a) - ve specifikaci navic (k bodu 4) zcela chybi udaje o SDTV a HDTV rezimech. Ty jsou pro sledovani videa velmi dulezitou informaci.

5) Ze specifikaci vybiram: "Horizontální kmitočet 20 - 88 kHz". No, nic ve zlem, ale na tomhle video nezobrazite, ale protoze vim ze to udava i vyrobce, neni to uplne vase chyba. Ale kdyz uz to opisuju, tak se nad tim zamyslim :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A sakra: "Naše televizní stanice vysílají obraz buďto v prokládaném nebo neprokládaném režimu (záleží na tom, co zrovna dávají )."

Ja si myslel, ze si na HDTV jeste dlouho pockam, a ono je to uz tu! To jsem tedy nevedel.

TV rozklady 15/16kHz 50/60Hz jsou totiz vzdycky prokladane. Proto maji 50 a 60Hz. Tomu co tady uvadite, se rika interlace video a interlace film. Pak se to musi prelozit na progressive video a progressive film. (Nejlepsi je to samozrejme projektoru primo predlozit v progressivu, coz jste neudelali-pominu-li silenost zobrazeni z PC).

V pripade interlace film lze skutecne relativne slusne slozit bez velkeho premysleni kompletni snimek, ale neni pravda, co tvrdite v predchozi vete, ze pulsnimky jsou shodne.
Horsi je to v pripade videa, tam uz se musi docela premyslet. To "rozcarkovani" - znam tedy lepsi vyraz, se pak napravuje ruznymi XDi,DCDi, Faroudja technologiemi (ktere bezne slouzi k upsamlu rozliseni, ale prave tohle zvladaji docela dobre), kdy se analyzuji jednotlive radky v jednotlivych pulsnimcich a podle toho se obraz sklada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Mirecek:

ad 1) - Jo, ve specifikaci to chybí, to máš pravdu, Já to tam ale tuším napsal - jsou tam 4 výseče.

ad 2) - Nepočítal jsem, jakou frekvenci má ten blikot - ani nevím, jak. (Mimochodem: Proč i plazmovky maj rainbow efekt?)

ad 3) - Nojo, když ty máš doma projektor za nevímkolik hadrů, takže ty jseš už fajnšmekr ;-).

ad 4) - Ano, chybí, komponentní kabel není standardní součástí vybavení a já si ho kvůli tomu určitě kupovat nebudu ;). Byl jsem rád, když se mi nakonec dostal do rukou alespoň ten VGA kabel.

ad 5) - Já už příště projektor recenzovat (a zamýšlet se nad tím) nebudu, pokud se něco takového bude dělat, velmi pravděpodobně to budeš ty ;-).

ad Prokládání - no, stane se, že se špatně vyjádřím. Nicméně já zas nepochopil "silenost zobrazeni z PC" v souvislosti s prokládaným a neprokládaným videem. BTW - jak mám asi projektoru předložit něco v progressivu, když mi to z videa leze interlaced? Když to ten projektor sám pořádně nevzládne, je to jeho chyba, já mu přece nebudu ten obraz rovnat, to má dělat sám ;).

>> Honza:
Ono nejde ani tak přímo o světlo, ale spíš o teplo. To se světlem tak trochu souvisí, proto se pod ním tmavé plochy zahřívají více než světlé, které světlo odráží. Mě se tuhle povedlo tmavý plast při osvětlení halogenkou z bezprostřední vzdálenosti v čase počítaném řádově na desítky sekund jeden plast skutečně roztavit. Ale nejsi první (a já doufám, že ne ani poslední), kdo se u mých textů tu a tam pobaví ;-).

>> Igi:
Mno, chybí, na svou bezvýznamnou obhajobu můžu jen uvést, že jsem měl projektor půjčený bez VGA kabelu a když už byl dodán, byl jsme rád, že jsem stíhl nafotit aspoň to, co jsem stihl, protože projektor putoval dost rychle zpět.

>> Evzen:
Nesponzorovala :-). Jen mi zrovna přišla "do objektivu". Zašlem fakturu, neboj ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Projektory BenQ uz nejaky cas opravuji, ale rozhodne bych si zadny nekoupil :-).

banq: samotnou vybojku nevymenis, je totiz neoddelitelne spojena s parabolou. Pocet hodin lampy se da skutecne snadno vynulovat, co ovsem mnozi nevedi, da se i nastavit, ale to lze provest pouze v servisnim menu.

Honza: mozna te to prekvapi, ale krytka se opravdu roztect muze, nejde o svetlo ale teplo, ktere dopadajici fotony predaji dal. Nevim presne, jak jsi to myslel s tou LEDkou, v projektoru je rtutova vybojka.

mirecek: CW ma ctyri segmenty, vetsinou stejne rozlozene, nekdy je "bily" segment vetsi. Otacky se,myslim,pohybuji okolo 12-20 tis. ot/s.

Celkove se jedna o prumerny projektor s uchazejicim pomerem cena/vykon. Sympaticka je rychla diagnostika prostrednictvim LED indikace, vyssi rady tuto vlastnost postradaji. Z vlastnich zkusenosti vim, ze projektory teto rady jsou spolehlive, u nas v servisu jich moc nebyva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, na první recenzi projektoru je to opravdu pěkné. :) Nějaké "detaily" už napsal Mireček, ale pořád je to jedna z nejlepších recenzí DLP na českém internetu. Rozhodně je to lepší, než "recenze" MP3 přehrávačů, kdy změříte rychlost, počet vstupů, velikost, počet sluchátek, kolik to má bodů a barev na display a všechny možné nesmysly, ale čtenář se nedoví, _jak to vlastně hraje_.

Každopádně jen tak dál, jste skoro nejlepší. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Projektor Benq už ani omylem. Jsou to levné šunty jejichž poruchovost je otřesná. Někdo tu psal, že jestli by bylo možné vyresetovat počítadlo hodin lampy, aby se dala používat i po těch 3000 hodinách. Zbytečnost naše lapma vydržela necelých 42 hodin a protože prtojektor už máme půl roku, tak jsme za novou museli zacvakat pěkné prachy. Záruka tři měsíce na lampu je pěkné svinstvo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT - i kdyz odpovidas na neco jineho, presto vkladam komentare...

(treba to progresivni televizni vysilani je moc pekne, mel bych zavolat na Kavky, aby vlastne vedeli co tam delaji :-))

>> Mirecek:

ad 1) - Jo, ve specifikaci to chybí, to máš pravdu, Já to tam ale tuším napsal - jsou tam 4 výseče.

