Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Propad Bitcoinu ke 100 dolarům je reálnější než růst ke 100 tisícům dolarů

Profesor a ekonom z University of Harvard, Kenneth Rogoff, predikuje osud možného vývoje ceny Bitcoinu v budoucích deseti let. Podle něj je daleko pravděpodobnější, že cena Bitcoinu bude tou dobou spíše 100 dolarů než-li 100 000 dolarů.

Kenneth Rogoff je bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) a jako takový si je vědom přínosů i rizik anonymních transakcí, které se skrývají za kryptoměnami. Během prvního masivního vzrůstu kurzu Bitcoinu v říjnu loňského roku předpověděl, že fenomén této kryptoměny praskne s narůstajícími regulacemi. 

Rogoff si je vědom i toho, že Bitcoin bývá zneuživán také k praní peněz či daňovým podvodům. Dle jeho názoru není škodlivé pro ekonomiku, když vláda povolí malé anonymní transakce s virtuálními měnami. Nemůže si však dovolit povolit anonymní platby v rozsáhlém měřítku. Z těchto plateb je totiž velice obtížné vybírat daně či bránit v páchání trestné činnosti, a je tedy nutné zakročit regulačními příkazy. 

"Domnívám se, že hodnota Bitcoinu bude za deset let jen zlomkem toho, jakou má dnes. Takových 100 dolarů mi přijde pravděpodobnější než 100 tisíc dolarů," vysvětlil Rogoff v kontrastu s důvody zmíněnými výše. Je zřejmé, že Rogoff nesdílí stejný názor komunitou pohybující se kolem Bitcoinu, která by raději viděla, jak se jeho hodnota blíží nebeským výšinám. 

Všichni si dobře pamatují z posledních měsíců, jakých extrémních hodnot může Bitcoin dosahovat. V maximálních hodnotách dosahoval až 414 000 Kč. V minimálních pak pouhých 124 000 Kč. V současné době se drží Bitcoin někde mezi těmito extrémy na částce zhruba 200 000 Kč.

Tyto výkyvy a celková nestabilita je jedním z možných důvodů, proč by do budoucna měla hodnota této měny z dlouhodobého hlediska upadat. Nestabilitu koneckonců uvádějí některé společnosti jako důvod toho, proč možnost platby kryptoměnou zrušili. Co myslíte, že může Bitcoinu v tomto roce (či v dalších letech) nejvíce ublížit? 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Propad Bitcoinu ke 100 dolarům je reálnější než růst ke 100 tisícům dolarů

Žádné komentáře.