Ja vim ze jsou tam ctyri. Proto je nesmysl, aby se to rozpadalo pri r.e. do trech barev :-) A rychlost otaceni?
Pro ostatni - dnesni DLP projektory mivaji vyseci az osm.

ad 2) - Nepočítal jsem, jakou frekvenci má ten blikot - ani nevím, jak. (Mimochodem: Proč i plazmovky maj rainbow efekt?)

A jak jsi na to prisel?

A frekvence blikotu nebo blikot frekvence je co?

ad 3) - Nojo, když ty máš doma projektor za nevímkolik hadrů, takže ty jseš už fajnšmekr ;-).

A jak to s tim presne souvisi? To neni vina projektoru ze ma nejake vlastnosti za nejakou porizovaci cenu. Projektor za 15 tisic hraje jinak nez projektor za 150 tisic. O to preci ale nejde, to je kazdemu jasne. Jde o to nedavat do recenze polopravdy a nesmysly.

ad 4) - Ano, chybí, komponentní kabel není standardní součástí vybavení a já si ho kvůli tomu určitě kupovat nebudu ;). Byl jsem rád, když se mi nakonec dostal do rukou alespoň ten VGA kabel.

Nebudes komponentni kabel? To nenajdes doma nebo v redakci trojcincovku za 25 Kc?

ad 5) - Já už příště projektor recenzovat (a zamýšlet se nad tím) nebudu, pokud se něco takového bude dělat, velmi pravděpodobně to budeš ty ;-).

Nemyslim, Martin ma cas na moje recenze az 22.6. :-) Krome toho jsem ted doma zavalen velkym testem projektoru pro domaci kino. A nemyslim si, ze jsem toho Benq mel psat ja, proste jen nekdo, kdo uz dva projektory videl, a tusi o cem ta technologie je.
Kdybych vedel, ze chcete delat recenzi projektoru, asi bych to prijal, ale nebylo by to hned, to byl asi duvod proc jsi to delal ty (ale jde i o soudnost, ja bych se treba do clanku o tvych specializacich proste nepustil). Tuhle recenzi bych ale jak uz jsem rikal nestihl, ted mam doma nalozeno tohle: Pioneer DVR-433,DVR-530,DVR-630,SonyHX710, HX910,Panasonic DMR-E60,Onkyo receiver 503,Yamaha receiver 657 a 757, projektory: 3M H10, NEC HT510, BenQ PE5120, Acer PH110, Epson Powerlife Home 10 +,Hitachi PJ-TX 10,Infocus
ScreenPlay 4805, Mitsubishi HC100U, HC3, Optoma H27; H31; Movie Time DV10,Toshiba TLP-ET1.

Ale treba Konymu uz je to blizsi? Nebo Davidovi, ktery dela pisani o Divxu...

Ale!!!! Wifte, ja si strasne vazim tvych clanku o chipsetech a procesorech. Ale zustan u nich, to je to, cemu rozumis, a pokud ja o tom potrebuju nejake informace, pak prave tvoje clanky jsou pro mne tim spravnym zdrojem. Zustan u nich.

ad Prokládání - no, stane se, že se špatně vyjádřím. Nicméně já zas nepochopil "silenost zobrazeni z PC" v souvislosti s prokládaným a neprokládaným videem. BTW - jak mám asi projektoru předložit něco v progressivu, když mi to z videa leze interlaced? Když to ten projektor sám pořádně nevzládne, je to jeho chyba, já mu přece nebudu ten obraz rovnat, to má dělat sám ;).

-nemate po ruce nejlevnejsi DVD prehravac s progresivnim vystupem (Acomp tak za 1500,-)?
- silenost prehravani z PC jsem zminoval preci kvuli vertikalni rozlisovacce, uvadim i pro ostatni - pri 800x600 klesne vertikalni rozliseni pri 16:9 pod 450 radku. Cili - zobrazeni jeste horsi nez na klasickem CRT televizoru.
- Jak presne to souvisi s tim, ze tvrdis ze TV vysilani je progresivni??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvela recenze. Doufam, ze budou nasledovat dalsi!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

at si kdo chce co chce rika, ale podle me je stale lepsi priplatit si na 40tisic a koupit 1280x720 3LCD projektor s Epson D4 panelem. treba takovou Hitachi TX100 nebo Panasonic ae700 nebo Sanyo Z3. aspon to zvlada HDTV rozliseni (je dobre trosku myslet na budoucnost, nebo vyuzit upscale na 720p u drazsich dvd prehravacu) a nema neduhy typu Rainbow efekt (taky jsem v tomto ohledu ctyrprocentni :)) a spatne podani sedych odstinu obrazu. Kazdopadne tusim na podzim vyrukuje i DLP tabor s 1280x720 projektory za o jen trochu vyssi cenu, takze muzeme cekat mensi cenovou valku mezi LCD a DLP, coz je pro nas zakazniky jen a jen dobre...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aka bola urovn hluku toho projektoru ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- mirecek:
ad 2 - plazmovky: Prostě to vidim. Nebo to nejsou plazmovky (ale pak nevím, co to je - je to placatý a není to LCD... BTW - na výrazivo nekoukej, nebudu papežštější než papež)

ad 4 - asi takhle: nejsem vůbec povinen ji hledat, i kdyby byla za 1 Kč. Prostě to není ve standardní výbavě, tak to nebudu testovat (pominu-li fakt, že bych se ještě musel zabývat hledáním, jak to do toho VGA konektoru zapíchnout). To je jako kdybych měl testovat základní desku, která ve standardní výbavě nemá Wi-Fi modul - tak ho prostě taky neotestuju, když ho nedodaj. Nejde o to, kolik ta redukce stojí, ale o princip. To samý s DVD přehrávačem. Ten doma prostě nemám - nedá se nic platný. A docela chápu, že by v takovém případě bylo možná pro mnohé čtenáře lepší takovou recenzi vlastně vůbec nedělat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wift
a) pak vidis neco jineho nez rainbow effect.
b) jeste ze mas doma elektrickou zasuvku.

ale ja si te fakt za tvoje ostatni clanky vazim

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> mirecek:
Já si zas vážím tvých poměrně hodně odborných recenzí. Trochu se usmívám nad testama zvuku, ale to nehodlám řešit. Co se plazmovek týče, nevím, co vidím, ale při záměrně vyvolaném očním třesu (docela príma dar z hůry) vidím rozklad barev, ale ne takovej ten RGB, ale jinej - je tam víc zelený (připomíná mi to silně projekční TV).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zamysli se tedy nad tim, zda by neslo alespon opravit to progresivni televizni vysilani. Tak daleko jsme opravdu jeste nedosli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajemce - vyroba komponentniho kabelu na VGA vstupy (pozor, projektor musi podporovat rozklady 15kHz pro interlace video a 30kHz pro progresivni video).

15pin CanonVGA - kablik komponent
pin 1(RED) - cerveny cinch (RED) nebo Cr/Pr
pin 2(GREEN) - zeleny cinch (GREEN+synchronizace) nebo Y+synchronizace
pin 3(BLUE) - modry cinch (BLUE) nebo Cb/Cb
pin 6 - cerveny zem
pin 7 - zeleny zem
pin 8 - modry zem
pin 10 - zem

15pin CanonVGA na kablik komponent se separatnimi syncemi

pin 1(RED) - cerveny BNC (RED) nebo Cr/Pr
pin 2(GREEN) - zeleny BNC (GREEN) nebo Y
pin 3(BLUE) - modry BNC (BLUE) nebo Cb/Pb
pin 6 - cerveny zem
pin 7 - zeleny zem
pin 8 - modry zem
pin 10 - zem
pin 13 - horizontalni synce
pin 14 - vertikalni synce

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mirecek> Co to placate o nejakem PALu, formatu 16:9 a rozliseni horsim nez je CRT televize? Uvedomujete si vubec, ze se jedna o projektor s CCD s pomerem stran 4:3, tak nemichejte hrusky a jablka.
Prozradte mi, ktere nestadradni DVD obsahuje video formatu 16:9 s finalnim vertikalnim rozlisenim vyssim nez 576, tedy po konverzi na square pixly cca 405. A k tomu prihodte odkaz na CRT 4:3 TV, na ktere to prehrajete :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BenQ? 800x600? Vyhozene penize. I na obycejne anamorficky zaznamenane DVD je potreba minimalne 1024 bodu na sirku, aby to bylo 1:1 (1024x576=16/9 pro PAL). Na projektoru pro domaci kino se nevyplati setrit a kupovat nejlevnejsi sunku, to ostatne pozna kazdy, kdo uz to nekdy videl zapnute... PS: Pokud vim, tak progresivne se tu nikdy nevysilalo, nevysila a s temi nasimi kokoty jeste dlouho vysilat nebude. Jeste, ze mame na PAL filmy z TV DScaler a 2:2 puldown... :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2runner: A proc zbytecne ztracet vertikalni rozliseni? Anamorfice DVD 16/9 zaznamenane do 720x576 prece na square pixel muzu roztahnout vodorovne misto stlacovani na vysku. To vas nenapadlo? Proto taky existuji sirokouhle TV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu z jiný mísy - i když vlastně ne: tři měsíce sháníme pro zákoše lampu do IBM iLV300, která odešla těsně po 90ti dnech. Nikde na oficiálních místech (autorizovaný servis, atd.) ji nejsou schopni sehnat. To by mně zajímalo, jak je na tom BenQ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, k koupi "levných" projektorů se můžu přidat jedním slovem NEBRAT, mě už prošlo několik LCDček rukama a musím říci, že se značkovými např.: 3M nebo ASK nemáme v práci při každodenním používání žádný problém. Jinak jsem samožřejmně zkoušel přes několik LCDček prohnat videosignál (video, digitální sat., stolní DVD), ale zdál se mi obraz velmi nepřirozený (syntetický). Dal bych opět přednost doma "tříflaškové projekci s tunerem" jako jsem ji měl několik let, je ji někde opět sehnat, to je k videoprojekci. Ale za to LCD je k PC naprostá špička, ale nehovořím už o cenách v jakých se ty to LCDčka pohybují.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Runner: Myslim ze Sumak Ti dostatecne odpovedel. Krome toho bych jeste pridal, ze televize 4:3, klasicka CRT, po prepnuti do 16:9 rezimu nesnizuje pocet radku, pouze se upravi geometrie obrazu.
Krome toho jsem chtel, aby vsichni potencionalni zajemci o projektor pro domaci kino pochopili, ze je pro zobrazeni PALu potreba 575 radku, tedy minimalne projektor WSVGA (typicky 1024x576), tedy jeste lepe 1280x720 atd.
Co resis u DVD se 405 radky apod, nevim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hugo:
Treba http://www.mironet.cz/DetailPage.asp?DPG=40372 
Pokud bys jinak chtel, pikni na PM, nejake moznosti na IBM a prodejce projektoru mam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevim. Doma mam pul roku BenQ 6100, a jede absolutne skvele, najeto cca 300 hodin. Pripojeno na Shuttle s Gentoo linuxem a MythTV, cele reseni za cca 30k coz je asi za pulku XGA projektoru. A ze to ma nekde malo pixelu je k smichu, stejne koukam na AVIcka s MPEG4 a pevne danym rozlisenim mensim ve vsech rozmerech.

sumaku a mirecku> protahovani pixelu, PAL kontra NTSC a podobne harampadi akorat zasira digitalni technologii. Na smetiste dejin s tim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2dan: To myslis vazne, tenhle svuj prispevek? Takze ty posuzujes kvalitu zobrazeni podle nejakych orezanych MPEG4 blitek? Tak to te teda lituju... :-D Mezi nama - vis, ze prvni vec, kterou lidi co koduji DVD->DivX delaji je redukce vertikalniho rozliseni na polovinu a orezani rozliseni na (prinejlepsim) 640x230? Tfuj. Napsal bych sem jeste neco o HD o formatech, ale v tvem pripade by to byla zbytecna namaha. Az nekdy uvidis HD film na projektoru, ktery ma aspon 1280x720 nativne, tak mozna prohlednes. Zatim spi dal... :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sumak: Co nadelas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sumak: Co nadelas. To je problem, ktery uz leta vysvetluji taboru Divxaru. Ze si s rozlisenim nemohou delat co chteji, ze existuje neco jako snimkova frekvence, ze existuji prokladane a progresivni streamy, ze existuje PAL a NTSC, resp. 50 a 60Hz normy....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už jste takoví fajnšmekři, tak proč se tu dohadujete o kvalitě tohoto "šmejdu" za pár korun? - já sám o jeho koupi uvažuju .. a proč? - napojím si ho na PC, zavolám kamarády a pustíme si DivX! - a myslím, že to bude lepší dívat se na DivX přes toto než na 19ku monitor. Všichni prostě nemáme desetitisíce na pořádné domácí kino - a právě pro takové lidi je tento projektor určen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tom:
To je v poradku, vzdyt uz jsem tu psal ze projektor za 15 tisic sviti jinak nez projektor za 150 tisic. Jen si pred nakupem over, jak moc jsi citlivy na rainbow effect, a pokud ano, pak radeji zvol LCD projektor. Zaroven si rozmysli jake rozliseni a jaky pomer stran hodlas koupit, jiz z uvedenych duvodu, abys zbytecne netratil vertikalni rozliseni pri pomeru stran 16:9. I tento Benq, dokonce i jeho nizsi modely existuje v 16:9 verzi, zrovna ted ji mam doma na testovani, jde o model PE5120. U nej je sice stejne jako u PB6110 duha zcela silena, ale jinak mi to prijde i remeslne slusne udelany projektor (jestlipak je to vubec Benq, neni za tim vsim nahodou Optoma - jako u Compaqu a Aceru?) Opravdu nemusis utracet statisice, staci levny projektor, pokud od nej necekas zazraky. Ale rozmysli si poradne vse, co tu bylo receno, nekdy muze dojit k tomu, ze levny nakup jsou proste vyhozene penize a o porizovaci cenu kramu zhubnes brisko sporiciho prasatka, ktere kyne na poradny projektor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Melo byt:
 
Zaroven si rozmysli jake rozliseni a jaky pomer stran hodlas koupit, jiz z uvedenych duvodu, abys zbytecne netratil vertikalni rozliseni pri pomeru stran 4:3
 
Samozrejme...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nevíte o nějakém obchodě, kde by Vám předvedli tento projektor v akci? - kdesi jsem ještě viděl LCD projektor za podobnou cenu, jen měl kontrast 500:1. Do kterého jít? - stejně mám doma pořád tmu - půjde to tedy tolik poznat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj kluci, tak vam reknu ze jsem koupila tenhle Benq PB6110 a jsem z toho trochu otravena - obraz fakt neni nic moc. Nechapu, jak se muze stat ze u promitani z DVD prehravace jsou titulky ostre a obraz rozostreny.. Zkousela jsem ho ted pres vikend a prohrabala vsecky menu, sharpness na maximum, zkousela ruzny nastaveni, ale nepovedlo se to moc zlepsit. Netusite cim to muze byt (krome toho ze to neni projektor za 50 tis.)? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Tom: Obecne se rika ze LCD projektory maj lepsi barvy a horsi ostrost a DLP projektory naoprak lepsi ostrost na ukor barev. Ja se proto rozhodla pro ten DLP i kdyz byl trochu drazsi. 

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aja: No to je uplne jednoduche proc titulky jsou ostre a obraz rozostreny. Jestlize se bavime o tom, ze pro obraz zbyva nejakych 450 radku, a mel by jich mit 576, je to jasne. Naopak titulky, ktere byvaji bitmapou s podstatne horsim rozlisenim a davaji se pres obraz, rozliseni projektoru zcela vyhovi. Doufam, ze jsi to nekoupila az pote, co jsem na to v diskusi upozornoval. Jinak to byla ztracena snaha.
 
Tom: O takovem obchodu vim, ale nebudu to davat do diskuse, to by byla reklama. Cili kdyztak PM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Mirecek: Ja jsem tuhle diskuzi objevila az dneska a projektor mam od patku.. Ale ted mi rikal kamos, ze to, ze vidim obraz "kostickovany" je tim, ze MPEG jsou tak proste delany - rozdeleny na makrobloky, kde se kazdy vykresluje zvlast - a asi jsem mela moc pretazeny jas - potom ze jsou videt na sebelepsim projektoru. Tak to jeste vyzkousim, nez tomu zacnu rikat "vyhozeny penize". Taky vyzkousim jiny pripojeni k dataku nez cince - treba S-video nebo RGB. Jinak diky za reakci!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a jak odeslu tu PM zpravu ? - prispevkum do for se vyhybam. t

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky - kdybych si pustila film bez titulku, tak by mi zbylo vic radku na obraz a bylo by to lepsi? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tento projektor se naprosto nehodí na projekci domácího kina. Souvisí to mimo jiné s počtem segmentů barevného rotujícího filtru a hlavně jeho otáčkami. Dále je tam vestavěný velmi levný deinterlátor (odstranění prokladu), ale i další věci.Obraz bude vždy neostrý a rozmazaný a navíc tak nějak podivně trhaný. Částečně pomůže obrazový procesor od fy. DVDO (viz příští Stereo a Video), ale to je docela drahé zařízení. Od Benqu se hodí pouze model 7700 a 8700, jinak žádný typ není opravdu vhodný pro domácí kino. Zkoušel jsem jich spoustu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hm, super, hlavne ze v Chipu a jinych casopisech na nej pejou chvalu.. Tak jsem skvele naletela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já jeden podobný mám také v krabici v garáži. Domácí kino a projektor je docela věda. I třeba plátno dělá hodně moc. Ti pisálci v testech mají na test málo času. Já jim říkám hladoví studenti, sám jsem již vyšší ročník a podle testů udělám vždy jen první výběr a pak si přístroje chci vyzkoušet sám. DLP projektor s rychlostí otáčení kotouče 2x speed je bohužel nepoužitelný. Taktéž to rozlišení 800x600 je málo, je potřeba 576 řádek na běžný PAL. (2,35:1 udělá své!). Lépe (a o hodně lépe) je "malé" HDTV čili 720 řádek. Svítivost není podstatná, důležitý je počet segmentů kotouče a počet jeho otáček. Také hlučnost, což u těchto malých projektorů pro prezentaci výrobci neřeší. Tím, že mají u těchto typů vysokou svítivost, vychází slušný kontrast, ale ve skutečnosti po seřízení je kontrast bídný. Jinak Benq je výborná značka a třeba model 7800 je zcela excelentní. Jen tomu všemu ti "testeři" moc nerozumí. Třeba připojení přes kompozit, nebo S-VHS je nepoužitelné a minimem je Y,PB, PR, raději však DVI respektive HDMI, což je vlastně totéž.No už raději nebudu prudit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Blby je ze nejakej pocet otacek v zadnejch testech ani specifikaci pristroje v e-shopech proste nenajdes. Ja prave porovnavala svitivost a konstrast - a tyhle parametry mi prisly OK. To je tak kdyz zenska sama kupuje techniku. :) No co, budu si dal kazit oci na tomhle a setrit na lepsi. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Antonin:
Dekuji za prispevek. Sice jsem to cele uz trikrat v diskusi popsal, ale potreba to pripominat, hlavne tem, kteri nelistuji dozadu.
Pripominam jeste, ze se v textu recenze uvadi, ze napr. ceska televize vysila progresivni signal :-) a podobne taskarice.
!!!!!!!!!!!Kazdopadne velmi dekuji za vetu: "pisálci v testech mají na test málo času. Já jim říkám hladoví studenti, sám jsem již vyšší ročník a podle testů udělám vždy jen první výběr a pak si přístroje chci vyzkoušet sám". Nikdy jsem se je neopovazil takhle zaradit - v diskusich na plna usta, pouze nekterym panum redaktorum do privatemailu nebo telefonu. Tato kategorie strelcu, kteri nic poradne nevyzkousi, spoustu svych domnenek vydavaji za technicke zakony a pravidla, ta mi opravdu pije krev. Spoustu lidi takove texty cte a odnesou si z nich akorat zmatek, a kdyz si pak jdou realne vyrobek koupit, pak i pred pouhym prodavacem vychazeji jako pitomci. Ach jo.
 
Aja: Ne, kdyz nepouzijes titulky, nic se nezmeni. Jde o fyzicke rozliseni projektoru, titulku a obrazu, jak ho popsal Antonin a predtim nekolikrat ja a dalsi. Rikala jsi, ze obraz je rozostreny - je tedy rozostreny, nebo ma MPEGove fragmenty? To je neco jineho - rozostreny nebo rozmazany byva nedostatcenym rozlisenim, ale to "kostickovani" (podobny vyraz jako "blikani" namisto "rainboweffect", ktery je navic v spatne vyfocen, vypada uplne jinak, perfektni obrazek je treba na wikipedii) je bud nativne v MPEG streamu, jak ti rikal kamarad (zvlast, kdyz se jedna o nejakou zoufalou rekompresi, nejhure do DivX), ale casteji to byva zpusobeno prave zoufalou, lec nedotazenou snahou projektoru interpolovat jednotlive body a radky. Vysledek byva takovy, ze pripomina JPEG s vysokou kompresi.
Opravdu nezbyde nez setrit a koupit si alespon 1024x576 LCD. Protoze jednocipove DLP bude jeste dlouhou a dlouho trpet rainboweffectem. Rychlost otaceni kotouce zjistis v normalnich jednoduchych recenzickach na projectorpeople nebo projectorcentral, kde se nezabyvaji vlastnimi domnenkami ale pouze holymi fakty, pripadne v prispevcich ctenaru najdes realne testovani, ne jen na pocitaci pres Divx nebo softDVD, nebo na kompozitnim vstupu z videa a podobne blbosti. Sam mam na testovani Samsung 800vku, uplne novy projektor. Ten r.e. TEMER nema, ale cena projektoru je priblizne 350.000,- Jakekoliv jine projektory, napr. Optoma H78, ktera pouziva temer shodny engine, ale neni na tom kupodivu s r.e. tak dobre, stoji cca 140.000. LCDcka poridis za pul ceny nebo i za ctvrtinu ceny (podle rozliseni a dalsich parametru), temito problemy netrpi. DLP bude funkcni az od HD2+, s petirychlostnim osmivysecovym kotoucem a to jeste ne vzdycky, nebo az se mezi lidi dostanou tricipove DLP projektory ktere nemaji barevny rotujici filtr vubec. Pokud chcete takove DLP videt, skocte si do kina na StarWars III , ve Slovaci ho z DLP v jednom sale promitaji. Skoda ze v jinych salech nevedi, co je keystone, a filmove (analogove) promitacky tam maji keystone tak viditelny, ze je to velmi velmi rusive. Ale to uz otviram jinou diskusi (ze panove projektanti nechodili do skoly, pripadne alespon ne na kursy, kde by jim to prumyslovaci z filmove prumyslovky vysvetlili). Projektanti techto kin pravdepodobne patri mezi takove strelce, jako uvedl Antonin, jeste jednou mu dekuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aja: "To je tak kdyz zenska sama kupuje techniku. :) " !! Se prijd poradit :-) !!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně díky za recenzi i s chybami. Alespoň se chytla dobrá diskuze.
V časopise DiViDi byl na začátku roku seriálek o stavbě projektoru.
Jednalo se vlastně o nákup hotových komponentů - lampy, paraboly, kondensoru, objektivu, fresnelek, tepel. filtrů - všeho na zahran. e-obchodech.Zdroj obrazu byl upravený LCD. Viděl někdo něco takového v provozu??
Je to vůbec reálně použitelné (antonín, mireček - co vy na to?). Náklady měly být okolo 15.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sam uz nejsem bastlir, ale byval jsem. Ten navod jsem cetl, byl vicemene okopceny z webu. Vysledky nemohou byt tak dobre, ani jako nejhorsi LCD projektor, nyni v cene pod 20 tis. i s DPH. Navic nevim, kde v nasich podminkach shanet vadny LCD displej, to je levnejsi a rychlejsi koupit novy a rozebrat ho. Tim nesnizuji odvahu a tvoritvost tech, kteri se touto cestou pustili. Je fajn, ze jeste v teto dobe jsou lide, kteri maji na takove blaznovstvi cas.

Recenze ma bohuzel naprosto neodpustitelne chyby (neznalost autora o videosignalu a tv vysilani vubec). Takove clanky jsou natolik zavadejici, ze poskozuji technickou uroven clanku na serveru obecne. Jak ostatni, kteri do toho nevidi, jeste rozeznaji, co je dobre a co je vymysl ci chyba a neznalost. Jaka vubec muze byt hodnota takove recenze obecne?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

2 mar: stavba projektoru mi prijde jako naprosty silenstvi, ale kamarad se chysta na vykuchani LCD monitoru s tim, ze ho pak polozi na zpetnej projektor a bude mit datak. To je asi jednodussi nez stavet celej projektor z dilu a melo by to vyjit levneji. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 mirecek: ten kostickovanej obraz - to nejsou MPEGovsky makrobloky. ten projektor proste neumi spravne prevest obraz kterej do nej cpes na to svoje nativni rozliseni 800x600. kdyz jsem zkusila jako zdroj pouzit PC a nastavila jsem na nem rozliseni 800x600 tak ten obrz vypadal o moc lip. Blby je, ze kdyz chci promitat z DVD prehravadla, tak tam si to nenastavim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW: Epizoda III ve Slovaci na DLP a s titulkama je fakt super! Byla jsem tam na ni 2x, ale poprve jsem ji videla dabovanou a v "normalnim" kine a zazitek byl asi tak na 20% - desny. :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aja: Na tom "Meotaru" to fungovat nebude, vicemene se bude jednat o B/W, kontrast co dovoli zarovka pres ty krystaly, to je skoro nefunkcni. Existovaly originalni vyrobky, co takhle fungovaly, i to byla hruza, amatersky to bude jeste vetsi pr...r.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reakce na : "2 mirecek: ten kostickovanej obraz - to nejsou MPEGovsky makrobloky. ten projektor proste neumi spravne prevest obraz kterej do nej cpes na to svoje nativni rozliseni 800x600. kdyz jsem zkusila jako zdroj pouzit PC a nastavila jsem na nem rozliseni 800x600 tak ten obrz vypadal o moc lip. Blby je, ze kdyz chci promitat z DVD prehravadla, tak tam si to nenastavim."

Ale to je preci to na co jsem ja uz upozornoval asi 5x a ostatni take. U SoftDVD/PC se sice bavime o vertikalnim rozliseni 450 radku nebo nizsim, ale to PCcko to jeste jakz takz stihne doprepocitat. To uz ten projektor sam o sobe neumi.

A kdyz uz jsi videla ve Slovaci DLP projekci, pak si uvedom, ze neco velmi velmi blizkeho tomu bys videla i z "maleho" HDTV (1280x720,resp. 1385x788 apod), pri pouhem 575p vystupu z DVD prehravace. Dalsi komponent, ktery bude na vine, bude asi ten DVD player, protoze ho asi nepripojujes ani prokladanym, natozpak progresivnim komponentem. Ale tohle nema cenu, nejprve jsme zacali u toho, ze 6110ka je pro domaci kino nevhodna, a ted sklouzavame k opetovnemu pouziti PC a dokonce bastleni projektoru podomacku. Tudy cesta nevede. Opravdu se da doma promitat slusne, kdyz mas alespon 720p projektor a DVD s vystupem 575p. A nestoji to zase o tolik vic. Doporucuji test projektoru v tisku (vyjde v zari).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nene, ja vedet to co vim ted tak jeste setrim do prasatka na lepsi projektor a do tohohle nejdu. Znami me ubezpecovali ze tohle je presne to co potrebuju, tak jsem ho koupila. :( Blby je ze ti ho v zadny prodejne nepredvedou nez to koupis.
Z DVD jsem to krmila pres kabel s cincema, prej by se to melo trochu zlepsit kdyz pouziju S-video, tak to zkusim. To je asi moje posledni sance. Pak projektor vezmu, kopnu do nej a vyhodim ho. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znam prodejny kde to predvedou a radi. Nebudu jim tady delat reklamu, ale kdyztak na PM.

Kabely s cinchema - komponent je take na cinchich (na trech, bez zvuku, barevne cervena modra zelena). S-Video, at se toho nakeca co se nakeca, uz to oproti kompozitu (jeden zluty cinch, pripadne se dvema dalsimi pro analogovy zvuk) zlepseni neznatelne. Potrebujes si zhotovit kabel, ktery jsem uvedl v diskusi hned na zacatku, ze tri komponentnich cinchu do VGA konektoru, pripadne pokud to projektor podporuje, sehnat projektorovou redukci ze SCARTu na VGA (ta existuje, ale kvuli zasilani kompozitnich synchronizaci po pinu pro kompozitni video - to je nejvetsi vrazda scartu, musi projektor podporovat odebirani synchronizaci bud na zelene barve, resp. jasove slozce, nebo prave na komponentu). Vim, zni to slozite, ale na obrazku by to bylo jasnejsi. Zaroven, pokud mas krmit projektor komponentnim rozdilovym signalem (YUV,YCbCr,YPbPr), potrebujes DVD prehravac ktery je schopen takoveho vystupu (nejaky levny asiat, ale obraz nic moc, nebo napr. Pioneer 470,575,2850,380 - jmenuji ty levnejsi). Pak bude obraz o tridu vyssi, ale porad se nezbavis problemu z nizkeho rozliseni a rainboweffectu.
Ted uz navic vim, o cem mluvis o tom rozmazavani apod. To neni zadny makroblokovy sum (mimochodem se tomu rika jinak, a nema za nasledek nic takoveho, ale to je jedno), ale jde o problemy kodovani barevneho signalu PAL, jako chveni celistvych barevnych ploch, ktere si pak projektor po svem jeste digitalne zhorsi. TUDY PROSTE NE! Minimum je komponentni rozdilova slozky YUV, lepsi je prima komponentni slozka RGB, nejlepsi je RGB progressive, ale to v kombinacich techto pristroju je spis na urovni sci-fi.

Predpokladam, ze i to propojeni kompozitnim cinchem ti poradili ti sami lide. Tak je za mne pozdravuj, a hodne moc jim podekuj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To Mirecek: Není to poprvé, co píšete, že je možno Vás v případě zájmu kontaktovat PM. Ale jak to udělat, když žádný neuvádíte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiri Konecny: Myslel jsem ze jo to jasne, tedy mirecek@cdr.cz  Ale hoooonem rychle nez mi to chlapci tipnou :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je desny, vubec tomu nerozumim. Neda se to nekde koupit hotovy - ta redukce? Nebo mi ji vyrobis na zakazku? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A myslis ze by pomohla zrovna u tohohle projekrotu? A DVD prehravac mam Mustek V600R-180.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Urcite pomohla, je to totiz jedine reseni jak do tohohle projektoru dodat komponentni vstup. Samozrejme se to da koupit, a da se to i jednoduse vyrobit. Jestli jsi z Prahy, tak muzu i z ruckydorucky pujcit na vyzkouseni. Bohuzel podle stranek vyrobce:
http://www.mustek.cz/?sekce=prod&stranka=prod&lang=cz&id=123
ma tvuj prehravac pouze SCART, a nikoliv rozdilovy komponent. Na druhou stranu ale ve scartu velmi casto (spis na tutovku) byva obsazen i RGB vystup, byt pouze interlace, a s tim uz se nejak pracovat da. To by ovsem projektor musel, jak uz jsem uvedl, podporovat odber kompozitnich synchronizaci na kompozitnim vstupu. Oboji muzeme vyzkouset. Kdyz to nebude fungovat, je stale jeste moznost pouzit nejaky jednodussi prehravac s progresivnim rozdilovym komponentnim vystupem (asiati kolem 12-1500, znackovejsi pak Sony 32,52, Pioneer 470,380,2850, Panasonic 35 ci novejsi atd). V tomto pripade te ale bohuzel ale zaroven pomaloucku polehoucku upozornuji, ze ani tvuj prehravac neni pro "velke" kino vhodny, prave diky absenci YPbPr vystupu (alespon podle specifikaci na vyse uvedenem webu, v ruce jsem ho nemel). Ale nezhrut se z toho, treba jeste pomuze ta SCART-VGA redukce (i kdyz to bude jen interlaced).
Dale kdyztak na PM, tady ho uvadim (@CDR uz ode dneska neplati). Jinak jsem ochoten poradit a pomoci i osobne, jak uz jsem uvedl, pokud dorazis nekam pobliz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kontakt: peacecelebrate zavinac centrum tecka cz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem přemýšlel o koupi Benq 6200, ale po přečtení článku a diskuze jsem hodně rozčarován, asi to nechám ještě uležet.
Pro zajímavost uvádím stránky, na kterých je popsána stavba projektoru, nevypadá to zase tak složitě...
http://www.pc.borec.cz/soubory/funkce.html
Zdravím všechny příznivce domácího kina díky za takovéto články a diskuze k nim, člověka to ušetří rozčarování z bezhlavé koupě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

For Mirecek, for all
nejsem uplne profik , tak budu psat hodne amatersky, ale potreboval bych radu , projektor uz chvilku mam a stale se trapim s kvalitou obrazu, projektor vyuzivam pouze na DVD a obcas TV . Jako prvni jsem mel pripojen projektor pomoci s-video no vysledek nic moc , obraz opravdu neostry ( ale to jak mne bylo receno je normalni ) proto jsem sahnul po componet video , navod zapojeni jsem na internetu nasel a pustil se do toho - vysledek o poznani lepsi , uroven ostrosti super , barvy take super , ale objevil se problem , ktery u S-videa nebyl . V tmavych scenach ( hodne cerne ) filmu zustavaji za pohybujicim se objektem cmouhy ( nevim jak to lepe popsat ) , v pripade ze je vse svetlejsi tento efekt se neprojevuje. Musim jeste upozornit ze delky kabelu v obou pripadech jsou 10m ( coz je urcite docela hodne ). Vystupni signal jde z DVD Pioneer pres AV receiver Onkyo ( v obou primo component video propojeni ).
Budu rad za vsechny rady a vysvetleni, jestli se jedna o vlasnost nebo mam chybu hledat nekde jinde.
Jeste upne malinka drobnost pri zobrazeni cerne na cele plose jak z DVD tak Videa mam v jednom miste svetlejsi kruh uplne pravidelny , take nevim jestli se jedna o vadu nebo vlastnost. Dekuji za rady ci komentare

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vazeni, nadale mne kontaktujte pouze na PM (peacecelebrate+zavinac+centrum.cz), na tento web se vracim uz jen do teto diskuse a timto poslednim prispevkem, abych dokoncil, co jsem zacal.

James:

Mozne priciny:

1) jde o neprizpusobeny komponentni kabel. Ten totiz pri progressivu potrebuje minimalne (podle rozkladu) dvojnasobnou sirku pasma, nez interlace, a nekolikanasobne vetsi nez kompozit. Doporucuji laborovat s prizpusobenim kabelu a jeho materialem. Zvlast, je-li kabel delsi nez 3 -5 metru

2) muze jit o fragmenty vznikle pri mastringu DVD, ktere jsi doposud diky horsimu kompozitnimu signalu nevidel

3) s nejvetsi pravdepodobnosti jde o rainboweffect, ktery je v textu recenze ne uplne vhodne vyfocen a vypada jinak (v podstate presne tak jak jsi to popsal - na rozhrani kontrastnich kontur se objevuje svisla duha, ktera pripomina vlajecky). S tim se uz nic nenadela (vymenit oci za horsi, nebo projektor za lepsi).

Nez zemres, uvidis kruh:

Tohle bych musel videt. Podle popisu naprosto nemam tuseni o co jde (muze to byt vse od nevhodne projekcni plochy, pres poruchu zakriveni zrcadla lampy az po cokoliv). Jsi z Prahy?

Servis Benq:

Ja si myslim ze se s Benq vyjit da. Jde to to, kde servisujes a kde jsi projektor koupil. Znamy problem rozdilu mezi puvodem u autorizovanych prodejcu vs. sedych dovozu. Ale, pokud tve problemy pochazeji z rainboweffectu, pak nic nevyreklamujes. To bys totiz reklamoval vlastnost, ne poruchu. Bohuzel...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se sem po dlouhé době kouknul. Mireček má ve všem pravdu. Nevím co dodat, časopisy nás masírují bláboly a my hloupí kupujeme. Já tímhle vším taky prošel. Naštěstí nejsem omezen financemi. Teď provozuji ve své místnosti dva projektory (jasně, že ne naráz) s více technologiemi a řeším už něco úplně jiného, třeba délku DVI-D kabelu (asi tu bude optika za 400 dolarů) a splitter na oba projektory. Takové dropouty dovedou namíchnout. Snažím se sehnat něco s menší aberací (rozuměj optikou) a co nejmíň hlučného. Mám takové krásné kolejnice po stropě, mohu přístroje polohovat, elektrické plátno Stewart z USA s maskováním na 4:3 atd atd. Projektory jsou docela dobré hobby. Tzv. rainbow efekt fakt uvidíte, ale na některém filmu ano, jinde zase ne. Zásadně varuji před DVD nekorektně komprimovavanými (Shrink atd), nejlíp dělat absolutní kopii na DL media + nebo - to je fuk. Špatné kopie zblbnou přístroje, auta sem tam couvnou  atd. To je pak něco. Mám propojení přes SDI (DVD přehrávač je upravený), signál 576i jde do obrazového procesoru a upconvertuji obraz na 720p. Pokud chcete získat opravdu pěkný obraz neseženete nic jednoduchého a levného. Ale dám vám všem radu ať nedopadnete jako já. Dívejte se na filmy a ne na obraz, poslouchejte hudbu, ne přístroje. A těm studentům se omlouvám, také jsem jím byl  a snažil jsem se vydělat jak to šlo, i když za minulého režimu. Howgh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím Mirku,
koukal jsem na tuhle diskuzi a jsem opravdu zmatenej :-) Chci si koupit projektor domů a domácí kino, ale po přečtení diskuze už nevím co koupit.
Jaký projektor je podle Tebe ideální na domácí kino? Koukal jsem na Benq PE7700 ale je dost drahý a zase má jen 1.200 ANSI.
Normálně si o rady nepíšu, ale dneska jsem to nevydržel.
Honza

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim,
nevim jestli to tu nekde nezaznelo ale jen jednu zkusenost. Jsem naprosty amater a neznalec projektoru, ale protoze jsem proste nemel na drazsi pristroj, koupil jsem si BENQ 6110 ted nevim jestli to pisu presne, ale je to ten co ma "jen" 800x600 a asi nic moc podle hodnoceni. Napred jsem byl docela zklamanej kvalitou obrazu a to i z DVD, pokud sem to tam poustel pres klasicke vstupy, jako CINCH nebo S-VIDEO. Pak jsem to pustil pres pocitac a byl jsem nadsenej - alespon pro me paradni kvalita. Myslim ted zapojeni pres "vga" kabel. Takze sem premyslel jak to dostat z normalniho dvd pres vga vystup resp. vstup a nasel sem na trhu levnej prehravac DVD s klasickym vystupem graficke karty VGA - tusim ze se mu rika d-sub ? Nevim, ale po par nastavenich mi to posila krasnej 800x600, obraz je naprosto cistej a kdyz trochu pridam na barvach tak je jak na monitoru pc. Takze jsem uplne spokojenej a to promitam na bilou roletu, kterou jsem koupil v Baumaxu :) Akorat vystup z TV reps sportovnich prokladanejch prenosu je spatnej, ale to uz tu nekdo tusim taky vysvetloval . Pokud bude chtit nekdo poradit nebo porovnat kvalitu, jsem k dispozici ! Martin

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim,
nevim jestli to tu nekde nezaznelo ale jen jednu zkusenost. Jsem naprosty amater a neznalec projektoru, ale protoze jsem proste nemel na drazsi pristroj, koupil jsem si BENQ 6110 ted nevim jestli to pisu presne, ale je to ten co ma "jen" 800x600 a asi nic moc podle hodnoceni. Napred jsem byl docela zklamanej kvalitou obrazu a to i z DVD, pokud sem to tam poustel pres klasicke vstupy, jako CINCH nebo S-VIDEO. Pak jsem to pustil pres pocitac a byl jsem nadsenej - alespon pro me paradni kvalita. Myslim ted zapojeni pres "vga" kabel. Takze sem premyslel jak to dostat z normalniho dvd pres vga vystup resp. vstup a nasel sem na trhu levnej prehravac DVD s klasickym vystupem graficke karty VGA - tusim ze se mu rika d-sub ? Nevim, ale po par nastavenich mi to posila krasnej 800x600, obraz je naprosto cistej a kdyz trochu pridam na barvach tak je jak na monitoru pc. Takze jsem uplne spokojenej a to promitam na bilou roletu, kterou jsem koupil v Baumaxu :) Akorat vystup z TV reps sportovnich prokladanejch prenosu je spatnej, ale to uz tu nekdo tusim taky vysvetloval . Pokud bude chtit nekdo poradit nebo porovnat kvalitu, jsem k dispozici ! Martin

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> tisok:
No, on ten kompozitní (CINCH) nebo S-Video pro DVD není primárně určen (jen v krajním případě), ten je spíš pro klasické video (VHS). Takže připojení přes ten RGB konektor je to správné řešení, tam je výrazně vyšší rozlišení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, ze se vnucuji, ale jsem cerstvym majitelem projektoru vyssi tridy a poprve jsem k nemu pripojil komponentnim kabelem novy prehravac od Pionyru (585-A), ktery umi progressive scan, ktery vystupuje u tohoto modelu prave pouze prostrednictvim komponentnich zastrcek a je to uplne o necem jinem, nez jakkoli draha TV, ktera je ve svete k mani. Navic uhlopricka 6m se myslim zatim komercne nedela, takze moje volba je jasna. A pokud bude jednou i v nasi male zemicce HDTV, staci mi koupit digitalni tuner a kazde dva roky lampu za 11 litru. (Tedy ne ze bych byl priznivcem TV vysilani (zvlaste u nas stoji vsechny kanaly za houby takze jsem docela rad, ze TV mohu zrusit zcela.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj kluci, chapu do dobre - ze RGB a VGA je to samy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v tejto diskusii vystupuje daky, s prepacenim, kokotko, ktory stale nieco splieta s vertikalnym rozlisenim a R.E. toci uplne nezmysly a hlavne v diskusii o projektore za 20 tisic. ja ho mam doma rok, pozeram DVD/DVD rips na compe a ma uplne uzasny obraz. 10/10 za tu cenu.

hlavne pouzite d-sub konektor, svideo je shit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prijdte se podívat na seminář "O ROZDILECH MEZI PROJEKTORY". Seminar se koná 10.5.2006 (středa) na Technicke fakulte Ceske zemedelske univerzity v ucebne c. 121/1. Vsichni jste srdecne zvani! Více na www.nejlevnejsiprojektory.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prijdte se podívat na seminář "O ROZDILECH MEZI PROJEKTORY". Seminář se koná již DNES !!!! 10.5.2006 (středa) na Technicke fakulte Ceske zemedelske univerzity v ucebne c. 121/1. Vsichni jste srdecne zvani! Vstup zdarma. Vice na www.nejlevnejsiprojektory.cz
 

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to peto: ...teraz uz len si uvedomit, kto je tu vlastne ten k.k.tko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, měl bych dotaz scháním projektor a nabízí se mi jeden s 2600 anilumixu kontrast 2500.1rozllišení 1024.768 a všichni tvrdí že na něm nic neuvidím máte někdo něco podobného doma ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Recenzi projektoru BenQ MP612C najdete na www.mp612c.wz.cz Je zde mnoho obrázků a fotografií s ukázkou projekce. Můžete zde sdílet vaše zkušenosti a ptát se na to co vás zajímá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.